Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/550c03471766fd2e178b4637/80
Foto: Miroslav Lelas

Po Splitu niču hoteli i trgovački centri, a za godinu, dvije imat ćemo i pravi Downtown

Za desetak dana će dio parkinga na početku Vukovarske biti ograđen – Agrokor gradi Centar Brač, za koji mjesec kreće gradnja hotela na Trsteniku (Jako Andabak) te hotela iznad Bačvica (Veneficius), dok je gradonačelnik Baldasar najavio dovoljan broj ruku u Gradskom vijeću za izmjene GUP-a i realizaciju "Ruže Hrvatske" te još šest nebodera, Slobodne, Zeptera, Tommya,...

Došli smo u fazu da se grad, službe u Banovini, pretvorio u jedan veliki projektni biro. - dijelom u šali, ali i sasvim ozbiljno, konstatirao je gradonačelnik Ivo Baldasar dok smo u njegovom uredu prolazili kroz projekte gotovo pred samom finalizacijom, one koji će biti realizirani do kraja godine te neke u pripremi, ali s izglednim "sretnim završetkom".

- Jedno otvara drugo. - dodao je poteštat, referirajući se na koliko-toliko aktivirani građevinski sektor u izvedbi tih projekata, odnosno na kasnije zapošljavanje u završenim objektima, dodajući i kako se stvorila klima "da je Split grad u koji se isplati investirati", tako da se raspituju ne samo naši poduzetnici, splitski ili zagrebački, nego i iz inozemstva.

Prostora za kritike naravno uvijek ima, počevši od one uobičajene splitske do argumentiranih "grintanja". Da Split (p)ostaje grad spavaonica i trgovačkih centara, recimo. Međutim, u situaciji u kojoj je poslovični kotač gotovo stao (u slučaju RH se počeo okretati unatrag), mjesta probirljivosti nema previše...

Projekti napreduju predviđenim tempom; svečano otvorenje Mall of Split već ovo ljeto

A činjenica je da trenutno dva najveća projekta, po vrijednosti radova, napreduju predviđenim tempom. Mall of Split, najveći splitski trgovački centar na Mejašima, svečano će se otvoriti ovo ljeto (tako su barem najavili investitori), dok će Zapadna vrata – dva tornja na prostoru između bivše Medike i autokuće Vrdoljak, s hotelom i poslovnim prostorima – vjerojatno biti gotova nešto kasnije. Još jedan trgovački centar, onaj na početku Vukovarske, posljednjih tjedana nenadano je "skočio" na listi projekata. Izgradnju "Centra Brač" je naime preuzeo Agrokor te se odjednom ideja stara desetak godina (tadašnji Centar Bonačić potonuo je zajedno s vlasnicima i malverzacijama u Credo banci...) dobila trenutni impuls.

- Za desetak dana počinje gradnja. Žao mi je građana, pola parkinga će se zatvoriti zbog gradnje, ali kada Centar Brač bude završen, ostati će garaža za javnu upotrebu s više parkirnih mjesta nego ih sada ima. Ima već neko vrijeme od kada su krenuli prvi kontakti, no kada se direktno uključio Agrokor te smo razgovarali i s vlasnikom Ivicom Todorićem, sve je postalo puno ekspeditivnije. Prošli tjedan smo sve definirali i potpisan je ugovor, a Agorokor je kao naša najveća tvrtka, koncern, zainteresiran i za druge projekte u Splitu te se nadamo daljnjoj suradnji. - kazao je gradonačelnik Baldasar.

Kroničan nedostatak parkinga

Nota bene, u projektima u pripremi ili realizaciji u Gradu Splitu primjetan je broj lokacija na kojima su predviđena dodatna parkirališta: garaža Mertojak, garaža Sućidar, garaže KBC Firule, garaža Spinut,..., dakle svjesni su u Banovini kako gradu pored svega ostalog kronično nedostaje upravo parkirališnih mjesta.

Što se tiče hotela, Park je gotovo dovršen, Jako Andabak svoj novi hotel na Trsteniku treba početi graditi već na ljeto (ili nakon završetka sezone), nas je pak zanimalo što se s objektima u središtu grada, na Bačvicama, zapadnoj obali...

- Tvrtka Veneficius bi uskoro trebala krenuti s gradnjom (to je onaj "bazen u rupi" iznad Baća, op.a.), prema mojim informacijama čekaju HBOR, no sigurno su u projektu. Vlasnica Ville Rosine je trenutno zastala, neki su problemi očigledno, no nadam se kako će ih brzo riješiti jer je Marina Valner i vlasnica zapuštene nekretnine, bašte na Zvončacu, gdje često dolazi do požara, a riječ je o vrijednom terenu... - komentirao nam je gradonačelnik, dok je na pitanje oko Ambasadora, odmah nazvao predstavnika tvrtke Retoi, vlasnika Nenada Kurtovića. "Evo, u tijeku je ishođenje dokumentacije, misli da bi najesen mogli započeti s gradnjom. Njima naime treba županijska skupština izdati koncesiju jer su na pomorskom dobru, ali u Županiji to rade stvarno dobro i brzo, ne prave nikakve nepotrebne "probleme" no jednostavno se procedura mora proći." - pojašnjava Baldasar. 

Usput, konačno spajanje zapadne obale i Rive u jedinstvenu šetnicu neće biti gotovo do ljeta, makar je već i prošle godine bilo vidljivo (pogotovo u večernjim satima) kako su gosti i domaći prihvatili i saživjeli sa zapadnom obalom kao produžetkom splitskog "dnevnog boravka" – zaobilazilo se Ambasadora u điradi sve od ulaza u Dioklecijanove podrume do Ruže vjetrova...

Projekt koji će promijeniti vizuru grada 

Split čeka i jedan golemi projekt koji bi značajno promijenio vizuru sjevernog dijela grada. Za taj projekt međutim potrebne su "ozbiljne izmjene GUP-a", kako je sam Baldasar priznao. Nada se da će vijećnici podržati njegov prijedlog – dapače, uvjeren je u to! Čini se da gradonačelnik ima "asa u rukavu", ne djeluje pretjerano zabrinut zbog tijesne većine u Gradskom vijeću.

- Za proračun i sve bitne odluke, na dobrobit grada i stanovnika, imat ću većinu i dovoljan broj ruku! O ostalim projektima možemo raspravljati, ali oni najbitniji će proći. - rezolutan je naš sugovornik. U pitanju je inače već predstavljeni projekt "Ruža Hrvatska", koji uključuje potpuno novi izgled stadiona na Parku mladeži, zajedno s pratećim sadržajima.

- Privatni poduzetnik sam stadion, koji bi bio nešto većeg kapaciteta uz dodatne objekte, hotel, potpuno zatvorenu atletsku stazu od 110 metara te još niz beneficija za ASK-ovce – tu će konačno Blanka imati prave uvjete za trening – može već sada graditi. No, puno je kvalitetniji sveobuhvatni projekt i tako bi dobili i pravi nogometno-atletski centar, a koji bi uključio i postojeće "škverske" zgrade. Na njihovom mjestu bi se gradila nova četiri velika objekta, s tim da bi trenutni stanari dobili u zamjenu nove nekretnine iste ili čak nešto veće površine, plus parking. Privatnik je voljan sve sam financirati, ali kako bi projekt bio isplativ na tom mjestu novi objekti će imati najmanje 240 stanova. Jer postojećih 60 stanova će se "pokloniti", dakle četvrtina, a cijena preostalih ne može biti za toliko viša kako bi se "kompenzirao" manjak tih stanova u prodaji, dakle cijene moraju biti tržišne. Nadam se da će se to riješiti jer inače taj dio grada će idućih 50 godina ostati onakav kakav jest. - komentirao je Baldasar. Dodaje i kako cijela mikrolokacija kroz godinu-dvije može doživjeti potpuni preobražaj u svojevrsni splitski "Downtown", poslovni centar.

- Izmjene GUP-a su zatražili još neki privatni investitori koji imaju susjedne čestice, Slobodna Dalmacija, Zepter, Tommy,... Ukoliko, odnosno kad prođu izmjene GUP-a, na tom području će niknuti šest visokih objekata, nebodera koji visinom neće odudarati od već postojećih zgrada te visine u okolici. Dio izmjena zahvatit će i onaj dio parkirališta kod Jokera, no slično kao i na dnu Vukovarske s Centrom Brač, nakon završetka posla ostati će više parkirnih mjesta za javnu upotrebu nego li ih je sada.

Istočna obala "ide", ali polako

Kao i uvijek, nisu nas puno zanimali (iako to političari vole naglašavati) projekti koji se rade i ono što se vidi (vanjski privezi za kruzere, POS-ovi objekti na Kili, energetska obnova fasade bolnice na Križinama,..., pa čak ni "friško" potpisan ugovor o gradnji osnovne škole na Pazdigradu, što će biti prva nova škola u gradu u posljednjih 20-ak i nešto godina), već oni koji bi tek trebali doći na red. Ivo Baldasar je tako najavio da ima zainteresiranih investitora i za Trg Hrvatske bratske zajednice (pored zgrade PU), dok se i najvrjedniji gradski resurs, istočna obala, "valja iza brda".

- Polako. Istočna obala ide, ali po očekivanju sporo, tu treba usuglasiti stavove i planove na državnom nivou, ali u svakom slučaju taj projekt neće stati.

Nismo spominjali cifre, no ukupna vrijednost svih spomenutih (plus još cijeli niz manjih) projekata u realizaciji, dakle bez kapitalnih koji su još "na dugom štapu", je nešto manja od četiri milijarde kuna. Poručio je gradonačelnik političkim oponentima – niste nas previše usporili, ali nemojte više u interesu grada.

"Turističku palaču ću napraviti koliko god trajalo!"

Za kraj smo ostavili i pitanje oko Turističke palače. Do tada suzdržan, dapače optimist, gradonačelnika Baldasara je pitanje "užgalo".

- Turističku palaču ću napravit! Kako sam i rekao, ide novi prijedlog na Gradsko vijeće, i natječaj, pa neka traje koliko traje. Na prethodni se nitko nije javio jer su zadani uvjeti bili prestrogi, pa ćemo sada malo promijeniti uvjete. - odlučan je Baldasar, dodajući i kako vjerojatno nije bilo aplikanata zbog straha da ne bi bili na meti napada...

hr Fri Mar 20 2015 12:32:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5abfb0dd2af47f4a5d8b45da/80

Oprezno vozite, uvjeti na cestama opasni zbog olujnih udara i poledice: Moguća ograničenja pomorskog prometa

Ujutro i navečer zbog jake bure podno Velebita moguća su ograničenja u cestovnom i pomorskom prometu, javlja HAK.

Zbog snijega, promet teče otežano na pojedinim cestama u Gorskom kotaru i Lici. U ostalom dijelu zemlje kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. U priobalju puše jaka bura, povremeno sa olujnim udarima. Moguća je poledica. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ponegdje ima magle. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Ledena kiša i jak vjetar mjestimice usporavaju promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva i Kikovice.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na pojedinim cestama.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

Istarskom ipsilonu (B8) između čvorova Cerovlje i Lupoglav te čvora Lupoglav i tunela Učka;DC8 Jadranskoj magistrali u Slanom (kod Dubrovnika);DC205 u mjestu Sveti Križ kod Tuhelja vozi (ograničenje brzine 30 km/h);DC31 u mjestu Kravarsko (zbog odrona);DC33 kroz grad Drniš;ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Orle (ograničenje brzine 30 km/h).

Zbog loših vremenskih uvjeta zatvorena je županijska cesta ŽC4253 Velika-Park prirode Papuk.

Vozit će se po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima. Na istoku zemlje te u gorju povremeno je moguć snijeg. U unutrašnjosti će vidljivost biti mjestimice smanjena zbog magle. Zbog niskih temperatura tijekom jutra moguća je poledica.

Na pojedinim cestama kroz Liku i Gorski kotar, zbog zimskih uvjeta,bit će zabrana prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom. 

Tijekom dana pojačan se promet očekuje na gradskim cestama i pojedinim obilaznicama, uz moguće gužve i zastoje u zonama radova.

Na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa i Dubrava Križovaljanska moguća su čekanja u prometu teretnih vozila, osobito pri izlazu iz Hrvatske.

U prekidu je katamaranska linija Pula - Zadar.

Trajekti, ostali katamarani i brodovi zasada plove prema redu plovidbe.

Katamaran na liniji Split-Vis (9602) u petak 18.01.2019. isplovit će iz luke Split za Vis u 22:30 umjesto 20:30 zbog povratka učenika osnovnih škola Visa i Komiže.

Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka- Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, upozoravamo vozače teretnih vozila da obrate pažnju na visinu kamiona.

ZADARSKA ŽUPANIJA

do 28. veljače 2019. do 16:00 sati na Jadranskoj magistrali na predjelu Kozjača kod Starigrada (DC8) vozit će se naizmjence, zbog sanacije potpornog zida.


ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

do 30.06.2019. zbog radova na državnoj cesti DC33 kroz grad Drniš vozit će se jednim trakom.zbog radova na državnoj cesti DC1 u Kninu vozit će se jednim trakom, između rotora i Bulina.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

na DC113 Supetar-Sumartin u mjestu Gornji Humac, zbog radova vozi se uz privremenu regulaciju (otok Brač);

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;

uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):

jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.na dionici Brsečine-Sikirica vozi se uz privremenu regulaciju prometa semaforima do kraja vikenda (20.siječnja)


hr Sat Jan 19 2019 11:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c42fa680e493835828b458c/80
Foto: PIXABAY

Gripa hara Hrvatskom: Dosad 9 umrlih, 8.500 oboljelih, samo 300 doza cjepiva ostalo

Ove godine, hara virus gripe tipa A koji je za oko 30 posto opasniji od prošlogodišnjeg tipa gripe
Prema posljednjim informacijama u Hrvatskoj je prijavljeno 8500 oboljelih od gripe te devet prijavljenih smrtnih ishoda, kazano je na konferenciji za novinare u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević.

"Povećan je broj bolesnih, osobito u zadnja dva tjedna i to onih s težim komplikacijama upale pluća. Povećan je broj djece s gripom" kazala je ravnateljica Klinike dr. Alemka Markotić, piše Večernji list.

"Molimo sve naše sugrađane s blažim oblicima, neka ostanu doma i uzimaju tekućine, te da se obrate svojim liječnicima", dodala je.

"Sve je pod kontrolom, ali situacija je ozbiljna. Nema razloga za paniku no ima za ozbiljnim postupanjem", dodala je.

"Na dnevnoj razini smo u kontaktu sa svim bolnicma, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Molimo sve građane da se što manje kreću u zatvorenim prostorima", dodao je

"Prijavljeno je oko 8500  zaraženih. 63 posto je prijavljeno u zadnjih dva tjedna".

"Ove godine do današnjeg dana prijavljeno je devet smrtnih slučajeva, od toga tri u Zagrebu, dvoje u Krapini, jedan u Splitu i jedan u Sisku. To nisu zaključne brojke", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ.

Više od 80 hospitalizirano je u bolnici Fran Mihaljević, dodao je.

"Cjepiva još nešto ima. Tijekom petka, smo dobili dojavu da imamo još 300 doza", rečeno je na konferenciji. "Imamo još 300 doza cjepiva, to je sigurno, ali još ćemo nabaviti", kazao je.

Ove godine, hara virus gripe tipa A koji je za oko 30 posto opasniji od prošlogodišnjeg tipa gripe.
hr Sat Jan 19 2019 11:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c42f8c90e4938cc808b45ff/80
Foto: Facebook @Pokret Levijatan

Uznemirujuća snimka: Maloljetnik iz Splita nogom udara mačku

Zbog dotične snimke oglasili su se i iz Pokreta Levijatan.
"Split, maloletno lice, inicijali poznati i slučaj će biti prijavljen u toku dana nadležnoj službi u Hrvatskoj. Odgledajte do kraja", napisali su na Facebooku iz Pokreta Levijatan

I dok jedna osoba snima cijeli događaj, maloljetnik nogom udara mačku kao da je nogometna lopta.

Cijeli video možete pogledati ovdje.


hr Sat Jan 19 2019 11:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53633c6d1799428f469c9107/80

Oko 300.000 umirovljenika želi se zaposliti, a najmanja satnica koja se nudi je 25 kuna

Ovo im je, tvrde, nova prilika
- Iako sam u mirovini, sretna sam da imam priliku i dalje raditi posao koji volim. To mi omogućuje da i dalje budem produktivna, da budem dio tima i družim se s kolegicama i kolegama te poboljšam budžet - ispričala nam je Vera Babajko koja je, nakon što je lani otišla u mirovinu, nastavila raditi četiri sata dnevno u zadarskom Super Konzumu.

Osim što može podebljati često tanak umirovljenički budžet, rad na četiri sata dnevno, kaže 65-godišnja gospođa Vera, olakšava joj i privikavanje na umirovljeničke dane.

Proširena mogućnost

Naime, od početka godine širom su otvorena vrata zapošljavanju umirovljenika. To su omogućile izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su stupile na snagu 1. siječnja, a kojima se, kako su nam pojasnili u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, proširuje mogućnost zapošljavanja umirovljenika na pola radnog vremena i uz nastavak primanja pune mirovine, piše novac.hr

Na tom tragu razmišljaju i u Sparu, koji je ovih dana objavio prve oglase za posao u kojima traže umirovljenike.

- Uz zadržavanje postojeće mirovine umirovljenicima nudimo dodatne prihode, ugovor o radu na pola radnog vremena na radnome mjestu prodavača-blagajnika, a onima kojima je potrebno osiguravamo i plaćeni prijevoz te mogućnost izbora lokacija rada - poručio je Helmut Fenzl, čelnik Spara u Hrvatskoj.

Za rad penzionera otvoreni su i u Taxi Cammeu u kojem su, prema riječima izvršnog direktora Petra Dragića, “u nedostatku radne snage odlučili angažirati umirovljenike”. Dosad su na ovaj način zaposlili petnaestak vozača u Zagrebu, a prijave novih kandidata stalno dolaze, budući da od početka ove godine mogu raditi i osobe koje primaju vojne mirovine.

Mogućnost za rad umirovljenika ukazala se, naime, nakon 1. lipnja prošle godine kada je zakonodavac omogućio da vozač taksi vozila ne mora nužno biti profesionalan vozač. Svoju je priliku tu ugledao i Milodrag Pijetlović, koji se Taxi Cammeu pridružio u kolovozu prošle godine. Kada je početkom ove godine i službeno otišao u mirovinu, za njega nije bilo dvojbe.

- Nisam uopće to doživio na način da zato što sam ja sad u mirovini, ne trebam ništa raditi. Čovjek mora naći neku zanimaciju - objašnjava nam 65-godišnji gospodin Milodrag koji će, kako kaže, taksi voziti dok je zdrav i dok osjeća da može.

- Obično kad ljudi odu u mirovinu misle da su postali beskorisni i onda se jako brzo razbole i umru - kaže i poručuje kako bi svim umirovljenicima koji mogu i žele raditi preporučio da potraže posao ili barem hobi kojima će si ispuniti dane.

U ovom je trenutku teško procijeniti koliko bi se umirovljenika moglo odlučiti na rad u staroj životnoj dobi. Prema procjenama Lazara Grujića, predsjednika Stranke umirovljenika, bit će ih maksimalno 300.000 koji bi se mogli ponovno okušati na tržištu rada. Međutim, i to bi bio velik priljev radne snage na naše tržište, iako ono sve više vapi za radnicima. Umirovljenici bi se, smatraju stručnjaci, najviše mogli zapošljavati u turizmu i ugostiteljstvu te trgovini, dok je u drugim djelatnostima u kojima kronično nedostaje radnika, poput građevinarstva, zbog težine poslova, teško očekivati veće zapošljavanje starijih ljudi.

Dobra opcija

- Davanje mogućnosti umirovljenicima da rade na pola radnog vremena i nastave primati mirovinu je dobra opcija - smatra Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

​Ako je suditi prema podacima portala danasradim.hr, specijaliziranog za oglašavanje privremenih poslova, interes umirovljenika za poslom sve je veći. Danas ih je na tom portalu registrirano više od 2000, a u posljednja dva mjeseca bilježe rast prijava umirovljenika od 30 posto, u odnosu na dva mjeseca ranije.

- Najveći broj prijava bilježimo na poslovima prodavača, anketiranja od kuće, dostavljača, zaštitara te za poslove telefonske podrške - istaknuli su te dodali kako su umirovljenici zainteresirani i za rad u poljoprivredi, poput berbe jagoda ili jabuka. Satnice, dodaju, ovise o radnome mjestu, a najmanja oglašena na portalu danasradim.hr iznosi 25 kuna.

Problem kroničnog manjka radnika, zapošljavanjem umirovljenika nastoje ublažiti i u zaštitarskoj industriji. Procijenjeni je manjak radnika u sektoru privatne zaštite u Hrvatskoj, otkrivaju nam u zaštitarskom društvu Sokol Marić, oko 23 posto ukupno zaposlenih zaštitara.

Pandorina kutija

- Mjera dopuštanja rada umirovljenicima je i mjera barem privremenog i djelomičnog rješavanja kadrovske problematike ovog sektora - smatraju u Sokol Mariću u kojem su već zaposlili nekoliko umirovljenika.

S obzirom na to da su nove izmjene zakona tek stupile na snagu, pravi volumen njihovih učinaka tek će izaći na vidjelo u mjesecima koji slijede. Unatoč tome, Grujić smatra da rješenje za koje se odlučila Vlada nije dobro. Razloga je za to, kaže, puno, a jedan od njih jest i taj što bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju rada na crno. Mnogi će umirovljenici, strahuje naš sugovornik, zapravo raditi puno radno vrijeme, a biti prijavljeni samo na pola radnog vremena.

No, da u Hrvatskoj postoji interes za radom umirovljenika potvrđuju i podaci HZMO-a, prema kojima je s krajem prošle godine 5138 umirovljenika radilo četiri sata dnevno.

hr Sat Jan 19 2019 10:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .