Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58e8e4cfb47398a50a8b45d0/80
Foto: Screenshot YouTube

5 filmova koje biste trebali pogledati

Dobar film se uvijek isplati pogledati
Sigurno svatko od vas kad ne zna kako bi iskoristio vrijeme ponekad odlučili pogledati zanimljiv film. Nije lako odabrati kvalitetan film pa često tražimo preporuke od prijatelja ili na internetu. Ovaj put po našem skromnom mišljenju odabrali smo pet filmova koji su obilježili filmsku industriju i svakako su vrijedni gledanja. Rangiranje nije od najboljeg prema najgorem, već kako bi izgledalo preglednije. Nadamo se da ćete uživati u nekom, ako ih već niste sve pogledali.

1. MIRIS ŽENE (1992)
Izvrsna filmska drama redatelja Martina Bresta s Al Pacinom i Chrisom O'Donellom u glavnim ulogama. Sedamnaestogodišnji Charlie Simms (C.O'D) kako bi zaradio novac javio se na oglas da čuva ogorčenog i slijepog pukovnika Franka Slidea (A.P) na Dan zahvalnosti. Njihov odnos je kompliciran zbog Frankove čangrizavosti i nezadovoljstva životom. Unatoč tome, skupa odlaze na put u New York gdje Charlie otkrije da Frank želi počiniti samoubojstvo. Pukovnik Slade održat će nekoliko lekcija mladom Charliju, a na kraju će ga i spasiti od njegovih školskih problema. Al Pacino osvojio je Oscara za najboljeg glumca, a film je bio nominiran za najbolji film, adaptirani scenarij i režiju. 
 
2. TKO PJEVA ZLO NE MISLI  (1970)
Jedan od najpopularnijih i najgledanijih filmova hrvatske kinematografije, redatelja Kreše Golika. Tko pjeva zlo ne misli film je romantičnog karaktera i kultnih zagrebačkih likova. Gospodin Fulir (Relja Bašić) s kavalirskim manirima i elegancijom izjavljuje ljubav privlačnoj Ani Šafranek (Mirjana Bohanec) koja je nezadovoljna sa svojim brakom. Njezina sestra Mina (Mia Oremović), zagledala se u gospodina Fulira što Ani nikako nije drago. Film je prepoznatljiv po pjesmama kao što su: Zar ne znaš?, Za jedan časak radosti... Društvo hrvatskih kritičara proglasio je Tko pjeva zlo ne misli najboljim hrvatskim filmom svih vremena. 


3.  GREBEN SPAŠENIH (2016)
Film redatelja Mela Gibsona snimljen prema istinitoj priči o američkom vojniku Desmondu Dossu. Glavni junak ovog filma Desmond Doss (Andrew Garfield) odlučio je otići u rat, ali pod uvjetom da ne uzima pušku u ruke. Njegova vjera nije mu dozvoljavala da ubija i ima oružje u rukama već da spašava ljude. Spasio je mnoge živote brz da je ispalio i jedan metak. Ovaj inspirativan film osvojio je Oscara za najbolju montažu i mikasanje zvuka.



4. USTAV REPUBLIKE HRVATSKE (2016)
Ovaj film neobična je priča o četvero ljudi koji žive u istoj zgradi i razlikuju se po nacionalnosti, vjeri, imovinskom statusu i seksualno oprijedjeljenju. To je ljubavna priča o mržnji prožeta dramskim i komičnim situacijama . Glavna poruka filma je da budemo drugačiji i prihvaćamo svoje i tuđe različitosti. Redatelj filma je Rajko Grlić, a u glavnim ulogama su: Ksenija Marinković, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić i Nebojša Glogovac


5. Malèna (2000)
Talijanski film redatelja Giuseppea Tornatorea s Monicom Bellucci u glavnoj ulozi. Radnja filma smještena je u sicilijanskom gradiću za vrijeme drugog svjetskog rata. Muž od 
Malène (M.B) odlazi u vojsku, a zbog njene ljepote na stalnoj je meti muškaraca i ljubomornih žena. Film je ispričan iz perspektive 13-godišnjeg dječaka koji je zaljubljen u nju i prati svaki njen korak. Prekrasna glazba Ennia Morriconea upotpunjuje film. 

Facebook komentari

hr Mon Jun 26 2017 15:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a60eba1b9e03eb74b8b474b/80
Foto: Pixabay

Hrana iz konzerve: Što kupovati, a što izbjegavati?

Ovo su tri najbolje namirnice iz konzerve i tri koje bismo ipak trebali preskočiti i odabrati bolji izbor

Konzervirane hrane uglavnom se ne bismo trebali bojati, jer je dobra pomoć kad želimo brz i zdrav obrok, čak i ako znamo da se u konzervama obično krije malo veća količina soli. - piše Index

No taj se problem relativno lako ublaži ako ćete namirnice iz konzerve prije konzumacije isprati u tekućoj vodi.

Tako ćete isprati dobar dio dodanih soli i moći uživati u zdravim zalogajima, no to ipak ne znači da je baš sve iz konzerve dobro.

Što kupovati konzervirano, a što je ipak bolje birati svježe ili smrznuto, odgonetnula je nutricionistica Keri Gans koja je odabrala tri najbolje namirnice iz konzerve i tri koje bismo ipak trebali preskočiti i odabrati bolji izbor.

Najbolje:

Grahorice

Nema razloga da ne uživate u grahu i ostalim grahoricama iz konzerve jer su jednako bogate dobrim nutrijentima kao da ste ih i sami pripremali. Jedino što morate pripaziti je količina soli pa je dobro da prije kupnje obratite pozornost na deklaraciju ili se najjednostavnije osigurate od svega tako što ćete sadržaj konzerve dobro isprati vodom.

Povrće

Iako će mnogi radije odabrati smrznuto ili svježe povrće, nećete pogriješiti ako kupite povrće iz konzerve te s njim postupite kao s grahoricama. Što god se nalazi u konzervi može se lako isprati od dodanih soli te od toga brzo spraviti zdrav obrok. Ono ima i dodatnu prednost, jer se neće tako brzo osušiti ili pokvariti ako nećete iskoristiti odmah sve.

Riba 

Osim što je dostupnija, riba u konzervi često je jeftinija od svježe, a odličan je izvor esencijalnih nutrijenata i masnih kiselina, posebno Omega 3.

Ako nemate mogućnost nabavke svježe, zdrave ribe, ne bojte se one iz konzerve. Što god odabrali - tunu, losos ili sardine - bit će to dobar dodatak zdravoj prehrani koja mora uključivati dovoljnu količinu ribe.

Što izbjegavati:

Juhe

Namirnice iz konzerve koje nije moguće isprati najbolje je izbjegavati, jer sadrže previše štetne soli.

Tjestenina i umaci

Gotovi proizvodi na bazi tjestenine kao i gotovi umaci puni su soli i dodataka koje biste trebali maksimalno izbjegavati.

Na koncu, svaka je tjestenina relativno brzo kuhana, kao i jednostavni umaci od povrća, što je svakako puno zdraviji izbor od već gotovog obroka.

Voće

S obzirom na to da danas ipak imamo relativno širok izbor voća tijekom cijele godine, doista biste trebali izbjegavati ono iz konzerve. Uostalom, ako već nemate svježe voće, radije kupite smrznuto čiji su vitamini i minerali očuvani smrzavanjem, a ne gomilom šećera kao što je slučaj s voćem iz konzerve. - piše Index

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 19:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58628a631eea8f339b8b45ab/80
Foto: Ilustracija

Znanstvenici ukazuju na bogatstvo na deponijima smeća diljem Europe

Znanstvenici su završili prvu studiju o dragocjenom materijalu koji se nalazi na velikim deponijima smeća i na otpadu diljem Europe u sklopu projekta ProSUM koji se provodi na razini Europske unije.

Konzorcij 17 partnera, koji predstavljaju istraživačke institute, geološke institute i industriju, u srijedu je pokrenuo internetsku bazu podataka o "urbanim rudnicima" na kojoj su detaljno navedene dragocjene sirovine skrivene u odbačenim akumulatorima i baterijama, u elektroničkim uređajima ili na otpadima vozila diljem Europe. 

Cilj projekta ProSUM je utvrditi inovativne mogućnosti za upotrebu sekundarnih izvora kritičnih sirovina (KS) u reciklažnoj industriji te ukazati na mjesta na kojima se nalaze aluminij, bakar i zlato u vrijednosti od više milijarda dolara. 

Grupa, koja uključuje i Sveučilište UN-a, navodi da su bogat izvor spomenutih sirovina suvremena vozila, a među njima su litij iz električnih automobila te čelik i magnezij. 

Ističe da je u pametnim telefonima koncentracija zlata 25 puta veća nego u najbogatijoj podzemnoj rudi. 

Projektom ProSUM uspostavljena je europska mreža znanja o sekundarnim izvorima kritičnih sirovina koje su od vitalnog značaja za današnje visoko tehnološko društvo. Svrha projekta je koordinirati i prikupiti podatke o sekundarnim izvorima kritičnih sirovina te usporediti karte zaliha iz "urbanih rudnika". 

Projekt se financira iz programa Obzor 2020 (Horizon 2020) Europske unije za istraživanje i inovacije u razdoblju od 2014. do 2020.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 15:46:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a60b1c4b9e03eb64e8b4660/80

Loš zadah? Možda je zbog jezika!

Većina ljudi zna da dobra oralna higijena znači četkanje zuba i upotreba zubnog konca, ali što je s jezikom?

Neugodan zadah iz usta, medicinski nazvan halitoza, problem je s kojim se svatko od nas susreo bar nekoliko puta u životu, na vlastitom primjeru ili u svakodnevnim susretima s drugim ljudima.

U većini slučajeva rezultat je loše higijene usta i usne šupljine, no može biti znak i nekih drugih zdravstvenih problema. 

Usta su dom loših i dobrih bakterija. One se ne gomilaju samo na zubima, nego i na jeziku. Loše bakterije, osobito Helicobacter Pylori, jedan su od glavnih uzroka lošeg zadaha. 

H. Pylori uglavnom živi na jeziku, pa svaki put kada perete zube, četkicom prijeđite i preko jezika. Ako ste u mogućnosti, zube četkajte dva do tri puta dnevno. 

S obzirom na to da bakterije bujaju u suhim ustima, dodatni savjet za loš zadah je ispijanje više tekućine.

Ako ni čišćenje zuba niti jezika ne pomognu, vrijeme je za posjet liječniku.

Uzrok lošeg zadaha, naime, može biti i u dišnim putevima ili u želucu.

Najbolja prva pomoć protiv lošeg zadaha je žvakaća guma. No i tu postoji zamka. Naime, žvakaće gume koje sadrže šećer neće vam pomoći, pa treba pripaziti da kupite one bez dodatka šećera.  

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 15:46:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a60629fb9e03ead508b4585/80
Foto: Pixabay

Što kada strah postane fobija?

Zamislite da vas oblije znoj, drhtite i nekontrolirano brinete da ćete možda propustiti telefonski poziv zato što ste ostavili mobitel kod kuće? Zvuči apsurdno, ali to je vrlo stvarno stanje nazvano nomofobija.

Nomofobija je jedna od više od 250 poznatih fobija, vrsta tjeskobe koje su najčešće rezultat nekog osobnog dramatičnog iskustva, objašnjava profesor psihologije Juergen Margraf.

Taj dramatičan događaj pohranjen je u mozgu i neki okidači mogu izazvati i tjelesnu reakciju.

Bez obzira je li riječ o gelotofobiji, strahu od ismijavanja, ili oneirogmofobiji, strahu od "mokrih snova", osoba koja pati od fobija to teško podnosi, a može se i razboljeti.

Fobija se klasificira kao bolest nakon što se ispuni nekoliko kriterija, kaže Margraf. Primjerice, kada strah dosegne nepodnošljivu ili jedva podnošljivu razinu ili kada fobija ograničava kvalitetu života.

U tom slučaju osoba bi trebala potražiti pomoć psihoterapeuta. "Fobije se često liječe kognitivno-bihevioralnom terapijom", kaže Peter Falkai, ravnatelj sveučilišne klinike za psihijatriju i psihoterapiju Ludwiga Maximilijana.

Terapeut će s pacijentom pokušati kreirati situaciju koja izaziva tjeskobu i zatim je analizirati i pokazati moguća rješenja. Terapija se obično kombinira s odgovarajućom količinom antidepresiva, a vrsta fobije utječe na izbor terapije.

Neki ljudi fobiju uspiju prevladati sami, ali ako samoterapija ne da rezultate, rad s iskusnim terapeutom najbolji je način da ovaj psihički poremećaj postane kroničan.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 10:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .