Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a77acf59e313321048b464d/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Vršnjačko nasilje: Problemu treba pristupiti multidisciplinarno i djelovati preventivno u što ranijoj dobi

Vršnjačkog nasilja oduvijek je bilo. Najčešće se o njemu i ne govori puno, sve dok se ne dogodi slučaj kao što je to bilo u Splitu prošli ponedjeljak. Dvije srednjoškolke, brutalno su se potukle dok su njihovi vršnjaci gledali navijajući i snimajući..

U današnje vrijeme nasilje je postalo učestala pojava, posebice među mladima i djecom. U osnovnim i srednjim školama nasilje je uobičajeno, a sve ovisi o kojoj se vrsti nasilja radi. Vrste nasilnog ponašanja mogu biti različite, od fizičkog, verbalnog, elektroničkog pa sve do vršnjačkog nasilja. Jedna od najraširenijih vrsta nasilja je vršnjačko nasilje koje uključuje niz različitih oblika nasilnog ponašanja jednog ili više učenika prema pojedincu ili više njih. 

Vršnjačko nasilje može biti tjelesno ili verbalno. Tjelesno podrazumijeva udarce dok verbalno podrazumijeva vrijeđanje, omalovažavanje ili ogovaranje. Također, vršnjačko nasilje može se podijeliti na: manje ozbiljno, umjereno ozbiljno i teško vršnjačko nasilje.  Obračun i fizički kontakt spadaju pod teško vršnjačko nasilje, upravo ono što se dogodilo u Splitu. 

Istraživanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba 2003. godine pokazalo je da se 16 posto djece gotovo svaki dan nasilno ponaša prema drugoj djeci, a njih 8 posto istovremeno čini i doživljava nasilje. Istraživanjem je utvrđeno da 27 posto djece svakodnevno doživi neki oblik nasilja (tjelesno ili verbalno), a dječaci se više ponašaju nasilno, ali i više doživljavaju nasilje.

Dječaci u većem omjeru oni koji su uključeni u vršnjačko nasilje bez obzira o kojoj se vrsti nasilja radi. Dječaci su češći počinitelji direktnog oblika nasilja dok djevojčice češće koriste relacijsku agresiju i indirektno zlostavljanje. Ali očito da nas djevojke ponekad znaju "ugodno iznenaditi" pa se i one posluže šakama. 

POČINITELJI, ŽRTVE, PROMATRAČI

Djeca koja su počinitelji nasilja imaju karakterističan profil i obilježja. Takva djeca najčešće imaju problema u prilagodbi na školu, imaju problem u uspostavljanju odnosa, emocionalno su nezrelija te su nedosljedna. Imaju česte promijene raspoloženja, impulzivna su i nemaju osjećaj grižnje savjesti. Djeca koja su žrtve nasilja imaju problema u prilagodbi na društvo i okolinu. Karakterizira ih depresivnost, anksioznost, nesigurnost, nisko samopouzdanje i sklonost samoubojstvu. 

Djeca koja su promatrači nasilja predstavljaju poseban problem u priči o vršnjačkom nasilju. Promatrači nisu svjesni da na takav način podržavaju počinitelje nasilja i spadaju u najveću skupinu djece koja ne zauzimaju nikakvo stajalište prema nasilju. Na takav način služe kao publika počiniteljima kojima to daje još veći imperativ i želju za dokazivanje dominantnosti. Oni su neutralni gledatelji koji nastupaju s pozicije ˝što se to mene tiče˝, a zapravo su jednako upleteni u problem kao i oni koji čine nasilje. Jedan dio promatrača ne želi se uključiti u pomoć žrtvama jer se boje kako će i oni postati mete nasilnika, a drugi misle da je to posao nastavnika. U prosjeku 53, 9 posto djece promatraju i pasivno podržavaju vršnjačko nasilje.

PROBLEMU TREBA PRISTUPITI MULTIDISCIPLINARNO

Sigurno je većini dobro poznat slučaj Luke Ritza, 18-godišnjeg mladića kojeg su njegovi vršnjaci brutalno pretukli na zagrebačkom Mostu slobode 2008. godine. Cijela Hrvatska se podigla na noge, a njegovi roditelji osnovali su Centar Luka Ritz, koji pomaže mladima s rizičnim ponašanjem i problemima u ponašanju.

Ravnateljica Ivana Jolić, kaže da je tučnjava koja se dogodila u Splitu najočitiji primjer te svakodnevne pojave koja zadnjih godina poprima neke nove obrasce. U cilju osvješćivanja javnosti o problemu vršnjačkog nasilja važno je dvostruko djelovati: na djecu i na roditelje.

- Djeca su uvelike odraz društva i okolnosti u kojima živimo. Veliki problem koji zamjećujemo danas je nesnalaženje roditelja u roditeljskim ulogama, u uspostavi primjerenog odnosa roditelj-dijete. Raniji autoritarni odgoj "ja kažem ti slušaš" zamijenio je često permisivan odgoj u kojem je djeci dana velika sloboda. 

Problemu vršnjačkog nasilja treba pristupiti multidisciplinarno, sustavno i stručno, a djeci je potrebno u što ranijim godinama ugraditi svijest o štetnosti takvog ponašanja.

- Potrebno je djeci i mladima pomoći da razviju ključne vještine socijalno emocionalne kompetencije kao što su: prepoznavanje i iskazivanje vlastitih i tuđih osjećaja, sposobnost kontrole osjećaja, preuzimanja odgovornosti...

Svjesni smo kako će se "balon interesa" za vršnjačko nasilje kroz nekoliko tjedana ispuhati, ali cijelo društvo trebalo bi uvidjeti kako se radi o vrlo malignoj pojavi koja čini velike probleme djeci, roditeljima i društvu. Iz centra Luka Ritz zaključuju da je potrebno provoditi sustavne kampanje,a žrtvama pružiti što učinkovitiju pomoć. 

Možemo se nadati da će i sama djeca zaključiti da ono što se dogodilo u Splitu nije nikakv primjer i način rješavanja problema. Posebno to trebaju shvatiti oni koji problem snimaju i postavljaju na društvene mreže, a ne žele pokušati pomoći i zaustaviti nasilje. Dok im to ne dođe do glave, problem će se i dalje nastaviti, bez obzira što znaju da svi pričaju o njemu..


hr Mon Feb 05 2018 08:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b787a09cb557a4f6a8b49c1/80

Alkarić Jogi pobjednik 63. Vučkovića dječje Čoje

Alkarić Jogi pobjednik je 63. Vučkovića dječje Čoje. Nakon tri trke Jogi je imao osam punata i okitio se crvenom čojom na svom koplju. Vrhunac svečanosti u Vučkovića je u nedjelju kada će 18 mladih alkarića krenuti u boj za slavodobitnika 63. Vučkovića dječje Alke.

Pobjednik 63. Vučkovića dječje Čoje alkarić je Jakov Vučković - Jogi koji je nakon tri trke skupio osam punata. U prve dvije trke Jogi je pogodio u sridu, a u posljednjoj je išao na sigurnu dvojku, otkrio nam je, koja mu je donijela pobjedu s obzirom da njegovi kolege nisu mogli do titule. Vojvoda je pobjedniku na koplje privezao crvenu čoju, a on i njegov momak – Tomislav Vučković - Trotle dobili su vrijedne nagrade.

Nakon sedam godina natjecanja alkariću Jogiju ovo je prvo osvojeno odličje, a prvu Alku, 57. po redu trkao je s nepune dvije godine.

Poslije natjecanja mladih alkarića održana je Trka veterana na kojoj je najuspješniji s osam punata bio Josip Vučković – Lola. Završnica večeri pripala je Sinjskim mažoretkinjama, lutkarskoj predstavi iz Splita te grupi Uzbuna koja je zabavljala sve prisutne u selu Vučkovići.

Predsjednik Udruge „Vučkovića dječje Alke“ Josip Vučković-Bećo istaknuo je kako program 63. Vučkovića Alke kreće od ranih jutarnjih sati:

„Dan počinje u 6 sati pucanjem mačkula na brdu Gomilica, potom „Sat povijesti“, a u 9:30 imamo misu za sve naše preminule na groblju u Brnazama. Poslijepodnevna događanja kreću od 16 sati kada se alkarići, njihovi momci i svi uzvanici okupljaju kod Mikake. U 17 sati je fotografiranje na vrhu sela, a nešto prije 17:30 sati krenut će povorka prema Trkalištu. Nakon pucnja mačkula u 17:30 sati počinje natjecanje za slavodobitnika 63. Vučkovića dječje Alke. Poslije natjecanja kreće pučka fešta u čast slavodobitnika. Dijelit će se negdje oko tisuću i pol arambaša uz piće. Sve će zabavljati grupa Uzbuna do dugo u noć.“

Na kraju je Josip Vučković – Bećo pozvao sve ljude dobre volje na feštu u Vučkovića povodom 63. Vučkovića dječje Alke:

„Pozivam sve Sinjane i Cetinjane sutra u Vučkovića. Već dva dana živo je ovdje u našem selu, a pozivamo i sve ljude dobre volje bez obzira iz kojih dijelova Lijepe naše dolazili, ali i šire. Svi su nam rado viđeni gosti, svi će biti počašćeni i siguran sam da će ponijeti kući jednu lijepu uspomenu na Vučkoviće!

Bit će tu i podosta gostiju iz javnog i društvenog života. Dolazak je potvrdio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, načelnici općina i gradonačelnici gradova u okruženju.  Opravdano je ove godine odsutan Milan Bandić, ali šalje nam pozdrave prema Vučkovićima!“

hr Sat Aug 18 2018 21:57:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5838417e1eea8fd1ee8b45ba/80
Foto: Screenshot YouTube

Marić pokušao objasniti poreznu reformu koja je šokirala sve

Zdravko Marić se obratio javnosti iz Zadra. Tvrdi kako će za prave poduzetnike, one koji svaki dan rade i žrtvuju se, porezne promjene biti samo nabolje. Tvrdi kako se to podizanje minimalne plaće ne odnosi za direktore koji su u punom radnom odnosu s tim trgovačkim društvom. Nije jasno zapravo kako će odlučiti kome će povećati osnovicu, a kome ne.

Ministar financija tvrdi kako je namjera zakona spriječiti zlouporabe koje su uočili proteklih godina. "Za prave male poduzetnike, koji vrijedno privređuju, koji požrtvovno rade, praktički neće biti nikakvih promjena, osim nabolje. Ponavljam, ove promjene su prije svega da se ciljaju i pogode zlouporabe koje smo uočili", rekao je Marić.

Na pitanje kako će razgraničiti na koga će se to odnositi, odgovara: "Naravno, kad vi činite jednu mjeru da nekome nešto olakšate, netko drugi to prepoznaje kao način da izbjegne porezne propise."

"Osim poduzetništva, imamo i nešto što neki smatraju poduzetništvom, a seže u sferu zlouporaba. Konkretnom promjenom je bila intencija dirati i tangirati zlouporabe koje smo uočili proteklih godina. Danas imamo oko 175 tisuća članova uprava, od njih svega 460 je prijavljeno kao član uprave, a da nije bilo u radnom odnosu s tim poduzećem. Imamo 65 tisuća članova uprave koji su i članovi uprave i u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom... A preko sto tisuća članova uprava, koji su članovi uprave i direktori, koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi, bilo zaposleni negdje drugdje, bilo da su osnovali svoj OPG, bilo da su obrtnici,..., piše Index.

Kao što vidite, imamo vrlo kompleksnu situaciju, moram opet jasno ponoviti, za one članove uprave, odnosno direktore, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, ove zakonske izmjene zapravo nisu predviđene. Na njih se to ne bi trebalo niti odnositi. Dakle, ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli, to je bila npr. ona situacija da se dobar dio njih prijavljivao na minimalne plaće, a ono što smo vidjeli u proteklom razdoblju je da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme. Vi danas u RH za 12 minuta prijave u trgovačkom društvu, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž. To je taj element na koji smo ciljali. Jer imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na trgovačka društva", kazao je Marić.

"Imamo još tri tjedna za raspravu"

"Ne treba stvarati paniku, još su tri tjedna za raspravu, sve ćemo te komentare, kritike uzeti u obzir i argumentima na njih odgovoriti", poručuje.

"Treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo, to vlada želi stimulirati i pomagati, ali u isto vrijeme moramo imati nultu toleranciju prema različitim vrstama zlouporabe, gdje dolazimo do izbjegavanja plaćanja poreza, odnosno doprinosa."

hr Sat Aug 18 2018 16:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a69b059b9e03e655b8b459c/80

Pametno: Dok Hrvatskom upravlja ova vlada nema nam spasa

Vlada je u javnu raspravu uputila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima. Iz stranke Pametno su u posjetu Varaždinu još jednom upozorili na štetne posljedice ovakvog zakona i u nastavku podsjetili i na svoj prijedlog platforme zdravstva.

- Dok Hrvatskom upravlja ova vlada nema nam spasa. Jučer su iznijeli novi prijedlog povećanja nameta poduzetnicima, kako bi dodatno povećali svoj ogroman i beskoristan državni aparat, pun svojih stranačkih podobnika. Zbog toga će mnogi poduzetnici zatvoriti svoje firme, a mladi ljudi neće niti započinjati svoj privatni posao ovdje, nego će izravno odlaziti vani. Jedan od rijetkih zdravih dijelova društva su bili mali poduzetnici okrenuti izvozu, startup scena ljudi koji započinju novi posao, u kojima je do sada vladala mrvica optimizma.

Vlada je ovim potezom odlučila ubiti svaku nadu da se u Hrvatskoj može raditi i stvarati. Mi mislimo upravo suprotno: poreze i namete treba drastično smanjiti, nabujali državni aparat također treba drastično reducirati, a poduzetnicima omogućiti da rade, stvaraju, zapošljavaju ljude i zarađuju. Nadu, optimizam i vjeru u budućnost ne mogu pružiti dosadašnji političari koji nas 30 godina vuku na dno, nadu Hrvatskoj mogu vratiti samo novi ljudi koji se ne boje i znaju kako treba graditi modernu Hrvatsku", rekao je Ivica Puljak, član Predsjedništva stranke.

Uz to, osvrnuli su se na nedavne tragične događaje u Zaprešiću i Jastrebarskom, koji su na najgori mogući način razotkrili teško stanje hrvatskog zdravstva. Prema svim pokazateljima, hrvatsko zdravstvo spada među pet najgorih u Europskoj uniji, piše index.hr

hr Sat Aug 18 2018 14:51:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55a0e1ac3b94ea0b008b4e4d/80

Gužve i ovoga vikenda: Na Lučkom u smjeru mora kolona četiri kilometra

Između Zagreba i Zadra u oba smjera na autocesti A1 promet je vrlo gust, a kolona vozila je i na autocesti A2 Zagreb-Macelj prema graničnom prijelazu Macelj u smjeru Slovenije
Promet na autocestama i ovoga vikenda je gust. Na naplati Lučko u smjeru mora iz smjera čvora Jankomir (A3) kolona je oko četiri kilometra, javlja HAK. 

Između Zagreba i Zadra u oba smjera na autocesti A1 promet je vrlo gust, a kolona vozila je i na autocesti A2 Zagreb-Macelj prema graničnom prijelazu Macelj u smjeru Slovenije.

I pred graničnim prijelazom Bajakovo u smjeru istoka kolona osobnih vozila je oko 500 metara.

Kraj naplatne postaje Goričan u smjeru Zagreba na autocesti A4 Goričan - Zagreb kolona vozila je oko 500 metara, a na naplatnoj postaji Rupa na autocesti A7 u smjeru Zagreba kolona je oko 1 kilometar.

HAK je upozorio kako se pojačan promet očekuje tijekom jutra na gradskim prometnicama i obilaznicama, a tijekom dana i na glavnim cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, Istarskom ipsilonu, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, Jadranskoj i Ličkoj magistrali, Krčkom mostu, na prilazima turističkim središtima duž obale, u trajektnim lukama i pristaništima kao i na pojedinim graničnim prijelazima. 

Ako ste krenuli na put, prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cesti te se naoružajte strpljenjem, piše vecernji.hr


hr Sat Aug 18 2018 14:40:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .