Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac2126d2af47f9e558b4883/80
Foto: makarska-info.hr

Makarska je i službeno postala sveučilišni grad

Samo godinu dana prošlo je od obećanje koje je dao župan Blaženko Boban da će Makarska postati sveučilišni grad, a čime je ispunjena petnaestogodišnja želja Makarana.

Zlatnim će slovima u povijesti biti zapisano da je 1. listopada 2019. Sveučilište u Splitu u Makarskoj otvorilo Preddiplomski studij Hotelijerstva i gastronomije, a prvu generaciju čini dvadeset polaznika iz Makarske, te od Omiša do Ploča, piše makarsko-primorje.com.

Veliki i značajan događaj za Makarsku i splitsko Sveučilište, jedno od ponajboljih u Hrvatskoj i šire, kojim je Makarska ucrtana na kartu sveučilišnih gradova, bio je popraćen svečanošću u hotelu Park. Svojim dolaskom početak prve akademske godine uveličali su svi zaslužni što će u Makarskoj diplomu steći kadrovi koji će biti obogaćeni teorijskim znanjem ali još važnije, odmah spremni za praktični dio, svoje buduće radno mjesto u hotelijerstvu i gastronomiji.

Kako je na početku istaknuo prof. dr. sc. Ivan Pavić, voditelj makarskog Studija, ovo je značajan datum da Sveučilište u Splitu i njegovu 45-godišnju povijest. Prvi je put da Sveučilište izlazi iz Splita i ima svoj Studij u drugom najvećem gradu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a sve zahvaljujući nastojanju Županije, Grada Makarske i tima sa Splitskog sveučilišta predvođenog rektorom prof. dr. sc. Draganom Ljutićem. Posebno je naglasio da makarski Studij čini osobitim, u odnosu na Opatiju i Dubrovnik, organizacija u kojoj je najviše nastave osmišljeno kroz praktični dio, a čime će studenti nakon diplome odmah biti spremni za buduće radne izazove. Istaknuo je velike zasluge župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Jure Brkana, na realizaciji ideje u vrlo kratkom roku, niti godinu dana.

Zaželjevši studentima uspješnu akademsku godinu, te uputivši čestitku njihovim roditeljima, rektor prof.dr. Ljutić je podsjetio da je prije više od tri stoljeća u Makarskoj utemeljen Teološki fakultet, a uskoro će u u zgradi Franjevačkog samostana, nakon potrebnog uređenja, biti Studij hotelijerstva i gastronomije, a do tada svesrdnim razumijevanjem hotela Park i Tonća Kurilja Jabuke, nastava će se odvijati upravo u ovom hotelu. Istaknuo je veliku podršku dr. Marka Ožića Bebeka, ravnatelja Hotela Biokovka i predsjednika makarskog Gradskog vijeća, kao i obećanje Hloverke Novak Srzić, direktorice makarske Turističke zajednice, da će pomoći u svemu što bude trebalo.Dr. Pavić najavio je otvaranje i Diplomskog studija, a što bi značilo da kada sve zaživi, u Makarskoj će biti oko pet stotina studenata, a čime se otvara perspektiva otvaranja studentskog doma.

Rektor Ljutić se prisjetio poznatih Makarana koji su ostavili trag, a među njima je istaknuo Antu Novaka, nekada vlasnika poznate konobe, a poslije dok je bio gradonačelnik operativno se zalagao i donio velike pomake u gradu. Istaknuo je i značaj turističkog djelatnika Vedrana Ribarevića, poznatog po stručnošću i sposobnošću u vođenju zahtjevnih poslova u Hotelima Makarska.

- Kao rođeni Šibenčanin ali makarski zet, kao rektor, sretan sam da je Sveučilište iz Splita otvorilo Studij u Makarskoj, i počelo pisanje lijepe stranice budućnosti, poručio je dr. Ljutić.

Brojni uzvanici, među kojima su uz čelnike Makarske i županije, bili predstavnici općina i Turističkih zajednica Makarskog primorja, hotelskih kuća, ugostiteljstva, Sandra Bezjak, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Filip Klarić Kuduz, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu, prof. emeritus dr. Luka Tomašević, gvardijan fra Stanko Dotur, svojim dolaskom uveličali su svečanost koju je pjesmom uljepšala klapa Srdela.

-S građanima našega grada i vama koji ste došli uveličati ovaj povijesni dan za Makarsku dijelim radost početka studija. Kao Makaranin i turistički djelatnik u turizmu sam od svoje šesnaeste godine, a prošao sam put od konobara s tacnom, preko agencije, hotela, Turističke zajednice do gradonačelnika. Diplomu sam stekao u Dubrovniku, ali je pečat Sveučilišta u Splitu. I kada mi završi mandat vraćam se turizmu. To je nešto najljepše što možete raditi. Grad vam je spreman pomoći, a uskoro će biti uređena i zgrada u Franjevačkom samostanu, i pri tome želim zahvaliti bivšem gvardijanu fra Anti Čovu što je odmah na početku prepoznao značaj projekta., istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan, najavivši kako će već druga generacija imati pedeset studenata. Poručio je kako vjeruje da sa zapošljavanjem neće biti problema jer na Makarskom primorju nedostaje sedam tisuća kvalitetnih postelja, a takva ponuda traži i stručan kadar.

Nakon svečanosti kojom je obilježen početak akademske godine na Studiju hotelijerstva i gastronomije iskustva su se razmjenjivala na domjenku, daru Grada Makarske studentima i uzvanicima.

Jedan od mladih Makarana koji se žele školovati na novom Studiju je Josip Martić. Kaže, završio je elektrotehničku školu, radio je par godina, i sada želi proširiti znanje u turizmu i usavršiti se. Oduševljen je mogućnošću da to čini u svom gradu.

Iz Dubrave kod Omiša na studij u Makarsku stigle su Ivona Juginović i Neda Dominković. Sretan trenutak nove stranice života s Ivonom su podijelili roditelji Željka i Milan.

- Našle smo stan, nije preskupo, u centru grada. Jako smo sretne. Imamo svoje snove i nadamo se da ćemo ih ostvariti u Makarskoj, iskrene su makarske studentice.

Među makarskim čelnicima koji su godinama nastojali da njihov grad postane sveučilišni prednjači Marko Ožić Bebek. 

–Poseban je ovo trenutak za Makarsku. Obzirom da smo grad koji živi od turizma svaki novi stručan čovjek je veliki dobitak. I grad će živnuti, intelektualno i na drugi način. Vjerujem da će studiranje u Makarskoj mlade ljude zadržati ovdje ili šire u Hrvatskoj. I za direktoricu makarske TZ Hloverku Novak Srzić otvaranje Studija je lijepa priča nakon dugo vremena. Vjeruje da će sve zajedno podići turističku kvalitetu i prepoznatljivost Makarske, kaže. To mišljenje dijele izvršni direktori Paško Bolanča iz Blue sun Brela te Krunoslav Šošić iz Blue sun Tučepi, spremni svoje znanje podijeliti i prenijeti na mlade snage.

Jedna od zanimljivosti vezana je za direktora Ureda TZ Tučepi dr. Ivu Mravičića. Naime, on je bio makarski osnovnoškolac i srednjoškolac, a sad će na Studiju biti profesor i predavati predmet ‘Pravo u hotelijerstvu’.

hr Wed Oct 02 2019 08:23:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da8cc2929111c69b88b45eb/80

VIDEO Požar na autobusu sinjskog autoprijevoznika - opet!

Ovo je treći put u tri tjedna da se autobus sinjske tvrtke zapalio u vožnji
Večeras, oko 20 sati u centru Sinja ponovno je došlo do požara na autobusu autoprijevoznika Promet Sinj.

Naime, ovo je već treći put u tri tjedna da se autobus sinjske tvrtke zapalio u vožnji. Prvi put isto se dogodilo prije 27. rujna u Biteliću, a drugi put - jučer u Klisu! 

Kako doznajemo, planuo je zadnji dio vozila, a u trenutku požara nitko od putnika nije se nalazio unutra.

Vatra je ubrzo ugašena te je vozilo odvezeno u garažu na sinjskom kolodvoru. Podsjetimo, danas popodne objavili smo priopćenje u kojem Mostov Miro Bulj upozorava na neispravnost autobusa te hitno zahtjeva provođenje inspekcijskog nadzora jer se u ovom slučaju radi o sigurnosti djece i ostalih putnika koji se redovno voze s ovim autoprijevoznikom. 
hr Thu Oct 17 2019 22:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5620f5b5caed221d008b4a38/80

Dva sinjska autobusa zapaljena u vožnji: "Potreban je žurni inspekcijski nadzor"

Miro Bulj upozorava na neispravnost autobusa koji prevoze učenike i ostale putnike...

S obzirom na, sada već, uzastopno zapaljenje autobusa tvrtke Promet Sinj u ovom trenutku opravdano je postaviti pitanje jesu li autobusi prijevoznika sigurni za međumjesni i mjesni prijevoz i zatražiti provođenje inspekcijskog nadzora, kako bi se za svako vozilo provela kontrola ispravnosti od strane, ponajprije, inspektora cestovnog prometa. - stoji u priopćenju koje nam je Mostov Miro Bulj poslao.

Treba utvrditi je li na bilo koji način ugrožena sigurnost putnika, a što bi morao moći nadležan inspektor cestovnog prometa.

Nije dovoljno subvencioniranje troškova prijevoza učenika srednjih škola i redovitih studenata koji imaju prebivalište na području Grada Sinja i cetinskog kraja već je potrebno voditi računa i o kvaliteti usluge u javnom prijevozu koja mora svakim danom biti bolja, a sasvim je nedopustivo da putnici strahuju u kakvim se autobusima prevoze ili da roditelji ne mogu s pouzdajem uputiti djecu u škole ili na druge aktivnosti, odnosno da djeca doživljavaju takve situacije koje mogu na njih negativno utjecati.

Ovo su pitanja koja se tiču sigurnosti putnika i djece koja ujedno i bitno utječu na kvalitetu života u Sinju i cetinskom kraju, stoga ću kao građanin i kao saborski zastupnik nastojati potaknuti sve da se ovakve situacije ubuduće izbjegnu.

Dostavljam vam zahtjev za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora u cestovnom prometu kojeg sam danas podnio Sektoru inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te za detaljnije obrazloženje razloga upućujem na isti. - stoji u priopćenju.hr Thu Oct 17 2019 18:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da86f8329111cfab88b45bc/80

Velika humanitarna akcija: Započinju "72 sata bez kompromisa"!

Preko 3 tisuće mladih sudjelovat će u oko 400 različitih volonterskih akcija te na taj način pokloniti Hrvatskoj preko 40 tisuća volonterskih sati, ne računajući samu pripremu i organizaciju koja je trajala cijelu godinu

Danas u 11 gradova diljem Hrvatske kreće veliki volonterski maraton "72 sata bez kompromisa". U Splitu se tim povodom održala kratka konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt i program za naredna tri dana akcije.

Pero Mihaljević, član nacionalnog organizacijskog tima istaknuo je kako se projekt provodi već šestu godinu zaredom te da će u njemu sudjelovati čak 11 gradova i općina: Dubrovnik, Metković, Sinj, Split, Zadar, Karlovac, Zagreb, Suhopolje, Sisak, Slavonski Brod i Osijek. 

Preko 3 tisuće mladih sudjelovat će u oko 400 različitih volonterskih akcija te na taj način pokloniti Hrvatskoj preko 40 tisuća volonterskih sati, ne računajući samu pripremu i organizaciju koja je trajala cijelu godinu.

Doris Nazor, članica organizacijskog tima u Splitu, istaknula je da je za splitsko područje trenutno prijavljeno 650 volontera. Oni koji se nisu stigli još prijaviti, imat će priliku prijaviti se na „last minute“ štandu večeras od 18 sati u velikoj dvorani Studentskog centra Split. Doris je istaknula i neke od najzanimljivijih akcija: čišćenje kanjona rijeke Cetine, šišanje beskućnika u udruzi MoSt, terapijsko jahanje korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, oslikavanje murala na Ravnim njivama, darivanje krvi u studentskom domu na kampusu…

Potporu projektu dao je i župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban koji je istaknuo da su ovi mladi volonteri prava slika Splita, Dalmacije i Hrvatske. Naglasio je i potrebu promoviranja volontiranja te najavio da će se upravo u tu svrhu uskoro pokrenuti izbor najboljeg volontera na području Splitsko – dalmatinske županije.

Svoju podršku u ime Grada Splita izrazila je i pročelnica ureda Grada Marina Protić koja je istaknula važnost ovakvih projekata i volonterskog doprinosa mladih.

U ime Sveučilišta u Splitu, projekt je pozdravio i prorektor za nastavu Goran Kardum koji je istaknuo kako ovakvi projekti znače studentima te da podižu kvalitetu studentskog života. Ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić naglasio je da mu je drago da se ovakav projekt provodi upravo na Sveučilištu i u Studentskom centru te zahvalio SKAC_ST-u što već niz godina provodi ovako značajan projekt.

Na samom kraju, svoj osvrt na cijelu akciju dala je zaposlenica Caritasa Nadbiskupije Split Iva Ivković Ivanišević. Osobito joj je drago što je kao najava cijelog projekta organiziran humanitarni koncert za Sigurnu kuću koja je u velikim potrebama. Podijelila je i dojmove korisnika Caritasa kojima posjet i briga mladih volontera vraća optimizam i dostojanstvo te šalje poruku da su važni i da nisu zaboravljeni.

Projekt započinje večeras u 19 sati svetom misom i raspodjelom volontera u velikoj dvorani Studentskog centra Split. „Last minute“ prijave bit će moguće na istom mjestu od 18 sati.

hr Thu Oct 17 2019 15:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da05d3329111c1dae8b459b/80

Sve je spremno za 75. Višku regatu : 170 prijavljenih posada, online praćenje uživo

Ove godina Viška regata doseže svoje rekorde popularnosti – jučer su završene prijave s čak 170 posada.

Sutra, 18.10.2019., u 9 sati starta još jedna Viška regata, naše najprestižnije jedriličarsko natjecanje, u organizaciji JK Labud. Ove godina Viška regata doseže svoje rekorde popularnosti – jučer su završene prijave s čak 170 posada.

Među više od više od 1.000 jedriličara iz cijele Europe,  ponovno se nalaze mnoga poznata lica: skijaš i zaljubljenik u more i jedrenje Ivica Kostelić, glumac Vedran Mlikota, glazbenici Marijan Ban i Jurica Pađen, te ugledni poslovni ljudi poput proslavljenog hrvatskog košarkaša Željka Jerkova, Joška Berketa vlasnik Marine Kaštela, Zvonka Kotarca, dalmatinski građevinara i vlasnika splitskih hotela Atrium i Amfora Resort, Nike Deškovića,  vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion, Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057 i Saše Kekovića, crnogorski građevinski poduzetnik.

A ove godine organizatori su ponudili i jednu zanimljivu i atraktivnu novost: MOGUĆNOST ONLINE PRAĆENJA TIJEKA REGATE U REALNOM VREMENU. Naime, uz pomoć pametnih telefona i aplikacije KWINDOO sve posade koje to žele imat će mogućnost prijave u tracking sustav te će se tako njihov put na regati moći uživo pratiti OVDJE.

Dodatna zanimljivost je i što će se fotografije koje posade snime i pošalju putem ove aplikacije, u realnom vremenu prikazivati na istoj poveznici, što će svima zainteresiranima omogućiti da prate tijek regate i putem interneta.

Subota u Visu starta "Regatom u Viškom portu", u nedjelju 20.10. regata iz Visa kreće u  9 sati, a Split će pobjednika dočekati već oko 12 sati, na velikom molu ACI marine.
hr Thu Oct 17 2019 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .