Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/588f2bdcd454d811008b4579/80
Foto: Rade Popadić

Turizam u Sinju: U samo godinu dana broj smještajnih jedinica povećao se s 309 na 429

Kristina Križanac kaže da ljudima u Sinju nije lako zaboraviti Dalmatinsku, ali da se trebaju okrenuti novima stvarima
Sinj, kao i ostatak Splitsko-dalmatinske županije, bilježi odlične turističke rezultate. Prošle je godine područje Sinja, Dicma, Hrvaca i Otoka posjetilo 11.180 gostiju koji su ostvarili 26.861 noćenja. U odnosu na 2014. godinu to je porast od gotovo 19 posto u noćenjima, a u usporedbi s 2015. godinom kada se slavila 300. Sinjska alka zabilježen je porast od 8,31 posto u noćenjima i 3,87 posto u dolascima.

U samo godinu dana broj smještajnih jedinica povećao se za više od sto. Jubilarnu 300. Alku dočekali su s 309 smještajnih jedinica, a već godinu kasnije bilo ih je 429.

- Netko bi možda rekao: „Neš ti, što je sto smještajnih jedinica?!“, ali to je za Sinj puno. Prepoznali smo ono što želimo biti u budućnosti, a to je destinacija 365 dana. Naravno, mi bi bili zadovoljni i sa sedam, osam mjeseci jer je to odličan početak za razvijanje ruralnog turizma na našem području. Imamo kulturnu baštinu i prirodne ljepote i sve ono što se nalazi na području našeg grada smatramo iznimno dobrom platformom da budemo top destinacija u budućnosti – smatra bivša sinjska gradonačelnica Kristina Križanac.

Prilika za mlade

Razvoj ruralnog turizma na području Cetinske krajine prilika je i da se zadrže mladi na ovom području.

- Već sada su mladi prepoznali priliku u tome da svoje obiteljske kuće pretvaraju u kuće za odmor i tu se vidi tendencija rasta. To pokazuju i brojevi dolazaka i noćenja u našem gradu. Imamo dva velika brenda Sinjsku alku i Veliku gospu koje trebamo iskoristiti da pokažemo i sve ostalo što imamo, a imamo jako puno. Svoju budućnost gradimo na OPG-ovima i zadružnom vlasništvu koje je dosta razvijeno. Sve kockice se lagano slažu i stvaraju platformu koja donosi sve bolje rezultate. Nije lako ljudima ovdje zaboraviti Dalmatinku koja je zapošljavala velik broj ljudi, ali treba se okrenuti nekim drugim stvarima i mogućnostima – smatra Križanac.

Turistički razvoj i napredak Sinja godinama prati i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Direktor Joško Stella zadovoljan je ostvarenim rezultatima.

- Imamo odličnu suradnju sa svim Turističkim zajednicama, ali s Turističkim zajednicama Zagore imamo poseban odnos jer ostvaruju znatno manje prihode nego one na otocima ili uz obalu. Na području Cetinske krajine zato smo sasvim financirali uređenje biciklističkih staza, imamo i posebnu stranicu koja promovira Zagoru, tematske staze uređujemo sredstvima iz EU fonova, a uložili smo dosta i u edukacije. Razvoj ruralnog turizma počeo je na području Imotske krajine, ali i ljudi cetinskog kraja u tome vide svoju priliku – kaže Stella.

Facebook komentari

hr Mon Jan 30 2017 11:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5773c901d84d6484518b45c5/80
Foto: Krešimir Milić

Poljak u Brelima snimao žene u svlačionici

Uz kaznenu rijavu doveden je policijskom pritvorskom nazdorniku.
Policijski službenici Policijske postaje Makarska dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim državljaninom Poljske.

Zatečen je na plaži u mjestu Brela u neovlaštenom snimanju mobitelom.

Utvrđena je sumnja da je snimio više ženskih osoba dok su se presvlačile u svlačionici.

Uz kaznenu prijavu doveden je policijskom pritvorskom nadzorniku. 

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 16:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586b46f21eea8f61b88b45d7/80
Foto: Pixabay

Zbog požara i dalje zatvorena autocesta kod Zadra; neki vozači bježali u suprotnom smjeru

Zbog požara je još uvijek za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je u ponedjeljak nešto prije 16 sati Hrvatski autoklub (HAK), a fotografije s tog mjesta koji su objavili pojedini mediji pokazuju da su neki vozači svojim automobilima bježali od dima u suprotnom smjeru.

Nekoliko portala objavilo je fotografiju s mjesta događaja, koju im je poslao jedan od vozača, a Večernji list prenosi izjavu jednog od vozača koji je svjedočio tom događaju.

„Nitko ništa ne javlja na radiju ni na informacijama o prometu. Sad čekamo na izlaz u kontra smjeru", javio je Večernjem listu čovjek s autoceste od Pirovca prema Benkovcu u smjeru Benkovca.

HAK navodi da je od 11,30 sati zatvorena i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Kolona na naplati Zadar II duga oko 7,5 kilometara, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) oko 4 kilometra, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 kilometara, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km.Nekoliko portala objavilo je fotografiju s mjesta događaja, koju im je poslao jedan od vozača, a Večernji list prenosi izjavu jednog od vozača koji je svjedočio tom događaju.

„Nitko ništa ne javlja na radiju ni na informacijama o prometu. Sad čekamo na izlaz u kontra smjeru", javio je Večernjem listu čovjek s autoceste od Pirovca prema Benkovcu u smjeru Benkovca.

HAK navodi da je od 11,30 sati zatvorena i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Kolona na naplati Zadar II duga oko 7,5 kilometara, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) oko 4 kilometra, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 kilometara, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km.

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 16:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599ac6a0b9e03ec7588b4601/80

Rok za prijavu šteta uslijed elementarne nepogode do 1. rujna

Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje o dostavljanju prijava šteta uzrokovanih požarom još jednom posjeća na rok prijave

Budući da rok za obradu predmeta vezanih za prijavu šteta nastalih uslijed elementarne nepogode od  strane stručnih povjerenstava ističe 01.09.2017.godine, molimo sve građane grada Splita, koji su pretrpjeli štete, a nisu izvršili prijavu, da to učine čim prije neposredno putem Centralne pisarnice Grada Splita, Obala kneza Branimira 17, Split ili putem pošte.  Za sve dodatne informacije obratite se na broj telefona 021/310-465.

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 13:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbcad9b4739840018b45a6/80

Ugašeno pet požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Čak pet požara koji su u nedjelju tijekom dana planuli na području Splitsko-dalmatinske županije lokalizirana su i ugašena, a u njima je izgorjelo više od 35 hektara niskog raslinja, šume i makije, doznaje se u ponedjeljak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.
Oko 35 hektara borovine, planike, česmine i makije izgorjelo je u požaru koji je u prvim satima nedjelje izbio iznad tunela u Dubovici na Hvaru. Taj su požar gasili DVD- ovi iz Hvara, Starigrada i Jelse, te DIP Hvar, ukupno 32 vatrogasca sa devet vozila, a u pomoć su im došla i dva kanadera. Vatra je lokalizirana u 18.30 sati, no unatoč tome na terenu je cijelu noć ostalo dežurati 27 vatrogasaca iz četiri postrojbe sa sedam vozila. Požar se uslijed jake bure u 22.25 sati ponovno aktivirao, no ubrzo je ponovno lokaliziran.

Na Hvaru je u nedjelju gorjelo i u uvali Medvidina i to od 7 do 8.30 sati do kada je izgorjelo tisuću kvadrata trave i makije. Istoga dana, na istom mjestu, na Hvaru, zabilježen je i požar u kojem je izgorjelo tisuću kvadrata niskog raslinja. Sve se događalo u uvali Tiha gdje su gasitelji iz Starigrada i Jesle vatru gasili od 22 do 2.30 sati.
Nešto prije 20 sati gorjelo je i u Maretićima u Dicmu nedaleko Sinja. Požar otvorenog prostora točno u ponoć ugasili su gasitelji iz Sinja, Trilja i Dicma. Deset kvadrata trave, maslina, mandarina i drvena građa izgorjelo je u nedjelju u Poljicima kod Trogira, a vatru su gasili vatrogasci DVD Marina. Na taj je teren nakon gašenja požara izišla policija radi obavljanja očevida.

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 12:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .