Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a427355b9e03e6d368b4634/80
Foto: Pixabay

Napravite svoj parfem i to 100 posto prirodan

Kod izrade ovakvih parfema nema pravila koliko čega staviti, već sami morate namirisati, osjetiti, koja kombinacija eteričnih ulja je najbolja za vas. Poigrajte se malo svojim osjetilima...

Radi se o parfemu u obliku ulja koji se prave od različitih eteričnih ulja, a čije note sami birate i dozirate.

I imajte na umu da parfem može različito mirisati na različitim ljudima jer se pomiješa s mirisima koja naša tijela proizvode. 

Ono na što trebate pripaziti su tri stvari, zapravo tri note koje parfem mora sadržavati, prenosi Atma.

1. Gornja nota Nazivamo je i visokom notom, a osjeti se čim parfem nanesete na kožu. Za tu notu su idealna eterična ulja kao ona od bergamota, limuna, naranče, mandarine...
2. Srednja nota To je nota koja parfemu daje neku vrstu topline. Za nju su idealna eterična ulja, na primjer, nerolija, lavande, ruže, đumbira, ylang ylanga...
3. Bazna nota To je nota koja je dugotrajna i koja usporava isparivanje prve dvije note. Ona produljuje trajanje parfema na koži. Za to su idealna, recimo, eterična ulja sandala, kadulje muškatne, pačulija te ulje jasmina - apsolut (to nije eterično ulje)...

*Za sve parfeme trebat će vam tamna staklena bočica od 20 ml i 10 ml jojobe, ona je bazno ulje u parfemu. Eterična ulja i apsoluta dalje birate sami.

Primjer recepta:

Ovo je primjer parfema koji se zove "Alkemičar", a recept je na portalu Atma podijelila aromaterapeutkinja Ivana Jelisavčić.

Sastojci:

10 ml jojobe 
2 kapi mimoze, apsolut
4 kapi eteričnog ulja nerolija
5 kapi eteričnog ulja lavande
3 kapi eteričnog ulja cedra

Postupak: 

Poigrajte se malo svojim osjetilima pa dodajte kap po kap ulja u bazno ulje jojobe, dobro promućkajte nakon svake kapi i pomirišite. Tako ćete dobiti osjećaj što se vama više ili manje sviđa.

Na kraju ostavite parfem na hladnom i tamnom mjestu dva tjedna i svaki dan ga promućkajte.

Vodite se osjećajima

Kod izrade ovakvih parfema nema pravila koliko čega staviti, već sami morate namirisati, osjetiti, koja kombinacija je najbolja za vas. Također, imajte na umu da eterična ulja mogu djelovati na vas na različite načine, tako da vas umire, stimuliraju... Pa proučite kako koje djeluje prije nego odaberete kombinaciju savršenu baš za vas.

I ne zaboravite, pravilo kod stavljanja parfema je jednako kao i kod stavljanja modnih dodataka - manje je više, piše 24sata.hr

hr Sun Jul 29 2018 14:06:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb377329111cc9538b4587/80

Ako još niste, voćem možete obojati jaja za Uskrs

Možete ih kuhati i s elastičnim gumicama..

Osim kupovnih boja, jaja možete ukrasiti na brojne druge načine. Svima je poznato bojanje ciklom ili crvenim lukom, al ovo su neki od manje poznatih načina.

Žutu boju možete dobiti kuhajući koru od limuna, čaj od kamilice, korijen celera ili pak žutu mrkvu. Borovnice će dati plavu boju, isto kao i crveni kupus i sok od crnog grožda.



Ako u vodi prokuhate cvjetove ljubičice s limunovim sokom ili čajem od hibiskusa dobit ćete ljubičasta uskrsna jaja, a špinatom i koprivom zelena. Ljubitelji roze u vodi bi trebali prokuhati repu, brusnice ili maline.

Kompoot od trešanja i sok od rajčice dat će ljuski žarko crvenu boju.

Naravno, jaja u različitim prirodnim bojama možete kuhati s elastičnim gumicama koje će na njima ostaviti šare.


hr Sat Apr 20 2019 17:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb222a29111cf1528b45d4/80
Foto: Pixabay

Deset brzih recepata za umake uz koje su sva pečenja još slasnija

Sve umake možete poslužiti kao prilog, ali i kao dip za grickalice

Uskrsna šunka i pečenja tradicionalno se poslužuju uz hren i majonezu, a od tih sastojaka možete napraviti i nove, kreativne umake. Uz pečenja se odlično sljubljuju i umaci na bazi vrhnja ili jogurta, a možete ih kombinirati s umacima na bazi rajčice ili pestom za još bogatije okuse. Sve umake možete poslužiti kao prilog, ali i kao dip za grickalice. - pišu 24sata

Aromatični umak od hrena

Sastojci: 2 šalice kiselog vrhnja, ¼ šalice pripremljenog hrena, 1 žličica limunovog soka, po prstohvat soli, mljevena paprika i češnjak u prahu (ili nasjeckani mali češanj češnjaka)

Pomiješajte vrhnje, hren i limunov sok. Začinite solju, paprikom i češnjakom. Ohladite barem 10 minuta da se okusi prožmu. 

Umak od hrena i majoneze

Sastojci: ¼ šalice pripremljenog hrena, ½ šalice majoneze, 1 šalica vrhnja, 1 žlica limunova soka, ½ žličice tabasca, sol, papar

Dobro pomiješajte sve sastojke i ohladite. 

Brzi domaći pesto

Sastojci: 1 šalica svježeg lišća bosiljka, 3 češnja češnjaka, 3 žlice pinjola, 1/3 šalice naribanog parmezana, 1/3 šalice maslinovog ulja, sol, papar

U blenderu izmiksajte bosiljak, češnjak, pinjole i maslinovo ulje. Parmezan možete izmiksati s ostalim sastojcima ili umiješati na kraju. Začinite solju i paprom. 

Grčki tzatziki s krastavcem

Sastojci: 1 svježi krastavac, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žličica limunovog soka, 1 režanj češnjaka, 200 ml grčkog jogurta, 1 žličica kopra, sol, papar

Pomiješajte ulje, limunov sok, jogurt i sjeckani češnjak. Krastavce ogulite i naribajte. Posolite pa pustite da odstoje i puste vodu. Ocijedite ih i umiješajte u jogurt. Začinite solju, paprom i sjeckanim koprom. 

Umak od sira

Sastojci: 2 dl vrhnja, 20 dag naribane gaude, 10 g maslaca, prstohvat češnjaka u prahu, sol, papar

Sir otopite na rastopljenom maslacu. Umiješajte vrhnje, začinite češnjakom, solju i paprom te miješajte na laganoj vatri dok se ne sjedine. 

Citrusni umak od svježe rajčice

Sastojci: 3 zrele rajčice, ½ luka, žlica korijandera, sok pola male limete, žlica limunova soka, žličica čilija ili tabasca, žlica sjeckanog peršina, sol, papar

Usitnite rajčicu i luk te izmiksajte sve sastojke. Možete ga jesti odmah, no bolje je ostaviti kratko u hladnjaku da se sastojci povežu. 

Umak od majoneze, senfa i meda

Sastojci: ¼ šalice majoneze, ¼ šalice senfa, 1 žlica octa, 1 žličica meda, sol, kajenski papar

Dobro pomiješajte sve sastojke da se sjedine. 

Aromatični umak od vrhnja i mladog luka

Sastojci: 2 šalice vrhnja, 4 žlice majoneze, 1 mladi luk, žličica maslinova ulja, sol, papar

Nasjeckajte mladi luk i pomiješajte ga s vrhnjem, majonezom i maslinovim uljem. Začinite solju i paprom. 

Miks sira, vrhnja, hrena i češnjaka

Sastojci: 200 g vrhnja, 200 g kremastog sira, 2 žlice limunova soka, 1 češanj češnjaka, 1 žličica hrena, peršin, sol, papar

Nasjeckajte češnjak i peršin pa ih dobro izmiksajte s ostalim sastojcima. Začinite solju i paprom. 

Jednostavan humus 

Sastojci: 200 g konzerviranog slanutka, 2 žlice limunovog soka, 2 češnja češnjaka, 1 žličica mljevenog kumina, prstohvat soli, 1 žlica tahinija (paste od sezama), 4 žlice vode, 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 žličica mljevene crvene paprike

Ocijedite i isperite slanutak. Izmiksajte ga u blenderu s limunovim sokom, češnjakom, kuminom, solju, tahinijem i vodom. Po želji dodajte još soka od limuna, češnjaka ili soli. Na kraju umiješajte maslinovo ulje, pospite paprikom i ukrasite slanutkom. 


hr Sat Apr 20 2019 15:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbaea5329111c47538b4596/80
Foto: PIXABAY

Posebno značenje: Pet simboličkih razloga zašto bojimo jaja za Uskrs

Nezaobilazna tradicija za proslavu Uskrsa je bojenje jaja različitim, šarenim bojama. No odakle je ta tradicija zapravo potekla? Ne postoji jedan odgovor na to pitanje stoga vam donosimo čak pet mogućih teorija.

1. Proljetno slavlje

Jaja su često bila povezana s poganskim festivalima i proslavom proljeća. Jaja simbolično predstavljaju ponovno rođenje i novi život te su tako prikladno postala dio proljetnog slavlja i novog života koji dolazi nakon zime.

Bilo je uobičajeno da jaja budu ukrašena tijekom takvih proslava te da se daruju prijateljima i članovima obitelji. Simbolizam ponovnog rođenja ide u skladu s proljetnom proslavom Uskrsa jer je to slavlje Isusovog uskrsnuća. Tako su praksu ukrašavanja jaja i njihovo poklanjanje prisvojili kršćani te uključili u proslavu Uskrsa.

2. Mezopotamska tradicija
Časopis Donahoe bio je katolički mjesečnik s općim temama koji se objavljivao od 1878. do 1908. godine. U jednom od njegovih izdanja tako piše da su rani kršćani u Mezopotamiji bojili jaja u crveno kako bi imitirali krv koju je Krist prolio tijekom raspeća, tvrdi Zadovoljna.hr. Crkva je navodno preuzela tu tradiciju i od tada nastavila s njome.

3. Kraljevska tradicija
Postoji mogućnost da je i engleski kralj Edward I. doprinio tradiciji ukrašavanja jaja radi proslave Uskrsa. Tako je u 13. stoljeću Edward I. naredio da se 450 jaja oboji i ukrasi zlatnim listovima. Ta jaja su onda bila predstavljena kao uskršnji pokloni ostatku kraljevskog domaćinstva.

4. Marija Magdalena i crveno jaje
U nekoliko legendi Marija Magdalena je ključna u stvaranju tradicije bojenja jaja. Tako jedna verzija uključuje odlazak Marije Magdalene do groba Isusa Krista tri dana nakon njegovog razapinjanja.

Sa sobom je nosila košaru u kojoj su bila kuhana jaja koja je kanila podijeliti s ostalim ženama koje su tamo već oplakivale smrt Isusa. Kada je došla i vidjela da je grob prazan, jaja u njezinoj košari postala su sjajno crvene boje.

Prema drugoj legendi, Marija Magdalena odlazi popričati s rimskim carem Tiberijemnakon Isusovog uskrsnuća. Pozdravila je cara rekavši: "Isus je uskrsnuo", na što je Tiberije uzvratio: Nije Krist ništa više uskrsnuo nego što je ovo jaje crveno, pokazujući na jaje koje je prema različitim verzijama bilo na njegovu stolu ili ga je Marija sama držala. Čim je car to izgovorio jaje je pocrvenilo.

5. Sveta Marija i crveno jaje
Neke istočnoeuropske legende pripisuju začetak tradicije bojenja jaja ne Mariji Magdaleni nego Mariji, Isusovoj majki. Marija je bila prisutna tijekom Isusova razapinjanja na Veliki petak te je, prema legendi, sa sobom ponijela jaja.

Prema jednoj verziji legende, krv iz Isusovih rana kapnula je na jaja te ih obojila u crveno. Prema drugoj verziji, Marija je plakala i preklinjala vojnike da budu manje okrutni prema njezinom sinu. Kako Marija jaja daje tim vojnicima tako njene suze padaju na jaja te ona postanu sjajno crvena, piše Zadovoljna.hr.

hr Sat Apr 20 2019 11:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb9bbf929111cda4f8b45f0/80
Foto: Pixabay

Danas je Velika subota - dan tišine, molitve i sabranosti

Na Veliku subotu nema liturgijskih slavlja, zvona ne zvone, dopušteni su samo sakramenti bolesničkog pomazanja i ispovijedi

Velika subota je dan Isusova počinka u grobu. Dan tišine, molitve i sabranosti kada vjernici razmišljaju o Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Zajedno s Velikim četvrkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje koje završava Isusovim uskrsnućem - Uskrsom. 

Na Veliku subotu nema liturgijskih slavlja, zvona ne zvone, dopušteni su samo sakramenti bolesničkog pomazanja i ispovijedi.

Vazmeno bdijenje je spomen na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće, a slavi se noću. Ono započinje paljenjem ognja kojeg svećenik blagoslovi da bi se na njoj upalila svijeća koja simbolizira uskrslog Isusa.

 Svećenik na svijeću stavlja simbole alfe i omege što označava da je Isus početak i svršetak svega. Nakon hvalospjeva svijeći, biblijskih čitanja i pjevanja psalma slijedi evanđelje te nastupa radost, odnosno Isusovo uskrsnuće.

Vazmeno bdijenje završava euharistijom te tada započinje uskrsno vrijeme.

hr Sat Apr 20 2019 07:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .