Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d739a3029111c83748b4571/80

Nakon reda priopćenja planule svlačionice u Trilju: Požar podmetnut, budućnost nogometa pod upitnikom

Istragom je utvrđeno kako je požar podmetnut, izazvan otvorenim plamenom
Na Športskom centru 'Luke' u Trilju ispisala se povijest, ali povijest tragičnog karaktera. Nešto prije 2 sata u noći s petka na subotu dojavu o požaru na tom Športskom centru dobili su triljski vatrogasci i policajci koji su ga brzom intervencijom lokalizirali oko 3:15 sati. U požaru su izgorjeli prateći objekti uz teren, kontejneri koji su bili sprema nogometne opreme i svlačionica za nogometaše koje su ondje igrali svoje lige. 

Istragom, koju se predvodili inspektori zaštite od požara, utvrđeno je kako je požar podmetnut, izazvan otvorenim plamenom.

Situacija za svaku osudu, ali nevjerojatno vremenski podudarna s dva optužujuća priopćenja izdana u odmaku od tjedan dana. U onom prvom, objavljenom u subotu, 31. kolovoza, Upravni odbor NK Trilj prozvao je tamošnjeg gradonačelnika Ivana Šipića za nebrigu i za nekoliko problema koji su usko vezani za igralište pored kojeg su izgorjele svlačionice.
Među ostalim, optužuju ga za deponiranje oko 50 kamiona otpada – starog asfalta, azbestnih cijevi i ostalog otpada nastalog za vrijeme uklanjanja staroga i izgradnje novoga nogostupa, kao i otpada prikupljenog u akciji čišćenja korita Cetine. Upravni odbor ističe kako su dva mjeseca nasipali rupe na terenu, a u kolovozu je gradonačelnik organizirao koncert Thompsona na njemu bez ikakvog upita prema klubu.
Šipić je na teret dobio i nehigijenske uvjete u svlačionicama koje su, blagorečeno, bile izvor truleži i uvjeta sličnih kao u srednjem vijeku. 

Točno tjedan dana kasnije odgovorio je prozvani gradonačelnik. U svojoj je podužoj izjavi kazao kako je većina konotacija u priopćenju neistinita. Ističe kako je grad Trilj izgradio nogometno igralište i popratne objekte te kako on nije upoznat gdje su, spomenuta sredstva koja su navodno dobivena od HNS-a, a u priopćenju ih ističu iz NK Trilj, potrošena. Ograđuje se od pitanja deponija govoreći kako je puno gora situacija bila prije izgradnje igrališta, a u svezi koncerta Marka Perkovića ističe kako su u NK Trilj bili na vrijeme obaviješteni.

Zanimljivo je kako je, ovo priopćenje Upravnog odbora, potpisao, uz još šest supotpisnika, i Damir Lipotić, predsjednik kluba koji je i dopredsjednik triljskog Gradskog vijeća, a u Trilju je, po riječima građana, bio desna ruka gradonačelniku. Po dojmu činjenica odnosi su se i na tom polju 'zahladili'.

Dvije potpuno dijametralno suprotno priče jasno pokazuju kako jedna strana laže, ali priča se, gledajući još više u prošlost, zahuktala krajem rujna 2015. godine. Tada je donesen zaključak kako je grad Trilj isključivi vlasnik nogometnog terena što je dalo na pravo nogometašima Čaporica da, pored nogometaša Trilja, igraju na istom terenu. Problem njihovog terena, u obližnjim Čaporicama, bila je manja dimenzija od propisane za ligaško natjecanje. 

Pričaju nam brojni građani kako se baš tom činjenicom i odnos između dva kluba 'zaoštrio'. Shodno samo s činjenicom kako i veći gradovi imaju jedan matični nogometni klub, a kako Trilj u svega nekoliko kilometara ima dva.
Svatko je, kažu, imao svoju nogometnu opremu, a netrpeljivost je stizala do te mjere da u službenim prostorijama za pisanje zapisnika nije bilo stalnog potrebnog računala i pisača nego su, kako bi koji klub igrao, odgovorni donosili svoju električnu 'mašineriju' za upotrebu.

Katastrofalna situacija oko požara kontejnera bila je povod da svoja gledišta kažu čelni ljudi oba kluba.

- Tužan sam i žalostan da se ovako nešto događa u našem gradu. Sumnja o počinitelju postoji, istraga će pokazati jesmo bili u pravu. Ipak, kao predsjednik Čaporica odlučio sam kako će, zbog ovog slučaja, naš klub svoje domaće utakmice igrati u gostima, a sezona nam s mlađim uzrastima kreće već danas u Žrnovnici - kazao je Nediljko Živaljić, predsjednik NK Čaporice.

Nismo puno dvojili, pitali smo predsjednika Čaporica koja je to nova lokacija odigravanja njihovih domaćih utakmica na što nam je on rekao da će Čaporice svoje utakmice igrati u Sinju ili Hrvacama. Kaže Živaljić kako su oba predsjednika tamošnjih klubova objeručke prihvatila njihove molbe o korištenju terena. Puno izvjesnija je, ipak, ova verzija Sinja, točnije igranja na centru 'Ivica Poljak-Sokol i Andrija Alčić', a na kojemu ligaške utakmice igraju nogometaši tamošnjeg Tekstilca, kluba koji se natječe u istom rangu nogometa kao i Čaporice.

- Kad smo čuli vijest o požaru na prvu smo mislili kako je bio kvar električne energije, ali ostali smo bez teksta kada smo dobili informaciju da je požar podmetnut. Taj podatak donio nam je ogromnu tugu. Ne znamo kako ćemo dalje, u ponedjeljak imamo hitan sastanak Izvršnog odbora pa ćemo, nadam se, nakon toga biti pametniji. Ovo je teška sramota! - rekao nam je u telefonskom razgovoru direktor NK Trilj, Boško Anić.

Čaporice će idućeg vikenda svoju prvu utakmicu u novoj sezoni 2. Županijske nogometne lige odigrati kod Adriatica u Dugopolju dok Triljani, po rasporedu, imaju domaći susret s Jadranom iz Supetra. Gdje će on biti odigran, hoće li uopće i biti i što će se dogoditi s budućnošću triljskog nogometa pitanja su koja će trebati pričekati konkretan odgovor jer su s podmetnutim požarom u plamen otišle brojne priče nogometaša, od najmanjih do onih iskusnih. Za izazivanje požara netko će trebati odgovarati, glavnu riječ sada ima policija.
hr Sun Sep 08 2019 07:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed7b7a56f2ab869518b46b9/80
Foto: Hotel Villa Harmony

Afera "Villa Harmony": Podignuta optužnica protiv 7 osoba zbog mita

Sedmoricu se tereti za kaznena djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti...

USKOK je podignuo optužnicu protiv sedam osoba zbog korupcije u Ministarstvu graditeljstva. 

Prvooptuženi je Josip Bienenfeld, načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu koji je priveden 16. travnja kad je policija upala u Ministarstvo graditeljstva. 

Sedmoricu se tereti za kaznena djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene i poslovne isprave, izvijestio je USKOK. Optužbe su povezane s legalizacijom 55 četvornih metara u Vili Harmony na Bačvicama, investitora Špinut d.o.o. Split.

Osim Bienenfelda (58), optuženi su i bivši zaposlenik Ministarstva graditeljstva Željko Korica (67), član uprave splitske tvrtke Zoran Sikirica (58) te još četvero ljudi. - piše Index.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti. 

- USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv J. B. (1962.), Ž. K. (1953.), Z. S. (1962.), L. P. M. (1963.), A. D. (1965.), T. B. (1966.) i D. R. (1964.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene i poslovne isprave. (3. 6. 2020.)

Optužnicom se I., II. i III. okr. terete da su, od 18. ožujka do 15. travnja 2019., u Splitu i Zagrebu, I. okr. kao načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, posredstvom II. okr., bivšeg zaposlenika tog Ministarstva, a na traženje III. okr., kao i na traženje stvarnog voditelja poslovanja društva kojeg je III. okr. osnivač., poduzimali radnje u cilju da od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita ishode izmjenu i dopunu građevinske dozvole izdane navedenom trgovačkom društvu kao investitoru izgradnje hotela na način da se, iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice, zadrži veličina i katnost izgrađenog objekta. Radi realizacije navedenog, III. okr. i stvarni voditelj poslovanja njegovog društva su od II. okr. zatražili da posreduje kako bi navedeno Ministarstvo njihovom trgovačkom društvu izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela i kako bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole. 

Kao bivši zaposlenik tog Ministarstva, II. okr. je iskoristio poznanstvo s I. okr. i dogovorio u Zagrebu sastanak I. okr. s III. okr. i stvarnim voditeljem poslovanja njegovog društva kojem je i sam prisustvovao. Sukladno dogovoru postignutom na tom sastanku, III. okr. i stvarni voditelj poslovanja njegovog društva su, prema uputi I. okr., podnijeli zahtjev u ime trgovačkog društva s upitom za davanje mišljenja kojeg im je po uputi I. okr. sastavio II. okr., povodom kojeg je I. okr., za obećanu novčanu nagradu, u ime Ministarstva izdao društvu mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, na način kako je to u interesu investitora, za što mu je stvarni voditelj poslovanja investitora, sukladno dogovoru s III. okr., predao 660 eura. 

Nadalje, V. okr. se tereti da je, kao voditeljica Odsjeka za graditeljstvo, Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, od 21. prosinca 2015. do 14. travnja 2016., u Splitu, na traženje III. okr., osnivača jednog trgovačkog društva, kao i na traženje stvarnog voditelja poslovanja tog društva da se društvu kao investitoru hotela izda građevinska dozvola za izgradnju hotela veće površine od one koja se stvarno može izgraditi na postojećoj površini zemljišne čestice, postupila protivno Zakonu o gradnji, Generalnom urbanističkom planu Grada Splita i Zaključku gradonačelnika kojim je prihvaćen Glavni projekt za izgradnju tog hotela. Naime, iako je V. okr. izvršila očevid i utvrdila da je granična nekretnina na zapadu čestice državna cesta koja je javno dobro u općoj uporabi te se ne može otuđiti iz vlasništva Republike Hrvatske niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava, pa se tako ni njena površina ne može koristiti za izračun koeficijenta iskorištenosti građevinske čestice, izdala je građevinsku dozvolu kojom je investitoru pribavila korist od najmanje 181.440 eura u kunskoj protuvrijednosti i to u vidu prava izgradnje hotela veće površine i katnosti od one koja bi se mogla izgraditi na stvarnoj površini zemljišne čestice. 

Također, VI. i VII. okr. se terete da su, od 8. lipnja do 9. listopada 2017., u Splitu, V. okr. kao voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove, Područnog ureda za katastar Split, Državne geodetske uprave, a VII. okr. kao viša upravna savjetnica istog Područnog ureda za katastar, sukladno traženju III. okr., osnivača trgovačkog društva, kao i sukladno traženju stvarnog voditelja poslovanja tog društva da investitoru naprijed navedenog hotela omoguće da započne izgradnju prije formiranja građevne čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatim na temelju površine kojom je obuhvaćena i neotuđiva površina državne ceste na kojoj se ne mogu stjecati stvarna prava, mimo protokola od III. okr. preuzimali zahtjeve za formiranje građevinske čestice te provedbe cijepanja i spajanja zemljišta. Potom je VI. okr. u Prijavnim listovima parcelacije za katastar i zemljišnik u tablicama precrtavao postojeće podatke i upisivao nove te ih ovjeravao svojim potpisom i unosio u aplikaciju Zajedničkog informacijskog sustava Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa, kako bi se na osnovu tih podataka bez izmjene geodetskog projekta i građevinske dozvole formirala građevna čestica. 

Na temelju tako izmijenjenih podataka iz Prijavnih listova parcelacije, VII. okr. je donosila rješenja o promjeni podataka u katastarskom operatu i dostavljala ih na provedbu Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Splitu. Osim toga, VIII. okr. se tereti da je kao glavni projektant arhitekture za građevinu i odgovorna osoba izrađivača arhitektonskog projekta trgovačkog društva, tijekom studenoga 2015. godine, u Splitu, također na traženje III. okr., kao i stvarnog voditelja poslovanja društva kojeg je III. okr. osnivač, da investitoru omogući ishođenje građevinske dozvole za izgradnju hotela veće površine i katnosti, postupio protivno Zakonu o gradnji te izdao i svojim potpisom i pečatom glavnog projektanta ovjerio izjave o sukladnosti Glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji te o sukladnosti Glavnog projekta s Generalnim urbanističkim planom Splita. Na temelju takvog Glavnog projekta, a protivno lokacijskim uvjetima u pogledu veličine zgrade i oblika i veličine građevne čestice, u travnju 2016. godine trgovačkom društvu je izdana građevinska dozvola čime mu je omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti od one koju bi moglo izgraditi na stvarnoj površini zemljišne čestice. - priopćio je USKOK. 

hr Wed Jun 03 2020 16:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e54db6729111cc74f8b462a/80
Foto: D.N.

Podignuta optužnica protiv organizatora imotskog karnevala: Tereti ga se za javno poticanje na nasilje i mržnju

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podigao optužnica protiv 50-godišnjeg Imoćanina
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv predsjednika Kulturnog društva "Bakove svečanosti" u Imotskom, Milivoja Đuke (50) zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. 

Đuki se stavlja na teret da počinio navedeno kazneno djelo 23. veljače 2020. na području grada Imotskog u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno da je kao predsjednik društva koje je organiziralo karneval, s ciljem da kod drugih razvije ili pojača netrpeljivost prema osobama istospolne orijentacije, dozvolio da u okviru karnevalskog programa na glavnom gradskom trgu kao krnjo bude spaljena lutka istospolnog para s djetetom te da prije spaljivanja budu pročitane poruke prijezira. 

Općinsko državno odvjetništvo tereti ga se da je na taj način promicao zlostavljanje, netoleranciju i nesnošljivost prema osobama istospolne orijentacije, prema osobama istospolne orijentacije koji žele udomiti dijete, kao i prema djeci koja žive u istospolnim obiteljima.

hr Wed Jun 03 2020 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed7b9036f2ab8f5528b462a/80
Foto: D.N.

Ubojica iz Solina ipak bio smanjeno ubrojiv? Koristio je opijate, sudac Mešin odgodio raspravu

Tim iz Splita prije nekoliko je tjedana ustvrdio kako je bio ubrojiv.
Strašan zločin u Solinu, ubojstvo bračnog para krajem siječnja prošle godine, dobilo je novu dimenziju. 

Osumnjičeni 25-godišnji Luka Juretić bio je smanjeno ubrojiv, tako piše u nalazu psihijatrijskog vještačenja iz Zagreba. Tim iz Splita prije nekoliko je tjedana ustvrdio kako je bio ubrojiv pa je zbog nesuglasica županijski sudac Dinko Mešin odgodio raspravu.

Kako stoji u nalazu iz Zagreba, bio je smanjeno ubojiv zbog ovisnosti o opijatima.

Podsjetimo, stariji bračni par ubijen je u svojoj obiteljskoj kući u Solinu smrtonosnim udarcima batom za meso i čekićem. Juretić je, dokazalo se, muškarca Vincenca Uvodića čak trinaest puta udario po glavi i tijelu, a potom i završni čin ubodom nožem u trbuh. 
Njegova supruga, Senka, pretrpila je višestruke ozljede, lom desne ruke i teške ozljede lijeve pa joj je čak amputiran i jedan dio prsta. Iako je bila izvan životne opasnosti, preminula je nakon tri mjeseca od nesretnog događaja, a uspjela je dati i iskaz.

Uz iskaz na teret Juretiću stavljaju se i tragovi s odjeće na kojoj je nađen DNK preminulog para, a osim dvostrukog ubojstva ubojica je i odnio stvari iz stana pa se njegov čin kvalificira kao zločin uz krađu za kojeg je moguća kazna i do čak pedeset godina zatvora.

Ako se dokaže da je Juretić bio smanjeno ubrojiv i najstroža kazna će biti nešto manja.
hr Wed Jun 03 2020 13:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5704c6fd0890d205008b779b/80

Ponovno stradao motociklist: Zadobio lakše tjelesne ozljede u sudaru u Vukovarskoj ulici

Policijski službenici obavljali su očevid pa je prometovanje bilo otežano.

Nešto iza 9:30 sati dogodila se prometna nesreća u Vukovarskoj ulici u Splitu. Na križanju s Tolstojevom došlo je do sudara osobnog vozila i motocikla u kojem je ozljede pretrpio motociklist.

Hitnom intervencijom vozač motocikla je prebačen u splitsku bolnicu, a po prvim informacijama zadobio je lakše tjelesne ozljede.

Policijski službenici obavljali su očevid pa je prometovanje bilo otežano.


hr Wed Jun 03 2020 11:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .