Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/550c03471766fd2e178b4637/80
Foto: Miroslav Lelas

Po Splitu niču hoteli i trgovački centri, a za godinu, dvije imat ćemo i pravi Downtown

Za desetak dana će dio parkinga na početku Vukovarske biti ograđen – Agrokor gradi Centar Brač, za koji mjesec kreće gradnja hotela na Trsteniku (Jako Andabak) te hotela iznad Bačvica (Veneficius), dok je gradonačelnik Baldasar najavio dovoljan broj ruku u Gradskom vijeću za izmjene GUP-a i realizaciju "Ruže Hrvatske" te još šest nebodera, Slobodne, Zeptera, Tommya,...

Došli smo u fazu da se grad, službe u Banovini, pretvorio u jedan veliki projektni biro. - dijelom u šali, ali i sasvim ozbiljno, konstatirao je gradonačelnik Ivo Baldasar dok smo u njegovom uredu prolazili kroz projekte gotovo pred samom finalizacijom, one koji će biti realizirani do kraja godine te neke u pripremi, ali s izglednim "sretnim završetkom".

- Jedno otvara drugo. - dodao je poteštat, referirajući se na koliko-toliko aktivirani građevinski sektor u izvedbi tih projekata, odnosno na kasnije zapošljavanje u završenim objektima, dodajući i kako se stvorila klima "da je Split grad u koji se isplati investirati", tako da se raspituju ne samo naši poduzetnici, splitski ili zagrebački, nego i iz inozemstva.

Prostora za kritike naravno uvijek ima, počevši od one uobičajene splitske do argumentiranih "grintanja". Da Split (p)ostaje grad spavaonica i trgovačkih centara, recimo. Međutim, u situaciji u kojoj je poslovični kotač gotovo stao (u slučaju RH se počeo okretati unatrag), mjesta probirljivosti nema previše...

Projekti napreduju predviđenim tempom; svečano otvorenje Mall of Split već ovo ljeto

A činjenica je da trenutno dva najveća projekta, po vrijednosti radova, napreduju predviđenim tempom. Mall of Split, najveći splitski trgovački centar na Mejašima, svečano će se otvoriti ovo ljeto (tako su barem najavili investitori), dok će Zapadna vrata – dva tornja na prostoru između bivše Medike i autokuće Vrdoljak, s hotelom i poslovnim prostorima – vjerojatno biti gotova nešto kasnije. Još jedan trgovački centar, onaj na početku Vukovarske, posljednjih tjedana nenadano je "skočio" na listi projekata. Izgradnju "Centra Brač" je naime preuzeo Agrokor te se odjednom ideja stara desetak godina (tadašnji Centar Bonačić potonuo je zajedno s vlasnicima i malverzacijama u Credo banci...) dobila trenutni impuls.

- Za desetak dana počinje gradnja. Žao mi je građana, pola parkinga će se zatvoriti zbog gradnje, ali kada Centar Brač bude završen, ostati će garaža za javnu upotrebu s više parkirnih mjesta nego ih sada ima. Ima već neko vrijeme od kada su krenuli prvi kontakti, no kada se direktno uključio Agrokor te smo razgovarali i s vlasnikom Ivicom Todorićem, sve je postalo puno ekspeditivnije. Prošli tjedan smo sve definirali i potpisan je ugovor, a Agorokor je kao naša najveća tvrtka, koncern, zainteresiran i za druge projekte u Splitu te se nadamo daljnjoj suradnji. - kazao je gradonačelnik Baldasar.

Kroničan nedostatak parkinga

Nota bene, u projektima u pripremi ili realizaciji u Gradu Splitu primjetan je broj lokacija na kojima su predviđena dodatna parkirališta: garaža Mertojak, garaža Sućidar, garaže KBC Firule, garaža Spinut,..., dakle svjesni su u Banovini kako gradu pored svega ostalog kronično nedostaje upravo parkirališnih mjesta.

Što se tiče hotela, Park je gotovo dovršen, Jako Andabak svoj novi hotel na Trsteniku treba početi graditi već na ljeto (ili nakon završetka sezone), nas je pak zanimalo što se s objektima u središtu grada, na Bačvicama, zapadnoj obali...

- Tvrtka Veneficius bi uskoro trebala krenuti s gradnjom (to je onaj "bazen u rupi" iznad Baća, op.a.), prema mojim informacijama čekaju HBOR, no sigurno su u projektu. Vlasnica Ville Rosine je trenutno zastala, neki su problemi očigledno, no nadam se kako će ih brzo riješiti jer je Marina Valner i vlasnica zapuštene nekretnine, bašte na Zvončacu, gdje često dolazi do požara, a riječ je o vrijednom terenu... - komentirao nam je gradonačelnik, dok je na pitanje oko Ambasadora, odmah nazvao predstavnika tvrtke Retoi, vlasnika Nenada Kurtovića. "Evo, u tijeku je ishođenje dokumentacije, misli da bi najesen mogli započeti s gradnjom. Njima naime treba županijska skupština izdati koncesiju jer su na pomorskom dobru, ali u Županiji to rade stvarno dobro i brzo, ne prave nikakve nepotrebne "probleme" no jednostavno se procedura mora proći." - pojašnjava Baldasar. 

Usput, konačno spajanje zapadne obale i Rive u jedinstvenu šetnicu neće biti gotovo do ljeta, makar je već i prošle godine bilo vidljivo (pogotovo u večernjim satima) kako su gosti i domaći prihvatili i saživjeli sa zapadnom obalom kao produžetkom splitskog "dnevnog boravka" – zaobilazilo se Ambasadora u điradi sve od ulaza u Dioklecijanove podrume do Ruže vjetrova...

Projekt koji će promijeniti vizuru grada 

Split čeka i jedan golemi projekt koji bi značajno promijenio vizuru sjevernog dijela grada. Za taj projekt međutim potrebne su "ozbiljne izmjene GUP-a", kako je sam Baldasar priznao. Nada se da će vijećnici podržati njegov prijedlog – dapače, uvjeren je u to! Čini se da gradonačelnik ima "asa u rukavu", ne djeluje pretjerano zabrinut zbog tijesne većine u Gradskom vijeću.

- Za proračun i sve bitne odluke, na dobrobit grada i stanovnika, imat ću većinu i dovoljan broj ruku! O ostalim projektima možemo raspravljati, ali oni najbitniji će proći. - rezolutan je naš sugovornik. U pitanju je inače već predstavljeni projekt "Ruža Hrvatska", koji uključuje potpuno novi izgled stadiona na Parku mladeži, zajedno s pratećim sadržajima.

- Privatni poduzetnik sam stadion, koji bi bio nešto većeg kapaciteta uz dodatne objekte, hotel, potpuno zatvorenu atletsku stazu od 110 metara te još niz beneficija za ASK-ovce – tu će konačno Blanka imati prave uvjete za trening – može već sada graditi. No, puno je kvalitetniji sveobuhvatni projekt i tako bi dobili i pravi nogometno-atletski centar, a koji bi uključio i postojeće "škverske" zgrade. Na njihovom mjestu bi se gradila nova četiri velika objekta, s tim da bi trenutni stanari dobili u zamjenu nove nekretnine iste ili čak nešto veće površine, plus parking. Privatnik je voljan sve sam financirati, ali kako bi projekt bio isplativ na tom mjestu novi objekti će imati najmanje 240 stanova. Jer postojećih 60 stanova će se "pokloniti", dakle četvrtina, a cijena preostalih ne može biti za toliko viša kako bi se "kompenzirao" manjak tih stanova u prodaji, dakle cijene moraju biti tržišne. Nadam se da će se to riješiti jer inače taj dio grada će idućih 50 godina ostati onakav kakav jest. - komentirao je Baldasar. Dodaje i kako cijela mikrolokacija kroz godinu-dvije može doživjeti potpuni preobražaj u svojevrsni splitski "Downtown", poslovni centar.

- Izmjene GUP-a su zatražili još neki privatni investitori koji imaju susjedne čestice, Slobodna Dalmacija, Zepter, Tommy,... Ukoliko, odnosno kad prođu izmjene GUP-a, na tom području će niknuti šest visokih objekata, nebodera koji visinom neće odudarati od već postojećih zgrada te visine u okolici. Dio izmjena zahvatit će i onaj dio parkirališta kod Jokera, no slično kao i na dnu Vukovarske s Centrom Brač, nakon završetka posla ostati će više parkirnih mjesta za javnu upotrebu nego li ih je sada.

Istočna obala "ide", ali polako

Kao i uvijek, nisu nas puno zanimali (iako to političari vole naglašavati) projekti koji se rade i ono što se vidi (vanjski privezi za kruzere, POS-ovi objekti na Kili, energetska obnova fasade bolnice na Križinama,..., pa čak ni "friško" potpisan ugovor o gradnji osnovne škole na Pazdigradu, što će biti prva nova škola u gradu u posljednjih 20-ak i nešto godina), već oni koji bi tek trebali doći na red. Ivo Baldasar je tako najavio da ima zainteresiranih investitora i za Trg Hrvatske bratske zajednice (pored zgrade PU), dok se i najvrjedniji gradski resurs, istočna obala, "valja iza brda".

- Polako. Istočna obala ide, ali po očekivanju sporo, tu treba usuglasiti stavove i planove na državnom nivou, ali u svakom slučaju taj projekt neće stati.

Nismo spominjali cifre, no ukupna vrijednost svih spomenutih (plus još cijeli niz manjih) projekata u realizaciji, dakle bez kapitalnih koji su još "na dugom štapu", je nešto manja od četiri milijarde kuna. Poručio je gradonačelnik političkim oponentima – niste nas previše usporili, ali nemojte više u interesu grada.

"Turističku palaču ću napraviti koliko god trajalo!"

Za kraj smo ostavili i pitanje oko Turističke palače. Do tada suzdržan, dapače optimist, gradonačelnika Baldasara je pitanje "užgalo".

- Turističku palaču ću napravit! Kako sam i rekao, ide novi prijedlog na Gradsko vijeće, i natječaj, pa neka traje koliko traje. Na prethodni se nitko nije javio jer su zadani uvjeti bili prestrogi, pa ćemo sada malo promijeniti uvjete. - odlučan je Baldasar, dodajući i kako vjerojatno nije bilo aplikanata zbog straha da ne bi bili na meti napada...

hr Fri Mar 20 2015 12:32:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d06617229111c1ad08b4608/80
Foto: Izvor: Facebook | Autor: Grad Split

Pregledajte se na vrijeme: Na Prokurativama jučer pregledano 920 građana, otkriveno 155 tumora kože

Svi kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

U sklopu javnozdravstvenog projekta 'Djeluj sada!' jučer je na Prokurativama održana akcija preventivnih pregleda madeža tijekom koje su splitski i zagrebački liječnici pregledali 920 građana. Na tom uzorku, od 920 Splićana, otkriveno je ukupno 155 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 26 melanoma te 129 ostalih karcinoma kože. To je čak 17% od ukupnog broja pregledanih. 

Ovu akciju organizirali su zajedno Grad Split, Udruga “Zdravi pod suncem“, Crveni križ – Gradsko društvo Split te Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio se liječnicima i sestrama s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split i akademkinji Mirni Šitum, potom primarijus Sanji Poduje - predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem“, Mireli Šentija Knežević – koordinatorici ovog projekta u Gradu Zagrebu, ali i Crvenom križu i njegovim neumornim volonterima koji su strpljivo pomagali građanima i liječnicima.

Cilj akcije bio je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. S obzirom na veliki interes, ali i porazne rezultate, splitska gradska uprava istu akciju planira provoditi i ubuduće.

hr Sun Jun 16 2019 17:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d065fc129111ca8d08b45c5/80
Foto: Autor: Facebook | Izvor: SDP Split

SDP Split: 'Oparina pravila su smiješna baš kao i njegov dosadašnji mandat'

Maja Giljanović, članica Gradskog odbora SDP-a Split izmijenila je Oparinih 10 zapovijedi i nazvala njegov dosadašnji mandat smiješnim.

Njezinu objavu prenosimo u cjelosti:

"Gradonačelnikova pravila su smiješna baš kao i njegov dosadašnji mandat. Pravila bi zapravo trebala ovako izgledati:

OPARINIH 10 ZAPOVIJEDI

1. Pomalo je riječ koju ćete čuti ukoliko odlučite prijaviti komunalni nered u gradu pa čekate intervenciju nadležnih službi. Pomalo ćete i doći do samog grada jer su naša prometna rješenja neprilagođena potrebama te se oboružajte strpljenjem dok se nekoliko sati probijate do gradske luke. Ne klonite duhom, pročitajte priču o utrci kornjače i zeca!

2. Pižolot u Splitu traje od 14 do 17. Osim ako radite u nekoj gradskoj službi pa taj pižolot potraje i malo dulje. Meni, recimo, pižolot traje skoro cijeli dan jer se odmaram i skupljam snagu za naslikavanje i osmišljavanje novih marketinški kampanja koje trebaju prikazati da ipak nešto zaista radim.

3. Fjaka ili „stanje svijesti s velikom voljom ni za što“ zapravo opisuje moj dosadašnji mandat. Kako se mandat bliži kraju, tako se i energija u meni budi pa otvaram projekte stare 40 godina.

4. Iskoristite vrijeme i posjetite naše plaže. Zanemarite nered na Žnjanu, zanemarite fekalije na Firulama, zanemarite i što se na vas može odroniti stijena dok se sunčate već samo platite ležaljku i uživajte u našem moru. Nadam se da ne ronite preduboko da vidite otpad koji tamo gomilamo.

5. Bačvice je čuvena plaža u samom centru grada koju svakako treba posjetiti. Nema veze što godinama u nju ništa nismo ulagali, što nedostaju tuševi, što koncesionar svojim ležaljkama zauzima cijelu plažu pa nemate mjesto za kupanje ukoliko ne iznajmite ležaljku, al' ne vidim razlog zašto bi se vi time trebali opterećivati. Vaše je da dođete i ostavite novce, za ostalo smo tu ipak - mi!

6. Navijački duh Splita je zaista jedinstven jer moj HDZ jedino navijačku scenu nije uspio uništit' do sada, za razliku od samog splitskog sporta koji smo upropastili, u čiju infrastrukturu nismo ulagali zadnjih 40 godina i koji je samo sjenka onog što je nekoć bio.

7. Hajduk nitko ne smije dirati. To pravo je rezervirano isključivo za HNS i moje prijatelje iz HDZ-a koji vode ovaj savez i često odu do Međugorja. Točka!

8. Dioklecijanova palača je prekrasna i morate je obavezno pogledati. Nemojte zamjeriti što, zbog nepostojanja Odluke o komunalnom redu, palačom vlada nered, stoga, nemojte se ni čuditi ako vidite klima uređaje ili kanalice za kabele. Pa i Dioklecijan bi koristio klimu da je postojala u njegovo vrime!

I baš šteta što niste došli koju godinu ranije jer bi imali priliku i vidjeti te prošetati prekrasnom marjanskom šumom. Ne, ne postavljajte mi sad pitanje kako smo i šumu uspjeli upropastiti. To, iskreno, ni meni do danas nije jasno. Postojali su neki stručnjaci koji su na to upozoravali, al' u Hrvatskoj je svatko stručnjak pa nismo znali da misle ozbiljno.

9.Ne volimo buku noću, ali zato nismo ograničili vrijeme puštanja glasne muzike jer vjerujemo u vaše poštenje i apeliramo na vašu odgovornost. Vi ćete sami znati procijeniti kad vam je dovoljno zabave.

10. Dok ćemo vašu šetnju gradom u kostimu sankcionirat’ s 500 kn, s druge strane ćemo tolerirati ukoliko postavite štekat bez ugovora ili taj štekat preko noći višestruko naraste. Mi smo tolerantni kad to želimo, a ne kad je potrebno."

hr Sun Jun 16 2019 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Proteže se kolona od dva kilometra: Došlo do zapaljenja i tehničkog kvara dva vozila u smjeru Dubrovnika

A1 Zagreb-Dubrovnik u smjeru Dubrovnik između izlaza 2 Jastrebarsko i odmorišta Draganić (26+850 km) - zapalilo se osobno vozilo.
Vozilo je u kvaru na autocesti A1 na 26+850 km između čvora Jastrebarsko i čvora Karlovac u smjeru Dubrovnika, javlja HAK.

A1 Zagreb Dubrovnik u smjeru Dubrovnik između izlaza 21 Skradin i mosta Krka (314+000 km) nalazi se vozilo u kvaru na autocesti A1 na 314+000 km između čvora Skradin i čvora Šibenik u smjeru Dubrovnika.

Pojačan je promet na važnijim cestama, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, Istarski ipsilon, Jadransku i Ličku magistralu magistralu (DC8).

Pojačan je promet i u pojedinim trajektnim lukama i pristaništima, te na pojedinim graničnim prijalzima sa Slovenijom i BiH. Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja osim na dionicama gdje su u tijeku radovi.

hr Sun Jun 16 2019 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5853290e49386e9a8b4612/80
Foto: Facebook / Andro Krstulović Opara

Gradonačelnikova poruka turistima: Deset zlatnih pravila za boravak u Splitu

Gradonačelnik Krstulović Opara na svom Facebook profilu objavio je poruku dobrodošlice ovogodišnjim gostima uz jasne smjernice što ne bi trebali čini, kao ni “domaći građani“.


“Moju ovogodišnju poruku našim gostima popratili smo i jasnim plakatima što zaista ne bi trebali činiti u gradu. Puno je toga što ne bi trebali činiti ni mi, pridržavajući se Komunalnog reda i drugih gradskih odluka, sigurno bi puno više pridonijeli očuvanju naše baštine. Evo ovogodišnje poruke:

Dobro nam došli dragi gosti,

Isključite se iz svakodnevnice, duboko udahnite i uronite u čarobni svijet koji vam nudi ovaj drevni grad. Opustite se i dopustite da vas ponese duh Splita jer ćete samo tako doživjeti nezaboravno iskustvo otvorenog mediteranskog grada. Da biste, kad se vratite u svoje domove, o Splitu pričali kao doživljaju koji treba ponoviti pomoći ću vam s 10 zlatnih pravila u navigaciji splitskim mentalitetom i splitskim znamenitostima:

1. „Pomalo“ je riječ koju ćete često čuti. Ovo je grad u kojem se nikome ne žuri, zato nema potrebe ni razloga nervirati se ako nije odmah i sada. Pomalo, bit će, a kad bude bit će odlično. Uostalom, na godišnjem ste.

2. Na pižolot sam lani podsjetio naše drage goste, pa ne želim ni da ga vi propustite. Ono što je Španjolcima siesta nama je pižolot, popodnevni odmor od 14 do 17 sati. Sunce je prejako, temperature su visoke i to je vrijeme za odmoriti se i uhvatiti snagu za večernji izlazak.

3. Uz pomalo i pižolot nadovezuje se fjaka. S velikim zadovoljstvom ljudi je ovdje tumače kao „stanje svijesti s velikom voljom za ništa“. Kako sunce zalazi fjaka posustaje i energija se budi.

4. Vrući dan provedite na plaži. Čistim morem u samom središtu rijetko se koji veliki grad može pohvaliti. Možete li se sjetiti u srcu kojeg velikog grada ste plivali u moru posljednji put?

5. Picigin se igra i to tijekom cijele godine, samo u Splitu i samo na jednoj plaži. Na Bačvicama. Imamo čak i Svjetsko prvenstvo u piciginu. Da kasnije ne požalite što ste propustili, stavite ručnik pod ruku, navucite šlape, otiđite do Bačvica, pronađite svoj kvadrat pijeska s kojeg ćete gledati neumorne igrače kako ustraju da im u dodavanju loptica ne upadne u more. Ako ste vižljasti i skloni akrobacijama okušajte se i vi u piciginu.

6. Navijački duh Splita obrnuto je proporcionalan stanju opisanom kroz pojmove pomalo i fjaka. Splićani su izvanredni navijači, atmosfera je uvijek i u svakom sportu kao da se igra na sve ili ništa. Dakako, najatraktivnije je navijanje na nogometnim utakmicama Hajduka, ali ne propustite ni jedan sportski događaj. Postanite dio Splita.

7. Spomenuo sam nogometni klub čija obilježja ćete naći po mnogim javnim površinama. Ona se ne diraju jer Hajduk je svetinja. Točka.

8. Split ima i druge svetinje: katedrala sv. Duje, Marjan, Dioklecijanova palača. Mi ih obnavljamo i želimo ih sačuvati za buduće generacije Splićana i njihovih gostiju. Svojim pristupom nam pomozite i podržite nas u toj namjeri. Čuvajmo zajedno našu, a zapravo svjetsku baštinu. Ove godine navršava se 40 godina da je Dioklecijanova palača sa povijesnom gradskom jezgrom uvrštena u Registar UNESCO-a.

9. Poput svih Mediteranaca smo glasni, ali ne volimo buku u vrijeme odmora. Pogotovo noću i pogotovo ispod našeg prozora. Na godišnjem ste i želite se proveseliti, ali nemojte to činiti puštajući preglasnu glazbu u apartmanu jer ljudi oko vas trebaju odmor da bi vama i drugim gostima sutradan mogli biti na usluzi.

10. Kod nas se na plaži nose kupaći kostimi, a svugdje uokolo uobičajena odjeća za ovo doba godine. Nismo prečedni, ali za hodanje gradom bez odjeće ili dijela odjeće ili samo u kupaćem kostimu platit ćete kaznu od 500 kuna odmah ili tisuću nakon provedenog prekršajnog postupka. Zašto biste se odrekli desetak pizza ili 20 piva kad imate tridesetak kilometara plaža u Splitu na kojima možete pokazati svoju figuru?

Dragi gosti, 
Djelatnici u turizmu učinit će sve da se dobro odmorite i ponesete lijepe uspomene. Splićani su izvanredni domaćini, dat će vam dušu i uzet će vam srce, jedino što traže je respekt načina života i naše baštine, nasljeđa i običaja. Zaključujem s kratkom formulom za odličan odmor, provod i doživljaj: uživajte i poštujte. Bit će nam super.

#RespectAndEnjoy #Split #UNESCO

hr Sun Jun 16 2019 12:42:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .