Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a77acf59e313321048b464d/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Vršnjačko nasilje: Problemu treba pristupiti multidisciplinarno i djelovati preventivno u što ranijoj dobi

Vršnjačkog nasilja oduvijek je bilo. Najčešće se o njemu i ne govori puno, sve dok se ne dogodi slučaj kao što je to bilo u Splitu prošli ponedjeljak. Dvije srednjoškolke, brutalno su se potukle dok su njihovi vršnjaci gledali navijajući i snimajući..

U današnje vrijeme nasilje je postalo učestala pojava, posebice među mladima i djecom. U osnovnim i srednjim školama nasilje je uobičajeno, a sve ovisi o kojoj se vrsti nasilja radi. Vrste nasilnog ponašanja mogu biti različite, od fizičkog, verbalnog, elektroničkog pa sve do vršnjačkog nasilja. Jedna od najraširenijih vrsta nasilja je vršnjačko nasilje koje uključuje niz različitih oblika nasilnog ponašanja jednog ili više učenika prema pojedincu ili više njih. 

Vršnjačko nasilje može biti tjelesno ili verbalno. Tjelesno podrazumijeva udarce dok verbalno podrazumijeva vrijeđanje, omalovažavanje ili ogovaranje. Također, vršnjačko nasilje može se podijeliti na: manje ozbiljno, umjereno ozbiljno i teško vršnjačko nasilje.  Obračun i fizički kontakt spadaju pod teško vršnjačko nasilje, upravo ono što se dogodilo u Splitu. 

Istraživanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba 2003. godine pokazalo je da se 16 posto djece gotovo svaki dan nasilno ponaša prema drugoj djeci, a njih 8 posto istovremeno čini i doživljava nasilje. Istraživanjem je utvrđeno da 27 posto djece svakodnevno doživi neki oblik nasilja (tjelesno ili verbalno), a dječaci se više ponašaju nasilno, ali i više doživljavaju nasilje.

Dječaci u većem omjeru oni koji su uključeni u vršnjačko nasilje bez obzira o kojoj se vrsti nasilja radi. Dječaci su češći počinitelji direktnog oblika nasilja dok djevojčice češće koriste relacijsku agresiju i indirektno zlostavljanje. Ali očito da nas djevojke ponekad znaju "ugodno iznenaditi" pa se i one posluže šakama. 

POČINITELJI, ŽRTVE, PROMATRAČI

Djeca koja su počinitelji nasilja imaju karakterističan profil i obilježja. Takva djeca najčešće imaju problema u prilagodbi na školu, imaju problem u uspostavljanju odnosa, emocionalno su nezrelija te su nedosljedna. Imaju česte promijene raspoloženja, impulzivna su i nemaju osjećaj grižnje savjesti. Djeca koja su žrtve nasilja imaju problema u prilagodbi na društvo i okolinu. Karakterizira ih depresivnost, anksioznost, nesigurnost, nisko samopouzdanje i sklonost samoubojstvu. 

Djeca koja su promatrači nasilja predstavljaju poseban problem u priči o vršnjačkom nasilju. Promatrači nisu svjesni da na takav način podržavaju počinitelje nasilja i spadaju u najveću skupinu djece koja ne zauzimaju nikakvo stajalište prema nasilju. Na takav način služe kao publika počiniteljima kojima to daje još veći imperativ i želju za dokazivanje dominantnosti. Oni su neutralni gledatelji koji nastupaju s pozicije ˝što se to mene tiče˝, a zapravo su jednako upleteni u problem kao i oni koji čine nasilje. Jedan dio promatrača ne želi se uključiti u pomoć žrtvama jer se boje kako će i oni postati mete nasilnika, a drugi misle da je to posao nastavnika. U prosjeku 53, 9 posto djece promatraju i pasivno podržavaju vršnjačko nasilje.

PROBLEMU TREBA PRISTUPITI MULTIDISCIPLINARNO

Sigurno je većini dobro poznat slučaj Luke Ritza, 18-godišnjeg mladića kojeg su njegovi vršnjaci brutalno pretukli na zagrebačkom Mostu slobode 2008. godine. Cijela Hrvatska se podigla na noge, a njegovi roditelji osnovali su Centar Luka Ritz, koji pomaže mladima s rizičnim ponašanjem i problemima u ponašanju.

Ravnateljica Ivana Jolić, kaže da je tučnjava koja se dogodila u Splitu najočitiji primjer te svakodnevne pojave koja zadnjih godina poprima neke nove obrasce. U cilju osvješćivanja javnosti o problemu vršnjačkog nasilja važno je dvostruko djelovati: na djecu i na roditelje.

- Djeca su uvelike odraz društva i okolnosti u kojima živimo. Veliki problem koji zamjećujemo danas je nesnalaženje roditelja u roditeljskim ulogama, u uspostavi primjerenog odnosa roditelj-dijete. Raniji autoritarni odgoj "ja kažem ti slušaš" zamijenio je često permisivan odgoj u kojem je djeci dana velika sloboda. 

Problemu vršnjačkog nasilja treba pristupiti multidisciplinarno, sustavno i stručno, a djeci je potrebno u što ranijim godinama ugraditi svijest o štetnosti takvog ponašanja.

- Potrebno je djeci i mladima pomoći da razviju ključne vještine socijalno emocionalne kompetencije kao što su: prepoznavanje i iskazivanje vlastitih i tuđih osjećaja, sposobnost kontrole osjećaja, preuzimanja odgovornosti...

Svjesni smo kako će se "balon interesa" za vršnjačko nasilje kroz nekoliko tjedana ispuhati, ali cijelo društvo trebalo bi uvidjeti kako se radi o vrlo malignoj pojavi koja čini velike probleme djeci, roditeljima i društvu. Iz centra Luka Ritz zaključuju da je potrebno provoditi sustavne kampanje,a žrtvama pružiti što učinkovitiju pomoć. 

Možemo se nadati da će i sama djeca zaključiti da ono što se dogodilo u Splitu nije nikakv primjer i način rješavanja problema. Posebno to trebaju shvatiti oni koji problem snimaju i postavljaju na društvene mreže, a ne žele pokušati pomoći i zaustaviti nasilje. Dok im to ne dođe do glave, problem će se i dalje nastaviti, bez obzira što znaju da svi pričaju o njemu..


hr Mon Feb 05 2018 08:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7027610e4938e3b88b4577/80
Foto: Google karte

Zbog Županijskog krnjevala u nedjelju zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana

Zbog održavanja 13. Županijskog krnjevala na dva sata zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana od Marine Kaštela - Kaštel Gomilica do Dudanovog puta u Kaštel Kambelovcu u periodu od 15:00 do 17:00h.
Nakon nekoliko uvodnih krnjevalskih događanja, ovog nas vikenda, točnije u nedjelju 24. veljače, očekuje 13. Županijski krnjeval. Karnjevalska povorka kreće u 15:00h od Marine Kaštela (Kaštel Gomilica) do Brca u Kaštel Kambelovcu.

Na krnjevalu će sudjelovati sve najpoznatije grupe iz Splitsko-Dalmatinske županije te prijatelji iz okolnih županija.

Krnjeval je u organizaciji KU Polantane iz Kaštel Kambelovca. Zainteresirane grupe se mogu prijavit do ponoći 22. Veljače. Prijave se vrše putem obrasca na službenim stranicama
.

Da će povorka biti zanimljiva, govore duge pripreme članova KU Polantana koje se polako privode kraju. Rezultirat će s nekoliko udarnih točaka uključujući i glavnu atrakciju sa kojom grupa učestvuje na riječkom krnjevalu: ROCKY 6 I nastavlja se…

Nakon događanja na otvorenom nastavlja se druženje u prostorima Marine Kaštela gdje će biti organizirana večera za sve sudionike ovogodišnjeg Županijskog krnjevala.


hr Fri Feb 22 2019 17:48:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7023e60e4938e3b88b456d/80

HDZ Split: Oporba odbila sudjelovati u spasu Marjana! Gradska uprava će zajedno sa stručnjacima riješiti problem potkornjaka

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.
- Danas smo svjedočili scenariju kojeg dosada nismo imali priliku vidjeti – oporba (Most, Pametno, SDP i ostali) je napustila vijećnicu i time „srušila“ kvorum za donošenje odluka na tematskoj sjednici. Njih u tom trenutku uistinu nije bilo briga ni za veći broj stručnjaka koji odvojili svoje vrijeme kako bi podijelili svoja stajališta gradskim vijećnicima i svim građanima, kako bi u kakofoniji histerije koja vlada proteklih dana i tjedana napokon svi imali priliku čuti činjenice, a ne samo neutemeljena razmišljanja.

Njih nije bilo briga ni za Marjan ni građane Splita jer je njima problem s potkornjakom samo politički moment, a ne problem koji zajedničkim snagama trebamo rješavati.

Politička metoda je ista kao i prošle godine kada su bombardiranjem perfidnih i u potpunosti neutemeljenih navoda pokušali kod građana Splita izazvati histeriju oko navodne nečistoće zraka i stanja na Karepovcu, ali u tome nisu uspjeli.

Rušenje kvoruma na tematskoj sjednici na kojoj smo svi zajedno trebali saslušati stručnjake i hladne glave, bez politikantstva i populizma donijeti važne zaključke je očito oruđe sitnih politikanata, bez ideje i programa, koji provode godine u hladovini oporbe, bez ikakve namjere za angažmanom i suradnjom.

Želimo poručiti građanima Splita – problem potkornjaka na Marjanu će se riješiti u potpunosti u predviđenom roku, a to će učiniti stručnjaci u koje ova gradska uprava ima potpuno povjerenje, bez politikanata i diletanata iz gradske oporbe.

Građani Splita su siti “fake newsa” i histerije koju uvijek iste političke opcije pokušavaju izazvati. Oni žele rezultate, a upravo to će ova gradska uprava i imati u borbi protiv ovog problema. - poručio je Petar Škorić.

hr Fri Feb 22 2019 17:31:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Napeto u Banovini: Tematska sjednica o Marjanu odgođena do daljnjeg, oporba srušila kvorum

Vladajući nisu imali većinu zbog izostanka vijećnika Stipe Božića i Željka Keruma
Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.

Stranka Pametno smatra kako nema smisla sudjelovati na sjednici jer gradonačelnik ne poštuje odluke Gradskog vijeća te sam bira što će provesti. Marijana Puljak kaže da će rušiti kvorum kad god budu mogli.

U jednom trenutku zaiskrilo je između Jakova Prkića (Pametno) i Petra Škorića (HDZ). Prkić zamjera vladajućima što ih nema na raspravi, a Škorić je oporbu optužio da šire histeriju.

Ante 
Čikotić, vijećnik Mosta, kaže da ga je sram što je vijećnik u ovakvom sazivu Vijeća.

- Rušenje kvoruma je naš politički alat, jer vladajući ne provode zakon. Danas se gradonačelnik izrugao zakonu i rekao da ne da gušta državi te da neće provoditi zakon. To je po meni puno skandaloznije nego ovo naše upozorenje da dođu na svoja radna mjesta. Danas smo čuli da mjere nisu provođene, odgovornost ima ime i prezime i kakvu poruku šaljemo mladima, ako im kažemo da nema odgovornosti. Naravno da je onda egzodus, jer su frustrirani sustavom jer imaju HDZ i SDP i nemaju nikakve odgovornosti - kazao je MOST-ov Ante Čikotić nakon prvog rušenja kvoruma i kazao novinarima da se može kladiti da se neće provesti zaključci s prošle tematske sjednice GV-a o Marjanu.

- Kakva je svrha tematskih sjednica na kojima se donesene odluke ne provode? Ja se kao vijećnik sramim da sam u ovome sazivu. Što se mene tiče ja sam za raspuštanje takvog Gradskog vijeća koje daje legitimitet takvim odlukama i neprovođenju zakona. Što se nas tiče, mi smo spremni povući se iz Gradskog vijeća dok se ne uspostavi zdraviji odnos - kazao je Čikotić.

hr Fri Feb 22 2019 17:10:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Posebna regulacija prometa za vrijeme utakmice Hajduka i Gorice

Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.
U subotu, 23. veljače 2019. s početkom u 17.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK„Gorica“.
 
Od 13.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 15.30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Fri Feb 22 2019 15:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .