Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ca7263529111c84338b4602/80

Božidar Maljković se prisjetio Splita i Jugoplastike: "Da sam normalan, poludio bih"

Kretor čuda s Gripa iz Munchena 1989. godine, veličanstveni Božidar Maljković, koji je s Jugoplastikom osvojio dvije titule prvaka Europe, na svoj je način opisao dolazak u Split i onako kako ga je doživio
Božo Dioklecijan, da, on je bio car tog vremena... Isplati se pročitati sjećanja jednog, jedinog i neponovljivog.

Dolazak u Split

Da sam normalan, poludio bih, kada sam ljeta gospodnjeg 1986. dobio poziv od Splićana. Tada je Prvi maj još bio ozbiljan praznik, selo u Bačkoj gdje su moji kolonizirani iz Like, onim vlakom bez voznog reda, lokalna kudeljara, i poziv sekretara Bilića na neki crni, bakelitni telefon, koji kao i policijska palica izaziva strahopoštovanje. Krećem sa ženom i djecom kući, za Beograd. Ispraća me jedna velika duga na nebu, iznad pašnjaka i livada gdje sam konje jahao, i kao da mi kaže: „Idi, ja ću čuvati tebe i sve tvoje”... Stižem u Beograd, svi prijatelji mi kažu: „Ne idi, to je lijep, ali ludi grad, potjerat će te kući poslije dvije izgubljene, a ekipa im je kao šareni orkestar, koji je jedva ostao u ligi.” U mojoj glavi košmar, pitanja... gdje su čuli za mene, ko me preporučio, zašto baš ja? Koga su zvali prije mene? Glupost, to je isto kad se ženiš pa hoćeš da znaš s kim je bila tvoja voljena prije tebe. Najbolji način da brzo poludiš.

Profa i Ranko

Da sam normalan, poludio bih, kad sam stigao na aerodrom osjetio sam u nosu stare mirise mora, smreke, borovine, palmi i nečega magičnog što samo bog zna i ljubomorno čuva kao i stari pariški majstori parfema svoju recepturu; 80 kilometara odatle, u Vodicama sam odrastao, ali taj čarobni miris nikada nisam osjetio... Sekretar Biba me dočeka, krenusmo za Gripe, priča mi o Kaštelima, ja se pravim lud, ne kažem mu da sam u Starom proveo tri nezaboravna ljeta. Odjednom, žuti „reno“ počne da se trese, poskakuje i - stane. Odmah sam pomislio: “Sirotinja mi je kao sudbina.” Ko hoće juhu, nema salatu i obrnuto. I u mom Ušću, i u Radničkom bilo je to nepisano pravilo. Nekako dođosmo do Gripa. Tamo, na prvom katu nas čekaju Milas, Sabalić, Jerkov, Katunarić, Njegovan... Htjeli bi da budu ozbiljni, strogi, ali ne mogu. Dobrotu teško možeš sakriti. Tri sekunde je trajao razgovor oko moje plaće. Dali su mi nešto, ali budući da do tada nisam imao ništa, prihvatio sam. Žele uzima riječ i kaže: E, moj majstore da znaš šta su o tebi rekli Profa Nikolić i Ranko Žeravica tražio bi tri puta više. Brzo sam odgovorio da će platiti mnogo, mnogo više, ali da mi treba malo vremena. I oni i ja pomislili smo isto, da bog da pa da bude tako. Šutjeli smo kao da bi izgovorena želja spriječila njeno ostvarenje. Dogovor je obilježen ručkom u „Opatiji” uz specijalitete od kojih su neki danas zabranjeni...

Hotel "Park"

Da sam normalan, poludio bih, kada sam pročitao u „Slobodnoj Dalmaciji” da je jedan od glavnih mulaca, na pitanje o novom treneru izjavio “šta će nam ovaj, niko ga ne zna, zar na nama da se vježba”... Kako kažu Talijani, propustio je divnu priliku da šuti. Ali, bio je u pravu. Sjećam se snažno te noći prije prvog treninga. Ofucan, Titov apartman 101, u hotelu „Park”, brza večera, ljubazni ljudi, napisan trening. Košmarna noć, budim se i vidim na vratima balkona, bijeli šal od maca s topole, čije mi grane, kroz prozor gotovo ulaze u sobu. Izgleda da su te mace moj životni suputnik. Za čas zaplačem, moj nos se poveća, moje usne oteknu, kao današnjim folk pjevačicama, svrab u očima... Sjedam u neku nakazu od auta, koju je Profa nazvao "sokotalo", i skromno stižem na Gripe.... Da, stigoh na Gripe, tresući se kao traktor u leru. Dočeka me stručni savjet u sjenci, kako su grupu penzioniranih moreplovaca posprdno zvali ovi iz kluba, gledajući me ispod oka podrugljivo, s monumentalnom nevjericom kao da sam došao da asfaltiram njihovo more. Prvi trening, razgovor na centru igrališta, ogromno iznenađenje jer mi se svi obraćaju s vi. Slije pitanje drugog, malo starijeg mulca, od ovoga što me je pohvalio u “Slobodnoj”: „Šjor Božo, a kako mi vas da zovemo?“ Odgovorio sam mu: „Kako god hoćete samo nemojte da vrijeđate”. Kratko se nasmijaše i odoše.

Bura s Rive

Da sam normalan, poludio bih, kada sam se s Bibom i Mackom spustio do Firula, a tamo pokojni Barulja drži banku i govori: „Samo da prođu ove tri marčanske bure, pa da igramo picigin na Bačvicama.” Odavno su me novobeogradski mangupi (ne barabe) učili da nikada ne reagiram na prvu fintu. Zato šutim i slušam. Navodno, u martu pušu tri bure, uvijek u iste dane. Prva 7, druga 17, i treća 27. Poslije treće počinje ljeto, dugo i toplo s čarobnim valovima i mirisima s Marjana. Brzo shvaćam da svi vjeruju u tu priču, a ja mislim u sebi: „Priča vam je dobra, ali nije za sve uzraste.” Jedva čekam 7. mart i, gle čuda, udari bura, hladnoća brutalno ulazi u kosti, isto se desi 17. i 27, Split je bio prozirno čist, u blago modroj i prozračnoj boji. Počne picigin na Bačvicama, masovno kupanje, žene koje su jedva sačekale da se skinu... Pamtim, tako je bilo svake od moje četiri godine. Kada je riječ o meteorologiji, ispričat ću vam jednu nikada razumljivu priču. Naime, tada nije bilo mobilnih, nije bilo ni mnogo para, svi smo bili podjednako bogati, ili siromašni. Desilo se to na Kanarskim otocima. Ugledni privrednik, član uprave našeg kluba, iz telefonske govornice zove kući. Ja slušam razgovor, nehoteći. “E, ti si?!”, pa pauza “e, stiga san na Kanare, kakvo je vrime doli? Južina? Opet južina as ti gospe...” Kraj razgovora. Nije pitao ženu ni kako je ona, ni kako su sitna djeca, nije pitao ni za poduzeće koje je uspješno vodio... ali, vrijeme je najvažnije. Najvažnije je ono što uopće nije važno i na šta on sa 5.000 kilometara razdaljine sve i da hoće, ne može utjecati. U slučaju malo dužih razgovora bi još pominjali bakalar, ima li ga ili nema i kako će ga spremati. Zdravlje oca, majke, žene, djece nije važno, najvažnije su meteo-situacija u Splitu i bakalar. Za ovu priliku od mene dovoljno. Riječi su dokumenti i treba ih pažljivo birati, reče veliki pisac. Slijepo sam se držao toga u ovom sjećanju.
hr Fri Apr 05 2019 11:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d06990f29111cdad18b4584/80
Foto: Facebook:Dina Levačić

Dina Levačić nakon osam sati plivanja stigla na Rivu!

Njen plivački pothvat bio je humanitarnog karaktera
Splitska plivačica Dina Levačić po četvrti put plivala je u humanitarne svrhe, ovaj put za košarkaški klub invalida Split. Pomoć im je neophodna za kupnju sportske opreme.

Dina je krenula iz Maslinice na Šolti do splitske Rive i preplivala 25 kilometara za osam sati.
hr Sun Jun 16 2019 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d06967d29111ca8d08b45da/80
Foto: HRS

Hrvatska slavila nad Belgijom u posljednjem kvalifikacijskom susretu

U sjajnoj atmosferi porečke dvorane Žatika, Hrvatska je nadigrala Belgiju 28:19 (15:9) i tako s pobjedom, ispred domaćih navijača okrunila sezonu na izmaku.
Hrvatska je osigurala prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini te će prvu fazu Europskog prvenstva 2020. odigrati u austrijskom Grazu. 

Muška seniorska reprezentacija završila je kvalifikacijski ciklus pobjedomnad Belgijom rezultatom 28:19 (15:9) u ispunjenoj dvorani Žatika u Poreču. 

-
Mladi igrači koji manje igraju su pokazali čvrstu volju i energičnost i odlučnost. Naravno da sam zadovoljan i trebam im čestitati, dali su sve od sebe tako da smo ovaj težak ciklus izdržali. Hvala i odličnoj publici, rekao je Červar nakon završene utakmice.

Najučinkovitiji su danas bili: 
HRV Mrakovčić 5, Mandić 5, Ivić 11 obrana 
BEL Kedziora B. 4, Lettens 12 obrana 
hr Sun Jun 16 2019 21:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0edea82af47f8e028b486f/80

Vikend u znaku konjičkog sporta u Sinju, na rasporedu "Dalmacija Preponski Cup 2019."

Sinj će ovoga vikenda postati središte konjičkog sporta. Naime, na sinjskom hipodromu održavat će se ‘Dalmacija Preponski Cup 2019.’
Ova konjička manifestacija okupit će mlade jahače od 13 do 15 godina koji će se natjecati u ukupno sedam utakmica. Tri će se održati u subotu, a četiri u nedjelju. Tako će od 9 sati prepone u subotu skakati na visini od 60 cm u utakmicama "Ex-aequo" i "Idealno vrijeme" dok će kraj dana biti rezerviran za "Dalmacija Preponski Talent Tour" s visinom prepona od 80 cm.

U nedjelju natjecanje, također, kreće od 9 sati, a natjecatelji iz sinjskog galopskog kluba te jahači iz klubova Epona i Vencel skakat će utakmice na 60, 80, 90 i 100 cm. Prva utakmica je "Idealno vrijeme", druga "Dalmacija Preponski Talent Tour", treća je pod nazivom "Dalmacija Preponski Cup utakmica na idealno vrijeme" dok je četvrta na 100 cm, "Ex-aequo".

Domaćina, Konjičko galopski klub Alkar predstavljat će: Tea Dolić na svom konju Viliu, Pava Maleš na konju Kazanova u vlasništvu KGK Alkar, Katarina Kricković na kobili Oliva u vlasništvu Ante Markiolija, Marin Librenjak na konju Indiano u vlasništvu KGK Alkar te Noa Poljak na kobili Camillin u vlasništvu KGK Alkar.

Organizatori pozivaju sve da im se pridruže ovog vikenda na sinjskom hipodromu te uživaju u predstavama mladih jahača. Ujedno žele potaknuti i što veći interes za bavljenje ovim sportom te privući što više mladih ljudi koji će svoju ljubav prepoznati u konjima.

Cijela vikend priredba na sinjskom hipodromu je u organizaciji Hrvatskog konjičkog saveza i Konjičkog kluba Epona iz Zadra, a suorganizator je Konjičko-galopski klub Alkar iz Sinja.


hr Fri Jun 14 2019 16:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi
http://www.dalmacijanews.hr/files/572c990260f30053038b457a/80

4. put u humanitarne svrhe: Dina pliva za košarkaše

Sav prihod ide za kupnju sportske opreme invalidskim košarkašima
U nedjelju, 16. 6. 2019. Dina Levačić će po 4. put plivati u humanitarne svrhe, ovaj put za klub košarkaša invalida Split, za pomoć u kupnji njima neophodne sportske opreme.

Dinina akcija je bila predviđena za 7. svibnja, međutim, odgođena je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i njenih studentskih obaveza.

Plivati će od Maslinice na Šolti do splitske rive (25km). Iz Maslinice kreće u 12:00, a na Rivi se očekuje oko 18:00 h.


hr Fri Jun 14 2019 12:22:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Ostali sportovi

Pročitajte još . . .