Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a77acf59e313321048b464d/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Vršnjačko nasilje: Problemu treba pristupiti multidisciplinarno i djelovati preventivno u što ranijoj dobi

Vršnjačkog nasilja oduvijek je bilo. Najčešće se o njemu i ne govori puno, sve dok se ne dogodi slučaj kao što je to bilo u Splitu prošli ponedjeljak. Dvije srednjoškolke, brutalno su se potukle dok su njihovi vršnjaci gledali navijajući i snimajući..

U današnje vrijeme nasilje je postalo učestala pojava, posebice među mladima i djecom. U osnovnim i srednjim školama nasilje je uobičajeno, a sve ovisi o kojoj se vrsti nasilja radi. Vrste nasilnog ponašanja mogu biti različite, od fizičkog, verbalnog, elektroničkog pa sve do vršnjačkog nasilja. Jedna od najraširenijih vrsta nasilja je vršnjačko nasilje koje uključuje niz različitih oblika nasilnog ponašanja jednog ili više učenika prema pojedincu ili više njih. 

Vršnjačko nasilje može biti tjelesno ili verbalno. Tjelesno podrazumijeva udarce dok verbalno podrazumijeva vrijeđanje, omalovažavanje ili ogovaranje. Također, vršnjačko nasilje može se podijeliti na: manje ozbiljno, umjereno ozbiljno i teško vršnjačko nasilje.  Obračun i fizički kontakt spadaju pod teško vršnjačko nasilje, upravo ono što se dogodilo u Splitu. 

Istraživanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba 2003. godine pokazalo je da se 16 posto djece gotovo svaki dan nasilno ponaša prema drugoj djeci, a njih 8 posto istovremeno čini i doživljava nasilje. Istraživanjem je utvrđeno da 27 posto djece svakodnevno doživi neki oblik nasilja (tjelesno ili verbalno), a dječaci se više ponašaju nasilno, ali i više doživljavaju nasilje.

Dječaci u većem omjeru oni koji su uključeni u vršnjačko nasilje bez obzira o kojoj se vrsti nasilja radi. Dječaci su češći počinitelji direktnog oblika nasilja dok djevojčice češće koriste relacijsku agresiju i indirektno zlostavljanje. Ali očito da nas djevojke ponekad znaju "ugodno iznenaditi" pa se i one posluže šakama. 

POČINITELJI, ŽRTVE, PROMATRAČI

Djeca koja su počinitelji nasilja imaju karakterističan profil i obilježja. Takva djeca najčešće imaju problema u prilagodbi na školu, imaju problem u uspostavljanju odnosa, emocionalno su nezrelija te su nedosljedna. Imaju česte promijene raspoloženja, impulzivna su i nemaju osjećaj grižnje savjesti. Djeca koja su žrtve nasilja imaju problema u prilagodbi na društvo i okolinu. Karakterizira ih depresivnost, anksioznost, nesigurnost, nisko samopouzdanje i sklonost samoubojstvu. 

Djeca koja su promatrači nasilja predstavljaju poseban problem u priči o vršnjačkom nasilju. Promatrači nisu svjesni da na takav način podržavaju počinitelje nasilja i spadaju u najveću skupinu djece koja ne zauzimaju nikakvo stajalište prema nasilju. Na takav način služe kao publika počiniteljima kojima to daje još veći imperativ i želju za dokazivanje dominantnosti. Oni su neutralni gledatelji koji nastupaju s pozicije ˝što se to mene tiče˝, a zapravo su jednako upleteni u problem kao i oni koji čine nasilje. Jedan dio promatrača ne želi se uključiti u pomoć žrtvama jer se boje kako će i oni postati mete nasilnika, a drugi misle da je to posao nastavnika. U prosjeku 53, 9 posto djece promatraju i pasivno podržavaju vršnjačko nasilje.

PROBLEMU TREBA PRISTUPITI MULTIDISCIPLINARNO

Sigurno je većini dobro poznat slučaj Luke Ritza, 18-godišnjeg mladića kojeg su njegovi vršnjaci brutalno pretukli na zagrebačkom Mostu slobode 2008. godine. Cijela Hrvatska se podigla na noge, a njegovi roditelji osnovali su Centar Luka Ritz, koji pomaže mladima s rizičnim ponašanjem i problemima u ponašanju.

Ravnateljica Ivana Jolić, kaže da je tučnjava koja se dogodila u Splitu najočitiji primjer te svakodnevne pojave koja zadnjih godina poprima neke nove obrasce. U cilju osvješćivanja javnosti o problemu vršnjačkog nasilja važno je dvostruko djelovati: na djecu i na roditelje.

- Djeca su uvelike odraz društva i okolnosti u kojima živimo. Veliki problem koji zamjećujemo danas je nesnalaženje roditelja u roditeljskim ulogama, u uspostavi primjerenog odnosa roditelj-dijete. Raniji autoritarni odgoj "ja kažem ti slušaš" zamijenio je često permisivan odgoj u kojem je djeci dana velika sloboda. 

Problemu vršnjačkog nasilja treba pristupiti multidisciplinarno, sustavno i stručno, a djeci je potrebno u što ranijim godinama ugraditi svijest o štetnosti takvog ponašanja.

- Potrebno je djeci i mladima pomoći da razviju ključne vještine socijalno emocionalne kompetencije kao što su: prepoznavanje i iskazivanje vlastitih i tuđih osjećaja, sposobnost kontrole osjećaja, preuzimanja odgovornosti...

Svjesni smo kako će se "balon interesa" za vršnjačko nasilje kroz nekoliko tjedana ispuhati, ali cijelo društvo trebalo bi uvidjeti kako se radi o vrlo malignoj pojavi koja čini velike probleme djeci, roditeljima i društvu. Iz centra Luka Ritz zaključuju da je potrebno provoditi sustavne kampanje,a žrtvama pružiti što učinkovitiju pomoć. 

Možemo se nadati da će i sama djeca zaključiti da ono što se dogodilo u Splitu nije nikakv primjer i način rješavanja problema. Posebno to trebaju shvatiti oni koji problem snimaju i postavljaju na društvene mreže, a ne žele pokušati pomoći i zaustaviti nasilje. Dok im to ne dođe do glave, problem će se i dalje nastaviti, bez obzira što znaju da svi pričaju o njemu..


Facebook komentari

hr Mon Feb 05 2018 08:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8f23a02af47f96068b4730/80
Foto: HINA

Avion Croatia Airlinesa imao problema sa slijetanjem u Bruxelles

Dvadesetak minuta kružili su nad Bruxellesom, a putnici su bili u panici pogotovo nakon što im je u jednom trenu rečeno da se sklupčaju u "brace position"

Avion Croatia Airlinesa imao je danas problema sa slijetanjem u Bruxelles. Kako je za Index.hr kazala čitateljica čiji su podaci poznati redakciji, ali je željela ostati anonimna, dvadesetak minuta kružili su nad Bruxellesom, a putnici su bili u panici pogotovo nakon što im je u jednom trenu rečeno da se sklupčaju u "brace position".

Nakon što su čitatelji izvijestili kako je avion Croatia Airlinesa danas imao problema sa slijetanjem u Bruxelles, oglasila se CA što se dogodilo.

- Tijekom pripremne faze za slijetanje na današnjem poslijepodnevnom letu OU4456 Croatia Airlinesa iz Zagreba u Bruxelles došlo je do poteškoće u postupku izvlačenja nosne noge zrakoplova Dash 8-Q400.

U skladu s propisanim operativnim procedurama pristupilo se alternativnom postupku izvlačenja, što je uspješno obavljeno te je zrakoplov s 58 putnika sigurno sletio u briselsku zračnu luku u 18 sati i 13 minuta.

Ovakve situacije uključuju preventivno obavještavanje odredišne zračne luke, što je također uobičajeno i točno propisano u civilnom zrakoplovstvu, te se slijetanje obavlja prema posebnoj proceduri. Sigurnost putnika i članova posade na letu OU4456 ni u jednom trenutku nije bila ugrožena s obzirom da su posade Croatia Airlinesa školovane i uvježbane za ovakve situacije.

Piloti su, ponavljamo, striktno primijenili predviđenu operativnu proceduru, i zrakoplov je sigurno sletio u ZL Bruxelles. Zrakoplov Dash 8-Q400 u postupku je utvrđivanja tehničkog statusa zbog daljnje plovidbenosti i trenutno je povučen iz prometa.

Posljedično je otkazan povratni let OU4457 Bruxelles – Zagreb, a putnicima s tog leta bit će pružena sva pripadajuća skrb u skladu s Europskom regulativom vezanom za prava putnika u slučaju poremećaja u putovanju.

Croatia Airlines ispričava se svim putnicima zbog neplaniranog poremećaja u planiranom putovanju - stoji u priopćenju iz Croatia Airlinesa.

Iskustvo putnika: "Bilo je stravično i neugodno iskustvo"

- To se dogodilo danas popodne na letu iz Zagreba prema Bruxellesu. Radi se o avionu Croatie Airlinesa Bombardier 400. Let je bio normalan, vrijeme sunčano. U trenutku kad smo već vidjeli aerodrom i kotači su bili dolje, odjednom su se, bez ikakve najave, kotači ponovo podigli. Avion se počeo udaljavati od staze, desetak minuta smo kružili pa pretpostavljam da smo izbacivali benzin, no to nam nisu rekli. Bez ikakve najave, unutar tog kruženja iznad aerodroma, pale se nekakva svjetla i stjuardesa nam govori da imamo problem s kotačima. Kako je rekla, kotači su se izvukli, ali pilot nije siguran da će ostati u tom položaju, ali ćemo pokušati slijetanje - rekla je jedna od putnica s leta. 

- Nakon dvadesetak minuta kruženja počinje ponovni pokušaj slijetanja, dobivamo uputu da se sklupčamo na sjedalima, koljena okomito na noge, glave nagnute prema naprijed, takozvani 'brace position landing'. Napokon slijećemo na stazu i zaustavljamo se nasred piste. Pilot javlja da zbog svega što se dogodilo avion nije u stanju taksirati po pisti pa moramo čekati da dođu po nas. Po nas je došao mali autić - dodala je. 

- Cijelo to vrijeme u avionu je vladala velika zabrinutost, bilo je stravično i neugodno iskustvo, ljudi su se uplašili za svoje živote - zaključila je putnica s leta za Bruxelles. 

Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 21:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/589c27feb473987c2b8b45e7/80
Foto: Stranka Pametno

U Splitu čist zrak

Plinovi ispod graničnih vrijednosti
Na mjernoj postaji smještenoj na području gradskog kotara Kamen s južne strane Karepovca, kontinuirano se provode mjerenja slijedećih parametara kvalitete zraka: sumporvodika, amonijaka, sumpor dioksida, dušikovog dioksida, lebdećih čestica PM10 s udjelom metala i merkaptana.

Mjerenja lebdećih čestica (PM10), te plinova H2S; NH3; SO2 i NO2 na postaji Karepovac su ispod graničnih vrijednosti (GV) propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku.

22. veljače 2018. 19:00 h

H2S (µg/m3) - 0.03

NH3 (µg/m3) - 1.24

SO2 (µg/m3) - 2.60

NO2 (µg/m3) - 8.19Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 19:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8ea8fe2af47f32088b463f/80

Dvanaestgodišnjoj Petri Zrilić iz Zadra ponovno je potrebna pomoć!

Svi se sjećamo 12 -godišnje Petre Zrilić iz Zadra koja boluje od neuroblastoma nadbubrežne žlijezde, izuzetno teškog tumora. Sada joj je ponovno potrebna naša pomoć!

Petra Zrilić, 12- godišnja djevojčica iz Zadra, široj javnosti je poznata od prošle godine kada je cijela Hrvatska u rekordnom skupila 110 tisuća eura za njeno liječenje u Španjolskoj od neuroblastoma nadbubrežne žlijezde. 

Petra je u rujnu prošle godine sa svojom majkom Ljubicom otputovala u Španjolsku. Liječenje je polučilo rezultate i Petra je dobro podnijela taj ciklus terapija. 

Cijena jednog ciklusa imunoterapije iznosi 87 tisuća eura, a novi ciklus kojeg liječnici predlažu također bi se sastojao od pet tretmana. No, prvotan iznos koji je bio prikupljen za Petrino liječenje je potrošen, jer su uz cijenu samog liječenja njeni roditelji morali platiti avionske karte, prijevoz, smještaj i dodatne pretrage, te obradu nalaza liječnika u Španjolskoj. 

Za novi ciklus njeni roditelji više jednostavno nemaju novaca stoga i ovaj put trebaju nas. Petrina majka se također obratila raznim udrugama koje su rekle da će pomoći koliko god mogu. A Vas molimo da i ovaj put pomognete Petri da odradi i drugi dio terapije koja je prijeko potrebna za njeno ozdravljenje.

Kako možete pomoći Petri?

Svi koji žele pomoći hrabroj Petri Zrilić mogu to napraviti pozivom na humanitarni telefon 060 933 933 (cijena poziva s PDV-om 6,25 kn), a novac možete uplatiti na račun HR7123400091510643583. Za sve uplate koje dolaze iz inozemstva, međunarodni kod banke je SWIFT PBZGHR2X.


Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 12:27:58 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59ef6994b9e03e7e8e8b45f7/80

VLADA Plenković: Povećanje dječjeg doplatka i sufinanciranje dječjih vrtića

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na početku Vladine sjednice osvrnuo na mjere demografske revitalizacije u sklopu kojih se planira povećanje dječjeg doplatka i sufinanciranje dječjih vrtića, kojima se šire smještajni kapaciteti i uvodi dvosmjenski rad.

Povećanje doplatka za djecu planira se od 1. srpnja, a za sufinanciranje izgradnje i prenamjene dječjih vrtića osigurano je 67 milijuna kuna, rekao je Plenković govoreći o mjerama koje su razmotrene na nedavnom sastanku Vijeća za demografsku revitalizaciju. 

"Na četvrtom sastanku Vijeća razmotreno je niz kvalitetnih mjera, dogovoreno je da će se u suradnji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva financija riješiti sve što je nužno za povećanje doplatka za djecu, i to s predviđenim stupanjem na snagu 1. srpnja", rekao je Plenković u uvodnom obraćanju članovima Vlade.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava će na Međunarodni dan žena 8. ožujka, u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, raspisati natječaj u vrijednosti 300 milijuna kuna za zapošljavanje predškolskih odgajatelja i ostalog pratećeg osoblja potrebnog za dvosmjenski rad i kvalitetan boravak djece u vrtićima, što će se financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Plenković je istaknuo kako je riječ o mjerama orijentiranim na demografsku politiku, a rad dječjih vrtića bit će produžen u većem broju gradova i jedninica lokalne samouprave.

"Očekujem da Ministarstvo za demografiju i ministrica nastave s konkretnim prijedlozima te da se i svi ostali resori uključe u razvoj demografske politike", poručio je Plenković.

Pritom nije spomenuo ostavku koju je državni tajnik za demografiju Marin Strmota podnio pred zaprepaštenom ministricom Nadom Murganić tijekom konferencije za novinare koja bila održana nakon sjednice Vijeća  za demografsku revitalizaciju.

Strmota je izjavio da podnosi ostavku jer mjere koje su usvojene na sjednici Vijeća smatra "folklorom" i nedovoljno ozbiljnim za rješavanje demografskih problema zbog kojih nam "država izumire".

Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 11:50:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .