Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac2126d2af47f9e558b4883/80
Foto: makarska-info.hr

Makarska je i službeno postala sveučilišni grad

Samo godinu dana prošlo je od obećanje koje je dao župan Blaženko Boban da će Makarska postati sveučilišni grad, a čime je ispunjena petnaestogodišnja želja Makarana.

Zlatnim će slovima u povijesti biti zapisano da je 1. listopada 2019. Sveučilište u Splitu u Makarskoj otvorilo Preddiplomski studij Hotelijerstva i gastronomije, a prvu generaciju čini dvadeset polaznika iz Makarske, te od Omiša do Ploča, piše makarsko-primorje.com.

Veliki i značajan događaj za Makarsku i splitsko Sveučilište, jedno od ponajboljih u Hrvatskoj i šire, kojim je Makarska ucrtana na kartu sveučilišnih gradova, bio je popraćen svečanošću u hotelu Park. Svojim dolaskom početak prve akademske godine uveličali su svi zaslužni što će u Makarskoj diplomu steći kadrovi koji će biti obogaćeni teorijskim znanjem ali još važnije, odmah spremni za praktični dio, svoje buduće radno mjesto u hotelijerstvu i gastronomiji.

Kako je na početku istaknuo prof. dr. sc. Ivan Pavić, voditelj makarskog Studija, ovo je značajan datum da Sveučilište u Splitu i njegovu 45-godišnju povijest. Prvi je put da Sveučilište izlazi iz Splita i ima svoj Studij u drugom najvećem gradu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a sve zahvaljujući nastojanju Županije, Grada Makarske i tima sa Splitskog sveučilišta predvođenog rektorom prof. dr. sc. Draganom Ljutićem. Posebno je naglasio da makarski Studij čini osobitim, u odnosu na Opatiju i Dubrovnik, organizacija u kojoj je najviše nastave osmišljeno kroz praktični dio, a čime će studenti nakon diplome odmah biti spremni za buduće radne izazove. Istaknuo je velike zasluge župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Jure Brkana, na realizaciji ideje u vrlo kratkom roku, niti godinu dana.

Zaželjevši studentima uspješnu akademsku godinu, te uputivši čestitku njihovim roditeljima, rektor prof.dr. Ljutić je podsjetio da je prije više od tri stoljeća u Makarskoj utemeljen Teološki fakultet, a uskoro će u u zgradi Franjevačkog samostana, nakon potrebnog uređenja, biti Studij hotelijerstva i gastronomije, a do tada svesrdnim razumijevanjem hotela Park i Tonća Kurilja Jabuke, nastava će se odvijati upravo u ovom hotelu. Istaknuo je veliku podršku dr. Marka Ožića Bebeka, ravnatelja Hotela Biokovka i predsjednika makarskog Gradskog vijeća, kao i obećanje Hloverke Novak Srzić, direktorice makarske Turističke zajednice, da će pomoći u svemu što bude trebalo.Dr. Pavić najavio je otvaranje i Diplomskog studija, a što bi značilo da kada sve zaživi, u Makarskoj će biti oko pet stotina studenata, a čime se otvara perspektiva otvaranja studentskog doma.

Rektor Ljutić se prisjetio poznatih Makarana koji su ostavili trag, a među njima je istaknuo Antu Novaka, nekada vlasnika poznate konobe, a poslije dok je bio gradonačelnik operativno se zalagao i donio velike pomake u gradu. Istaknuo je i značaj turističkog djelatnika Vedrana Ribarevića, poznatog po stručnošću i sposobnošću u vođenju zahtjevnih poslova u Hotelima Makarska.

- Kao rođeni Šibenčanin ali makarski zet, kao rektor, sretan sam da je Sveučilište iz Splita otvorilo Studij u Makarskoj, i počelo pisanje lijepe stranice budućnosti, poručio je dr. Ljutić.

Brojni uzvanici, među kojima su uz čelnike Makarske i županije, bili predstavnici općina i Turističkih zajednica Makarskog primorja, hotelskih kuća, ugostiteljstva, Sandra Bezjak, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Filip Klarić Kuduz, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu, prof. emeritus dr. Luka Tomašević, gvardijan fra Stanko Dotur, svojim dolaskom uveličali su svečanost koju je pjesmom uljepšala klapa Srdela.

-S građanima našega grada i vama koji ste došli uveličati ovaj povijesni dan za Makarsku dijelim radost početka studija. Kao Makaranin i turistički djelatnik u turizmu sam od svoje šesnaeste godine, a prošao sam put od konobara s tacnom, preko agencije, hotela, Turističke zajednice do gradonačelnika. Diplomu sam stekao u Dubrovniku, ali je pečat Sveučilišta u Splitu. I kada mi završi mandat vraćam se turizmu. To je nešto najljepše što možete raditi. Grad vam je spreman pomoći, a uskoro će biti uređena i zgrada u Franjevačkom samostanu, i pri tome želim zahvaliti bivšem gvardijanu fra Anti Čovu što je odmah na početku prepoznao značaj projekta., istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan, najavivši kako će već druga generacija imati pedeset studenata. Poručio je kako vjeruje da sa zapošljavanjem neće biti problema jer na Makarskom primorju nedostaje sedam tisuća kvalitetnih postelja, a takva ponuda traži i stručan kadar.

Nakon svečanosti kojom je obilježen početak akademske godine na Studiju hotelijerstva i gastronomije iskustva su se razmjenjivala na domjenku, daru Grada Makarske studentima i uzvanicima.

Jedan od mladih Makarana koji se žele školovati na novom Studiju je Josip Martić. Kaže, završio je elektrotehničku školu, radio je par godina, i sada želi proširiti znanje u turizmu i usavršiti se. Oduševljen je mogućnošću da to čini u svom gradu.

Iz Dubrave kod Omiša na studij u Makarsku stigle su Ivona Juginović i Neda Dominković. Sretan trenutak nove stranice života s Ivonom su podijelili roditelji Željka i Milan.

- Našle smo stan, nije preskupo, u centru grada. Jako smo sretne. Imamo svoje snove i nadamo se da ćemo ih ostvariti u Makarskoj, iskrene su makarske studentice.

Među makarskim čelnicima koji su godinama nastojali da njihov grad postane sveučilišni prednjači Marko Ožić Bebek. 

–Poseban je ovo trenutak za Makarsku. Obzirom da smo grad koji živi od turizma svaki novi stručan čovjek je veliki dobitak. I grad će živnuti, intelektualno i na drugi način. Vjerujem da će studiranje u Makarskoj mlade ljude zadržati ovdje ili šire u Hrvatskoj. I za direktoricu makarske TZ Hloverku Novak Srzić otvaranje Studija je lijepa priča nakon dugo vremena. Vjeruje da će sve zajedno podići turističku kvalitetu i prepoznatljivost Makarske, kaže. To mišljenje dijele izvršni direktori Paško Bolanča iz Blue sun Brela te Krunoslav Šošić iz Blue sun Tučepi, spremni svoje znanje podijeliti i prenijeti na mlade snage.

Jedna od zanimljivosti vezana je za direktora Ureda TZ Tučepi dr. Ivu Mravičića. Naime, on je bio makarski osnovnoškolac i srednjoškolac, a sad će na Studiju biti profesor i predavati predmet ‘Pravo u hotelijerstvu’.

hr Wed Oct 02 2019 08:23:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecec8be6f2ab81e458b45a3/80

Anesteziolozi i njihova briga o bolesnicima na respiratorima, o važnoj ulozi progovorila nam je splitska anesteziologinja

Na poseban izazov s koronavirusom uigrani tim u splitskom KBC-u položio je s 'odličnim'.
I dok Hrvatska već treći dan ne broji nove slučajeve koronavirusa, premijer Andrej Plenković slavodobitno za pobjedu nad nevidljivim neprijateljem na tron postavlja baš svoju Vladu, istinski pobjednici i heroji koji su svojim nesebičnim radom i uz veliku žrtvu život u Hrvatsku ekspresno brzo vratili u normalu su zdravstveni djelatnici.

Diljem Hrvatske su ljudi, koji su se od početka svog života orijentirali u pomoći drugima, s pojavom svjetski raširene napasti dobili neku novu dimenziju. Nepripremljeni i sa strahom od budućnosti stali su 'na prvu crtu obrane' i Hrvatsku lansirali među zemlje koje su se najbolje branile od koronavirusa.

Manje poznata široj javnosti je bila uloga anesteziologa u cijelom procesu obrane. I dok te plemenite ljude mnogi zamišljaju kao pojedince koji vas, primjerice, uspavaju prije operacije, u korona situaciji baš su oni imali vrlo značajan zadatak. Jedini su bili naučeni brinuti o ljudima koji su se na litici života i smrti borili za ovozemni zrak na respiratorima.

- Bili smo zatečeni situacijom, ali kako je naš posao vrlo izazovan i zahtijevan, jer se susrećemo s neobičnim situacijama, vrlo brzo smo se prilagodili na nove okolnosti. Ono što je od našeg uobičajenog posla bilo drugačije je rad sa skafanderima, maskama i naočalama što je otežavalo kretanje i procedure za koje je trebala fina motorika, priča nam anesteziologinja Sanda Stojanović Stipić dok se prisjeća na gotovo dva mjeseca rada pod posebnim uvjetima u kojima su se, zbog virusa, morali čak odvojiti i od svojih obitelji.


Ističe kako je najsloženije bilo obući pustu opremu prije ulaska u Jedinicu intenzivnog liječenja, ali kako se s posebnom pažnjom ta oprema kasnije i skidala. Nakon skidanja obavezno je bilo tuširanje u antiseptiku, a sva oprema je bila jednokratna nakon čega bi išla na uništavanje u posebne prostore.
 
- Težak je bio osjećaj da, kada izađemo iz Jedinice liječenja, kako je proces svlačenja i oblačenja dugotrajan, ne možemo biti odmah na usluzi pacijentima i ne možemo dotrčati ako netko nešto treba. Psihički je taj osjećaj grozan. 

Splitska bolnica došla je u fokus šire javnosti zbog dva slučaja zamjene pacijenata, a manje se govorilo o tome kako je centar za Dalmaciju ozbiljno konkurirao, po broju bolesnika, s glavnom zagrebačkom bolnicom što je svakako bio poseban izazov na kojeg je uigrani tim u splitskom KBC-u položio s 'odličnim'. Presudno je, po mnogim stručnjacima, bilo premještanje bolnica te stvaranje posebnog centra na Križinama. 

- Bila je ovo velika žrtva za nas i naše obitelji. Zahvaljujući našem temperamentu, koji je strastven i buran, ne možemo ništa prešutjeti pa su onda ti slučajevi izašli u medije. Bilo je takvih slučajeva sigurno i drugdje, komentira nam Sanda sve ono negativno što se vezalo uz Split.

Uz posebnu situaciju sve su otežavali i slučajevi iz Domova za starije i nemoćne osobe. Bili su to ljudi koji često nisu mogli govoriti, a sve potrebe anesteziolozi su određivali pomoću vitalnih parametara. Gledati nekog nemoćnog koji ne može kazati da mu treba obična čaša vode bilo je jedno od najtežih životnih iskustavaslaže se naša sugovornica, a mišljenje dijeli i glavna medicinska sestra 'COVID Jedinice intenzivnog liječenja', Grozdana Ružić.


Obje hvale Splićane koji su se, na početku, ponašali posve odgovorno, a sa smanjenjem broja zaraženih stiglo je i očekivano opuštanje.
- Razumljivo je i to da se ljudi ponašaju prirodno, dodaje Sanda.

Za ove ljude pljesak s balkona ili riječi hvale ne bi mogle uzvratiti sve ono što su svojim radom učinili za svakog od nas. Žrtva i nezaustavljivost, a posebice ljubav za sve pacijente, koje su toliko blisko uzimali srcu da su se prema njima ponašali kao prema svojim roditeljima, nešto je što treba zapisati u povijesne knjige.

I dok nepredvidljivost virusa za mnoge ostavlja pitanje o njegovom povratku Sanda i Grozdana su složne u jednom.
- Nadamo se da se virus neće vratiti, ali mi ćemo, zasigurno, tada biti spremniji nego ikada!
hr Wed May 27 2020 22:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb001d76f2ab8f70d8b45d5/80
Foto: Pixabay

Roditelji splitskih školaraca ogorčeni: 'Misli li tko na psihičko zdravlje naše djece?'

Koliko god se djeca mogu vratiti u škole ili vrtiće, ponovna odluka o povratku 'leži' u odluci roditelja.
Učenici od 1. do 4. razreda od ponedjeljka su ponovno u školskim klupama. Maleni đaci povratak među prijatelje osjetili su s dozom rizika jer se, zbog korona situacije, sve vezano uz školske aktivnosti moralo prilagoditi epidemiološkim uvjetima.

Uz obaveznu dezinfekciju, more propisanih pravila prilikom dolaska, odlaska, ponašanja u učionici i još mnogo toga, svakako je posebno važno mjerenje temperature kod svakog školarca koju su, obavezni uzimati i zapisivati, roditelji prije dolaska u školu.

Taj segment baš je bio pretežak jer je, koliko god se djeca mogu vratiti u škole ili vrtiće, ponovno odluka o povratku leži u roditeljima.

Nije jasno ni zbog čega su se ondje vratili samo učenici do četvrtog razreda koji, uz sve dječje radosti, svaki dan prolaze traume što zbog posebnih pravila, što zbog mjerenja temperature, kako nam tvrdi naša sugovornica Ivona, majka prvašića u jednoj splitskoj Osnovnoj školi.

- Djeca su nam i dalje mogla sjediti u kućama i učiti na daljinu jer u školama, umjesto da se uči, se mjeri temperatura. Umjesto da se posvete učenju jadne učiteljice moraju pregledavati bilježnice s temperaturom. Jako sam uzrujana i pitam se misli li tko na psihičko zdravlje naše djece?, zgroženo nam govori Ivona.

- Djeca su s roditeljima već dovoljno istraumatizirana zbog cijele situacije, a sada zamislite kada trebamo još u 7 sati ujutro mjeriti temperaturu prvašiću koji plače, neće toplomjer, negoduje i onda ja zakasnim na posao, on nije pojeo doručak i ide gladan u školu, a sve to zbog temperature, objašnjava nam naša sugovornica koja tvrdi da njezino mišljenje dijeli na desetke roditelja iz splitskih škola.

Zavirili smo i u upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Opširno napisane upute imaju i dijelove koje je teško i samo pogledati. Čak se u mogućnost dovodi i razdvajanje djece u skupine. Štoviše, sve upute su se pretvorile u to da su djelatnici u školama postali zdravstveni djelatnici s obzirom na toliko detalja koje mora ispunjavati svaka škola.

I dok su stariji osnovnoškolci i srednjoškolci osuđeni na završetak školske godine putem moderne komunikacije, roditelji djece od 1. do 4. razreda u brojnim splitskim školama, ali i diljem Hrvatske, muku će mučiti s brojnim pravilima i odredbama koje su 'novu normalnost' učinile potpuno nenormalnom.

'Ili svi, ili nitko', stara izreka koja se može primijeniti i u ovom slučaju. Pitanje i dalje ostaje zbog čega se u školske klupe nisu vratili sve nego samo najmlađi koji su, zasigurno, i najranjiviji i najosjetljiviji na i najmanje promjene.
hr Wed May 27 2020 22:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecec76d6f2ab85f448b45e5/80

Brojke sve bolje: U splitskoj bolnici ostalo još 11 bolesnika, od subote se sve vraća u normalu

Od onih koji su stigli pod sumnjom na koronavirus u bolnicu pozitivnih nalaza nije bilo još od 5. svibnja.
Splitsko-dalmatinska županija za vikend je imala tek jedan slučaj koronavirusa potvrđen na Hvaru, a brojka novozaraženih u Hrvatskoj već treći dan stoji na nuli. Dobre vijesti stižu i iz splitske bolnice koja će već od subote krenuti s radom kakav je bio uobičajen prije nepredviđene situacije.

U bolnici je ostalo još svega 7 pozitivnih pacijenata, a još četiri bolesnika nalaze se na respiratoru. Svi će pozitivni bolesnici, koji budu morali ostati na bolničkom liječenju, kroz ova dva dana biti premješteni na Zavod za infektologiju.

Njega, podsjetimo, od prije nekoliko dana vodi Ivo Ivić, specijalist infektolog u splitskoj bolnici i predstojnik Katedre za infektologiju Medicinskog fakulteta u Splitu nakon što je Boris Lukšić podnio ostavku iz osobnih razloga.

Doznali smo i kako, od onih koji su u splitsku bolnicu došli sa sumnjom na koronavirus, još od 5. svibnja nije bilo pozitivnih slučajeva što svakako daje nadu kako će se odličan trend u cijeloj Hrvatskoj nastaviti.

U splitskoj bolnici očekuju i da bi se do kraja tjedna nalaz negativan, prvi puta, pokazao za većinu trenutno hospitaliziranih, a iskreno se nadaju da bi ubrzo i bolnica postala bez bolesnika potrebnih njihove pomoći.
hr Wed May 27 2020 22:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecec7256f2ab8c1448b45c8/80

Nepoznati počinitelj premjestio žardinjere u Sinju, gradonačelnica podnijela kaznenu prijavu

Iz policije su nam odgovorili kako su prijavu zaprimili i kako je u tijeku kriminalističko istraživanje.
Godinama je centar Sinja, posebno s dolaskom ljetnih mjeseci, muku mučio s ugostiteljima koji bi svoje vanjske štekate postavljali van dopuštenih granica koje bi odredio Grad.
Problem se ponajviše isticao u danima velikih sinjskih slavlja, Alke i blagdana Velike Gospe kada se centralnom ulicom, popularno nazvanom Pijacom, jedva moglo mimoići i dvoje ljudi iz suprotnih smjerova.

Stoga je grad Sinj našao rješenje problema. Prije nekoliko su tjedana u centar stigle žardinjere za cvijeće, brzo se reagiralo, u kratkom roku stigla je i biljna dekoracija, a Sinjani su zazivali da odlična ideja ne naiđe na kratak rok trajanja.

Jedna zanimljiva vijest ponovno je stigla iz grada alkara. Naime, grad Sinj podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je, kako se navodi u prijavi, neovlašteno koristio tuđu pokretnu stvar.
Po zapisniku komunalnog redara Grada počinitelj je u razdoblju između 20. i 22. svibnja premjestio 4 žardinjere s Trga kralja Tomislava u Glavičku ulicu pa je prijavom policiji događaj evidentirala sinjska gradonačelnica, Kristina Križanac.

Ona nam je kazala kako nema komentara na slučaj i kako je sve jasno iz prijave.

Zanimalo nas je i postupanje policije. Na službeni upit jako brzo su nam odgovorili kako su prijavu zaprimili i kako je u tijeku kriminalističko istraživanje.
hr Wed May 27 2020 22:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .