Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/586d60f91eea8f2dc18b457e/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Za demografske mjere Splitsko-dalmatinska županija izdvaja 6,2 milijuna kuna

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u srijedu je najavio da će se u okviru proračuna za 2018. naći i demografske mjere za što je predviđeno oko 6,2 milijuna kuna, a prihvate li županijski vijećnici prijedlog proračuna te će se mjere početi primjenjivati s početkom slijedeće godine.
Potpore će se odnositi na svu novorođenu djecu u toj županiji, a uvjet za dobivanje takve potpore bit će neprekidno prebivalište roditelja od najmanje tri godine na području grada ili općine gdje se potpore ostvaruju. 

Župan Boban kaže da se time žele zaustaviti depopulacijski trendovi, demografski obnoviti ruralna područja i otoke, smanjiti migracije prema priobalnim gradovima, potaknuti mlade na zasnivanje obitelji, ali i na rađanje djece, uz osiguranje sufinanciranja potreba djeteta u prvoj godini života, a na pojedinim područjima do treće godine života. 

Iako Splitsko-dalmatinska županija slovi kao najveća i s najviše stanovništva, popis stanovništva je pokazao da je od 2001. do 2011. oko devet tisuća stanovnika manje, a  od 2011. do 2016. oko 2500 djece manje. 

Boban je naglasio kako će ove godine u prvi razred biti upisano 4550 djece rođene 2010. te dodao kako se šest godina kasnije, 2016., rodilo 300 djece manje, njih 4270. Nažalost, dodao je, iz ruralnih područja Dalmatinske zagore nema ni jedne lokalne zajednice s pozitivnim prirastom stanovnika. 

Svako novorođeno dijete s prvim danom sljedeće godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji dobit će financijsku pomoć ovisno o kategoriji u kojoj je njegova lokalna zajednica, kao i poklon-bon u vrijednosti od 400 kuna od naše županijske ljekarne koja će se moći podići u ljekarni, izvijestio je Boban. Rekao je i da su se odlučili za mjeru po kojoj će, u petoj kategoriji, treće i svako sljedeće novorođeno dijete financirati do treće godine života. Samo za tu mjeru bit će izdvojeno 4,5 milijuna kuna, kao i 1,7 milijuna kuna za poklon-bonove. 

Zadovoljan je što je nacionalna mjera demografske politike preuzeta iz njihova programa demografskog razvoja i da će se od 1. srpnja sljedeće godine u Hrvatskoj primjenjivati sufinanciranje odgajatelja u vrtićima za rad u popodnevnoj smjeni. Kako bi u Splitsko-dalmatinskoj županiji roditeljima omogućili da im djeca od 1. siječnja do 1. srpnja nesmetano pohađaju vrtić i u popodnevnoj smjeni, izdvojeno je milijun kuna. 

Analizirajući demografsko stanje na području svake općine i grada, Splitsko-dalmatinska županija je po kriteriju razlike broja stanovnika, rođenih i umrlih, broja rođene djece i poreznih prihoda po stanovniku gradove i općine podijelila u pet kategorija.

Iznosi potpore ovisit će o tome u koju grupu spada koja općina ili grad. U prvoj su, za koje će se izdvojiti više od 784 tisuća kuna, općine Sućuraj, Prgomet, Lokvičići, Zagvozd, Lećevica, Primorski Dolac, Nerežišća, Lovreć, Selca, Šestanovac, Gradac, Cista Provo, Runovići i gradovi Vrlika i Vis. 

U drugoj grupi su općine Zadvarje, Podgora, Pučišća, Zmijavci, Dicmo, Hrvace, Muć, Proložac, Marina, Seget, Podbablje, Otok, te gradovi Stari Grad i Komiža koji će podijeliti više od 986 tisuća kuna. 

Općine Jelsa, Baška Voda, Milna, te gradovi Vrgorac, Trilj, Omiš i Sinj su treća grupa i dobit će više od milijun kuna, dok će više od 494 tisuće kuna dobiti četvrta grupa u kojoj su Brela, Šolta, Postira, Bol, Dugopolje, Dugi Rat, Klis i grad Imotski.

U petu grupu spadaju Sutivan, Tučepi, Okrug, Podstrana i gradovi Hvar, Supetar, Makarska, Solin, Kaštela i Split za koje će se izdvojiti više od 2,8 milijuna kuna.
hr Wed Nov 22 2017 14:53:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Solin ostao bez vode: Došlo je do puknuća magistralnog cjevovoda

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara

Obavještavaju se potrošači da je došlo do puknuća magistralnog cjevovoda u Solinu, a zbog čega su bez opskrbe pitkom vodom ostali potrošači na području Solina i to: potrošači Ulice kralja Zvonimira do pošte i potrošači ulice Stjepana Radića od Širine do zgrade Ine. 

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara, a uspostava redovne vodoopskrbe se očekuje se u noćnim satima.

Za dodatne informacije možete se obratiti Dežurnoj službi Vodovoda i kanalizacije Split na broj 383 816.

CISTERNA S PITKOM VODOM NALAZI SE NA PARKIRALIŠTU NA POČETKU ULICE KRALJA ZVONIMIRA.

hr Thu Jul 19 2018 21:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50d561cb557ad51d8b4bd1/80
Foto: Screenshot / Dnevnik

Dva dana nakon otvaranja pored mosta Čiovo osvanuo veliki grafit

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković

Ponukana velikim uspjehom Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, nepoznata osoba u blizini mosta Čiovo ispisala je grafit "Vatreni <3 nek se zove most". - javlja Dnevnik

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković.

- Most je uvijek dobra vijest, a ovo je fantastična vijest koju su ljudi generacijama čekali. Nakon što smo ove godine potpisali ugovor za Pelješki most, dokaz je to da realiziramo svoje velike infrastrukturne projekte i mostova će biti još. - poručio je premijer.

Most je dugačak gotovo 547 metara. Širina plovnog puta je 25 metara. Radovi su iznosili 207 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz europskih fondova. - piše Dnevnik


hr Thu Jul 19 2018 20:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50cb3acb557afa2e8b4814/80
Foto: PU

Porezna uprava najavljuje pojačane nadzore fiskalizacije

Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da će se u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačani nadzori Fiskalizacije
Kroz provedene aktivnosti izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje.

Stoga, Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da će se u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačani nadzori Fiskalizacije.

Prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji te prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršaje primijenit će se sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnih prostora.

Nadzori Fiskalizacije provodit će se očevidom na terenu u poslovnim prostorima poreznih obveznika, provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i drugih aktivnosti uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koji se koriste za fiskalizaciju.

Porezna uprava želi graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima i spremna je pružiti stručnu pomoć i potporu u ispunjavanju poreznih obveza, ali mora i spremno i brzo zaustaviti najteže porezne prekršaje, štiteći pri tome uredne porezne obveznike. - stoji na web stranici. 
hr Thu Jul 19 2018 19:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50c691cb557ad51d8b4bc1/80
Foto: Facebook / Ante Bradarić Šljujo

Bradarić Šljujo: Prometni i komunalni nered u Splitu nikada veći zahvaljujući i odgovornima u Gradu

"Priopćenje Gradonačelnika da Grad nije znao za početak radova iznenađuje jer za svako ovakvo izvođenje radova potrebna je suglasnost Grada i može se samo konstatirati da se u Banovini procesi i samo upravljanje ne odvijaju na adekvatan način"

MOST-ov splitski gradski vijećnik Ante Bradarić Šljujo danas je na svom Facebook-u komentirao prometni kaos i komunalne probleme u Gradu Splitu. Njegov status prenosimo u cijelosti. 

- Vrijeme je da Gradonačelnik sa svojim zamjenicima i nadležnima iz Grada Splita preuzme odgovornost za prometne kaos i komunalne probleme u Gradu!

Nove gužve u gradu Splitu, te novi prigovori naših sugrađana da radovi traju za vrijeme ljetnih mjeseci i to u vrijeme najvećih prometnih gužvi u povijesti Splita.

Ove godine grad Split ima gotovo svakodnevne prometne kolapse čak i na dionicama gdje do sada kroz povijest nisu bile.

O problemu gužvi u našem Gradu pričam još od sjednice GV u ožujku, te nakon toga ponovno putem e-maila upozoravao sam Gradonačelnika i njegove zamjenike, te nadležne gradske službe na gužve koje se stvaraju u našem Gradu, a mnoge od njih su uzrokovane baš zbog postavljanja plinovoda od strane koncesionarske tvrtke.

Nažalost, nikad dobio odgovor od nadležnih službi ni Gradonačelnika, a kao što mogu primijetiti promjena nema već baš suprotno gužve su još veće.

Najnovije primjer su radovi u Hercegovačkoj ulici zbog izgradnje plinovoda u tom dijelu Grada i radovi bi trebali trajati do 10. rujna 2018 godine.

Prema informacijama koje imamo odobrenje za radove je odobrio pročelnik po ovlaštenju gospodin Damir Babić datuma 3. srpnja 2018 godine. 

Također o samim radovima na navedenoj trasi je bila upoznata gradska tvrtka Promet Split d.o.o. kako bi na adekvatan način organizirali prometovanje autobusnih linija koji inače prometuju tom rutom.

Zbog navedenih radova jutros se dogodio potpuni kolaps Grada u ranim jutarnjim satima,a tek možemo pretpostaviti što slijedi u sjedećim danima i tjednima dok se turistička sezona približava svome vrhuncu u našem Gradu. 

Priopćenje Gradonačelnika da Grad nije znao za početak radova iznenađuje jer za svako ovakvo izvođenje radova potrebna je suglasnost Grada i može se samo konstatirati da se u Banovini procesi i samo upravljanje ne odvijaju na adekvatan način te je neshvatljivo da Gradonačelnik nije upoznat s radovima u jednoj od važnijih prometnica u gradu Splitu koji trebaju trajati sljedećih dva mjeseca.
Pitanje koje se nameće je da li Gradonačelnik uopće upoznat sa stanjem u Gradu i što se događa u Gradu s obzirom da svakodnevno imamo sve veće komunalne probleme i prometni kaos.

Ovim lošim PR gašenjem požara i štete koja je učinjena stvara se mogućnost podizanja tužbe investitora prema Gradu Splitu i mogućnosti da će samu štetu plaćati upravo građani našeg Grada.

hr Thu Jul 19 2018 19:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .