Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aec0a242af47f87a88b46a3/80
Foto: Hina

Sjednica vlade održava se danas u Splitu, najavljeno 2 milijarde kuna ulaganja

Danas će se održati sjednica vlade u Splitu, uoči ovogodišnjeg blagdana Sv. Dujma - zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. To je peta sjednica vlade izvan Zagreba, a većinom će biti posvećena razvoju Grada i Splitsko-dalmatinske županije, za što će kroz brojne projekte ukupno biti uloženo dvije milijarde kuna.

Vlada je do sada održala sjednice u Vukovaru, Kninu, Osijeku i Sisku tematski vezane uz grad i županiju u kojoj se održava, pa će tako i u Splitu na dnevnome redu biti 30-ak točaka, a nakon sjednice bit će potpisano i 30 ugovora.

Nakon Izvješća o dosad učinjenom i o budućim projektima vezanima uz Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, što je prva točka sjednice koja počinje u 12 sati, na dnevnom su redu 33 točke o projektima, piše index.hr.

Vlada će tako pokrenuti aktivnosti radi uvrštenja na listu strateških projekata nekoliko projekata, a o njima će biti usvojeni i zaključci o realizaciji.

To su novi ulaz u Split - čvor Vučevica na A1 - tunel Kozjak - čvor na DC8 - Trajektna luka Split i projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split (Istočna obala), sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica); projekt nove multimodalne platforme Splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat – Omiš.

Usvojit će među ostalim zaključak u vezi sa sanacijom odlagališta otpada Karepovac, kao i u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica. Vlada će donijeti i više odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu države.

Potpisivanje deset ugovora

Nakon sjednice vlade, u Splitu će se održati svečanost potpisivanja 10 ugovora za projekte iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ukupne vrijednosti od 366,5 milijuna kuna.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisat će četiri ugovora na temelju poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine ukupne vrijednosti više od 100 milijuna kuna s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije za projekt Skriveni habitati, s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ za projekt Jadro-izvor života, Javne ustanove za upravljanje Park-šumom "Marjan" za projekt Marjan 2020-Brdo prošlosti, oaza budućnosti te s predstavnicima Grada Komiže za projekt Centar za posjetitelje Modra špilja-Biševo.

Bit će potpisani i ugovori za projekte: "Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, Prirodoslovno-matematički, Pomorski te Kemijsko-tehnološki fakultet kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta", "Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji"; Nabava autobusa za Promet d.o.o. Split, Nova razvojna stepenica Poduzetničkog akceleratora Split, Razvoj sustava informativno-edukacijskih i savjetodavnih usluga za mala i srednja poduzeća u poljoprivredi i društvenom poduzetništvu i Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije.

hr Fri May 04 2018 09:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b79cc3dcb557a3c658b4ba2/80
Foto: Facebook / Vatrogasci-oni su naši heroji

Policija intezivno traga za osobom koja se dovodi u vezu s požarom na Žnjanu

Vatra je izbila na sjevernoj strani ceste te je požar ugašen sat vremena nakon što je buknuo

Splitska policija traga za osobom koja se dovodi u vezu s požarom koji je u nedjelju buknuo iznad plaže na Žnjanu. Vatra je izbila na sjevernoj strani ceste te je požar ugašen sat vremena nakon što je buknuo.

Sumnja se da je požar namjerno izazvan zato jer je vatra buknila na dva mjesta u gotovo isto vrijeme. Također, tvrdnje građana da su vidjeli piromana uzete su se kao moguće. Očevici su policiji dotičnog opisali i od tada, policija intezivno traga za počiniteljem. 

Podsjetimo, u gašenju požara sudjelovao je 31 vatrogasac s 10 vozila, od kojih je pet iz JVP Split, dva DVD Split, jedno vozilo DVD Žrnovnica, jedno DVD Podstrana i jedno DVD Vranjica.

hr Sun Aug 19 2018 22:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b797510cb557a4f6a8b4a01/80

Požar na Žnjanu: Sumnja se da je podmetnut, policija obaviještena!

U gašenju požara sudjelovao je 31 vatrogasac s 10 vozila

Požar koji je izbio na Žnjanu lokaliziran je oko 16,30 sati nakon čega je slijedila sanacija požarišta, ali i objekata koji su gorjeli. Srećom, stambenim objektima vatra nije zaprijetila, osim jednoj kući, no vatrogasci su brzo reagirali te vatru zaustavili na vrijeme.

U gašenju požara sudjelovao je 31 vatrogasac s 10 vozila, od kojih je pet iz JVP Split, dva DVD Split, jedno vozilo DVD Žrnovnica, jedno DVD Podstrana i jedno DVD Vranjica.

Prema pisanju HRT-a, Zvonko Pućo zapovjednik smjene vatrogasne postrojbe Grada Splita, kazao je kako se sumnja u namjerno paljenje jer je požar buknuo istovremeno na dva mjesta. 

- Osoba je uočena i policija je obaviještena. Požar je s jakim vjetrom otišao prema staklenicima, plastenicima i montažnim objektima s južne strane. Požar smo lokalizirali, trenutno se vrši sanacija požarišta. - kazao je za HRT. 

Ranije obavljeno: 

Nešto iza 15 sati na Žnjanu je izbio požar. Čitateljica nam je poslala slike s mjesta događaja, a vatrogasci su stigli brzo na odredište. Planulo je na dijelu prema Duilovu, na području gdje su kuće.

Vatra je zahvatila kuće iznad ceste, a vatrogasci se bore s vatrom. 

hr Sun Aug 19 2018 18:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b798b6dcb557afe798b461e/80
Foto: N1

Otac preminulog Mattea: "Sedam dana je prošlo, nitko od nadležnih mi nije dao odgovore ni izrazio sućut"

Smrt 22-godišnjeg Mattea Ružića potresla je Hrvatsku te ponovno otvorila pitanje kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava

 Dubravkom Ružićem, ocem tragično preminulog Mattea, u nedjelju je u Zaprešiću razgovarao reporter N1 televizije. 

Dubravko Ružić je ogorčen zbog činjenice da se ni nakon sedam dana od smrti njegovog sina ne zna od čega je točno 22-godišnji Matteo preminuo. 

- Bol, tuga, razočaranje... Nemam riječi.

Još možda nisam svjestan nekih stvari, pod injekcijama sam, pod tabletama sam, ne spavam već sedam dana. Ne jedem, jedem tek toliko da se ne srušim. Mislim, katastrofa. Ne mogu prihvatiti da sedam dana ja čekam nekoga da mi kaže rezultate nečega. Da kažu dijete ti je umro od srčanog udara, od ne znam čega. Možda će mi biti lakše. Meni moje dijete neće nitko vratiti. - rekao je. 

Kazao je za N1 da ga nitko od nadležnih nije kontaktirao te da od nikoga nije dobio bilo kakve informacije. 

Ljudi, ja sedam dana ne znam što je s mojim djetetom. Gdje je završilo što se radi, gdje je istraga...Ne znam ama baš ništa. Nitko od nadležnih me nije kontaktirao, izrazio sućut, ama baš ništa. 

Na navode ministra Kujundžića da je sve bilo po propisima, Ružić je rekao: 

- Ne bih komentirao ništa. Čovjek možda nije upućen u neke stvari, možda skriva, možda ne. To bude njemu na duši. Na njemu je da odluči. Ja još danas ne znam što je s mojim djetetom. Ne mogu kriviti nikoga, ne krivim niti policiju, niti hitnu, to su ljudi koji rade svoj posao. Ali cijeli ovaj sustav ne valja, to je katastrofa. Ne samo zbog mog djeteta, nego da se više nikome tako banalne situacije ne dogode.

Živumo u 21. stoljeću, da se takve banalne stvari fogađaju, da se čuvaju fotelje ili bilo što, da se za ono najsovnije nema, to je žalosno. - rekao je. Cijeli razgovor pogledajte ovdje


hr Sun Aug 19 2018 17:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b791dfccb557a53728b4746/80
Foto: Accuweather

Stigla dugoročna prognoza za jesen

Olujno vrijeme čeka nas najesen nastavljajući trend od ovog ljeta. Obilne oborine predviđene su za Jadran i Dinaride.

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni, prenosi dnevnik.hr.

Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome.

Sredozemlje postaje olujno!

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu.

U listopadu i studenom slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će rujan vjerojatno biti topliji od prosjeka, u listopadu i studenome zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov pad.

Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i tuču uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tyler Roys.

hr Sun Aug 19 2018 09:37:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .