Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8a3c3729111c5c928b458f/80
Foto: Pixabay

Veliki razvoj cikloturizma u Makarskoj i Imotskom

Utrka Cro Race obuhvatit će sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima.
Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac s Bikovom koje ih “okuplja” zajedno čine idealnu destinaciju za cikloturiste, svima poželjne goste koji dolaze u predsezoni i posezoni, kada žudimo za povećanjem broja turista. Istraživanja pokazuju da su biciklisti izvrsni potrošači, ljubitelji prirode, ne štede na hrani i komforu, a cijene domaće i autohtono.

Upravo onakvi kakvi nam trebaju. Svime se time vodila Turistička zajednica Makarske da s kolegama sklopi ugovor s tvrtkom Spot koja kroz svoj brend Trail Full Cycling Experience razvija cikloturističku destinaciju Makarskog primorja, Biokova i Zabiokovlja.

Biokovo se, zahvaljujući i biciklističkoj utrci Tour of Croatia – čije su snimke s veličanstvenim kadrovima s etapa kojima je prolazila, prikazani u 190 zemalja – planetarno proslavilo i postalo izazovno ne samo biciklistima sportašima već i brojnim drugim turistima koji su ga vidjeli u najljepšem svjetlu zahvaljujući ovoj planetarnoj promidžbi, piše Lokalni.hr

Detalji u srijedu

Tour of Croatia ove godine nije održan, ali organizator Vladimir Miholjević u listopadu priprema utrku Cro Race koja, sudeći prema najavama, neće biti ništa manje atraktivna. A Makarska rivijera, koja je u proteklim izdanjima utrke bila uključena svake godine, i dalje će biti važna etapa.

– Prekrasna priroda, spektakularni pogled, uz kvalitetne prometnice, smještajne kapacitete, gastronomsku ponudu čini Makarsku rivijeru i Biokovo idealnim za cikloturizam. Riječ je o vrlo velikom potencijalu koji se može silno razvijati jednim ozbiljnim pristupom i programom – kaže Miholjević koji će ovogodišnju utrku Cro Race predstaviti na konferenciji za novinare u srijedu pa do tada ne želi izlaziti u javnost s detaljima.

Ipak, otkrio nam je kako će se ove godine voziti drugačijim etapama.

– Obuhvatit ćemo sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima. Zahvaljujući fantastičnim televizijskim kadrovima iz ranijih utrka koji su obišli svijet, došla je skupina novinara iz Velike Britanije, odvozili su preko Biokova fascinantnom cestom koja vodi do samoga vrha. Bili su oduševljeni! Napisali su veliku reportažu, objavljenu na 7-8 stranica, suptilan, iskren, vlastiti doživljaj. Mi koji živimo na toj destinaciji tek kada nam drugi otvore oči shvatimo da je zapravo nedovoljno cijenimo. Cikloturizam ovoj destinaciji može donijeti samo dobro, otkriti je na nov način, drugačijim pogledom – kaže Miholjević i dodaje kako je za sve to potrebno razviti infrastrukturu, od biciklističkih staza do svih usluga koje biciklistima trebaju.

Napominje kako je sudjelovao na sastanku Turističke zajednice i hotelijera te je zadovoljan što je potencijal prepoznat, a postoji i volja za njegovim razvijanjem.

– Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac jedinstveno su područje uz Biokovo, idealno za razvoj cikloturizma, pa smo sklopili ugovor s tvrtkom Spot koja snima stanje, nakon čega će predložiti mjere koje ćemo poduzeti da bismo ponudu podigli na višu razinu, nadopunili je svim onim što suvremeni cikloturist traži, promovirali je. Razvoj cikloturizma jedan je od strateških u planovima razvoja naših destinacija u svrhu razvoja posezone i predsezone – kaže Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarska. Tvrtki Spot povjeren je kompletan razvoj cikloturističke destinacije.

– Trenutačno provjeravamo stanje postojećih staza i trasiramo nove. Nakon što utvrdimo zahtjevnost rute, idemo prema različitim interesentima. Naravno, definira se način pripreme rute, njezino opremanje, servisi i ostale usluge. Imamo i edukaciju gospodarstvenika koje upoznajemo sa specifičnostima gostiju, kao i s lokalnim upravama koje educiramo o načinima održavanja rute – kaže Karlo Kučan, direktor tvrtke Spot.

Biokovo – nebrušeni dijamant

Napominje kako o težini pojedine rute ovisi kakvi turisti dolaze. Zahtjevnije rute privlače adrenalinske goste, mlađe životne dobi, one manje zahtjevne obiteljske goste. – Nakon toga ide promidžbeni dio u koji uključujemo i hotele, pripremamo foto, video i tiskane materijale, a tijekom 2020. i 2021. predstavit ćemo Makarsku rivijeru i na četiri turistička sajma. Destinacija se ne može brendirati preko noći – kaže Kučan i napominje kako su događanja poput Cro Racea iznimno važna za popularizaciju destinacije.

– Na Biokovu ne možemo raditi adrenalinske parkove zbog krša koji to ne dopušta, ali imamo izvrsnu mogućnost razvijanja mountain bikea. Protupožarni putovi sjajni su za family varijantu. Na primorskom smo dijelu pomalo ograničeni prometom na magistrali, ali zato je zaleđe Biokova za cikloturizam nebrušeni dijamant! – poručuje Kučar, piše Lokalni.hr
hr Tue Sep 24 2019 17:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daef0f229111c58c28b45ae/80

Stoti rođendan sveca: Papa Ivan Pavao II. dobit će spomenik pred crkvom svetog Frane

Iako su prve ideje bile o postavljanju spomenika na Žnjanu, gdje je baš Papa 4. listopada 1998. održao svetu misu, prevagnula je ideja o postavljanju na Rivi
Trebalo je 13 godina da se ideja o spomeniku svetom Papi Ivanu Pavlu II. izrealizira u Splitu. Kip pape koji je, kako mnogi kažu, najviše volio Hrvatsku niknut će u centru grada, na zelenoj površini pred crkvom Svetog Frane.

Postavljanje spomenika bit će i u stotoj obljetnici od rođenja svetog Pape.

Iako su prve ideje bile o postavljanju spomenika na Žnjanu, gdje je baš Papa 4. listopada 1998. održao svetu misu, prevagnula je ideja o postavljanju na Rivi.

Vijest je na društvenim mrežama potvrdio i
 Branimir Urlić, vijećnik stranke Pametno.
- E moj Papa. Kad ne znaš di ćeš sa spomenikom u Splitu onda staviš sve na Rivu, napisao je Urlić.
hr Thu Feb 27 2020 07:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e57617f29111c4b538b4619/80

Snijeg zabijelio više predjele Dalmatinske zagore: Sunčano vrijeme u Dalmaciji sve do nedjelje

Iako sunčano vrijeme u subotu bi u Dalmaciji sunce mogle pratiti i vrlo visoke temperature jer će zapuhati južina
Kiša i pad temperature obilježile su jučerašnji dan. Promjena vremena mnoge je iznenadila, a posebice stanovnika Dalmatinske zagore na višim nadmorskim visinama. U noći je, ondje, pao i snijeg koji se zadrržao na tlu.

Snijeg je zabijelio granične prijelaze sa susjednom Bosnom i Hercegovinom - posebice na Kamenskom, a bilo ga je i u Voštanama, Maovicama te Zelovu.

Sliku iz snježnog Zelova sinoć je još, na svojim društvenim mrežama, objavio Ivan Šolić poznatiji kao Mali Vakula.

U razdoblju koje slijedi očekuje nas sunčano vrijeme u Dalmaciji. Zadržat će se tako sve do nedjelje kada će biti moguća kiša.
Iako sunčano vrijeme u subotu bi u Dalmaciji sunce mogle pratiti i vrlo visoke temperature jer će zapuhati južina.


hr Thu Feb 27 2020 07:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e57522229111c93518b46a3/80

Incident u Rijeci: Djeca bacala kamenje za Kineskinjama i vikala 'korona, korona!'

Gosti su htjeli da priča ide u javnost, a Riječanka Maja Škufca izniječa je sve detalje ovog incidenta
Koronavirus zabrinuo je i Hrvate, a tri slučaja zaraze potvrđena su u Rijeci koja je bila poprište jednog nemilog incidenta. Naime, Riječanka Maja Škufca u svom statusu na Facebook-u napisala je kako joj je gošća kroz suze ispričala kako su ih u Rijeci djeca gađala predmetima i vikali za njima 'korona, korona'.

- Maloprije sam dušu isplakala koliko mi je bilo teško gledati suze moje gošće Kineskinje koja bježi od virusa otkad je krenuo u Kini. Iz zdravstvenih razloga za njenog muža može biti kobno ako se zarazi koronavirusom, pa su se, oboje zdravi, odlučili na proputovanje (zdravi), napisala je.

Gosti su htjeli da priča ide u javnost, a Slobodna Dalmacija doznala je više detalja.

- Moja gošća se zove Fenice i kaže da sam ja jedina osoba koja ju je zagrlila osim njenog muža u posljednjih mjesec dana. Kaže i da sam jedini domaćin koji se našao s njima bez straha i bez distance, te su se prvi put osjećali kao dobrodošli gosti, a ne bolesnici ili bjegunci, rekla je Maja.

- Fenice mi je rekla da su je djeca ispred katedrale Sv. Vida gađala nečim tvrdim i vikali za njima koronavirus. Djeca su ih gađala kamenjem, a mi smo ih prigrlili zagrljajem, kaže Maja koja ima poruku za napadače i njihove roditelje: 

- Ja sam stekla još jednog prijatelja, a vi se zapitajte čega se točno bojite... Smrti? Jer ono ljudsko je davno umrlo u većini vas, istakla je ta Riječanka. 

hr Thu Feb 27 2020 07:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e56ce9029111c93518b4691/80
Foto: Facebook

Lucija (17) treba našu pomoć: "Ne traži puno toga u životu, samo želi živjeti dostojanstveno"

Obitelj ima i Facebook stranicu na kojoj obavljuju sve novosti vezane uz Luciju

Lucija Seničić je hrabra sedamnaestogodišnjakinja koja boluje od spinalne mišićne atrofije Tip 2, koja se pojavila kao posljedica njezine primarne bolesti teške i ekstremne skolioze i kifoze kralježnice. 

Krajem studenoga prošle godine Lucija je uspješno operirana u klinici HUG u Ženevi. Troškove liječenja pokrio je HZZO, ali ste vi svojim donacijama omogućili da uz Luciju za vrijeme dugog oporavka budu i njezini roditelji. - prenosi RTL

Lucija se posljednjeg dana 2019. vratila u Zagrebu, uspješno se oporavlja no ponovno joj je potrebna pomoć. Njeni roditelji uspjeli su skupiti više od polovice od 2500 eura za kupnju posebno napravljene i adaptirane autosjedalice koja nažalost nije na listi HZZO-a.

- Samo još 6000 kuna. Hvala svima koji još mogu pomoći Lucij! Svaki i najmanji prilog nam je od velike pomoći za kupnju posebno modificirane i adaptirane autosjedalice kao važnog ortopedskog pomagala nakon operacije. Hvala za Luciju!!! Hvala vam od srca unaprijed, puno ste nam već pomogli, a možda i sada ovo još malo. - poručili su zahvalni roditelji Igor i Renata Seničić.

- Lucija je skromna djevojka koja ne traži puno toga u životu. Ne traži skupi nakit, parfeme, haljine, torbice... Skromna je. Samo želi živjeti dostojanstveno. - napisao je Lucijin otac.

Obitelj također ima i Facebook stranicu na kojoj obavljuju sve novosti vezane uz Luciju.

Donacije za pomoć Luciji i obitelji Seničić primaju se na račun:

Lucija Seničić, Gajnice 6 10090 Zagreb

Zagrebačka banka

IBAN HR9323600003117501678

SWIFT ZABA HR2X

hr Wed Feb 26 2020 21:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .