Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/587203301eea8f3ed28b45d4/80
Foto: Marin Pitton / CROMETEO

HAK: Jak vjetar na jadranskoj magistrali

Zabrana se odnosi na državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj)
Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), izvjestio je u nedjelju ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Autoceste A1, A6 Rijeka-Zagreb, državne ceste DC1 između Karlovca i Splita te stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) otvorene su za sve skupine vozila.

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a snijeg pada mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici i zadarskoj županiji.


Facebook komentari

hr Sun Jan 08 2017 10:16:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58aea2cab47398de708b4594/80
Foto: Dalmacija News

Prosvjed pred Banovinom: "U najgorim danima tamo vam je kao da udišete najgori otrov koji čovjeku ubija dušu i tijelo"

Stanovnici naselja oko Karepovca, okupili su se pred zgradom Banovine, kako bi vijećnicima poručili da ne žele kompostanu i sortirnicu na Karepovcu te zahtjevaju da se raskinu ugovori s drugim gradovima i općinama koje svoj otpad odlažu na splitskom odlagalištu

Pedesetak stanovnika naselja oko splitskog odlagališta Karepovac okupili su se pred zgradom Banovine na mirnom prosvjedu kako bi gradske vijećnike upoznali sa svojim zahtjevima. Traže hitnu sanaciju Karepovca bez kompostane i sortirnice i raskid ugovora s gradovima i općinama koji svoj otpad odlažu na Karepovcu. S transparentima, maskama i gas maskama dočekivali su vijećnike.

- Pametni, pametno! - povikali su prosvjednici kada su ugledali Marijanu Puljak, predsjednicu stranke Pametno.

Ako se ne udovolji njihovim zahtjevima najavljuju da će blokirati odlaganje na Karepovcu svima osim Splićanima. 

- Već sam dugo godina na Karepovcu, moje je zdravlje odavno uništeno, ali se borim za svoje unuke i za svoju djecu. U najgorim danima tamo vam je kao da udišete najgori otrov koji čovjeku ubija dušu i tijelo. Treba se više to sanirati - kazala je prosvjednica Nediljka Buljubašić.

Prije samog početka sjednice gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je da je na vijećnicima danas da donesu samostalnu odluku.

- Nakon ugovora iz 2005. godine s Fondom za zaštitu okoliša potpisano je još sedam aneksa i oni su se obvezali da će sufinancirati prvu fazu sanacije i to je prva faza koju planiramo. Drugi dio nismo planirali, ali na nama je da se uskladimo s Planom gospodarenje otpadom. Na nama je da ustrajemo da riješimo tu prvu fazu, a drugu ćemo riješiti kada vidimo kako će se situacija razvijati. U svakom slučaju, mi nećemo dopustiti da Karepovac postane Lećevica - rekao je Baldasar.

Dodaje da u slučaju da gradski vijećnici danas donesu takvu odluku da sanacija može krenuti u roku od dva mjeseca, a plan je da se tijekom godina napravi otplinjavanje i da se Karepovac ozeleni. 

- Na Karepovcu se treba napraviti sanitarni deponij na kojem se može maksimalno odlagati do sedam godina dok traje sanacija, ali nama je cilj dvije, dvije i pol godine dok se ne otvori Centar u Lećevici - rekao je Baldasar i zaključio kako nitko ne želi da Karepovac postane Lećevica.

Facebook komentari

hr Thu Feb 23 2017 09:54:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ae901cb47398de708b4582/80

Plaća joj veća od Kolindine, a troši više od naših ministara

Marija Hrebac, šefica državne agencije koja ima 20-ak zaposlenih, odsjeda u luksuznim hotelima na egzotičnim otocima, troši na ručkove po pet tisuća kuna, vozi novi Volvo S60

Ona ima plaću višu od premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde GrabarKitarović. Na smještaj i putovanja u samo jednoj godini predvidjela je potrošiti 240.000 kuna.

Kad izađe s posla, sjeda u novi Volvo S60 koji je kupila Agencija koju vodi. Kad poželi dobar ručak, hotel ili treba nekoga počastiti, tu je službena kartica na kojoj je jedan mjesec napravila trošak od 18.759 kuna.

Upoznajte Mariju Hrebac, direktoricu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB). Ona je široj javnosti malo poznata, a u agenciji je tek 20-ak zaposlenih, koji i nemaju previše posla dok nema potresa u bankarskom sektoru, piše portal 24sata. Hrebac je mandat istekao još prije godinu dana, ali još je na čelu DAB-a.


Više na ručak nego ministar u godini

Njezini troškovi su iznenadili i neke saborske zastupnike, pogotovo kad se usporede s troškovima kartica nekih ministara. Primjerice, kako je objavio Večernji list, jedan od štedljivijih ministara je Zdravko Marić. On i njegovi ljudi su na službenoj kartici potrošili u godinu dana 4274 kune. Marić je šef uprave DAB-a i nadređeni je Hrebac koja je, prema računima koje posjedujemo, više potrošila na jedan ručak nego on kroz cijelu godinu.

Primjerice, samo na ručak u MM Boban Vinodol je u ožujku 2015. godine otišlo 5198 kuna. A to je samo jedan od računa u tom mjesecu u kojem je sa službene kartice DAB-a otišlo 18.759 kuna. Za smještaj u hotelu Varšavi otišlo je 2148 kuna, za restoran Takenkoko u Zagrebu 818 kuna, u pizzeriji Paesano 1013 kuna, restoranu Kopun 1085 kuna...


Porasla joj plaća od 23.000 kuna

Hrebac je došla na čelo DAB-a u proljeće 2012. godine kad je ministar financija bio Slavko Linić. Nakon imenovanja dva puta je kažnjena za sukob interesa jer je bila i u nadzornim odborima Croatia banke i hotelskog poduzeća Sunčani Hvar.
Prema zadnjim podacima, plaća joj je lani iznosila nešto više od 23.000 kuna. Ove godine je zbog porezne reforme porasla između tisuću i dvije kuna.

Istodobno, premijer Plenković je imao nešto više od 18.000 kuna, a predsjednica Grabar Kitarović 22.700 kuna. Iako su i njima porasle plaće, još ne mogu stići direktoricu čija je odgovornost ipak znatno manja nego njihova.

Iako ima još niz troškova po barovima i restoranima, primjerice trošak od gotovo 2500 kuna u kavani Johhan Franck u Zagrebu iz prosinca 2015. godine ili 834 kune u beach baru Bonj Les Bains na Hvaru iz rujna 2014. godine, najveći trošak čine brojna putovanja direktorice Hrebac. Mi imamo dokaze za putovanja 2014. i 2015. godine, ali ona su bila i lani.

U planu nabave za 2015. godinu, koji je javno objavljen na stranicama DAB-a, za smještaj i službena putovanja plan je bio potrošiti 240.000 kuna bez PDV-a.

- Redovito putuje samo direktorica, nisu to neke hrvatske delegacije - kaže sugovornik za 24sata iz DAB-a.

Tijekom dvije godine, za koje posjedujemo samo dio troškova sa službene kartice, Hrebac je bila u karipskoj državi Trininad i Tobago, a za hotel Hyatt Regency potrošeno je više od 14.000 kuna. Direktorica je bila i u Londonu više puta, u korejskom Seulu, rumunjskom Bukureštu, Varšavi, Bruxellesu, Dubrovniku, Ateni, Pragu...


"Ona putuje, a reže plaće čistačicama"

Iako jedan račun glasi na Sofitel Miami, direktorica je odgovorila da nikad nije putovala u taj američki grad poznat kao omiljeno ljetovalište.

- Ostao sam šokiran kad sam vidio sve te račune. Radi se o hotelima koji su uvijek s četiri ili pet zvjezdica. Istodobno, ta ista ravnateljica bez legalnog mandata otpušta i reže plaće čistačicama, a otkaz je dala čak i sindikalnom povjereniku. Od 20 zaposlenih, pola je na bolovanju zbog nje. I sve joj toleriraju - kaže Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živoga zida.

Bunjac je u Saboru prozvao HDZ jer se naslađuje s pritvorenim SDP-ovcem Tomislavom Sauchom, a ne vidi što radi direktorica u DAB-u.

- Neka i ministar Marić i premijer Plenković raščiste stvari s Hrebac - prozvao je Bunjac.

Mjesečni računi za kartice na ime Marije Hrebac variraju od 4800 do 18.759 kuna. U listopadu 2014. otišlo je 17.775 kuna, mjesec ranije 13.646 kuna, u prosincu 2015. godine otišlo je 9800 kuna...

Više pročitajte OVDJE.

Facebook komentari

hr Thu Feb 23 2017 08:35:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a551d7b47398144e8b4671/80
Foto: Pixabay

HAK: Magla na cestama, vozači oprezno!

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Istri, Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru, a na autocesti između Kikovice i Tuhobića je vrlo gusta, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub

Ima je na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Orehovice i tunela Tuhobić te čvora Vrata i tunela Sleme. Između Kikovice i tunela Tuhobić vozi se usporeno zbog vrlo guste magle koja smanjuje vidljivost od 40 do 100 m. Vozačima savjetujemo da voze opreznije.

Jak vjetar povremeno puše na dionici autoceste A1 između mosta Miljanica i tunela Mala Kapela te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Vrata i Vrbovsko.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Lici i Gorskom kotaru. 

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnim prijelazima Pasjak i Bajakovo, na kojemu je kolona oko 3 kilometra.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Facebook komentari

hr Thu Feb 23 2017 08:35:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ad3b6eb47398e66a8b45aa/80
Foto: Rade Popadić

Odgovara im: Što su duže liste čekanja, bolnice više zarađuju

HZZO bolnicama plaća za svaku obavljenu pretragu i, koliko god to čudno zvučalo, bolnicama odgovaraju liste čekanja te što više obavljenih pretraga i operacija, tvrde stručnjaci
Liste čekanja su složen problem za koji ne postoji jednostavno rješenje. Imamo niz nepotrebnih bolnica koje, kako bi opravdale svoje postojanje, moraju producirati što više zdravstvenih usluga. To je jedini način da opstanu, zato i zakazuju brojne pretrage i zahvate.

Govori to stručnjak za javno zdravstvo, dr. Dražen Gorjanski, liječnik iz osječkog HZZO-a. Zdravstvo je u Hrvatskoj, tvrdi, koncipirano tako da što se više usluga obavlja, to je veća zarada zdravstvenih ustanova.

- HZZO bolnicama plaća za svaku obavljenu pretragu i, koliko god to čudno zvučalo, bolnicama odgovaraju liste čekanja te što više obavljenih pretraga i operacija - rekao je Gorjanski smatrajući da je to apsurdno.

- Svim zdravstvenim sustavima odgovara što više bolesnih ljudi dok god su koncipirani tako da novac dolazi od obavljenih zdravstvenih usluga. Uz to, imamo i snažnu propagandu prevencije, pa se pacijenta pod tom izlikom upućuje na gomilu, često nepotrebnih pretraga. Znam za slučaj mladog sportaša koji je dobio udarac u glavu, nije imao nikakvih tegoba, ali mu je bez obzira na to određeno čak 13 pretraga - govori dr. Gorjanski za 24sata dodajući da uređeni zdravstveni sustavi, u koje naš ne spada, imaju hodograme, odnosno striktno određena pravila koje se pretrage propisuju u slučaju svake pojedine dijagnoze. Svaki liječnik je odgovoran ponaosob ako odstupi od hodograma.


Ljudi u zdravstvu trebali bi više raditi?

No u Hrvatskoj toga nema, pa se pretrage često određuju stihijski. Dr. Gorjanski također smatra da bi financiranje u zdravstvu trebalo ići po obrnutom načelu od onog koje je sad, odnosno da bi trebalo plaćati za zdrave pacijente i uspjeh da se pacijenta učini i održi zdravim, a ne za bolest i sve što uz nju ide. Siniša Varga, nekadašnji ministar zdravlja, 2015. godine je za postignuti učinak nagradio ponajbolje hrvatske liječnike, koje su potom pitali koji bi bili njihovi recepti za spas hrvatskog zdravstva. Redom su odgovarali kako bi ljudi u zdravstvu trebali više raditi, da bi trebalo zabraniti model da svaki ministar kad dođe na vlast mijenja strategiju poslovanja te da bi liječnike trebalo osloboditi administrativnih poslova. Jednoglasno su se složili da zdravstvo treba voditi struka, a ne politika. Jedan od deset nagrađenih liječnika bio je i prof. Stipislav Jadrijević, kirurg KB-a Merkur.

- Poboljšanje zdravstvenog sustava vidim isključivo kroz konsenzus i suradnju svih političkih opcija - rekao je Jadrijević smatrajući da zdravstvena strategija ne smije biti periodična te da struka i politika moraju sjesti za isti stol i usuglasiti se o dugoročnoj strategiji te je se potom i pridržavati bez obzira na to tko je na vlasti. Kao ključni problem zdravstvenog sustava, tad također nagrađeni prof. dr. Branislav Kocman vidi u nesrazmjeru između izdvajanja i potrošnje.

- Neracionalan pristup može se vidjeti s obje strane, kako kod liječnika, tako i kod pacijenata koje se često šalje na nepotrebne preglede u bolnice. Ti isti pacijenti kod kuće imaju višak lijekova, a to je nedopustivo. Uvjeren sam da se reforma mora provoditi na obje strane sustava, i to kroz dugoročnu strategiju koja ne smije biti podložna politici - kaže Kocman, također kirurg KB-a Merkur.     

Kako tvrde zaposlenici zdravstvenih ustanova, medicinska sestra, primjerice, na prijamu svakog pojedinog bolesnika mora izgubiti minimalno pola sata za upisivanje raznih, često nepotrebnih podataka, pa se događa da se većinu vremena ne bavi pacijentima.

Kako je moguće da doktor koji radi u javnoj zdravstvenoj ustanovi, uz sav svoj posao, stigne i privatno obrađivati pacijente, pita se struka. Smatraju da je organizacija poslovanja u bolnici ključan faktor koji bi trebao dovesti do smanjenja listi čekanja. Sve počiva na entuzijazmu pojedinaca, tvrde. Jedino kontrola rada može pridonijeti napretku, prenosi 24sata.


Facebook komentari

hr Thu Feb 23 2017 08:05:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .