Ako još niste oprali automobile, nemojte: Stiže afrički pijesak!

Golema i snažna ciklona koja nam se polako primiče iz sjeverne Afrike vuče sa sobom i proporcionalno više pijeska nego što ga mediteransko područje dobije s manjim ciklonama koje nam otamo stižu. Pijesak koji se nalazi u vrtlogu ponekad padne sa slabijim ili jačim oborinama, a ponekad se jednostavno nataloži kad vjetar u cikloni počne slabjeti. U pravilu, više će pijeska ostati na tlu i predmetima nakon slabe kiše, a nakon jače pijesak će biti nepravilnije raspoređen.

U ovom slučaju, pijeska već ima u zraku nad zapadnim i srednjim Sredozemljem, na satelitskoj slici najljepše se vidi upravo iznad mora u područjima gdje nema kapljica vode, odnosno oblaka.

Idućih će sati cijeli sustav polako putovati na istok i zahvatiti i veliki dio Hrvatske. Lagano suho taloženje pijeska na obali može se primijetiti već danas, a znatno će ga više biti kad počne kiša, u ponedjeljak navečer te pogotovo u utorak kad će u cijeloj zemlji padati manje ili više prljava kiša. Budući da pijesak dolazi baš u ovo doba godine kada se u zraku nalaze i velike količine peluda, velika je vjerojatnost da će od te mješavine zrak biti još više zamućen i žućkast. Inače, pošiljke pijeska koje nam donose afričke ciklone u našim krajevima su prilično uobičajene, osobito u ovo doba godine kad je i putovanje tih ciklona preko nas učestalije.

Ova je sinoptička situacija slična onoj iz svibnja 2016. godine kad se nad cijelom jugozapadnom i zapadnom Europom nalazio golemi ciklonalni vrtlog koji je na svojoj prednjoj strani dovlačio pijesak iz dubljih dijelova afričkog kontinenta. I tada ga je na automobilskim vjetrobranima najviše bilo prvoga dana kad je našu obalu samo poškropilo, a obilnija kiša drugog i trećeg dana utjecaja ciklone dobrim dijelom ga je i isprala.

Stoga, ako već niste oprali automobile, i nemojte. Pred blagdan oprani okomiti pozori valjda će ipak ostati čisti. A autopraonice će nakon ovoga događaja imati pune ruke posla, pišu Vijesti


POSLJEDNJE DODANO: