Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e74816129111c308d8b4586/80

Prošlo je već sedam godina od smrti Nore Šitum: 'Bol ne prestaje, a srce tuče za tebe...'

Borila se hrabro do zadnjeg dana. No zdravstveno stanje joj se pogoršalo i liječenje su usporile gljivice, koje su se proširile do mozga.

Sedam godina je prošlo od smrti Nore Šitum, djevojčice koja je bolovala od leukemije, a za plaćanje visokih troškova njezinog eksperimentalnog liječenja u dječjoj bolnici u Philadelphiji, ujedinila se cijela Hrvatska. 

Donacijama ljudi prikupljeno je osam milijuna kuna.

Nora je bolovala od akutne limfoblastične leukemije. Nakon što je bolest uznapredovala i nakon što su liječnici u Hrvatskoj iscrpili sve mogućnosti liječenja, Norini roditelji su u dirljivoj poruci zamolili ljude u Hrvatskoj da im pomognu prikupiti novac za liječenje eksperimentalnom metodom. 

Za liječenje je prikupljeno više nego dovoljno novca u samo nekoliko dana i Nora je otputovala u SAD 7. veljače 2013. 

Strpljivo je svakodnevno podnosila bolne terapije, igle, slabost i neopisivu bol...
Borila se hrabro do zadnjeg dana. No zdravstveno stanje joj se pogoršalo i liječenje su usporile gljivice, koje su se proširile do mozga. 

Nažalost, njezin mali organizam to nije mogao izdržati. Mama Đana i tata Ivica s njom su bili do zadnjeg trena. Izdahnula im je na rukama.

hr Fri Mar 20 2020 09:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e81d42a29111c17b88b458d/80

Biblijske scene u selima općine Šestanovac: Omiljeni fratar blagoslovio je sve kuće, vjernici ga skrušeno dočekali

Naime, don Grozdanić i inače je vrlo hvaljen i cijenjen, a pogotovo nakon jučerašnjeg obilaska kuća u svakom zaseoku u trajanju od tri i pol sata.
Baš u ovo vrijeme Korizme, crkve su morale svoja vrata zatvoriti za vjernike. Situacija s koronavirusom ispraznila je crkvene klupe, a mise se sada prate preko televizije i interneta.

Mladi vjernici će se još nekako i snaći, ali starijima je neodlazak u crkvu teže pao. 

Da malo ublaži trenutačnu situaciju, župnik župe Katuni-Kreševo don Mijo Grozdanić odlučio je blagosloviti sve stanovnike tih sela. 

Naime, don Grozdanić i inače je vrlo hvaljen i cijenjen, a pogotovo nakon jučerašnjeg obilaska kuća u svakom zaseoku u trajanju od tri i pol sata.

Župljani su tako izašli ispred svojih kuća i na koljenima molili za blagoslov. Naravno, pazili su i na propisane mjere uzrokovane situacijom s koronavirusom. Stajali su udaljeni jedni od drugih, a neki su nosili i maske. Također, i sam don Mijo je na sebi imao masku. 

Ovi dirljivi prizori objavljeni su na Facebook stranici župe.hr Mon Mar 30 2020 13:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b48cc4dcb557ad51d8b4762/80

NIJE NEGO Očitovao se Studenac o slučaju na Braču: 'Nisu ponuđeni ugovori sedam djelatnica!'

Donijeli su odluku da će djelatnicama kojima ističu ugovori isplatiti uskrsnice, kao i posebne bonuse za rad u izvanrednim okolnostima.
Prije dva dana pisali smo o slučaju s Brača i Studencu koji je, po navodima otočana, krenuo u otkaze djelatnicama zbog pandemije koronavirusa.
Čak su i načelnici tamošnjih Općina i gradonačelnica Supetra poslali zajednički dopis u kojem mole upravu Studenca da nađu zajedničko rješenje, a o cijelom se slučaju očitovao i ovaj trgovački lanac.

U priopćenju kojeg su, očito, kopirali i slali svim medijima na upite kazano je kako nije istina da se krenulo u otkaze te da nisu istinite priče kako je 16 djelatnica dobilo otkaz. 

Iako to u našem službenom upitu nismo ni spomenuli u odgovoru iz Studenca objasnili su situaciju s otoka.

- Istina je da nisu ponuđeni novi ugovori o radu za sedam zaposlenih u Studenac trgovinama na otoku Braču, gdje ukupno zapošljavamo 148 radnika, a koji prema prethodno dogovorenim uvjetima s djelatnicima regularno ističu 31. ožujka 2020., kazali su.

Istaknuli su i kako Studenac stalno zapošljava ukupno 3.238 djelatnika u 533 trgovine duž jadranske obale i na otocima.

- Obzirom da smo dijelom hrvatskog gospodarstva, i mi smo pogođeni posljedicama koronavirusa i naš prvi prioritet je osigurati radna mjesta za sve naše zaposlenike, a posebno za one s kojima imamo potpisane ugovore o radu na neodređeno vrijeme, naglasili su iz Studenca.

Kazali su i kako nisu neosjetljivi na specifičnu situaciju pa su tako, kažu, donijeli odluku da će djelatnicama kojima ističu ugovori isplatiti uskrsnice, kao i posebne bonuse za rad u izvanrednim okolnostima, kao i svim ostalim zaposlenicima koji rade u trgovinama i na skladištu, o čemu je već ranije donesena odluka Uprave.

- Uz to, donijeli smo i odluku da ćemo njihove eventualne aplikacije na radna mjesta koja će biti otvorena ukoliko dođe do promjene situacije prioritizirati, zaključili su.
hr Mon Mar 30 2020 12:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e81cc9229111c8fb78b4601/80

SPLITSKI SDP Protivimo se Pravilniku koji daje ovlasti ministrici da ocjenjuje i zaključuje ocjene!

Nastavni sadržaji se, kažu SDP-ovci, mogu nadoknaditi, ali učenike, njihove roditelje i nastavnike treba zaštiti od dodatnog stresa.
Suzana Kačić Bartulović, profesorica Ekonomske škole, predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split i voditeljica međužupanijskog Savjeta za obrazovanje za Dalmaciju poslala je priopćenje u kojem naglašava kako splitski SDP traži od resorne ministrice da se u ovim kriznim vremenima bavi interesom djece i obitelji.

Nastavni sadržaji se, kažu SDP-ovci, mogu nadoknaditi, ali učenike, njihove roditelje i nastavnike treba zaštiti od dodatnog stresa.

- Svi smo u strahu od pandemije, Zagreb je i dalje potresen elementarnom nepogodom, nemaju svi učenici i sve obitelji iste uvjete za rad i provedbu online nastave, puno je otvorenih pitanja i nesigurnosti. Mislimo da je najvažnije sačuvati optimizam i motivaciju svih uključenih u online nastavu, posebno onih najranjivijih. Nitko ne spominje što će i kako rješavati djeca koja nemaju uvjete sjediti za računalom 5-8 sati dnevno, što će djeca s poteškoćama, što će oni čije su kuće nastradale u potresu, što će oni koji imaju bolest u kući ili egzistencijalnu ugrozu?

Neugodno smo iznenađeni posljednjim medijskim istupima i izjavama ministrice Divjak, kao i Pravilnikom o dopuni pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnim i srednjim školama koji je 28. ožujka poslan na javnu raspravu.

Protivimo se novom Pravilniku koji uvodi centralizaciju i ministrici daje sve ovlasti pa tako i mogućnost da ona ocjenjuje i zaključuje ocjene.

Istovremeno, ministrica kaže da je njoj dopustivo prepisivanje ili pomoć ukućana kod moguće online mature! Ako njoj predamo sve ovlasti, onda smo u ozbiljnom problemu. Nije li ova njena izjava ogledni primjer mogućih koruptivnih radnji jer se maturantima sugerira rješenje: „udomiti“ profesore predmetnih ispita u vrijeme pisanja ispita i eto dobrih rezultata. Ministrica mora poštivati trenutne zakone i pravilnike pa tako, između ostalih, i onaj o provedbi državne mature. Jedini za to ovlasten je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje.

Molimo nadležno Ministarstvo da u provedbi Nastave na daljinu uvaži odredbe članka 62. Ustava Republike Hrvatske, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika oosnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama urazvoju .
Platforme za online nastavu se nesigurne, neujednačene i često imamo tzv. „zagušenje i pad sustava“ pa predlažemo Carnetu i ministarstvu da napokon osiguraju tehničke uvjete kako bi učenici i nastavnici mogli raditi kad i kako žele.

Svi smo se neočekivano našli u situaciji koja nikome nije ugodna ni željena, utješimo najmlađe, zaštitimo one najranjivije i – slušajmo struku!, napisali su splitski SDP-ovci.
hr Mon Mar 30 2020 12:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf7ba8029111cd9bb8b45d9/80
Foto: pogled.ba

U Mostaru jutros preminuo prvozaraženi koronavirusom

Pacijent je danima bio na respiratoru i u teškom stanju, kako je ranije na konferenciji za medije potvrdio i dr. Jurica Arapović, ispred Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar.
Prvozaraženi pacijent u Mostaru jutros je preminuo, potvrdio je ravntelj SKB Mostar Ante Kvesić za Bljesak.info.

Pacijent je danima bio na respiratoru i u teškom stanju, kako je ranije na konferenciji za medije potvrdio i dr. Jurica Arapović, ispred Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar.

Podsjećamo, prvi zaraženi pacijent u mostarsku bolnicu primljen je sa 16. na 17. ožujka 2020. godine. Uz ovog pacijenta, kako je to službeno priopćeno, zaražena je i njegova supruga.

Dan prije potvrde zaraze COVID-19 u Sveučilišnu kliniku Mostar primljena su dva pacijenta sa šireg područja Mostara- otac i sin, a po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti.

No, iako je preminuli u priopćenju za javnost tvrdio kako je izložen linču te da nije bio izvan Mostara, još uvijek se ne zna, ako je to tako, tko je nulti pacijent i tko je zarazu donio u Mostar. U cijeli slučaj uključilo se i Federalno ministarstvo, koje bi trebalo donijeti odluke o smjenama zbog propusta u radu, te Tužiteljstva HNŽ, koje je o ovom slučaju podiglo istragu. 
hr Mon Mar 30 2020 12:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .