Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5faeb7ef6f52df593c8b4579/80

U Splitu održana početna konferencija EU projekta “Izgradnja ceste Pučišća – Povlja, dionica Pučišća – Uvala Luka“

Izgradnjom ove prometnice otvorit će se nove razvojne perspektive, smanjit će se vrijeme putovanja i poboljšati kvaliteta života na lokalnoj razini.
Danas je u Splitu održana početna konferencija u sklopu EU projekta Izgradnje ceste Pučišća -Povlja, dionice Pučišća - Uvala Luka. Nositelj ovog infrastrukturnog projekta je Županijska uprava za ceste na području Splitsko-dalmatinske županije, a projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 60.797.696,35 HRK, iznos bespovratnih EU sredstava 51.678.041,90 HRK, a ostatak je financiran državnim sredstvima. Radovi na projektu započeli su prije mjesec dana, a očekivani rok trajanja je 18 mjeseci.

Izgradnja ceste Pučišća - Povlja (uvala Luka) predstavlja prvu fazu projekta rekonstrukcije i izgradnje ceste Supetar - Pučišća - Povlja - Sumartin, kojim se nastoji povećati ukupna kvaliteta prometne povezanosti svih mjesta na otoku Braču. Prva faza projekta uključuje izgradnju prve dionice prometnice Pučišća - Povlja duljine 4.8 km, a druge dvije faze koje čine cjelokupan projekt, uključuju izgradnju druge dionice prometnice Pučišća - Povlja duljine 10.4 km te rekonstrukciju postojećih prometnica Supetar - Pučišća i Povlja – Selca ukupne duljine 31.6 km.

Marino Kaštelan, načelnik Općine Pučišća održao je uvodni govor u kojemu je naglasio važnost izgradnje ove prometnice. Istaknuo je da su Bračani zahvaljujući radu i samoprijegoru brojnih pojedinaca te podršci Županije i Vlade konačno dočekali „cestu dugu 50 godina“. Naglasio je da usprkos svim naporima, to ne bi bilo moguće bez EU fondova i njihove programske odrednice usmjerene poboljšanju povezanosti otoka s kopnom.

- Ukoliko budemo imali snage i upornosti dovršiti sve tri faze ovog projekta, od „Brača prvog“ stvorit ćemo jedan Brač! – poručio je Kaštelan.

Uz načelnika Kaštelana, govore su održali Petar Škorić - ravnatelj Županijske uprave za ceste Split te Splitsko - dalmatinski župan Blaženko Boban.

Škorić je istaknuo da će se realizacijom ovog projekta prometna udaljenost Pučišća i Povlja smanjiti za 12,5 km, a što će izravno utjecati na bolju prometnu povezanost općina i svih naselja koja se nalaze na istočnom području otoka, zajedno s otočnim središtem – Supetrom, ali i s regionalnim centrom - Splitom.

- Izgradnjom ove prometnice otvorit će se nove razvojne perspektive, smanjit će se vrijeme putovanja i poboljšati kvaliteta života na lokalnoj razini - istaknuo je Petar Škorić naglasivši kako će ŽUC Split svojim djelovanjem nastaviti doprinositi daljnjem ravnomjernom razvoju prometne i druge infrastrukture širom naše županije.

Župan Blaženko Boban istaknuo je kako će izgradnjom ove prometnice, kao i planiranim proširenjem ZL Brač, koja je također smještena na području Općine Pučišća, te izgradnjom drugih luka na moru, znatno porasti kvaliteta života na Braču.

- Otvorit će se dodatne turističke, ali i gospodarske perspektive što se ogleda u razvoju novih kamenoloma i izgradnji teretne luke u uvali Veselje te kroz izgradnju zone turističko – ugostiteljskog karaktera u perspektivnoj uvali Luke – poručio je Boban. 

Najavio je i realizaciju preostalih faza projekta u sljedećem programskom razdoblju te posebno pohvalio rad ŽUC-a koji kvalitetno i racionalno upravlja s više od 1700 km županijskih i lokalnih cesta.

- Županijske uprave za ceste temelj su i jezgra daljnjeg upravljanja najvećom mrežom cesta u RH, a kroz skore izmjene Zakona o cestama potrebno je konačno riješiti pitanje održivog i stabilnog sustava financiranja županijskih i lokalnih cesta u RH – zaključio je župan.

Po završetku početne konferencije organiziran je odlazak na Brač gdje su predstavnici ŽUC-a i Splitsko-dalmatinske županije u pratnji izvođača obišli već započete zemljane radove na trasi buduće prometnice.
hr Fri Nov 13 2020 17:48:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7492f929111c378d8b459e/80
Foto: Pixabay

Nakon uvođenja novih mjera: Inspektori proveli više od tisuću nadzora, evo koliko je bilo kršenja

U ponedjeljak bi na Vladi trebao biti i prijedlog kazni za nenošenje maski i druga kršenja mjera od strane građana

Od ponoći, kada su na snagu stupile nove mjere, pa do poslijepodnevnih sati provedeno je više od tisuću inspekcijskih nadzora u cijeloj državi.

Utvrdili su da je bilo više od 50 slučajeva kršenja mjera, od čega ih je većina prošla s upozorenjima. Sedamnaest je prekršajnih prijava te jedna kaznena.

Za nadzor je mobilizirano još 77 pripadnika civilne zaštite, a u ponedjeljak bi na Vladi trebao biti i prijedlog kazni za nenošenje maski i druga kršenja mjera od strane građana. Predloženo je, kako doznajemo, da te kazne budu između 500 i 1500 kuna. - piše Dnevnik.hr

hr Sat Nov 28 2020 18:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Objavljena dugoročna prognoza za zime, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane. - navodi Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za ovu zimu.

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka. - najavljuju iz DHMZ-a.

- Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg. - navode.

- Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

hr Sat Nov 28 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .