Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/593a82a8b9e03e5a298b4575/80

Koliko kreme za sunčanje morate nanijeti? Vjerojatno više nego mislite

Unatoč čestim upozorenjima o opasnostima opeklina od sunca i važnosti nanošenja zaštitnog faktora zbog rizika od raka kože, dosta ljudi još ne sluša upozorenja
Ponekad iako nanosimo kremu za sunčanje, ne stavljamo dovoljno visoki SPF (sun protection factor) koji označava koliko dugo možete ostati na suncu bez opasnosti od opeklina - sve iznad 30 je visoka zaštita. Ali ako koristite 30, zaštita je vjerojatno bliža faktoru 15 nakon što ju nanesete, piše Život i stil.

Kako bismo uistinu dobili SPF koji piše na boci, trebamo primijeniti dva mg kreme za svaki kvadratni centimetar kože, jer to je ono što se primjenjuju u laboratorijskim testovima.

Koliko onda kreme za sunčanje trebamo nanijeti? Može biti teško prosuditi, jer postoji širok raspon proizvoda, uključujući losione, sprejeve, gelove i kreme. Zato uvijek pogledajte preporuke proizvođača.

Leđa: najčešći dio tijela gdje se pojavljuje melanom kod muškaraca. Stavite dvije grude kreme za leđa kako biste bili sigurni da ste se dobrio zaštitili jer taj dio tijela često zaboravljamo

Prsa: opekline od sunca su dosta vidljive na području prsa i dekoltea jer su izloženi suncu tijekom cijele godine, a ljudi ne koriste dovoljno krme za sunčanje na tom području

Trbuh: područje dosta osjetljivo na sunce jer mu inače nije izloženo 

Ramena: također su ranjiva jer su prekrivena većim dijelom godine. Koža koja je prekrivena zimi ima veću vjerojatnost da će izgorjeti jer će izgrađivati manje zaštitni melanin

Ruke: i kod muškaraca i kod žena se na rukama pojavljuje melanom. Ljudi se često ne brinu o rukama jer koža ovdje ne može izgorjeti tako lako jer se tijekom godine povećava izloženost sunčevoj svjetlosti. Međutim, još uvijek trebate koristiti zaštitni faktor ne povećava samo opekotina povećava rizik od oštećenja i raka - već i dugotrajno izlaganje suncu

Noge: najčešće mjesto gdje se pojavljuje melanom kod žena. Ako vaše noge uvijek ostanu tvrdoglavo blijede - niti izgorite niti potamnite  - nemojte pretpostavljati da to znači da možete izbjeći zaštitu kod sunčanja

Lice: nemojte zaboraviti nos, ali niti liniju kose i uši. Da, da, uši

hr Tue May 29 2018 20:38:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e4c54ab473980e008b458c/80
Foto: Pixabay

Postoji li veza između šparoga i raka?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature zastrašilo je sve ljubitelje šparoga pa su se mnogi zapitali utječe li ova biljka na širenje raka.

Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.

Što je asparagin?

Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.

Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan zapreživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.

Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.

Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću, piše zivotistil.hr

hr Fri Mar 22 2019 12:54:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Ovo povrće i voće ima najviše pesticida

Najbolje bi bilo jesti voće i povrće za koje znate tko ga uzgaja i gdje raste
S prvim zrakama proljetnog sunca prirodno se javlja potreba da očistimo tijelo od toksina i nahranimo ga vitaminima i mineralima. Otići ćemo na tržnicu i doma se vratiti s vrećicama punim sezonskog voća i povrća, sretni što ćemo pripremiti zdravi obrok. No, ako ne znate gdje raste povrće i voće koje jedete ili ga sami ne uzgajate, važno je znati koji plodovi sadrže najviše pesticida pa birati ili organsko ili ih jesti u ograničenoj količini. U svakom slučaju, bolje je jesti i takvo voće i povrće, nego ga ne jesti nikako, piše zivotistil.hr
  • jabuke
  • jagode
  • špinat
  • celer
  • rajčice
  • kruške
  • višnje
  • krumpir
  • grožđe
  • nektarine
  • breskve
  • kelj
hr Fri Mar 22 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c94c58229111ca9168b45d6/80

'Rentat ću ja vlastitog brata': Splitski dvojac opjevao pripreme za sezonu

Sina&Sina s Radio Dalmacije opjevali su proljeće u Dalmaciji.
U maniri pravih društvenih kroničara splitski dvojac posvetio je pjesmu "Proljeće" pripremama za još jednu turističku sezonu, ima tu i potkornjaka koji "gric po gric" izjedaju Marjan, ali i nezaobilazne splitske Rive. U svakom slučaju, proljeće na jugu saželi su u manje od minute i pol.
 
Dalmacija u niskom startu iščekuje masovniji dolazak turista, a Sina&Sina imaju plan kako do što više "eurića". Dok se euri ne počnu slijevati, vrijeme je za - Rivu, cvike, Gucci. A kad gosti navale, plan im je "rentati i vlastitog brata". Posla ima, naravno, i za tetku.

Poslušajte najnoviji uradak Sine&Sine. 


hr Fri Mar 22 2019 12:22:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .