Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58922fbdb473983f008b45e6/80
Foto: Travel-Experience

Najveće gastro priznanje: Prvi restoran u Hrvatskoj s Michelinovom zvjezdicom

Glasine o tome da Michelinovi inspektori obilaze Hrvatsku i njene restorane našom su se zemljom širile kroz cijelu 2016. godinu, iako nitko iz institucija iz sektora turizma o tome nije htio ni službeno niti neslužbeno govoriti

Imamo prvi restoran s Michelinovom zvjezdicom i njih čak 35 s preporukama ovog prestižnog gastro-vodiča, neslužbeno je doznao Jutarnji list iz Ministarstva turizma u kojem su potvrdili ovu informaciju, ali su ranije danas bili vrlo šturi u svojim izjavama. A onda je Michelin na svojem službenom Twitter profilu objavio: dobitnik zvjezdice je rovinjski restoran Monte, piše Jutarnji list.

Glasine o tome da Michelinovi inspektori obilaze Hrvatsku i njene restorane našom su se zemljom širile kroz cijelu 2016. godinu, iako nitko iz institucija iz sektora turizma o tome nije htio ni službeno niti neslužbeno govoriti. Razlog su navodno bili vrlo strogi Michelinovi kriteriji koji su podrazumijevali da se cijela priča odradi inkognito, bez pritiska "krvožednih" medija koji godinama strepe nad prvom zvjezdicom, nabacujući se redovito s imenima potencijalnih restorana, a onda se svaki put razočaravši kad Hrvatska ostane bez priznanja.

Vijest da su inspektori u Hrvatskoj, u veljači 2016. godine novinaru i gastronomadu Reneu Bakaloviću potvrdila je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michelle Boccoz u tekstu koji je bio objavljen u magazinu Svijet.

"Kriteriji Michelina su, naravno, precizni i striktni. Njihovi agenti u potpunoj tajnosti obilaze hrvatske restorane. Započeli su s tom inkognito inspekcijom prije nekoliko mjeseci. Sada pripremaju online listu istaknutih hrvatskih restorana. To je temeljit, dugotrajan i skup proces. No, sama činjenica da je Michelin sada odabrao i Hrvatsku za svoj crveni vodič odlična je promocija za vašu zemlju", naglasila je tada Boccoz, javno otkrivši dotad najviše detalja o ovom dugoočekivanom pothvatu.

Inicijatori posjeta inspektora, neslužbeno doznajemo, bili su Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma koji su inspektorima osigurali popise i prijedloge restorana, ali navodno niti sami nisu imali povratnu informaciju o tome u koje su se restorane inspektori doista zaputili, kao niti jesu li tom popisu dodavali i neke druge objekte na temelju tuđih sugestija.

Kriteriji su, naravno, bili vrlo strogi, ali i dalje za javnost ostaju apsolutna tajna obzirom da kompanija, iz sasvim jasnih razloga, nikad nije dopustila njihovu objavu. Poznato je samo to da svu hranu i piće koju inspektori tijekom svojeg posjeta konzumiraju plaća isključivo i jedino Michelin, i to kako bi se izbjegla mogućnost da se pokoji nadobudni vlasnik restorana okuraži na podmićivanje, piše Jutarnji list.

Jean-Luc Naret, bivši generalni direktor Michelin Guidea, u jednom je intervjuu otkrio samo to kako se kod restorana s jednom i dvije zvjezdice ocijenjuje isključivo i jedino hrana, dok kod onih najboljih igra sve – poput usluge, dekora, pa čak infrastrukture. Općenito, Michelin nerado otkriva išta od svoje metodologije rada, a većina onoga što se o njihovom principu ocjenjivanja restorana može pročitati na webu, zapravo se svodi na puko nagađanje.

Poznato je da se kod ocjenjivanja hrane vode za pet glavna kriterija: kvalitetom sastojaka, vještinom pripreme i njihove kombinacije, razinom kreativnosti, ustrajnošću kulinarskih standarda i vrijednošću koju konzument dobiva za novac. Ipak, koliko je titula restorana s Michelinovom zvjezdicom važna najbolje pokazuje slučaj francuskog kuhara Bernarda Loiseaua koji si je 2003. godine oduzeo život, i to navodno iz razloga što je njegov restoran “Cote d’Or” ostao bez dvije od tri zvjezdica, piše Jutarnji.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.


hr Wed Feb 01 2017 20:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad8a5312af47f4b898b45ae/80
Foto: Scardona

Klapa Intrade: Stiže pjesma koja će naslijediti Škrinju jubavi

Tomislav Bralić i klapa Intrade najavljuju novu pjesmu 'Ferma bi vrime' za koju kažu da je nasljednica 'Škrinje jubavi'!

Klapa Intrade je u veljači publici predstvaila svoj novi live album 'Arena Pula' koji sadrži dva CD-a i gratis DVD. Od izlaska ovaj album se nalazi na službenoj listi najprodavanijih albuma u Hrvatskoj, a sadrži i zadnje singlove koji se do tada nisu nalazi ni na jednom njihovom albumu.

Vesele se publici predstaviti svoju novu pjesmu 'Ferma bi vrime' koju su dugo čuvali, a ovo vrijeme im se učinilo kao odličan trenutak za nju.

- Pjesma 'Ferma bi vrime' je već dugo vremena kod mene, konačno je došlo i njeno vrime. Mislim da je dosta reći da su ovu pjesmu napisali Joke Bogavčić i Vilma Neškovčin koji su do sad napisali za klapu Intrade 'Ribar sam star' i 'Škrinja ljubavi'. Mogu vam sa sigurnošću reći da će pjesma 'Ferma bi vrime' biti njihova nasljednica. Zahvalio bih Tomislavu Mrduljašu na izvanrednom aranžmanu i produkciji te slobodno mogu s ovom pjesmom najaviti naš novi album koji bi trebao izaći krajem ljeta. Svima želim na kratko da zaustave vrime i poslušaju našu najnoviju pjesmu 'Ferma bi vrime' , rekao je Tomislav Bralić.

Klapu čekaju brojni nastupi zakazani u nadolazećim mjesecima, te planiraju objaviti i novi studijski album koji njihova publika željno očekuje. Za kraj godine planiraju održati velike koncerte, no o detaljima još uvijek tajnovito šute, stoji na službenoj stranici Scardone

Tomislav i klapa ovim novim singlom sigurno nastavljaju niz odličnih hitova - 'Zalutali pogled', 'Ne mogu te prestat jubit', 'Lipe oči' i 'Ti, samo si ti'




hr Thu Apr 19 2018 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58031cc41eea8f945e8b45e7/80
Foto: D.N.

Dobitnici karata za koncert Željka Joksimovića su...

Spektakularan koncert, a ujedno i veliki rođendanski tulum, 20. travnja u splitskom Spaladiumu priredit će Željko Joksimović, jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji!
Sretni dobitnici su Ivana Car i Koviljko Sapunar!

Čestitamo, a dobitnike će uskoro kontaktirati redakcija oko preuzimanja karata!

Rođendanski koncert Željka Joksimovića u Spaladium Areni obogatit će svojim nastupom Petar Grašo te Tonći Huljić sa svojim bendom Madre Badessa. Splitski glazbenici dat će ovom koncertu poseban pečat pa ovaj koncert poprima dimenzije događaja kojem se treba prisustvovati.



hr Thu Apr 19 2018 16:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a15c43ab9e03e2f0a8b45a1/80
Foto: Pixabay

Jednorog smoothie kojeg se nećete moći zasititi

Prilikom posjeta Amsterdamu, blogerica Leda Bosnić u jednom je kafiću primijetila ružičasti smoothie dekoriran u obliku jednoroga. Inspirirana time, odlučila je napraviti svoju verziju ukusnog napitka.

Veseli ružičasti smoothie dekoriran u obliku jednoroga osim što je simpatičnog izgleda, izrazito je zdrav s obzirom na sastojke. U nastavku vam donosimo recept.

Potrebni sastojci:

• 150-200 ml jogurta

• dvije šake bobičastog voća (jagoda ili malina)

• jedna do dvije banane

• žlica lanenih sjemenki

• žlica datuljina slada

Za dekoraciju jednoroga:

• 1 kornet za sladoled

• kockica bijele čokolade

• 1 žlica lanenih ili chia sjemenki

• 1 banana

• žlica granola ili muslija


Priprema:

1. U blender ili aparat za smoothie stavite jogurt, bobičasto voće, lanene sjemenke, datuljin slad te miješajte dok ne povežete sve sastojke u gušći napitak.

2. Izlijte smjesu u jednobojnu, duboku zdjelicu
i napunite je skoro do vrha.

3. Uzmite granolu ili musle i napravite trokut
, a u njegovu sredinu stavite kornet koji je potrebno prethodno umočiti u prethodno napravljenu smjesu.

4. Izrežite dva kolutića banane i stavite ih u gornje krajeve trokuta.
Oni će tvoriti uši jednoroga. Na njih možete posuti naribanu bijelu čokoladu, kokos ili listiće badema.

5. Oči jednoroga iscrtajte
lanenim ili chia sjemenkama.

Savjet plus:

Za dodatni efekt pored korneta možete staviti i pokoji pravi cvjetić.

Ostale neodoljive recepte možete pogledati na blogu Ledaboss, Lede Bosnić, piše zadovoljna.hr

Dobar tek!

hr Thu Apr 19 2018 15:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad867602af47f4e878b4624/80

Siniša iz Života na vagi nastavio mršavjeti i nakon showa, pogledajte kako danas izgleda

Prošlogodišnji natjecatelj popularne emisije Život na vagi Siniša Pšak, koji je u show ušao sa 191,3 kilograma, a iz njega izašao sa 120,5, danas, nakon skoro šest mjeseci, otkriva koliko mu se život promijenio nakon sudjelovanja u emisiji.

- Meni vam je super, ja sam se ponovno rodio! Zadnjih deset godina nisam imao života, a sad živim punim plućima - otkrio je Siniša koji danas ima 108 kilograma i ne namjerava stati na toj brojci, piše index.hr.

- I dalje idem na treninge, jedem zdravo, pridržavam se svih savjeta, jednostavno mi ide", sa smiješkom priča Siniša koji je osim zdravlja dobio i posao. Simpatični Varaždinac tako radi u metalurgiji, a kaže da je zadovoljan i svojim privatnim životom. "Nikad nisam imao više društva, ma sve mi ide! - zaključio je Siniša kojem je show Život na vagi vratio osmijeh na lice, ali i ono najbitnije - zdravlje.




hr Thu Apr 19 2018 11:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .