Zagađeni zrak može uzrokovati ćelavost

Novo istraživanje Europske akademije za dermatologiju i venerologiju otkrilo je da čestice u zagađenom zraku utječu na rast i zadržavanje kose. 

Izložili su stanice s ljudskog tjemena različitim koncentracijama prašine i čestica dizela, a onda su nakon 24 sata testirali uzorke da bi vidjeli kako je to utjecalo na specifične proteine u stanicama. Saznali su da prisutnost prašine i čestica dizela smanjuje razinu proteina odgovornog za rast kose, piše 24sata

Studija je ustanovila da izloženost istim česticama smanjuje i razinu proteina odgovornih za zadržavanje kose, ovisno o dozi zagađenih čestica – što znači da veća zagađenost znači i veći gubitak proteina za rast i zadržavanje kose.

– Dok je veza između zagađenosti zraka i ozbiljnih bolesti poput raka, bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti već ustanovljena, bilo je jako malo studija o tome kako zagađenje utječe na ljudsku kožu i pogotovo kosu. Naše istraživanje objašnjava kako zagađenje djeluje na folikule kose i pokazuje direktnu vezu između zagađenja i gubitka kose – rekao je voditelj istraživanja Hyuk Chul Kwon.


POSLJEDNJE DODANO: