Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5adc3ae12af47fde7f8b490a/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Uz svjetski Dan zaštite okoliša

05.06.2019. Svjetski dan zaštite okoliša #BeatAirPollution!

Okoliš je prirodno i svako drugo okruženje organizama i njihovih zajednica, uključivo i čovjeka koje omogućuje njihovo postojanje i njihov daljnji razvoj: zrak, more, vode, tlo, zemljina kamena kora, energija te materijalna dobra i kulturna baština kao dio okruženja koje je stvorio čovjek, svi u svojoj raznolikosti i ukupnosti uzajamnog djelovanja. Zaštitom okoliša osigurava se cjelovito očuvanje kakvoće okoliša, očuvanje bioraznolikosti i krajobrazne raznolikosti te georaznolikosti, racionalno korištenje dobara i energije na najpovoljniji način za okoliš, kao osnovni uvjet zdravog života i temelj koncepta održivog razvitka.

Svakodnevno ugrožavanje sastavnica okoliša u vidu sužavanja prostora nenarušene prirodne sredine i njene bioraznolikosti, sve dužih popisa ugroženih vrsta, promjena klime i sve dramatičnijih i „skupljih“ posljedica uzrokovanih stakleničkim plinovima te onečišćenja voda, mora, tla, zraka i drugih sastavnica okoliša emisijom onečišćujućih tvari i otpadom, simptomi su krize okoliša koji jasno upozoravaju da je trenutni razvoj neodrživ.

Svjetski dan zaštite okoliša (eng.World Environment Day) obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta. Tog dana održana je Konferencija Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećena okolišu, na kojoj je donesena odluka o pokretanju Programa zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Prvi put je obilježen dvije godine kasnije (1974.), uz slogan „Samo jedna Zemlja“. Na poticaj Ujedinjenih naroda svjetske vlade i organizacije na ovaj dan već dugi niz godina zaredom pokreću akcije kojima se promiče važnost zaštite okoliša. To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša.

Svjetski dan zaštite okoliša postao je globalna platforma za podizanje svijesti o širokom području zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, do užih okolišnih tema na lokalnoj, nacionalnoj ili globalnoj razini. Svatko je pozvan na sudjelovanje – kao pojedinac ili kao dio grupe.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je borba protiv onečišćenja zraka (Take action to #BeatAirPollution), pod sloganom „Vaš planet Vas treba ujedinjene u borbi protiv klimatskih promjena“.

Onečišćenje zraka je vrlo složen problem, a razumijevanje različitih vrsta onečišćenja te kako ono utječe na naše zdravlje i okoliš može pomoći pri učinkovitijem poduzimanju mjera za poboljšanje kakvoće zraka oko nas. Ujedinjeni narodi upozoravaju da samo jedna od deset osoba na našem planetu udiše čist zrak. Onečišćenje zraka uzrokuju industrija, promet, poljoprivreda i otpad, no isto tako i mi sami u našim kućanstvima (sagorijevanje fosilnih i drugih goriva).

Zaštita okoliša na razini Županije provodi se kroz donošenje dokumenata zaštite okoliša (Program zaštite okoliša i Izvješće o stanju okoliša) te ostalih dokumenata važnih za provedbu zaštite okoliša. U okviru svojih nadležnosti Upravni odjel za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša, između ostalog, sudjeluje u postupcima strateške procjene utjecaja strategije, plana i programa na okoliš te procjene utjecaja zahvata na okoliš davanjem stručnog mišljenja. Jednako tako, Upravni odjel vodi propisane evidencije o stanju okoliša i emisijama u okoliš (voda, zrak, tlo). Podizanje razine svijesti o okolišu provodi se kroz suradnju s nevladinim udrugama, čije aktivnosti vezane za zaštitu okoliša i prirode te održivi razvitak, Upravni odjel redovito sufinancira svake godine.

Svatko od nas može i mora nešto učiniti kako bismo utjecali na smanjenje onečišćenja zraka:

koristite javni prijevoz ili dijelite vožnju s drugima, vozite bicikl, hodajte;
prijeđite na hibridno ili električno vozilo i koristite taksije na električni pogon;
isključite motor automobila kada čekate zeleno svjetlo na semaforu;
smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda kako biste utjecali na smanjenje emisije metana;
kompostirajte ostatke organske hrane i reciklirajte otpad;
prijeđite na visoko učinkovite sustave i opremu za kućno grijanje/hlađenje;
štedite energiju: isključite svjetla i kućanske aparate kada ih ne koristite;
odaberite ekološki prihvatljive i neotrovne boje te namještaj od prirodnih materijala.

Postanite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta! Zajedno možemo pobijediti onečišćenje zraka! #BeatAirPollution!

hr Wed Jun 05 2019 12:07:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cfd445a29111ce6c38b4586/80
Foto: PEXELS

Povlači se proizvod: Ministarstvo poljoprivrede izdalo važno upozorenje za sve koji vole kavu

Povlače se kineske čaše za "coffee to go"

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Čaša za kavu „to go“ od melamina sa bambus vlaknima, barkoda 10876319131022000399, LOT broja 71646971, podrijetlom iz Kine, zbog utvrđene migracije formaldehida.

Proizvođač je tvrtka NINGBO FUTURE IMPORT AND EXPORT Co. Ltd, Kina, a na tržište Republike Hrvatske proizvod stavlja tvrtka KIK Textilien und Non-Food d.o.o., Zaprešić.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

hr Fri Sep 20 2019 20:56:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85091629111c058c8b45c4/80

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nastavlja nizati priznanja za uspješan rad

European Talent Support Network ( ETSN ), tj. Europska mreža za podršku darovitih prihvatila je prijavu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije za proglašenje Centra izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point ( ETP ).

Povjerenstvo za procjenu kandidatura za europske točke za darovite ocijenilo je kandidaturu izvrsnom ocjenom i odlučilo dodijeliti certifikat kojim ih proglašava europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP). Svečana dodjela certifikata održana je na prvom susretu svih registriranih ETP u Hrvatskoj, danas (petak, 20. rujna) u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije. Izaslanstvo našeg Centra izvrsnosti i Splitsko-dalmatinske županije činili su pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, Tomislav Đonlić i ravnatelj Centra izvrsnosti, Ivica Zelić. Tajnica ETSN, dr.sc. Csilla Fuszek, svečano je uručila certifikat o pristupanju u mrežu darovitih našim predstavnicima.

U ime Povjerenstva za procjenu kandidatura za europske točke za darovite, Robert Kelemen, je čestitao pročelniku Đonliću i ravnatelju CI SDŽ, Ivici Zeliću, što je županijski CI izabran kao European Talent Point , te je izrazio zadovoljstvo i dobrodošlicu CI SDŽ u Europsku mrežu za podršku darovitih (ETSN).

Pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je zahvalio na dobrodošlici Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u ETSN (Mrežu europskih ) istaknuvši važnost ovoga međunarodnog priznanja našemu Centru: 

Ovo je još jedna potvrda izvrsnog rada županijskog Centra izvrsnosti što nas raduje ali i obvezuje na daljnje usavršavanje i razmjenu iskustva s drugim sličnim ustanovama i institucijama u Hrvatskoj, Europi i po svijetu.

U uvodnom dijelu programa dodjele certifikata, okupljene su pozdravili dr.sc. Miroslav Huđek, voditelj ETC Hrvatska, Tomislav Poljak, zamjenik župana Varaždinske županije i dr.sc. Csilla Fuszek, tajnica ETSN-a, koja je u kasnijem dijelu programa imala i zapaženo predavanje na temu „Uloga ETC (europskih točki darovitosti) u radu s darovitima“.  

Nakon toga su se predstavili ostali ETP iz Hrvatske: Škola stvaralaštva – Novigradsko proljeće, Udruga „Vjetar u leđa“, Hrvatski robotički savez , Osnovna škola „Petar Zoranić“ Nin , Dječji vrtić „Cvit Mediterana“,  Centar za poticanje darovitosti, Rijeka  i na kraju Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije „Festival Ivan Kukuljević Sakcinski“.

hr Fri Sep 20 2019 19:16:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85073f29111c838a8b4614/80

Centar izvrsnosti SDŽ objavio Javni poziv mentorima

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije objavio je 18. rujna 2019. Javni poziv svim nastavnicima i mentorima zainteresiranima za sudjelovanje u izvođenju programa Centra izvrsnosti matematike, Centra izvrsnosti informatike, Centra izvrsnosti novih tehnologija, Centra izvrsnosti prirodoslovlja.

Centri okupljaju najbolje potencijalno darovite učenike, a samim time i najbolje nastavnike koji su motivirani i spremni za stjecanje novih znanja i vještina kao i prenošenja znanja kroz rad s potencijalno darovitim učenicima.

Javni poziv objavljen je na službenim stranicama Centra izvrsnosti SDŽ te možete pristupiti prijavi na sljedećem linku do petka 27. rujna 2019. u 23.59 kada će poveznice biti zatvorene.

Svi zainteresirani pozvani su da pridonesu iznalaženju najboljih rješenja u radu s potencijalno darovitim učencima te napretku uvjeta odgojno-obrazovnog rada u našim školskim ustanovama.

Sve dodatne aktivnosti pratite putem stranice CI SDŽ.

hr Fri Sep 20 2019 19:09:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55b4260e493847968b461d/80
Foto: Pixabay

Grad sufinancira troškove putovanja Erasmus+ studija

U novoj akademskoj godini Grad Split će pružati financijsku potporu studentima iz programa ERASMUS+ studija i to za naknadu dijela troškova putovanja za studijski boravak u inozemstvu u najvišem iznosu do 2.000,00 kn netto po studentu.
Dodijelit će je za trošak putovanja svim studentima koji zadovoljavaju uvjete iz Poziva objavljenog na Službenim stranicama Grada Splita, a rok za prijavu je 30 dana od objave. Ukupna financijska sredstva iz proračuna Grada Splita su ograničena te će se naknade dodjeljivati po principu reda prvenstva do isteka sredstava.

Grad Split će imenovati Povjerenstvo koje će izvršiti provjeru ispunjavanja uvjeta za dodjelu naknade i utvrditi redoslijed prijava na Poziv. Povjerenstvo će utvrdit prijedlog rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova, a Gradonačelnik Grada Splita će donijeti odluku o utvrđivanju rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova iz programa ERASMUS+ studija.

Rang lista će biti objavljena na Službenim web stranicama Grada Splita.
hr Fri Sep 20 2019 18:00:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .