Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8a3c3729111c5c928b458f/80
Foto: Pixabay

Veliki razvoj cikloturizma u Makarskoj i Imotskom

Utrka Cro Race obuhvatit će sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima.
Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac s Bikovom koje ih “okuplja” zajedno čine idealnu destinaciju za cikloturiste, svima poželjne goste koji dolaze u predsezoni i posezoni, kada žudimo za povećanjem broja turista. Istraživanja pokazuju da su biciklisti izvrsni potrošači, ljubitelji prirode, ne štede na hrani i komforu, a cijene domaće i autohtono.

Upravo onakvi kakvi nam trebaju. Svime se time vodila Turistička zajednica Makarske da s kolegama sklopi ugovor s tvrtkom Spot koja kroz svoj brend Trail Full Cycling Experience razvija cikloturističku destinaciju Makarskog primorja, Biokova i Zabiokovlja.

Biokovo se, zahvaljujući i biciklističkoj utrci Tour of Croatia – čije su snimke s veličanstvenim kadrovima s etapa kojima je prolazila, prikazani u 190 zemalja – planetarno proslavilo i postalo izazovno ne samo biciklistima sportašima već i brojnim drugim turistima koji su ga vidjeli u najljepšem svjetlu zahvaljujući ovoj planetarnoj promidžbi, piše Lokalni.hr

Detalji u srijedu

Tour of Croatia ove godine nije održan, ali organizator Vladimir Miholjević u listopadu priprema utrku Cro Race koja, sudeći prema najavama, neće biti ništa manje atraktivna. A Makarska rivijera, koja je u proteklim izdanjima utrke bila uključena svake godine, i dalje će biti važna etapa.

– Prekrasna priroda, spektakularni pogled, uz kvalitetne prometnice, smještajne kapacitete, gastronomsku ponudu čini Makarsku rivijeru i Biokovo idealnim za cikloturizam. Riječ je o vrlo velikom potencijalu koji se može silno razvijati jednim ozbiljnim pristupom i programom – kaže Miholjević koji će ovogodišnju utrku Cro Race predstaviti na konferenciji za novinare u srijedu pa do tada ne želi izlaziti u javnost s detaljima.

Ipak, otkrio nam je kako će se ove godine voziti drugačijim etapama.

– Obuhvatit ćemo sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima. Zahvaljujući fantastičnim televizijskim kadrovima iz ranijih utrka koji su obišli svijet, došla je skupina novinara iz Velike Britanije, odvozili su preko Biokova fascinantnom cestom koja vodi do samoga vrha. Bili su oduševljeni! Napisali su veliku reportažu, objavljenu na 7-8 stranica, suptilan, iskren, vlastiti doživljaj. Mi koji živimo na toj destinaciji tek kada nam drugi otvore oči shvatimo da je zapravo nedovoljno cijenimo. Cikloturizam ovoj destinaciji može donijeti samo dobro, otkriti je na nov način, drugačijim pogledom – kaže Miholjević i dodaje kako je za sve to potrebno razviti infrastrukturu, od biciklističkih staza do svih usluga koje biciklistima trebaju.

Napominje kako je sudjelovao na sastanku Turističke zajednice i hotelijera te je zadovoljan što je potencijal prepoznat, a postoji i volja za njegovim razvijanjem.

– Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac jedinstveno su područje uz Biokovo, idealno za razvoj cikloturizma, pa smo sklopili ugovor s tvrtkom Spot koja snima stanje, nakon čega će predložiti mjere koje ćemo poduzeti da bismo ponudu podigli na višu razinu, nadopunili je svim onim što suvremeni cikloturist traži, promovirali je. Razvoj cikloturizma jedan je od strateških u planovima razvoja naših destinacija u svrhu razvoja posezone i predsezone – kaže Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarska. Tvrtki Spot povjeren je kompletan razvoj cikloturističke destinacije.

– Trenutačno provjeravamo stanje postojećih staza i trasiramo nove. Nakon što utvrdimo zahtjevnost rute, idemo prema različitim interesentima. Naravno, definira se način pripreme rute, njezino opremanje, servisi i ostale usluge. Imamo i edukaciju gospodarstvenika koje upoznajemo sa specifičnostima gostiju, kao i s lokalnim upravama koje educiramo o načinima održavanja rute – kaže Karlo Kučan, direktor tvrtke Spot.

Biokovo – nebrušeni dijamant

Napominje kako o težini pojedine rute ovisi kakvi turisti dolaze. Zahtjevnije rute privlače adrenalinske goste, mlađe životne dobi, one manje zahtjevne obiteljske goste. – Nakon toga ide promidžbeni dio u koji uključujemo i hotele, pripremamo foto, video i tiskane materijale, a tijekom 2020. i 2021. predstavit ćemo Makarsku rivijeru i na četiri turistička sajma. Destinacija se ne može brendirati preko noći – kaže Kučan i napominje kako su događanja poput Cro Racea iznimno važna za popularizaciju destinacije.

– Na Biokovu ne možemo raditi adrenalinske parkove zbog krša koji to ne dopušta, ali imamo izvrsnu mogućnost razvijanja mountain bikea. Protupožarni putovi sjajni su za family varijantu. Na primorskom smo dijelu pomalo ograničeni prometom na magistrali, ali zato je zaleđe Biokova za cikloturizam nebrušeni dijamant! – poručuje Kučar, piše Lokalni.hr
hr Tue Sep 24 2019 17:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9c0e5529111cbca78b456b/80

ISTRAŽIVANJE: Koji praznik je Hrvatima najvažniji, a koji bi najradnije ukinuli?

Svaki peti ispitanik ili njih 20 posto ne želi slaviti Dan domovinske zahvalnosti.
Hrvatska će dobiti dva nova, a ukidaju se dva dosadašnja blagdana. Vlada smatra kako bi ključni praznik koji će slaviti nastanak moderne Hrvatske treba biti 30. svibnja, u spomen na konstituirajući saziv višestranačkog Sabora iz 1990. Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje koji je građanima najvažniji datum koji označava državnost, koji praznik ne treba obilježavati, ali i koji osobno smatraju najvažnijim.

Kada se građanima ponude tri datuma na koja su se slavila ili se slave obljetnice stvaranja moderne Hrvatske, većina, odnosno njih 40 posto, smatra kako bi 30. svibnja trebao biti novi Dan državnosti. Istodobno dosadašnji Dan državnosti, koji se slavio 25. lipnja, za 24 posto ispitanika je važan datum koji se treba slaviti i dalje. Dan neovisnosti, koji smo obilježili nedavno, važnim u modernoj državi smatra 26 posto ispitanika, a njih 10 posto ne zna.

Zanimljivo, novi Dan državnosti 30. svibnja za 68 posto birača HDZ-a je najvažniji i očito time Andrej Plenković svojim biračima ispunjava želju. SDP-ovi birači su oko tih datuma podijeljeni, pa tako njih 35 posto smatra najvažniji 25. lipnja, njih 31 posto pak važnim smatra 30. svibnja, a Dan neovisnosti važnim smatra 25 posto birača te oporbene stranke.

Građanima ipak osobno najvažniji datum dan oslobođenja Knina

Kada se građane pita koji je njima osobno najvažniji datum, za većinu ili njih 22 posto to je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza. Odmah iza toga je i budući praznik Dan sjećanja za koji je 21 posto ispitanika reklo da im je osobno važan datum. Potom dva praznika koja se ukidaju. Tako po 17 posto ispitanika podjednako važnim smatra dosadašnji Dan neovisnosti i Dan državnosti koji se posljednji put slavio 25. lipnja. I na kraju za 13 posto ispitanika osobno je važan datum 30. svibnja, koji bi ubuduće trebao biti i novi Dan državnosti.

Za koji praznik građani smatraju da se ne treba slaviti

Kada im se ponude dosadašnji praznici, ali i dva nova, pogledajte koje praznike građani smatraju da treba ukinuti. 39 posto ispitanika smatra da ne treba slaviti Dan antifašističke borbe. Većinski da se slavi taj praznik žele birači SDP-a, ali zato većina birača HDZ-a ne želi da se taj praznik slavi.

hr Mon Oct 14 2019 20:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

U utorak bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel?

Informaciju je objavio portal cijenegoriva.info
Na portalu cijenegoriva.info, kako navode prema neslužbenim informacijama, sutra bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel. Tako bi spremnik od 50 litara bezina trebao biti jeftiniji za 3 kune dok bi spremnik dizela trebao biti skuplji za dvije kune.

Nove cijene plina znat će se sutra. 
hr Mon Oct 14 2019 19:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da4b1e429111ca9b58b4580/80

Erasmus program u OŠ Mertojak: "Razvijajmo se zajedno putem inovacije"

Osnovnoj školi „Mertojak“ 2017. godine Agencija za mobilnost i programe EU dodijelila je 24. 852,00 eura za ostvarivanje KA1 projekta „Razvijajmo se zajedno putem inovacije“.

Ciljevi projekta bili su usavršavanje znanja, razvoj kompetencija, stjecanje iskustva i upoznavanje EU prakse učitelja razredne i predmetne nastave, članova stručno-razvojne službe škole  kako bi se unaprijedio rad kroz redovnu i izbornu nastavu, izvannastavne aktivnosti, izvanučioničku nastavu i rad školske zadruge, a implementacijom inovativnih i tehnološki naprednih metoda poučavanja. 

U protekle dvije godine ostvareno je sedam mobilnosti u koje je bilo uključeno dvanaest zaposlenika škole. Koordinatorice projekta bile su ravnateljica Ines Budić i učiteljica prirode i biologije Ivanka Podrug. Mobilnosti su ostvarene u Italiji, Francuskoj, Finskoj i Češkoj kroz sedam različitih tema kojima je zajedničko obilježje inovativni i suvremeni pristup nastavi. U edukaciji su sudjelovale učiteljice razredne nastave, učiteljice hrvatskog i engleskog jezika, učiteljice povijesti i geografije, učiteljice matematike i informatike, te učiteljice prirode, biologije i kemije; školska psihologica i ravnateljica škole.

 Svi sudionici edukacije nakon svojih mobilnosti održali su diseminaciju u školi te na taj način educirali kolege i upoznali ih s europskim smjerovima u obrazovanju, a koordinatorice projekta održale su javno predavanje 5. srpnja 2019. na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

Ovim projektom ostvaren je temeljni cilj projekta, a napredak se očituje na svim razinama obrazovanja naših učenika. Dobrobiti su višestruke kako za učitelje tako i za učenike škole. 

Nastava je osuvremenjena, bliža učeniku, zanimljivija, dinamičnija… 

Učenici i učitelji su visokomotivirani za daljnji rad i napredak što se može iščitati iz školskog Kurikula te Plana i programa škole za 2019. godinu. 


hr Mon Oct 14 2019 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Ugodna jesen: iznadprosječno toplo uz nešto više oblaka. Mogućnost kiše u srijedu i nedjelju

Ovih dana imamo oko 5 °C više temperature nego je uobičajeno u ovo doba godine

Nakon pretežno sunčanog i ugodno toplog vikenda, i novi je tjedan tako započeo, ali uz nešto malo više oblaka nego jučer. I temperatura je već do 12 sati poprimila ugodne vrijednosti, oko 20 °C, i još će rasti! Inače, prosječna maksimalna temperatura za ovo doba godine u kopnenim je krajevima oko 18 °C, a na obali oko 21 °C, a ovih dana uglavnom imamo vrijednosti oko 5 °C više od toga!

U ostatku će ponedjeljka biti promjenjivo oblačno, međutim tek će rijetko pasti malo kiše, ponajprije oko Rijeke i Krka. U središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru te oko Istre i Kvarnera puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, dok će drugdje uglavnom biti tiho. Ostaje i toplo s najvišom temperaturom od 21 do 25 °C. 

Utorak

Sutra će, u velikom dijelu Hrvatske, biti pretežno sunčano uz manje oblaka nego danas. Nešto oblačnije i dalje samo nad Kvarnerom, Istrom i zapadom Gorskog kotara, pa tamo ponovno može pasti koja kap kiše, dok drugdje ostaje suho. U cijeloj će zemlji biti toplo, temperatura će poslijepodne doći do vrijednosti između 21 i 25 °C, no bit će malo vjetrovitije nego danas –na moru će puhati umjereno do jako jugo, na kopnu uglavnom umjeren jugozapadni vjetar. 

Ostatak tjedna na Jadranu

I na Jadranu će u srijedu biti promjenjivije i nestabilnije, uz povremene, lokalne pljuskove. Veća vjerojatnost za njih je na Kvarneru, iako pokojeg može biti i u Dalmaciji. I dalje će, duž cijele obale, puhati umjereno do jako jugo, a temperatura će biti oko 24 °C. U četvrtak je rijetko moguć još poneki pljusak, uglavnom u Dalmaciji. Vjetar će prolazno okrenuti na tramontanu, pa će biti i više sunca. U petak i dalje sunčano, dok za vikend stižu novi oblaci, opet će zapuhati jugo pa je lokalno moguća kiša, pa i pljuskovi – osobito u nedjelju.

Dakle, tjedan u koji smo ušli donosi nam nastavak ugodnog jesenskog vremena. Temperatura će u cijeloj zemlji biti iznad 20 °C, a sutra i oko 25 °C, znatno iznad prosjeka za polovinu listopada. Na trenutke ćemo imati više oblaka, na trenutke više sunca, no kiša će unatoč tomu biti rijetka i slaba. Najveća mogućnost za nju je u srijedu i nedjelju., javlja RTL

hr Mon Oct 14 2019 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .