Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58922fbdb473983f008b45e6/80
Foto: Travel-Experience

Najveće gastro priznanje: Prvi restoran u Hrvatskoj s Michelinovom zvjezdicom

Glasine o tome da Michelinovi inspektori obilaze Hrvatsku i njene restorane našom su se zemljom širile kroz cijelu 2016. godinu, iako nitko iz institucija iz sektora turizma o tome nije htio ni službeno niti neslužbeno govoriti

Imamo prvi restoran s Michelinovom zvjezdicom i njih čak 35 s preporukama ovog prestižnog gastro-vodiča, neslužbeno je doznao Jutarnji list iz Ministarstva turizma u kojem su potvrdili ovu informaciju, ali su ranije danas bili vrlo šturi u svojim izjavama. A onda je Michelin na svojem službenom Twitter profilu objavio: dobitnik zvjezdice je rovinjski restoran Monte, piše Jutarnji list.

Glasine o tome da Michelinovi inspektori obilaze Hrvatsku i njene restorane našom su se zemljom širile kroz cijelu 2016. godinu, iako nitko iz institucija iz sektora turizma o tome nije htio ni službeno niti neslužbeno govoriti. Razlog su navodno bili vrlo strogi Michelinovi kriteriji koji su podrazumijevali da se cijela priča odradi inkognito, bez pritiska "krvožednih" medija koji godinama strepe nad prvom zvjezdicom, nabacujući se redovito s imenima potencijalnih restorana, a onda se svaki put razočaravši kad Hrvatska ostane bez priznanja.

Vijest da su inspektori u Hrvatskoj, u veljači 2016. godine novinaru i gastronomadu Reneu Bakaloviću potvrdila je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michelle Boccoz u tekstu koji je bio objavljen u magazinu Svijet.

"Kriteriji Michelina su, naravno, precizni i striktni. Njihovi agenti u potpunoj tajnosti obilaze hrvatske restorane. Započeli su s tom inkognito inspekcijom prije nekoliko mjeseci. Sada pripremaju online listu istaknutih hrvatskih restorana. To je temeljit, dugotrajan i skup proces. No, sama činjenica da je Michelin sada odabrao i Hrvatsku za svoj crveni vodič odlična je promocija za vašu zemlju", naglasila je tada Boccoz, javno otkrivši dotad najviše detalja o ovom dugoočekivanom pothvatu.

Inicijatori posjeta inspektora, neslužbeno doznajemo, bili su Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma koji su inspektorima osigurali popise i prijedloge restorana, ali navodno niti sami nisu imali povratnu informaciju o tome u koje su se restorane inspektori doista zaputili, kao niti jesu li tom popisu dodavali i neke druge objekte na temelju tuđih sugestija.

Kriteriji su, naravno, bili vrlo strogi, ali i dalje za javnost ostaju apsolutna tajna obzirom da kompanija, iz sasvim jasnih razloga, nikad nije dopustila njihovu objavu. Poznato je samo to da svu hranu i piće koju inspektori tijekom svojeg posjeta konzumiraju plaća isključivo i jedino Michelin, i to kako bi se izbjegla mogućnost da se pokoji nadobudni vlasnik restorana okuraži na podmićivanje, piše Jutarnji list.

Jean-Luc Naret, bivši generalni direktor Michelin Guidea, u jednom je intervjuu otkrio samo to kako se kod restorana s jednom i dvije zvjezdice ocijenjuje isključivo i jedino hrana, dok kod onih najboljih igra sve – poput usluge, dekora, pa čak infrastrukture. Općenito, Michelin nerado otkriva išta od svoje metodologije rada, a većina onoga što se o njihovom principu ocjenjivanja restorana može pročitati na webu, zapravo se svodi na puko nagađanje.

Poznato je da se kod ocjenjivanja hrane vode za pet glavna kriterija: kvalitetom sastojaka, vještinom pripreme i njihove kombinacije, razinom kreativnosti, ustrajnošću kulinarskih standarda i vrijednošću koju konzument dobiva za novac. Ipak, koliko je titula restorana s Michelinovom zvjezdicom važna najbolje pokazuje slučaj francuskog kuhara Bernarda Loiseaua koji si je 2003. godine oduzeo život, i to navodno iz razloga što je njegov restoran “Cote d’Or” ostao bez dvije od tri zvjezdica, piše Jutarnji.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.


Facebook komentari

hr Wed Feb 01 2017 20:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d77d89b47398cfd78b456d/80
Foto: Pixabay

Mercedes za stari auto daje 1000 do 2000 eura

Bonus vrijedi bez obzira na marku rabljenog vozila koje kupac vozi.
Iako Hrvatska još nije poput Njemačke odlučila sustavno riješiti problem starih prljavih dizelskih automobila, Mercedes-Benz kao prvi proizvođač u Hrvatskoj pokrenuo je akciju bonusa za one koji žele svoj stari dizelaš zamijeniti novim automobilom., piše večernji.hr

Mercedes će do kraja godine odobravati bonus od 2000 eura neto za kupce svojih novih dizelskih ili benzinskih automobila s Euro6 normom i plug-in hibrida te 1000 eura za električna Smart vozila uz otkup starog dizelskog auta proizvedenog do 2010. godine (razina emisija EU1 do EU4). Bonus vrijedi bez obzira na marku rabljenog vozila koje kupac vozi, ali ono mora biti registrirano na ime kupca najmanje šest mjeseci.

Sva će vozila od Euro1 do Euro3 norme (do 2005. godine) procijeniti nezavisna institucija te će potom biti povučena iz prometa i uništena, a kupci s dizelašima Euro4 norme vrijednost će dogovarati na uobičajen način „staro za novo“.


Facebook komentari

hr Sat Sep 23 2017 16:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c0ed6eb9e03edf678b46d6/80

Dobitnici ulaznica za film Kingsman su...

Čestitamo sretnim dobitnicima!
Ovaj tjedan našim čitateljima podijelili smo ulaznice za film ˝Kingsman˝ u CineStaru Split u trgovačkom centru Joker.

Sretni dobitnici su: David Anzulović, Tea Duvnjak, Ivana Buljan, Daniel Božić

Čestitamo sretnim dobitnicima! Molimo da se jave u inbox kako bi dobili detaljnije informacije.


Facebook komentari

hr Fri Sep 22 2017 14:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c5068ab9e03ea56b8b4624/80
Foto: Tomislav Kovačević

Jeste li već posjetili bosansko-hercegovački restoran „Čardak“ ?

Kamen, krš i ćevapi!

U naselju Resnik u Kaštel Štafiliću pronaći ćete bosansko-hercegovački restoran „Čardak“,zaista poseban spoj mladosti, produktivnosti i ljubavi prema rodnoj grudi i samoj hrani. Okusite Bosnu opjevanu u sevdahu, uklesanu u stećke i zapisanu u poeziji Maka Dizdara.

 Osim poznatih ćevapa, pronaći ćete i mnogo više. Mnogi su se već uvjerili u kvalitetu i raznovrsnost ponude, bilo da se radi o Bosanskom loncu uz koji se nižu redovi raznovrsnog mesa i povrća ili sarme,  sogan dolme, japraka i sl.  

Pite- sirnica, zeljanica, krumpiruša i najvažniji PITAC BUREK !!

Ljubitelji slastica pronaći će nezaobilaznu baklavu, hurmašice i tufahije.

Bez obzira volite li slana ili slatka jela važno je da se jedu polagano uz obaveznu domaću žesticu, slijed se završava uz bosanski kavu i rahatlokum.

Ukoliko su Vaš izbor ipak samo ćevapi važno je napomenuti, da se služe isključivo u somunu, jako je važno i kako se jedu ćevapi. Naša preporuka je da se jedu prstima bez vilice i noža. Pribor za jelo je nepotreban posrednik u jedenju ćevapa i s njime nije isti okus ove mesne delicije. Također, pravi ćevapi se nikada ne jedu bez luka !! Od priloga svakako može ići i kajmak i ajvar. Uz prave ćevape nikako ne bih preporučili kečap i majonezu, to jednostavno ne ide skupa.

Ukoliko smo Vam probudili znatiželju, posjetite Čardak u Kaštel Štafiliću na adresi dr. Franje Tuđmana 983 i uvjerite se sami. 

- Mi ćemo se potruditi da iz našeg restorana iziđete punog želudca i sa osmjehom na licu., poručuju iz restorana!

Facebook komentari

hr Fri Sep 22 2017 14:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59a69aa2b9e03ed9608b4583/80

Treći vikend 7. Dana kaštelanskog kazališta

I ovaj vikend na Trgu hrvatske mladeži 1 u Kaštel Lukšiću uzbudljivi događaji za sve uzraste i ljubitelje umjetnosti.
Još jedan odličan vikend očekuje nas u Kaštel Lukšiću. Pregršt umjetnosti, radionica i dječjeg smijeha obilježit će još jedan umjetnički tjedan.

u Petak, 22.rujna 2017.s početkom u 20 sati održat će se predstava Ivo Krešić "Otirač". Ulaznica je 20kn.

„Otirač“ je monodrama koja se, u najširem smislu, može označiti kao već inaugurirani i prepoznatljivi žanr tzv. „životne komedije.“ Tendenciozno i vrlo izravno koristeći satiru kao najučinkovitije teatarsko sredstvo u ovoj drami, Ivo Krešić kao autor/glumac ukazuje na vlastitu (subverzivnu) potrebu za demistifikacijom najrazličitijih društvenih i, po svemu sudeći, manipulativnih mehanizama. 


U Subotu, 23.ruja predstava u izvedbi 
Centra za kulturu Omiš,Ivana Giove Župa- "Ja sam dama"

Monodrama Ja sam dama… nastala je pomoću novih društvenih mreža i pretočila se u ozbiljnu kazališnu predstavu. Zapisi su skidani sa facebook profila autorice Meri Bauk i polako se gradila priča za kazališni komad. Ona govori o položaju žene i mjerljivoj količini nježnosti, ranjivosti i snage jedne suvremene žene, ona skida mnoge nemoralne maske koje kao imperativi određuju ljudski život, tako se problematiziraju mnogi arhetipovi; uloga majke i majčinstva, uloga poslovne žene, uloga nečeg potrošenog i nevažno zaboravljenog kao što je život jedne domaćice.

Od radionica:

U Subotu, 23. rujna u 18 sati radionica akademske slikarice Tee Morić Šitum

Odvedite svoje osnovce na uzbudljivo  likovno putovanje putovanje koje će predvoditi slikarica i likovna pedagoginja Tea Morić Šitum. Kroz crtež po mašti istraživati će se kombinirana tehnika grataž koja kombinira uljene pastele i crni tuš. Predviđeno minimalno trajanje radionice je 45 min,a prijave su nužne zbog planiranja specifičnog materijala. Mole se roditelji da pošalju djecu u obući koja se smije zaprljati.

Za 19 sati zakazana je izložba Tee Morić Šitum 

U Nedjelju, 24. rujna od 16 sati- Maja Facepaint koja će bojama za tijelo nacrtati djeci što god požele

Skupina igrokaza "Dica Dicma", igrokazi "Kaos prije premijere", "Priče OK" i "Stare  cipele" izvode učenici OŠ Ante Starčević Dicmo, zakazana je u nedjelju, 24. rujna također u 16 sati.

Posljednja radionica u nedjelju je u 18 sati- One stroke painting Krisine Uvodić prilagođena je djeci osnovne škole. Kroz osnovne likovne elemente tehnike upoznati ćemo se s različitim oblicima kistova i njihovom aktivnom ulogom - kist će nam reći kako možemo upotrijebiti tek njegov oblik da naslikamo motiv kojeg želimo. Tragovi kistova ovise o tome kako ih držimo, prilazimo papiru, punimo bojom ili vodom, bez "znanja" o slikanju-oni vode, mi im se prepuštamo, pa obratno- u toj igri neprestano mijenjamo uloge. 

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 12:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .