Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a77acf59e313321048b464d/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Vršnjačko nasilje: Problemu treba pristupiti multidisciplinarno i djelovati preventivno u što ranijoj dobi

Vršnjačkog nasilja oduvijek je bilo. Najčešće se o njemu i ne govori puno, sve dok se ne dogodi slučaj kao što je to bilo u Splitu prošli ponedjeljak. Dvije srednjoškolke, brutalno su se potukle dok su njihovi vršnjaci gledali navijajući i snimajući..

U današnje vrijeme nasilje je postalo učestala pojava, posebice među mladima i djecom. U osnovnim i srednjim školama nasilje je uobičajeno, a sve ovisi o kojoj se vrsti nasilja radi. Vrste nasilnog ponašanja mogu biti različite, od fizičkog, verbalnog, elektroničkog pa sve do vršnjačkog nasilja. Jedna od najraširenijih vrsta nasilja je vršnjačko nasilje koje uključuje niz različitih oblika nasilnog ponašanja jednog ili više učenika prema pojedincu ili više njih. 

Vršnjačko nasilje može biti tjelesno ili verbalno. Tjelesno podrazumijeva udarce dok verbalno podrazumijeva vrijeđanje, omalovažavanje ili ogovaranje. Također, vršnjačko nasilje može se podijeliti na: manje ozbiljno, umjereno ozbiljno i teško vršnjačko nasilje.  Obračun i fizički kontakt spadaju pod teško vršnjačko nasilje, upravo ono što se dogodilo u Splitu. 

Istraživanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba 2003. godine pokazalo je da se 16 posto djece gotovo svaki dan nasilno ponaša prema drugoj djeci, a njih 8 posto istovremeno čini i doživljava nasilje. Istraživanjem je utvrđeno da 27 posto djece svakodnevno doživi neki oblik nasilja (tjelesno ili verbalno), a dječaci se više ponašaju nasilno, ali i više doživljavaju nasilje.

Dječaci u većem omjeru oni koji su uključeni u vršnjačko nasilje bez obzira o kojoj se vrsti nasilja radi. Dječaci su češći počinitelji direktnog oblika nasilja dok djevojčice češće koriste relacijsku agresiju i indirektno zlostavljanje. Ali očito da nas djevojke ponekad znaju "ugodno iznenaditi" pa se i one posluže šakama. 

POČINITELJI, ŽRTVE, PROMATRAČI

Djeca koja su počinitelji nasilja imaju karakterističan profil i obilježja. Takva djeca najčešće imaju problema u prilagodbi na školu, imaju problem u uspostavljanju odnosa, emocionalno su nezrelija te su nedosljedna. Imaju česte promijene raspoloženja, impulzivna su i nemaju osjećaj grižnje savjesti. Djeca koja su žrtve nasilja imaju problema u prilagodbi na društvo i okolinu. Karakterizira ih depresivnost, anksioznost, nesigurnost, nisko samopouzdanje i sklonost samoubojstvu. 

Djeca koja su promatrači nasilja predstavljaju poseban problem u priči o vršnjačkom nasilju. Promatrači nisu svjesni da na takav način podržavaju počinitelje nasilja i spadaju u najveću skupinu djece koja ne zauzimaju nikakvo stajalište prema nasilju. Na takav način služe kao publika počiniteljima kojima to daje još veći imperativ i želju za dokazivanje dominantnosti. Oni su neutralni gledatelji koji nastupaju s pozicije ˝što se to mene tiče˝, a zapravo su jednako upleteni u problem kao i oni koji čine nasilje. Jedan dio promatrača ne želi se uključiti u pomoć žrtvama jer se boje kako će i oni postati mete nasilnika, a drugi misle da je to posao nastavnika. U prosjeku 53, 9 posto djece promatraju i pasivno podržavaju vršnjačko nasilje.

PROBLEMU TREBA PRISTUPITI MULTIDISCIPLINARNO

Sigurno je većini dobro poznat slučaj Luke Ritza, 18-godišnjeg mladića kojeg su njegovi vršnjaci brutalno pretukli na zagrebačkom Mostu slobode 2008. godine. Cijela Hrvatska se podigla na noge, a njegovi roditelji osnovali su Centar Luka Ritz, koji pomaže mladima s rizičnim ponašanjem i problemima u ponašanju.

Ravnateljica Ivana Jolić, kaže da je tučnjava koja se dogodila u Splitu najočitiji primjer te svakodnevne pojave koja zadnjih godina poprima neke nove obrasce. U cilju osvješćivanja javnosti o problemu vršnjačkog nasilja važno je dvostruko djelovati: na djecu i na roditelje.

- Djeca su uvelike odraz društva i okolnosti u kojima živimo. Veliki problem koji zamjećujemo danas je nesnalaženje roditelja u roditeljskim ulogama, u uspostavi primjerenog odnosa roditelj-dijete. Raniji autoritarni odgoj "ja kažem ti slušaš" zamijenio je često permisivan odgoj u kojem je djeci dana velika sloboda. 

Problemu vršnjačkog nasilja treba pristupiti multidisciplinarno, sustavno i stručno, a djeci je potrebno u što ranijim godinama ugraditi svijest o štetnosti takvog ponašanja.

- Potrebno je djeci i mladima pomoći da razviju ključne vještine socijalno emocionalne kompetencije kao što su: prepoznavanje i iskazivanje vlastitih i tuđih osjećaja, sposobnost kontrole osjećaja, preuzimanja odgovornosti...

Svjesni smo kako će se "balon interesa" za vršnjačko nasilje kroz nekoliko tjedana ispuhati, ali cijelo društvo trebalo bi uvidjeti kako se radi o vrlo malignoj pojavi koja čini velike probleme djeci, roditeljima i društvu. Iz centra Luka Ritz zaključuju da je potrebno provoditi sustavne kampanje,a žrtvama pružiti što učinkovitiju pomoć. 

Možemo se nadati da će i sama djeca zaključiti da ono što se dogodilo u Splitu nije nikakv primjer i način rješavanja problema. Posebno to trebaju shvatiti oni koji problem snimaju i postavljaju na društvene mreže, a ne žele pokušati pomoći i zaustaviti nasilje. Dok im to ne dođe do glave, problem će se i dalje nastaviti, bez obzira što znaju da svi pričaju o njemu..


hr Mon Feb 05 2018 08:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc03d590e493811008b457a/80
Foto: Facebook

Ivana Ninčević Lesandrić odgovorila splitskoj bolnici: "Nismo lude, znamo što smo prošle"

Odgovor prenosimo u cijelosti...
Nakon što se oglasio KBC Split, tvrdeći kako su optužbe Mostove zastupnice lažne te da iste odbacuju, Ivana Ninčević Lesandrić oštro je odgovorila...

- Onda minjajte pravila u tom slučaju. Ne može bit normalno da umiremo od bolova, jednostavno ne može biti normalno! I to ne jedna, ne pet, ne deset, nego na stotine žena!

A druga stvar ne može nitko tvrditi da su moje riječi neistinite kad mene nitko apsolutno ništa nije pitao. Valjda ja znam šta sam prošla i koliko je to boljelo! Kao i tisuće žena! Ne razumijem zašto se pokušava svaku ženu uvjerit da je ono što je doživjela neistina, umjesto da se to jednostavno promini!

Pa nismo lude, znamo šta smo prošle.....tužno je ovo sve, baš sam razočarana i povriđena.... Inspekcija se ne može vršiti bez osoba nad čijim predmetom se inspekcija radi (evo mene nitko nije pozvao na razgovor).

Dakle, bitni su ljudi, pacijenti, živa bića, a ne pravila. Medicinska dokumentacija i medicinski bolni zahvat o kojemu tisuće žena pričaju nije ista stvar! Žao mi je što nam svima skupa fokus nije na boljim uvjetima u zdravstvu, ali ja se svejedno nadam se da će glas tisuće žena tretman pacijentica ipak poboljšati. Jer, toliko je žena skupilo hrabrosti da javno progovori o svom traumatičnom iskustvu, samo zbog toga da u budućnosti više ni jedna žena ne mora proći kroz tu traumu.

Trebamo biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši, a ne da se odbacuje, sankcionira ili na stup srama stavlja one koji ukažu na greške. - napisala je na svom Facebook profilu Ivana Ninčević Lesandrić. 

hr Mon Nov 12 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a95d02af47fa1028b4638/80

KBC Split: "Odbacujemo neistinite optužbe Ivane Ninčević Lesandrić o nestručnom radu liječnika i osoblja"

"Za svaku neugodnost molimo naše građane da nam se slobodno, izravno i bez odlaganja obrate."
Nakon pritužbe Mostove Ivane Ninčević Lesandrić, ali i objavljenog izvješća inspekcije Ministarstva zdravstva, oglasili su se priopćenjem iz KBC-a Split, koje prenosimo u cijelosti.

- S
vi radnici KBC-a SPLIT savjesno i požrtvovno rade najbolje za naše bolesnike. Nastojimo boravak naših bolesnika u bolnici učiniti što ugodnijim i da svaku neugodnost otklonimo, a za svoj rad svakog dana primamo mnogobrojne pohvale naših građana.

Gospođa Ivana Ninčević Lesardić predmetnu pritužbu nije podnijela nadležnim tijelima KBC-a SPLIT, već smo za tu pritužbu saznali iz medija i to više od osam mjeseci nakon samog događaja. Ipak, na temelju objavljenog odmah smo zatražili očitovanje Povjerenstva za unutarnji nadzor KBC-a SPLIT dok je Ministarstvo zdravstva u KBC Split i druge zdrastvene ustanove uputilo Službu za zdravstvene inspekcije da istraži kako ovu tako i druge slične pritužbe.

I Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a SPLIT i Služba za zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva dovršile su svoj rad te je temeljni zaključak obaju tijela kako su liječnici i osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC SPLIT radili sukladno pravilima medicinske struke onako kako se to radi u drugim odgovarajućim ustanovama u RH. Stoga, štiteći čast naših stručnjaka i visoku kvalitetu zdravstvene skrbi odbacujemo neistinite optužbe o nestručnom radu liječnika i osoblja KBC-a SPLIT.

Dapače, KBC SPLIT snažno podržava svoje djelatnike u njihovom odgovornom radu, a osobito u izazovnim situacijama hitnih intervencija u kojima se spašavaju životi, a koje zahtijevaju puno znanja, vještine i pribranosti. Svjesni smo odgovornosti naših djelatnika i cijele naše ustanove u pružanju najbolje zdravstvene zaštite svim našim sugrađanima. Na tome ćemo i dalje ustrajno i savjesno raditi, a za svaku neugodnost molimo naše građane da nam se slobodno, izravno i bez odlaganja obrate. - stoji u priopćenju. 
hr Mon Nov 12 2018 18:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be9a2c60e49382d0a8b4674/80
Foto: Grad Split

U stipendiranje splitskih srednjoškolaca i studenata uključila se i Splitska banka

Donirana sredstva usmjerit će se na već raspisani Poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima iz socijalno ugroženih obitelji

Ugovor o donaciji u iznosu od 150 tisuća kuna za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja s područja Grada Splita potpisali su danas gradonačelnik Andro Krstulović Opara i predsjednik Uprave Splitske Banke Slaven Celić

Donirana sredstva usmjerit će se na već raspisani Poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima iz socijalno ugroženih obitelji za koji je Grad Split u Proračunu osigurao dva milijuna i sto tisuća kuna.

Zahvaljujući na donaciji, gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako donirana sredstva odlaze u prave ruke te da je ulaganje u studente uvijek i ulaganje u budućnost grada.

- Riječ je o mladim ljudima koji će sutra donositi neke nove odluke u životu grada. Gesta Vaše banke da nam se pridruži u podupiranju onih socijalno najugroženijih, ali nadasve vrijednih i željnih znanja, poruka je i kako će nakon studija uvijek biti mjesta i sluha za vrijedne i marljive. - rekao je gradonačelnik. 

Donacija Splitske Banke nastavak je programa „Zeleno svjetlo za znanje“ OTP banke koja već devetu godinu zaredom pomaže studente slabijeg imovinskog stanja u različitim dijelovima Hrvatske.

- Nakon 1. prosinca i konačnog spajanja Splitske i OTP banke, Splitska banka nastavlja svoje poslovanje pod imenom OTP banka d.d.. sa sjedištem u Splitu i ovom brigom za studente koji su naša budućnost dokazuje kako nastavlja biti pravi partner, kako Gradu tako i njegovim stanovnicima. - rekao je predsjednik Uprave Slaven Celić.

 

 

hr Mon Nov 12 2018 16:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be986ef0e4938a40d8b458c/80

"Najmanjima od najmanjih" i ove godine opravdao očekivanja, prikupljeno 180 tisuća kuna za 10 siromašnih obitelji

U subotu, u dupkom ispunjenoj dvorani Gripe, održan je drugi po redu koncert "Najmanjima od najmanjih". Na duhovnom koncertu, koji je jedan od najvećih na ovim prostorima, prikupljeno je 180 tisuća kuna za 10 siromašnih obitelji koje su korisnici Caritasa Nabiskupije Split...
Nekoliko tisuća ljudi iz Splita i okolice u velikom dobnom rasponu u subotu se okupilo na Gripama i dvosatnim koncertom slavilo Gospodina, a u isti mah i pomagali najpotrebitijima iz Caritasa Nadbiskupije Split.

Kao što i sam naziv koncerta kaže "Najmanjima od najmanjih" upravo je tako mnoštvo izvođača na splitskoj pozornici dalo svoj doprinos u lijepoj humanitarnoj priči.

Organizator cjelokupne manifestacije "Dani socijalne zauzetosti" u okviru koje je vrhunac bio ovaj koncert na Gripama je Franjevački institut za kulturu i mir, a upravo je tako na početku koncerta svima riječi zahvale uputio ravnatelj, fra Bože Vuleta

Na sceni su se, potom, redali redom poznati domaći duhovni glazbenici i zborovi: Marija Husar Rimac, Ivana Husar Mlinac, fra Marin Karačić, Alan Hržica, Božja pobjeda, Zbor Mihovil, Skac bend Split te VIS Aurora. 

Pokrovitelji manifestacije bili su: grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, ZAMP i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, cijeli program vodila je Danira Matijaca, a molitve i molitvenu meditaciju predvodio je fra Ante Vučković.

Neizmjerno razumijevanje i pomoć drugima u ovom je slučaju bila pretočena u ulaznice i priloge za obitelji korisnice splitskog Caritasa za koje je u ovoj akciji prikupljeno 180 tisuća kuna pa i ovim putem organizatori i svi ljudi uključeni u cijeli veliki projekt upućuju svima riječi zahvale.

Ono što o atmosferi i ljubavi koja se odašiljala diljem cijele Lijepe naše iz Splita najbolje govori galerija fotografija sa subotnjeg koncerta...
hr Mon Nov 12 2018 14:58:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .