Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae483532af47fb68c8b49c5/80
Foto: Guliver/Thinkstock

3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju

Piletina je savršeno pečena na roštilju kad središnji dio mesa doseže temperaturu od 73 Celzijeva stupnja.
1. Ne zaboravite na marinadu
Meso će imati bolji okus ako ga prije stavljanja na roštilj mariniramo u kombinaciji ulja i začina barem nekoliko sati, a idealno bi bilo večer prije pečenja. Piletina se izvrsno sljubljuje s medom, limunom, češnjakom, senfom, paprom, crvenom paprikom, timijanom, ružmarinom i majčinom dušicom. 

Marinada će podariti bolji okus bilo kojem dijelu mesa, a posebno je važna kada grilamo pileća prsa koja su inače nemasna, te nemaju mnogo okusa

2. Nemojte peći nejednake komade mesa

Nejednaki komadi mesa zahtijevaju različitu termičku obradu što je posebno nezgodno kada pečemo roštilj. Da bi izbjegli komade piletine koji su s jedne strane isušeni i prepečeni, a s druge strane sirovi ujedinačite komade koje stavljate na roštilj. 

Iskusni kuhari znaju ispeći cijelo pile na roštilju 

Pileća prsa možete izravnati batom za meso prije pečenja. Za pečenje na roštilju posebno je izazovan zabatak. Najbolje bi bilo odvojiti batak od zabatka prije pečenje, ili ga odkoštiti ako želite biti sigurni da će biti dobro pečen. 

3. Ne udaljavajte se od roštilja 

Piletinu je lako presušiti i prepeći na roštilju, pa stalno treba biti u blizini i provjeravati je. Ako niste vješti u procjenjivanju pečenosti dodirnom prsta o površinu mesa, nabavite kuhinjski termometar. Piletina je savršeno pečena kad središnji dio mesa doseže temperaturu od 73 Celzijeva stupnja, piše punkufer.hr.

 
hr Sat Apr 28 2018 16:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5524d1b6d92d8638058b45ef/80

Žao nam je, ali stvar koju najviše koristite tijekom treninga je leglo bakterija

Ne perete je dovoljno često ni dovoljno detaljno.

Pogađate? Riječ je o bočici iz koje svako malo tijekom treninga popijete gutljaj vode. U toj istoj bočici često nosite zdrave napitke, smoothieje, čajeve i slično. No, čini se da je baš i ne održavate onako kako bi bilo poželjno. Barem tako tvrdi istraživanje provedeno 2018. godine u Brazilu.

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju kako se na bočicama s vodom, osobito onima koje nosite u teretanu, može nalaziti puno više bakterija nego što mislite.

Uspoređeno je 30 čistih nekorištenih boca s 30 identičnih, ali korištenih i koje pripadaju sportašima. Pokazalo se kako je 83 posto korištenih boca kontaminirano, odnosno zagađeno. 

Najčešće pronađena bakterija je Zlatni stafilokok. On se najčešće nalazi u predvorju nosa, pazusima i preponama. U slučaju oštećenja kože ili sluznice, stafilokoki dospijevaju u tkivo i ondje mogu izazvati lokalnu infekciju.

Kako je istraživanje pokazalo, najčešći način prenošenja bakterija je dodirivanjem bočice prljavim rukama, a ne ispijanjem sadržaja iz nje. No, koliko god strašno zvučalo, istraživači naglašavaju da nema mjesta panici jer ove bakterije najčešće ipak neće uzrokovati probleme pošto im je ljudska koža prirodno stanište.

Ipak, koliko bi često trebali oprati svoju bočicu?

Kako su istraživači rekli za Runner's World, u idealnom slučaju trebalo bi je prati nakon apsolutno svakog korištenja, čak i ako se u njoj nalazila "samo" voda. Također, naglasili su kako je uvijek puno bolja opcija odabrati čelične, metalne ili staklene boce, a izbjegavati plastične. Naime, upravo se na plastičnim bocama lakše zadržavaju bakterije.

hr Thu Jan 17 2019 20:19:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54f9f122b07835ba108b4850/80
Foto: Ilustracija Screenshot YouTube

Ispijanje gin tonica može ubrzati vaš metabolizam, otkrilo je istraživanje

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Food & Nature, omiljeno piće mnogih, gin tonic, čini čuda za struk.

Istraživanje provedeno na latvijskom Sveučilištu Sigulda kaže da gin ubrzava metabolizam i pomaže tijelu brže sagorjeti kalorije, piše Index.

Grupa znanstvenika je za potrebe istraživanja rasporedila miševe u dvije skupine. Jedna je konzumirala gin, a druga vodu, pa im je mjeren potencijal sagorijevanja kalorija. Rezultat kaže: “Kod miševa koji su dobili gin uočeno je 17-postotno povećanje bazalnog metabolizma, dok kod miševa koji su pili vodu nije uočena promjena.”

“Ovo je dokaz da gin može imati učinak na mršavljenje”, kaže autorica studije, profesorica Thisa Lye.

Istraživanje sugerira da gin uzrokuje efekt takozvanog “naknadnog izgaranja” zbog kojeg tijelo sagorijeva kalorije i do sat vremena nakon konzumacije, odnosno dok jetra obrađuje alkohol, pa je krajnji rezultat ubrzanje metabolizma.

Ipak, autori kažu da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se potkrijepila ova tvrdnja.

hr Thu Jan 17 2019 20:19:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5592314de69f4e07008b5c5b/80
Foto: Screenshot YouTube

Čak 40 posto žena misle da su prerano izgubile nevinost

Prva seksualna iskustva mogu utjecati na kasniji seksualni život te ne treba žuriti sa stupanjem u spolne odnose, savjetuju stručnjaci
Istraživanje koje je nedavno provedeno u Velikoj Britaniji na više od 3000 ispitanika pokazalo je da čak 40 posto žena i 26 posto muškaraca vjeruje da su prerano izgubili nevinost, piše Život i stil.

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi od 18 do 24 godine, a rezultati su pokazali da ih je većina svoje prvo seksualno iskustvo imala prije 18. rođendana.

Na pitanje zbog čega su se požurili stupiti u seksualne odnose, glavni je odgovor bio taj da su osjećali pritisak okoline. To je osjećalo 20 posto žena i 10 posto muškaraca. Danas bi učinili drukčije i pričekali dok zaista ne budu spremni.

"Svaka mlada osoba je drugačija. Neki 15-godišnjaci su spremniji stupiti u seksualne odnose od 18-godišnjaka", objasnila je voditeljica studije i profesorica reproduktivnog zdravlja Kaye Wellings. 

Wellings dodaje kako rezultati ovog istraživanja ukazuju na potrebu boljeg seksualnog odgoja u školama koji bi se među ostalim trebao sastojati u učenu komunikacije s partnerom i osvještavanju vlastitog dostojanstva. 

hr Thu Jan 17 2019 20:19:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c06dd190e493871388b458c/80
Foto: HRT

Poznata su imena finalista Dore 2019: Uz većinom mlade pjevačke nade sreću će okušati i Lidija Bačić

Poznati su finalisti Dore, njih 16, koliko će ih se natjecati na izboru za hrvatskog predstavnika za Pjesmu Eurovizije.
Dora će se održati u Opatiji 16. veljače u Sportskoj dvorani Marino Cvetković. Među izabranima su i neki pjevači javnosti poznatiji iz popularne HRT-ove emisije 'A strana', a od afirmiranijih imena ističu se Luka Nižetić, Lidija Bačić, Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić, piše tportal.

Stručni ocjenjivački sud u sastavu Ivana Vrdoljak Vanna, Antonija Šola, Zlatko Turkalj Turki, Igor Geržina, Ante Pecotić, Zlatko Gal i predsjednik žirija Željen Klašterka u protekla dva dana preslušao je sve pjesme koje su pristigle na natječaj. Imena finalista objavljena su u četvrtak u podne na web stranici Dore.

Listu donosimo prema abecedom redu naziva pjesama:

1. ALL I REALLY WANT (E. Lovrić – E. Lovrić – E. Lovrić/O.Dešić) – ELIS LOVRIĆ

2. AMORERO BRUTALERO (B. Mihaljević – M. Mihaljević – B. Mihaljević) – LUKA NIŽETIĆ

3. BACK TO THE SWING (T. Hrelec – T. Hrelec – T. Hrelec) – GELATO SISTERS

4. BROD BEZ IMENA (E. Botrić/M. Šimac – M. Šimac – E. Botrić) – 4 TENORA

5. DON'T GIVE UP (P. Martinjak – P. Martinjak/M. Johansson – P. Martinjak) – BETA SUDAR

6. I BELIEVE IN TRUE LOVE (D. Rapotec Ute – T. Bon/B. Brunović – D. Rapotec Ute) – BERNARDA BRUNO

7. INDIGO (T. Huljić – V. Huljić – L. Škaro/T. Huljić) – DOMENIKA

8. IN THE SHADOWS (M. Matijević Sekul/M. Kolarić/B. Kolarić – M. Kolarić/M. Matijević Sekul/B. Kolarić – M. Matijević Sekul) - MANNTRA

9. NE POSTOJIM KAD NISI TU (M.D. Rus – M.D. Rus – M.D. Rus/M. Blum) – JURE BRKLJAČA

10. REDEMPTION (A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro – A. Pupavac - A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro) – EMA GAGRO

11. TEBI PRIPADAM (I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić) – LEA MIJATOVIĆ

12. TEK JE POČELO (D. Dumančić – Fayo – B. Đurđević) – LIDIJA BAČIĆ LILLE 13. TELL ME (J. Bosančić – J. Bosančić – J. Bosančić/A. Devčić/H. Domazet) – JELENA BOSANČIĆ

14. TOWER OF BABYLON (T. Huljić – V. Huljić/I. Huljić –L. Škaro/T. Huljić) – LORENA BUĆAN

15. THE DREAM (J. Houdek – J. Houdek/C. Mason/A. Čubrić – I. Škunca/F. Gjud) – ROKO BLAŽEVIĆ

16. VRIJEME PREDAJE (A.T. Eterović – L. Čeči Baksa – A.T. Eterović) – BOJAN JAMBROŠIĆ i DANIJELA PINTARIĆ

Odabrane su, također, dvije rezerve:

1. rezerva: DON'T SAY YOU LOVE ME (S.S. Skansi – S.S. Skansi/A. Šerić – S.S. Skansi) - TONKA

2. rezerva: NISAM TO ŠTO ŽELE (K. Verson – K. Verson – S. Pasarić) – KIM VERSON

hr Thu Jan 17 2019 15:47:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .