Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/550c03471766fd2e178b4637/80
Foto: Miroslav Lelas

Po Splitu niču hoteli i trgovački centri, a za godinu, dvije imat ćemo i pravi Downtown

Za desetak dana će dio parkinga na početku Vukovarske biti ograđen – Agrokor gradi Centar Brač, za koji mjesec kreće gradnja hotela na Trsteniku (Jako Andabak) te hotela iznad Bačvica (Veneficius), dok je gradonačelnik Baldasar najavio dovoljan broj ruku u Gradskom vijeću za izmjene GUP-a i realizaciju "Ruže Hrvatske" te još šest nebodera, Slobodne, Zeptera, Tommya,...

Došli smo u fazu da se grad, službe u Banovini, pretvorio u jedan veliki projektni biro. - dijelom u šali, ali i sasvim ozbiljno, konstatirao je gradonačelnik Ivo Baldasar dok smo u njegovom uredu prolazili kroz projekte gotovo pred samom finalizacijom, one koji će biti realizirani do kraja godine te neke u pripremi, ali s izglednim "sretnim završetkom".

- Jedno otvara drugo. - dodao je poteštat, referirajući se na koliko-toliko aktivirani građevinski sektor u izvedbi tih projekata, odnosno na kasnije zapošljavanje u završenim objektima, dodajući i kako se stvorila klima "da je Split grad u koji se isplati investirati", tako da se raspituju ne samo naši poduzetnici, splitski ili zagrebački, nego i iz inozemstva.

Prostora za kritike naravno uvijek ima, počevši od one uobičajene splitske do argumentiranih "grintanja". Da Split (p)ostaje grad spavaonica i trgovačkih centara, recimo. Međutim, u situaciji u kojoj je poslovični kotač gotovo stao (u slučaju RH se počeo okretati unatrag), mjesta probirljivosti nema previše...

Projekti napreduju predviđenim tempom; svečano otvorenje Mall of Split već ovo ljeto

A činjenica je da trenutno dva najveća projekta, po vrijednosti radova, napreduju predviđenim tempom. Mall of Split, najveći splitski trgovački centar na Mejašima, svečano će se otvoriti ovo ljeto (tako su barem najavili investitori), dok će Zapadna vrata – dva tornja na prostoru između bivše Medike i autokuće Vrdoljak, s hotelom i poslovnim prostorima – vjerojatno biti gotova nešto kasnije. Još jedan trgovački centar, onaj na početku Vukovarske, posljednjih tjedana nenadano je "skočio" na listi projekata. Izgradnju "Centra Brač" je naime preuzeo Agrokor te se odjednom ideja stara desetak godina (tadašnji Centar Bonačić potonuo je zajedno s vlasnicima i malverzacijama u Credo banci...) dobila trenutni impuls.

- Za desetak dana počinje gradnja. Žao mi je građana, pola parkinga će se zatvoriti zbog gradnje, ali kada Centar Brač bude završen, ostati će garaža za javnu upotrebu s više parkirnih mjesta nego ih sada ima. Ima već neko vrijeme od kada su krenuli prvi kontakti, no kada se direktno uključio Agrokor te smo razgovarali i s vlasnikom Ivicom Todorićem, sve je postalo puno ekspeditivnije. Prošli tjedan smo sve definirali i potpisan je ugovor, a Agorokor je kao naša najveća tvrtka, koncern, zainteresiran i za druge projekte u Splitu te se nadamo daljnjoj suradnji. - kazao je gradonačelnik Baldasar.

Kroničan nedostatak parkinga

Nota bene, u projektima u pripremi ili realizaciji u Gradu Splitu primjetan je broj lokacija na kojima su predviđena dodatna parkirališta: garaža Mertojak, garaža Sućidar, garaže KBC Firule, garaža Spinut,..., dakle svjesni su u Banovini kako gradu pored svega ostalog kronično nedostaje upravo parkirališnih mjesta.

Što se tiče hotela, Park je gotovo dovršen, Jako Andabak svoj novi hotel na Trsteniku treba početi graditi već na ljeto (ili nakon završetka sezone), nas je pak zanimalo što se s objektima u središtu grada, na Bačvicama, zapadnoj obali...

- Tvrtka Veneficius bi uskoro trebala krenuti s gradnjom (to je onaj "bazen u rupi" iznad Baća, op.a.), prema mojim informacijama čekaju HBOR, no sigurno su u projektu. Vlasnica Ville Rosine je trenutno zastala, neki su problemi očigledno, no nadam se kako će ih brzo riješiti jer je Marina Valner i vlasnica zapuštene nekretnine, bašte na Zvončacu, gdje često dolazi do požara, a riječ je o vrijednom terenu... - komentirao nam je gradonačelnik, dok je na pitanje oko Ambasadora, odmah nazvao predstavnika tvrtke Retoi, vlasnika Nenada Kurtovića. "Evo, u tijeku je ishođenje dokumentacije, misli da bi najesen mogli započeti s gradnjom. Njima naime treba županijska skupština izdati koncesiju jer su na pomorskom dobru, ali u Županiji to rade stvarno dobro i brzo, ne prave nikakve nepotrebne "probleme" no jednostavno se procedura mora proći." - pojašnjava Baldasar. 

Usput, konačno spajanje zapadne obale i Rive u jedinstvenu šetnicu neće biti gotovo do ljeta, makar je već i prošle godine bilo vidljivo (pogotovo u večernjim satima) kako su gosti i domaći prihvatili i saživjeli sa zapadnom obalom kao produžetkom splitskog "dnevnog boravka" – zaobilazilo se Ambasadora u điradi sve od ulaza u Dioklecijanove podrume do Ruže vjetrova...

Projekt koji će promijeniti vizuru grada 

Split čeka i jedan golemi projekt koji bi značajno promijenio vizuru sjevernog dijela grada. Za taj projekt međutim potrebne su "ozbiljne izmjene GUP-a", kako je sam Baldasar priznao. Nada se da će vijećnici podržati njegov prijedlog – dapače, uvjeren je u to! Čini se da gradonačelnik ima "asa u rukavu", ne djeluje pretjerano zabrinut zbog tijesne većine u Gradskom vijeću.

- Za proračun i sve bitne odluke, na dobrobit grada i stanovnika, imat ću većinu i dovoljan broj ruku! O ostalim projektima možemo raspravljati, ali oni najbitniji će proći. - rezolutan je naš sugovornik. U pitanju je inače već predstavljeni projekt "Ruža Hrvatska", koji uključuje potpuno novi izgled stadiona na Parku mladeži, zajedno s pratećim sadržajima.

- Privatni poduzetnik sam stadion, koji bi bio nešto većeg kapaciteta uz dodatne objekte, hotel, potpuno zatvorenu atletsku stazu od 110 metara te još niz beneficija za ASK-ovce – tu će konačno Blanka imati prave uvjete za trening – može već sada graditi. No, puno je kvalitetniji sveobuhvatni projekt i tako bi dobili i pravi nogometno-atletski centar, a koji bi uključio i postojeće "škverske" zgrade. Na njihovom mjestu bi se gradila nova četiri velika objekta, s tim da bi trenutni stanari dobili u zamjenu nove nekretnine iste ili čak nešto veće površine, plus parking. Privatnik je voljan sve sam financirati, ali kako bi projekt bio isplativ na tom mjestu novi objekti će imati najmanje 240 stanova. Jer postojećih 60 stanova će se "pokloniti", dakle četvrtina, a cijena preostalih ne može biti za toliko viša kako bi se "kompenzirao" manjak tih stanova u prodaji, dakle cijene moraju biti tržišne. Nadam se da će se to riješiti jer inače taj dio grada će idućih 50 godina ostati onakav kakav jest. - komentirao je Baldasar. Dodaje i kako cijela mikrolokacija kroz godinu-dvije može doživjeti potpuni preobražaj u svojevrsni splitski "Downtown", poslovni centar.

- Izmjene GUP-a su zatražili još neki privatni investitori koji imaju susjedne čestice, Slobodna Dalmacija, Zepter, Tommy,... Ukoliko, odnosno kad prođu izmjene GUP-a, na tom području će niknuti šest visokih objekata, nebodera koji visinom neće odudarati od već postojećih zgrada te visine u okolici. Dio izmjena zahvatit će i onaj dio parkirališta kod Jokera, no slično kao i na dnu Vukovarske s Centrom Brač, nakon završetka posla ostati će više parkirnih mjesta za javnu upotrebu nego li ih je sada.

Istočna obala "ide", ali polako

Kao i uvijek, nisu nas puno zanimali (iako to političari vole naglašavati) projekti koji se rade i ono što se vidi (vanjski privezi za kruzere, POS-ovi objekti na Kili, energetska obnova fasade bolnice na Križinama,..., pa čak ni "friško" potpisan ugovor o gradnji osnovne škole na Pazdigradu, što će biti prva nova škola u gradu u posljednjih 20-ak i nešto godina), već oni koji bi tek trebali doći na red. Ivo Baldasar je tako najavio da ima zainteresiranih investitora i za Trg Hrvatske bratske zajednice (pored zgrade PU), dok se i najvrjedniji gradski resurs, istočna obala, "valja iza brda".

- Polako. Istočna obala ide, ali po očekivanju sporo, tu treba usuglasiti stavove i planove na državnom nivou, ali u svakom slučaju taj projekt neće stati.

Nismo spominjali cifre, no ukupna vrijednost svih spomenutih (plus još cijeli niz manjih) projekata u realizaciji, dakle bez kapitalnih koji su još "na dugom štapu", je nešto manja od četiri milijarde kuna. Poručio je gradonačelnik političkim oponentima – niste nas previše usporili, ali nemojte više u interesu grada.

"Turističku palaču ću napraviti koliko god trajalo!"

Za kraj smo ostavili i pitanje oko Turističke palače. Do tada suzdržan, dapače optimist, gradonačelnika Baldasara je pitanje "užgalo".

- Turističku palaču ću napravit! Kako sam i rekao, ide novi prijedlog na Gradsko vijeće, i natječaj, pa neka traje koliko traje. Na prethodni se nitko nije javio jer su zadani uvjeti bili prestrogi, pa ćemo sada malo promijeniti uvjete. - odlučan je Baldasar, dodajući i kako vjerojatno nije bilo aplikanata zbog straha da ne bi bili na meti napada...

hr Fri Mar 20 2015 12:32:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/583000801eea8fc4d08b4597/80
Foto: Facebook Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica kritična spram izbornika: 'Ja bih drukčije postavila igru, no risk, no profit!'

Predsjednica Grabar Kitarović tvrdi kako bi drukčije postavila igru naše reprezentacije u odnosu na izbornika Dalića

Nakon teške pobjede nad Azerbajdžanom pred novinare je izašla i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je novinarima rekla kako je očekivala bolju i agresivniju Hrvatsku na startu kvalifikacija.

"Bilo je OK. Do nedjelje će se oni bolje uigrati. Vjerujem da će biti bolja i dinamičnijautakmica. Vidjeli ste da smo bili dominantni, a oni su od dvije šanse iskoristili jednu. Mislim da je previše igrača bilo u zaleđu, u poleđini, na sredini terena de facto. Ja bih ih više isturila u napad. Mislim da trebamo biti agresivniji, a znate kako ja mislim: 'No risk, no profit'. Treba nekad malo i riskirati."

Uz Vatrene će, tvrdi predsjednica, biti i u Budimpešti, piše vijesti.hr

"Naravno da idem u Mađarsku! Očekujem puno bolju utakmicu i pobjedu!"

hr Fri Mar 22 2019 09:09:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Podignuta optužnica protiv svjedoka koji su gledali kako Daruvarac tuče djevojku, na sudu pričali da nisu ništa vidjeli

Podignuta je optužnica protiv četvero svjedoka brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću od strane Darka Kovačevića Daruvarca.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv četvero svjedoka zbog lažnog svjedočenja na suđenju Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću.

Optužnicom se 27-godišnjakinji, 27-godišnjaku, 40-godišnjakinji i 26-godišnjakinji stavlja na teret da su 9. siječnja 2019. na ročištu nadležnog suda u Zadru; iako su kao svjedoci upozoreni da su dužni govoriti istinu, da ne smiju ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, u vezi događaja od 13. lipnja 2018. kada je u caffe baru okrivljenik udarao oštećenicu; iskazali da nisu vidjeli kada je okrivljenik udarao oštećenicu, iako su bili svjesni da to nije istina, budući da je na snimci video nadzora caffe bara vidljivo da su svi bili u neposrednoj blizini okrivljenika i oštećenice u vrijeme dok je okrivljenik više puta udario oštećenicu, kako rukama, tako i nogama u glavu i tijelo, javlja Dnevnik

hr Thu Mar 21 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93dd2629111c91168b45ba/80
Foto: Pixabay

Poziv za veliku volontersku akciju na Marjanu u subotu

Okupljanje volontera je u 9 sati..

Pozivaju se svi volonteri koji su sudjelovali na velikim volonterskim akcijama na Marjanu 2014. i „Turskoj kuli“ 2015. ( svi sportski klubovi koje koordinira Splitski savez sportova, sve udruge a posebno one s nazivom „Marjan“, političke stranke, HGSS, Crveni križ, studenti svih fakulteta, đaci viših razreda srednjih škola te svi pojedinci koji su ljubitelji Marjana, da sudjeluju u još jednoj velikoj akciji čišćenja i uređenja našeg lijepog Marjana koja će se održati na njegovoj sjevernoj strani od Instituta do Bene.

Okupljanje volontera održat će se kod rampe kod Instituta u subotu u 9 sati gdje će ih dočekati predsjednik Povjerenstva za Marjan - prof. Mirko Rušćić s njegovim članovima, te koordinator Operativne radne grupe za Marjan.

Savjetujemo svim volonterima da ponesu sa sobom rukavice, kapu, prikladnu odjeću i obuću te bocu s vodom.

Prema meteo izvještajima očekuje se  vedro i toplo vrijeme.

Sve poslove volontera (najviše prikupljanje ispilanih i otpalih grana) obavljat će se po uputama i nadzor glavnog koordinatora operativne radne grupe g. Nenada Ružića.

Marenda za volontere je u 13 h.

hr Thu Mar 21 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93d14b29111ca9138b4683/80
Foto: Pixabay

U Splitu besplatno pregledajte svoje autosjedalice!

U nedjelju 24. ožujka 2019. od 12 do 14 sati na parkiralištu Ispitnog centara HAK-a u SPLITU, Park Mladeži b.b. (iznad Školskog poligona) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Mole se roditelji, koji žele obaviti pregled, da svoj dolazak najave na broj telefona 098 965 08 60 i rezerviraju termin kako bi se na taj način izbjegli duža čekanja. No, rado će iz udruge Roda pregledati i one koji se nađu u prolazu, samo ih u tom slučaju mole za strpljenje.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Mar 21 2019 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .