Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e170af729111cb95a8b45a2/80
Foto: Darko Kunac Bigava / Morski.hr

Ribar iz Podgore ulovio uređaj NASA-e: Amerikanci ga žele natrag, a on želi odštetu

Priča o misterioznom uređaju koji je kod Mljeta pronašao ribar Darko Kunac Bigava iz Podgore ima još misteriozniji nastavak. Čini se da je poslan iz NASA-e. Amerikanci su zvali ribara i traže uređaj natrag

Posada ribarskog broda Marian II sa 140 metara dubine povukla je uređaj koji im je pokidao mreže. Uređaj su 'ulovili' između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima. Morski.hr poslao je upite i nazvao Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova te PU dubrovačko neretvansku, ali i Američku ambasadu.  Službeni odgovor još im nije stigao ni iz jedne institucije.

Ali zato neslužbene informacije 'cure na sve strane'. Ribar Darko Kunac Bigava za Morski.hr je potvrdio da su ga jutros radio vezom kontaktirali preko VHF kanala 16 s američkog vojnog broda i da su uređaj tražili natrag. To bi bila i prva potvrda podrijetla pronađene, čini se ipak, vojne 'igračke'.

- Zvali su me priko VHF-a. S njima je Hrvatska obalna straža. Traže da im ga vratim, a ja ne dam dokle se šteta ne isplati, rekao je ribar Kunac koji je jučer ispričao da mu je uređaj na mrežama ostavio štetu od oko 20 tisuća kuna. Još lažu da je bio radio oglas. Provjerio sam preko obalne radio postaje Dubrovnik i nema nikakvog oglasa - ispričao je Darko Kunac Bigava kojeg je zvao i lučki kapetan na kojeg, kažu, rade pritisak da Kunca zamoli da vrati uređaj. 

- Eto, hrvatski časnik obalne straže laže hrvatskog ribara i sudionika Domovinskog rata koji mu je državu stvorija i da posal i uniformu. Zanimljivo - ispričao je Darko Kunac Bigava.

Amerikanci mu znaju i nadimak 'Bigava', čuo ih je da ga spominju.

- Opet su me zvali na radio stanicu, pa na kraju i na mobitel. Pričao sam s našim ljudima, mislim da je jedan od njih poručnik korvete. Ponovio sam im da ne dajem ništa bez naknade štete! Rekli da će se javit. Onda je zvao lučki kapetan iz Dubrovnika i da su njega zvali i rekli mu da ja to vratim i da će mi štetu nadoknaditi. Nisam htio pristati na nikakva obećanja, nego ja njima ovo, a oni meni neka plate odmah jer šteta nije mala. Rekli su da zapovjednik ima novca.

- Maltretiraju me psihički. Osim mog imena i prezimena čuo sam da spominju i nadimak „Bigava“, znači da su čitali što je pisalo na portalu jutros. Na kraju su mi rekli da zapovjednik ima dolare na brodu, pa sam im odgovorio da moram izračunat koliko je to dolara. Ono šta me najviše ražalostilo je da mi se na telefon javlja hrvatski časnik obalne straže s palube stranog broda i kaže na kraju „Ajde javite mi da ne trošim impulse", kaže Kunac.

Potvrda: Uređaj stigao iz NASA-e

Morski.hr piše da su u međuvremenu dobili i dokument koji potvrđuje da je uređaj u Hrvatsku stigao u studenom i to s adrese Stennis Space Centar, odnosno američkog svemirskog centra NASA-e. 

Doznajemo i to da su Amerikanci (a s time i naše ključne službe, Ministarstvo obrane prije svega) upoznati s razlogom zašto je uređaj tamo ali to ne mogu komentirati za medije. Naš izvor nam nije smio reći više osim da se na adresi pošiljatelja nalazi Maritim tactical control (ili pomorski taktičko-zapovjedni center) koji je vlasnik uređaja.

Na fotografiji možete vidjeti „Waybill nubmer“, odnosno broj pošiljke koji odgovara onome na naljepnici uređaja pronađenog u moru kod Mljeta. U dokumentu možete vidjeti odakle je pošiljka poslana, kuda je putovala i kad je stigla, navodi Morski. 

Navedeni paket putovao je DHL-om, što se može provjeriti i po broju paketa.

hr Thu Jan 09 2020 12:14:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e33d2bd29111c1f1f8b45a6/80

Gradonačelnik Solina pozitivan na koronavirus, Ninčević poručio: 'Ovo je dokaz da nitko nije imun na virus!'

Javnost je obavijestio putem duže objave na društvenim mrežama.
Broj oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji popeo se na 65 osoba, a danas su, u popodnevnim satima, objavljeni podaci koji ukazaju na rapidan rast. Pozitivno na koronavirus je bilo čak 13 novih osoba.

Uz broj novozaraženih objavljena su i mjesta odakle osobe dolaze, a među ostalim je napisano kako je jedna osoba s područja Solina. Vijest kako je pozitivan na koronavirus objavio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Javnost je obavijestio putem duže objave na društvenim mrežama.
- Nisam putovao nigdje vani, pridržavao sam se svih mjera zaštite, nosio masku i rukavice, redovito prao i dezinficirao ruke, ali odgovoran posao gradonačelnika i člana Stožera civilne zaštite, kontakti i provođenje mjera Nacionalnog stožera doveli su me negdje u kontakt sa virusom.
Lagane simptome u obliku blage glavobolje i temperature od 37.4 osjetio sam u četvrtak popodne te sam se odmah stavio u samoizolaciju.
U petak nisam išao na posao, kontaktirao sam epidemiologa koji mi je sugerirao, s obzirom na posao koji obavljam i brojne kontakte, da napravim test na koronavirus. 
Danas u popodnevnim satima sam obaviješten da mi je test pozitivan i naravno da sam odmah u razgovoru sa eplidemiologom dao sve kontakte - u obitelji i na radnom mjestu, a i osobno sam kontaktirao te osobe radi eventualne samoizolacije, napisao je Ninčević.

Naglasio je kako će Gradska uprava i Stožer civilne zaštite Solina i dalje funkcionirati.

- Ja se osjećam dobro, imam blage simptome kao kod prehlade i blaže gripe, te ću od kuće koordinirati radom Gradske uprave i zajedno s kolegama sudjelovati u provođenju odluka iz nadležnosti Stožera civilne zajednice grada Solina, dodao je te kazao kako je njegov pozitivan test tek dokaz da nitko nije imun na virus.

Sve Solinjanke i Solinjane pozvao je da se čuvaju i pridržavaju mjera Nacionalnog stožera.
- Uvjeravam vas, iz ovoga ćemo kao pojedinci i kao zajednica izaći još jači, zaključio je Dalibor Ninčević.

hr Sat Mar 28 2020 21:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7efadb29111c6cb08b4684/80
Foto: Pixabay

Još 13 osoba zaraženo u Splitu, Karin: 'Očekujemo porast oboljelih, nadam se da brojka neće eskalirati!'

Ukupan broj oboljelih na području Splitsko-dalmatinske županije popeo se na 65.

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 13 osoba u odnosu na jutros pozitivno na koronavirus.

- Devet zaraženih osoba je iz Splita, a jedna iz Brela te jedna iz Solina. Tri osobe su zdravstveni djelatnici, izvijestili su iz splitskog Stožera. 

Osobe se nalaze u samoizolaciji i dobrog su općeg zdravstvenog stanja. 

- Očekujemo porast broja oboljelih, ali nadamo se da će se raditi o brojkama koje neće eskalirati. Sve zdravstvene službe odrađuju lavovski posao i poduzimaju sve mjere u sprječavanju širenja ovog virusa i infekcije, kazala je u razgovoru za N1 Željka Karinravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Ukupan broj oboljelih na području Splitsko-dalmatinske županije popeo se na 65.

hr Sat Mar 28 2020 19:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7f991429111ca3b38b459a/80
Foto: brela.hr

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Brelima, načelnik Ursić: 'Mještani olako shvaćaju pandemiju!'

Zaražena osoba bila je u samoizolaciji, kao i ostatak obitelji.
Prvu osobu zaražena koronavirusom dobila su i Brela. Zaražena osoba bila je u samoizolaciji, kao i ostatak obitelji, a tijekom dana došao je rezultat testa napravljenog jučer poslijepodne.

Informaciju je potvrdio načelnik Brela, Stipe Ursić.

- Nema razloga za paniku, ali ono što nas zabrinjava je činjenica da dobar dio mještana olako shvaća ovu pandemiju virusa. Nevjerojatni su razlozi koje neki mještani navode za izdavanje propusnica. Molimo vas sve još jednom da ozbiljno shvatite ovu situaciju. Ostanite u svojim domovima i ne izlazite bez valjanog razloga vani, istaknuo je Ursić.

Inače, Stožer civilne zaštite u Brelima istaknuo je kako je lažno da je omogućeno slobodno kretanje po Makarskoj rivijeri te da je to jedino moguće uz propusnice.

- Komunalni redari i DVD Brela nastavljaju sa patroliranjem mjesta i upozoravanjem svih onih zatečenih na javnim površinama koji se ne pridržavaju do sada izrečenih mjera, kazao je Ursić.
hr Sat Mar 28 2020 19:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7f893729111ca3b38b457a/80
Foto: Bolnica-du.hr

U dubrovačkoj bolnici dvije osobe spojene na respirator, stanje im se pogoršalo

Riječ o osobama starije životne dobi.

U odnosu na posljednje informacije koje je objavio Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, kod dvoje pacijenata hospitaliziranih u OB Dubrovnik zbog COVID-19 infekcije tijekom subote je došlo do pogoršanja općeg stanja. 

Slijedom toga oni su intubirani i spojeni na respirator, a potom upućeni u KBC Split, Regionalni respiratorni centar Križine prema unaprijed zadanom protokolu.

Riječ o osobama starije životne dobi.

Ukupan broj zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje je 31, a dvije su osobe izliječene.

hr Sat Mar 28 2020 18:28:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .