Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57f4c3e91eea8f0f3c8b4568/80
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Vlada Andreja Plenkovića najavljuje reformu obrazovanja

Najavljuje se uvođenje modela dualnog strukovnog obrazovanja u kojem poslodavci postaju partneri obrazovnim institucijama te zajedno odlučuju o programu i upisnim kvotama, a nastavlja se s provedbom kurikularne reforme, te će se omogućiti fleksibilnost strukovnih kurikuluma i njihovo povezivanje s obrazovanjem odraslih i cjeloživotnim učenjem

Reforma obrazovnog sustava s nastavkom provedbe kurikularne reforme, uspostava Nacionalnog inovacijskog vijeća i Središnjeg državnog ureda za šport, povećanje izdvajanja za kulturu, izrada Strategije kulturnog razvoja i medijske strategije, novog zakona o Hini, te izmjene Zakona o HRT-u, najavljuju se u programu Vlade koji će mandatar Andrej Plenković u srijedu predstaviti u Hrvatskom saboru.

Plenkovićeva Vlada želi provesti reformu obrazovnog sustava polazeći od temeljne zadaće naobrazbe kao oblikovanja i izgradnje cjelovite i slobodne osobe, s nastojanjem da ga osuvremeni kako bi odgovorio na potrebe društva i gospodarstva. Ta će reforma biti provedena u skladu s najboljom europskom praksom kako bi se obrazovni sustav razvijao u povezanosti s gospodarstvom.

Najavljuje se uvođenje modela dualnog strukovnog obrazovanja u kojem poslodavci postaju partneri obrazovnim institucijama te zajedno odlučuju o programu i upisnim kvotama, a nastavlja se s provedbom kurikularne reforme, te će se omogućiti fleksibilnost strukovnih kurikuluma i njihovo povezivanje s obrazovanjem odraslih i cjeloživotnim učenjem.

Uspostava Nacionalnog inovacijskog vijeća

Vlada će uspostaviti programsko financiranje visokoškolskih institucija, unaprijediti Bolonjski proces, poticati razvoj sveučilišnih i stručnih studijskih programa u STEM (science, technology, engineering, mathematics) i drugim područjima te omogućiti organiziranje poduzetničkih inkubatora na visokim učilištima koji će poticati mlade da se povezuju u timove i interdisciplinarnim pristupima osmišljavaju ideje te osnivaju tvrtke pridonoseći bržem zapošljavanju i samozapošljavanju.

Kako bi zadržala najbolje mlade znanstvenike u Hrvatskoj, Vlada će unaprijediti program znanstvenih novaka, a najavljuje i veća ulaganja u istraživanje i razvoj, prema 2 posto BDP-a, kroz kontinuirano povećavanje izdvajanja iz proračuna, poticanje financiranja znanstvenih projekata te obnovu i unaprjeđenje istraživačke infrastrukture iz EU fondova, kao i putem mjera usmjerenih na poticanje privatnog sektora na ulaganje u istraživanje i razvoj.

Upravo ulaganje u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije Vlada vidi kao ključni generator koji će pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i biti čimbenik u podizanju dodane vrijednosti, povećanju produktivnosti i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Stoga će, najavljuje, uspostaviti jasan institucionalni okvir za definiranje, provedbu i praćenje nacionalne politike poticanja inovacija, što uključuje uspostavu Nacionalnog inovacijskog vijeća, Inovacijskog vijeća za industriju, kao i formiranje pet tematskih inovacijskih vijeća.

Kako bi stvorila učinkovit financijski sustav za poticanje inovacija, najavljuje uspostavu Hrvatskog fonda za istraživanje, razvoj i inovacije, kao i razvoj fondova rizičnog kapitala, te omogućavanje daljnjeg razvoja istraživačke infrastrukture s naglaskom na centre kompetencija.

Osnivanje Središnjeg državnog ureda za šport

Vlada će osnovati Središnji državni ured za šport radi održanja kvalitete i unaprjeđenja hrvatskoga športa, kao i poboljšanja uvjeta za bavljenje športom i športskim djelatnostima.

Cilj je donošenje dugoročne strategije razvoja športa, ulaganje u veći broj malih športskih objekata, poticanje športa u službi zdravlja, redefiniranje položaja profesionalnih i amaterskih športskih klubova, osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim športašima te provođenje mjera za suzbijanje nasilja na športskim terenima.

Izmjenom zakonske regulative Vlada će, najavljuje se, ojačati financijsku odgovornost športskih klubova i saveza, te učinkovitije urediti nadzor nad njima.

Donošenje Strategije kulturnog razvoja

Kroz četiri godine Vlada će postupno povećavati udjel financiranja kulture iz državnoga proračuna, te će donijeti Strategiju kulturnog razvoja koja će utvrditi srednjoročne i dugoročne ciljeve razvoja kulture, a specifični ciljevi su promocija kulture i poticanje kulturnog stvaralaštva, poticanje zapošljavanja u sektoru kulture, unaprjeđenje statusa umjetnika te sudjelovanje građana u kulturnom životu.

Tako će se razvijati postojeći i pokrenuti novi programi za poticanje sudjelovanja u kulturi, a posebno će se poticati poduzetništvo u kulturi kako bi se iskoristili potencijali kulture u gospodarskom razvoju.

U skladu s proračunskim mogućnostima, te vodeći računa o ravnopravnom razvoju svih hrvatskih regija, Vlada će značajnu pozornost posvetiti započetim i novim investicijskim projektima, poticati razvoj projekata obnove i revitalizacije kulturne baštine te stavljanje u funkciju kulturno-povijesnih spomenika, kako u velikim središtima tako i u manjim sredinama izvan velikih gradova.

Posebno će podupirati rad Hrvatskoga memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, potaknuti osnivanje Muzeja domovinskog rata i dovršiti proces povratka kulturnih dobara odnesenih u vrijeme Domovinskog rata.

Vlada najavljuje proglašenje Vukovara područjem posebnoga pijeteta prema žrtvama, donošenje Jedinstvenoga zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja hrvatskih branitelja, uključujući društveno poduzetništvo, te poduzimanje mjera u cilju stambenog zbrinjavanja branitelja i članova njihovih obitelji.

Vlada nastavlja unaprjeđivati postojeću razinu zaštite prava nacionalnih manjina u suradnji s predstavnicima nacionalnih manjina i njihovim saborskim zastupnicima, imajući u vidu doprinos nacionalnih manjina razvoju hrvatskog društva te najavljuje da će u prvih 60 dana, u suradnji s predstavnicima nacionalnih manjina, pripremiti Operativne programe za pojedine nacionalne manjine, a prema prethodno usuglašenim prioritetima.

Svakih šest mjeseci zastupnici nacionalnih manjina održavat će konzultacije s premijerom o provedbi odredbi Programa Vlade vezano uz prava nacionalnih manjina te Operativne programe za pojedine nacionalne manjine.

Odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina provodit će se uz dosljednu primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o odgoju i obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina, a Vlada će osigurati i primjenu odredbi Ustava, Ustavnog zakona i Zakona o pravu manjina na službenu uporabu jezika i pisma.

Donošenje Medijske strategije

Vlada ističe i transparentan, demokratski i potpuno slobodan rad medija koji, naglašava se u programu, omogućuju kritičnost i preispitivanje svih oblika vlasti, uvjetuje njezinu veću odgovornost, jamči otvoreniju praksu vladanja te posljedično djelotvorniju demokraciju.

Stoga će se, navodi, zalagati za medijsku politiku koje će poticati pluralizam, profesionalnost i raznolikost medija i inzistirati na poštivanju medijskih sloboda te najavljuje donošenje sveobuhvatne Medijske strategije koja će uključiti zakonodavne, medijske, društvene i kulturološke nužnosti jednoga zrelog demokratskog društva, uvažavajući u svakom trenutku nespornu važnost i ulogu medija, te na temelju nje aktualizirati paket medijskih zakona.

Pokrenut će donošenje novog Zakona o Hini čime će, kako se navodi, pridonijeti očuvanju neovisnosti jedine novinske agencije u Hrvatskoj, a izmjenama Zakona o HRT-u želi ojačati neovisnost javnoga radiotelevizijskog servisa koji financiraju građani.

Najavljuje i da će u okviru svojih nadležnosti poduzeti mjere kako bi se stekli uvjeti za postupno smanjenje RTV pristojbe, te će inzistirati na procesu restrukturiranja HRT-a sukladno Ugovoru između Vlade i HRT-a.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57ee35ce1eea8f0b288b4576/80
Foto: HSS

Članovi tišnjanskog A-HSS-a pristupaju HSS-u

U priopćenju stoji kako su svi članovi tišnjanskog A-HSS-a do prije prošlih lokalnih izbora bili članovi HSS-a, a nakon što je bivši predsjednik HSS-ova Županijskog odbora Zoran Smolić suspendirao tadašnjeg predsjednika tišnjanske organizacije Pavlova, on je zajedno s 90 posto tadašnjeg aktivnog članstva HSS-a prešao u A-HSS

Članovi Autohtone hrvatske seljačke stranke (A-HSS) iz Tisnog prihvatili su poziv vršitelja dužnosti predsjednika HSS-a Šibensko-kninske županije Marina Mikšića te najavili povratak u matičnu stranku, priopćio je u utorak Branko Pavlov, predsjednik sada već bivše organizacije A-HSS-a.

 U priopćenju stoji kako su svi članovi tišnjanskog A-HSS-a do prije prošlih lokalnih izbora bili članovi HSS-a, a nakon što je bivši predsjednik HSS-ova Županijskog odbora Zoran Smolić suspendirao tadašnjeg predsjednika tišnjanske organizacije Pavlova, on je zajedno s 90 posto tadašnjeg aktivnog članstva HSS-a prešao u A-HSS.

 "Nedavna događanja na političkoj sceni Hrvatske, te prijevremeni parlamentarni izbori koji su nakon toga uslijedili, imali su utjecaj i na politička zbivanja u Općini Tisno, bar kad je u pitanju Autohtona hrvatska seljačka stranka. Naime, neposredno prije parlamentarnih izbora održana je izborna skupština HSS-a na kojoj je izabran novi predsjednik Krešo Beljak, a ubrzo nakon toga A-HSS se pripojio HSS-u, što je prihvaćeno i od naše Općinske organizacije", pojasnio je.

 Slijedom kasnijih događanja unutar HSS-a, nastavlja Pavlov, došlo je do suspenzije nekih županijskih organizacija te članova ove stranke, a među suspendiranima je bio i predsjednik HSS-ove šibensko-kninske županijske organizacije Zoran Smolić.

 "U proceduri stranačkih procesa, na dužnost novog predsjednika ŽO HSS-a Šibensko-kninske županije izabran je Marin Mikšić koji je javno, preko medija, pozvao sve one kojima je u srcu HSS da se priključe ovoj Stranci. Ovim priopćenjem članovi tišnjanskog A-HSS-a to i čine i stavljaju se na raspolaganje predsjedniku ŽO HSS-a Šibensko-kninske županije", zaključuje Pavlov.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 12:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57f7771d1eea8feb418b460d/80
Foto: Goran Mehkek / CROPX

Ni Petrov niti ministri ne znaju je li Marić podnio ostavku

Petrov je novinarima prije ulaska u Vladu rekao da ide popiti kavu i porazgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem o različitim stvarima koje ih čekaju kroz iduća dva tjedna

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov (Most) i nekoliko ministara izjavili su u utorak novinarima pred Banskim dvorima da ne znaju ništa o navodnoj ostavci HDZ-ova ministra bez portfelja Gorana Marića.

Prema pisanju portala Jutarnjeg lista, koji se poziva na neslužbenu potvrdu iz Vladinih krugova, Marić je podnio ostavku jer ne želi biti ministar bez portfelja, no dosad se ni Marić niti itko iz Vlade o tome nije oglasio.

Petrov je novinarima prije ulaska u Vladu rekao da ide popiti kavu i porazgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem o različitim stvarima koje ih čekaju kroz iduća dva tjedna. Upitan zna li išta o tome da je Marić podnio ostavku rekao je: "Ne znam ništa o tome". Isto je ponovio i nakon izlaska iz Banskih dvora nakon sastanka sa Plenkovićem.

Novinarima su također izjavili da ne znaju ništa o Marićevoj ostavci i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Petrov je, komentirajući tvrdnje nekih medija da će se čelna mjesta u javnim tvrtkama birati po modelu - četiri mjesta HDZ-u, jedno Mostu, rekao da medije već deset mjeseci zabavlja ista stvar.

Most će, kazao je Petrov, zastupati javne natječaje, no vladajuća većina dosad nije ni došla do toga djela. "Nama je bitno kroz četiri tjedna usuglasiti program i podjelu odgovornosti po resorima, a ovo ostalo će se razrješiti u međuvremenu", rekao je Petrov.

Vezano za današnju sjednicu predsjedništva Sabora, Petrov je rekao da će na njoj biti riječi o aktualnostima koje se trebaju definirati u Saboru, uz ostalo raspored unutar Sabora i kodeks o etičkom ponašanju.

Petrov je rekao kako bi volio da se o tome postigne konsenzus svih saborskih zastupnika, umjesto zastupničkih klubova. Kodeks će biti na dnevnom redu kao uvod, a na tome će se raditi idućih nekoliko mjeseci, najavio je.

Upitan hoće li biti izmjene poslovnika, Petrov je odgovorio kako će se prvo ići s kodeksom o etičkom ponašanju. Kazao je kako postoje primjedbe da bi u određenim segementima trebalo mijenjati poslovnik pa će poslušati prijedloge saborskih zastupnika i onda odlučiti o tome.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 11:06:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5804f1131eea8f54658b45bd/80
Foto: Ronald Goršić / CROPIX

Goran Marić podnio ostavku

Službene potvrde do 9,45 sati još nema, a Marić nije to želio komentirati

Portal Jutarnjeg lista objavio je jutros nepotvrđenu informaciju da je ministar u Vladi Goran Marić podnio ostavku na tu dužnost jer ne želi biti ministar bez portfelja. 

Jutarnji se poziva na neslužbenu potvrdu iz Vladinih krugova.

Službene potvrde do 9,45 sati još nema, a Marić nije to želio komentirati.

Jutarnji piše da je Marić tu odluku navodno donio jučer nakon dugog sastanka s Plenkovićem jer bez jasnog portfelja ne želi biti u Vladi, a tražio je da se osnuje ministarstvo državne imovine na čijem čelu bi bio. Navode i da je sastanak s premijerom, nakon kojeg je odlučio vratiti se u Sabor, trajao puna dva sata.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 10:05:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580885741eea8f296c8b4600/80

Policijsko priopćenje za utakmicu Solin - Hajduk

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno čl.79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, obavljati snimanje na stadionu i prilaznim pravcima prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice

U srijedu, 26. listopada 2016. s početkom u 14.00 sati u Solinu, na nogometnom stadionu NK Solin,  odigrati će se  nogometna  utakmica osmine KUP-a RH između NK «Solin» i HNK «Hajduk». 

Građane obavještavamo da će na dan utakmice od 10.00 do 17.00 sati policija zatvoriti dionicu ceste u ulici Dr.F.Tuđmana od raskrižja sa ulicom Marka Marulića i sa ulicom kralja Zvonimira.

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno čl.79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, obavljati snimanje na stadionu i prilaznim pravcima prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice.


Obavijesti i upozorenja građanima

zabranjeno je unošenje pirotehničkih sredstava na stadion i njihovo korištenje

posjetiteljima i drugim osobama koje se kreću prema stadionu zabranjeno je nošenje oružja ili predmeta za ozljeđivanje, alkoholnih pića i drugih pića koja se nalaze u staklenim i plastičnim bocama, odnosno tetrapak ambalaži

nije dozvoljeno ni unošenje kišobrana, upaljača, plastičnih boca i drugih tvrdih predmeta, torba i ruksaka na stadion

zastave ne nositi na drvenim ili metalnim štapovima, jer unos takvih štapova neće biti dozvoljen (na stadion se mogu unijeti plastični šuplji štapovi, dužine do 1m).


Molimo građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 09:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .