Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Najčešće novogodišnje odluke su pronalazak novog (boljeg) posla i dodatna edukacija

Novogodišnje želje su iza nas, a dobar dio njih odnosi se na planove vezane uz karijeru. S kojim su željama i odlukama ispitanici ušli u 2019. godinu istražio je portal MojPosao na više od 640 ispitanika.

Većina ispitanika radi popis novogodišnjih odluka

Većina ispitanika planira donijeti novogodišnju odluku za 2019. godinu (82%). To je znatno više nego prošle godine, kada je novogodišnju odluku donijelo 56% ispitanika. Novogodišnja odluka bit će vezana uz posao za 66% ispitanika, dok će njih 16% donijeti odluku koja nije vezana uz posao, a dok 18% ispitanika neće donijeti novogodišnju odluku.

Novogodišnje odluke u nešto malo većoj mjeri donose žene (84%) nego muškarci (80%). Novogodišnjim odlukama najskloniji su mlađi ispitanici; 86% ispitanika do 25 godina planiralo je donijeti novogodišnju odluku, dok je isto planiralo napraviti 83% ispitanika u dobi od 26 do 30 godina. Novogodišnjim odlukama najmanje su skloni ispitanici stariji od 41 godinu; njih 78% planiralo je donijeti novogodišnju odluku.

Pronalazak novog (boljeg posla) je najčešća novogodišnja odluka

Među ispitanicima koji će donijeti novogodišnju odluku, njih 80% donijeti će odluku vezanu za karijeru. Ti ispitanici su u najvećoj mjeri odlučili pronaći (bolji) posao (47%) te poraditi na usavršavanju i edukaciji (12%). Na trećem mjestu je odluka o povećanju zarade (9%).

Nešto više od polovice ispitanika prošle je godine donijelo novogodišnju odluku (56%). Ispitanici koji nisu donijeli novogodišnju odluku smatraju da se odluke moraju ionako donositi tijekom cijele godine i da odluke jedan dan u godini nemaju smisla.

Od ispitanika koji su prošle godine donijeli novogodišnju odluku, većina njih (71%) izjavila je kako je ta odluka bila vezana za posao i karijeru. Novogodišnju odluku vezanu za privatni život donijela je petina (29%) ispitanika.

Novogodišnja odluka vezana za posao najčešće se odnosila na pronalazak (boljeg) posla (46%), usavršavati i educirati se odlučilo je 16% ispitanika, dok je 12% ispitanika odlučilo više zaraditi.

Na pitanje jesu li ispunili svoju novogodišnju odluku vezanu uz karijeru, 24% ispitanika odgovara potvrdno, dok ih 24% još nije ispunilo odluku, ali rade na tome. Petina (22%) ispitanika odustala je od ispunjenja svoje novogodišnje odluke za 2018. godinu. Trećina ispitanika nije donijela novogodišnju odluku vezanu uz karijeru.

Od ispitanika koji nisu ispunili svoju novogodišnju odluku vezanu uz karijeru i posao, najviše ispitanika (38%) to nije učinilo jer nisu računali na zapreke. Petini ispitanika (20%) odluka nije bila dovoljno važna da ju ostvare, dok 19% ispitanika priznaje da nisu dobro planirali. Da nije imala dovoljnu podršku okoline za ostvarenje odluke smatra desetina ispitanika (10%), dok njih 6% kaže kako nisu imali kome odgovarati za neuspjeh pa se nisu ni trudili ispuniti odluku. Manji broj ispitanika (3%) je zaboravio koju odluku su donjeli, pa ju nisu ni ostvarili. Petina ispitanika (20%) navodi neke druge razloge kao što su gubitak posla, utjecaj više sile te neredovita primanja.

hr Mon Jan 07 2019 11:35:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1281c02af47fe7128b45ac/80
Foto: HGSS / Ilustracija

Učenje od najboljih: Kinezi na obuci kod HGSS-a

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) odavno je diljem Europe sinonim za profesionalnost i spremnost. Čini se kako se glas o njihovim uspješnim akcijama proširio i puno dalje

Naime, Kinezi su poslali svoje tročlano izaslanstvo na obuku kod nas da bi, kako su rekli, učili od najboljih jer kod kuće nemaju ustrojene službe spašavanja.

A kako se Kinezi snalaze u hladnoj Cetini, provjerio je RTL Danas. 

- Ova rijeka je jako mala u usporedbi s našim velikim rijekama. Komplicirano je, ali uz vježbanje tehnike ćemo steći dovoljno iskustva. Tu je jako dobro, a i sigurno je. - kazao je Shao Hqi iz Kine.

Već u zoru HGSS-ovci su ih čekali u učionici gdje su morali proći teoretsku nastavu, neophodnu prije prakse u rijeci.

- Ovo je samo izvidnica njihova, na obuci, čini mi se, a ići ćemo mi isto gore u Kinu. - tvrdi Ivan Šafrdin iz HGSS-a.

Do suradnje je došlo u prosincu, kada su Kinezi, predstavnika Kajkaškog savezaZagreba, zamolili da pronađe nekog tko bi mogao obučiti njihove spasioce.

Gosti su naravno, kako smo već i navikli od turista s Dalekog istoka, snimali svaki detalj demonstracija, ali se i svojski trudili upiti iskustvo svojih instruktora. A intezivna obuka trebala bi trajati do 22. ožujka, kada će stečeno znanje Kinezi ponijeti natrag u Kinu.

Sve što ih se učilo, Kinezi su zapamtili ili snimili, a čini se da neće tako skoro zaboraviti ni temperaturu Cetine u trećem mjesecu.

- Jako, jako je hladno. Da. Stvarno hladno. - komentirao je Shao Hqi uz smijeh. - piše RTL

hr Fri Mar 22 2019 19:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c951d2d29111ce3188b45bc/80

Održani Dani tehničke kulture u Osnovnoj školi Gripe

Manifestaciju su u suradnji s OŠ Gripe organizirale Zajednica tehničke kulture grada Splita i neke od udruga članica

U splitskoj osnovnoj školi Gripe je 20. i 21. travnja održana manifestacija Dani tehničke kulture 2019. godine.

 Manifestaciju su u suradnji s OŠ Gripe organizirale Zajednica tehničke kulture grada Splita i neke od udruga članica. Na njenom otvorenju je sve prisutne pozdravio ravnatelj OŠ Gripe Davor Šimić, a nazočni su bili i predstavnici rukovodstva Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Dane tehničke kulture je otvorio predsjednik ZTK grada Splita Martin Olujić.

Prva je na programu bila radionica robotike, koju je vodio član udruge Inovatic Marko Janjiš. Djeca su naučila osnove programiranja malih robota, tako da oni nauče prepoznavati i zaobilaziti prepreke. U drugoj radionici, u realizaciji ZTK grada Splita, mlađi su osnovci upoznati s obradom stiropora. Radionicu je vodio Martin Olujić, a drugi dio iste radionice se našao na programu i u četvrtak. Posljednju radionicu prvog dana, onu digitalne fotografije, vodili su članovi Fotokluba Split, majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Ta je radionica privukla mahom starije osnovce.

Drugi dan manifestacije je započeo radionicom modelarstva koju je vodio Toni Jagnjić, stručni suradnik Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije. Djeca su izrađivala modele leptira i autića. Popodnevni program je uključivao i interaktivno predavanje jedriličarskog modelarstva, koje su vodili članovi JK Zenta Josip Marasović i Mladen Kinkela

Proučavalo se glavne sastavne materijale trupova, jedrilja, kolombe i balasta, karakteristike elektronike i načine funkcioniranja radio sustava, vrste vjetrova, osnove jedrenja i upravljanja jedrilicom, domet, taktike i ostale zanimljivosti toga jedriličarskog segmenta tehničke kulture. Program Danâ tehničke kulture u OŠ Gripe je zaključen astronomskim programom, kojega je vodio astronom-animator udruge Zvjezdano selo Mosor Zoran Knez

Nakon predavanja o Sunčevom sustavu, pred školom je provedeno i kratko promatranje neba teleskopom.

hr Fri Mar 22 2019 18:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c950e5f29111ce3188b4582/80
Foto: Screenshot / YouTube

Ministarstvo prijavilo motivacijsku govornicu Anu Bučević: "Radi se o elementima kaznenog djela"

Ministarstvo zdravstva kazneno će prijaviti Splićanku Anu Bučević zbog nadriliječništva temeljem pisma koje im je poslao psihijatar Herman Vukušić

Ministarstvo zdravstva kazneno će prijaviti Anu Bučević zbog nadriliječništva. Splitsku YouTube guruicu danas je prozvao psihijatar Herman Vukušić. Pisao je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zahtijevajući od njega da Anu Bučević kazneno prijavi jer opasnim savjetima dovodi u pitanje zdravlje ljudi. - piše Index

- Po stavovima koje propagira Ane Bučević lako se može zaključiti da su oboljeli sami krivi za svoje stanje, jer ne 'vibriraju' na dostatnoj energetskoj razini, a pravi lijek za sve je 'vortex', svojevrsno stanje energetske homeostaze u koje vas, naravno, vodi Ana Bučević. Prema njezinoj internetskoj stranici dobio sam dojam da je 'vortex' poželjno ostvariti putem motivacijskih krstarenja koja koštaju više od PET/CT pretrage u privatnoj klinici. - napisao je između ostalog dr. Vukušić u svome pismu. Cijelo pismo možete pogledati ovdje.

Nekoliko sati kasnije reagiralo je i Ministarstvo zdravstva.

- O predstavci dr. Hermana Vukušića koja se odnosi na kazneno djelo nadriliječništva počinjeno od strane Ane Bučević, prof. kineziologije, odgovaramo da će ista biti dostavljena na nadležno postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova, s obzirom na to da se radi o elementima kaznenog djela sukladno odredbama Kaznenog zakona. - poručili su iz Ministarstva zdravstva. - piše Index

hr Fri Mar 22 2019 17:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

Vozači, oprezno!: Policija će provoditi pojačane aktivnosti u prometu

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske će se i ovog vikenda poduzimati pojačane aktivnosti u cestovnom prometu

Aktivnosti će biti posebno usmjerene na prekršaje prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima i korištenja mobitela za vrijeme vožnje, ali i na druge prekršaje, koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, a posebno onih s najtežim posljedicama.

Apeliramo na sve sudionike u prometu na poštivanje propisa, posebno onih o ograničenju brzine i zabrani upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, kako bi odgovornim sudjelovanjem u prometu sačuvali vlastiti, ali i živote ostalih sudionika u prometu. - obavijestila je PU splitsko-dalmatinska 

hr Fri Mar 22 2019 17:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .