Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/534a5d9d179942db13e9ab06/80

Smijeh je najbolji lijek

Znanstvenici su izračunali da normalan zdrav smijeh traje između šest i osam sekundi

Smijeh je najbolji lijek, kaže stara izreka, no njemački profesor humane biologije Carsten Niemitz tvrdi da je korist od humora i smijeha po zdravstveno stanje pojedinca vrlo stvarna. 

Iako još ne postoje fioziološki pokazatelji zdravstvene koristi od smijeha, znanstvenici su prilično sigurni u to da se za vrijeme iskrenog smijeha oslobađa endorfin, hormon koji se izlučuju u mozgu, a zovu ga još i hormonom privrženosti. Smanjuje stres i potiče osjećaj sreće. On je i regulator boli. 

Ovaj hormon ne izlučuje se stalno poput serotonina, nego samo u pojedinim situacijama - kad smo pod velikim stresom, kad osjećamo bol, opasnost ili nešto vrlo lijepo. Endorfin ima takozvani SOS učinak jer se stvara po potrebi.

"Terapija smijehom" nije neka besmislica kako isprva zvuči, kaže Niemitz. 

"Isprva se čini kao terapija koju vam nudi neki 'blefer'. Početnicima koji pohađaju terapiju smijehom isprva je ona neobična, no s vremenom shvaćaju da je to prava terapija koja može ublažiti čak i simptome depresije", kaže prof. Niemitz. 

Smijeh se može izazvati duhovitom šalom, ali i fizičkim stimulansom, poput golicanja. I jedno i drugo je jednako zdravo, tvrdi profesor te dodaje da smijeh potiče osjećaj privrženosti i bliskosti među ljudima.

Ističe kako ne treba brinuti da ćete se od "previše smijeha razboljeti"ili da će vam od njega pozliti. Pritom misli na grohotan smijeh osobe koja se ne može prestati smijati. 

Znanstvenici su izračunali da normalan zdrav smijeh traje između šest i osam sekundi. 



Facebook komentari

hr Fri Nov 04 2016 13:44:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36c98fb9e03ea72b8b4578/80
Foto: Pixabay

Volite češnjak, ali ga izbjegavate zbog zadaha? Ovako se riješite neugodnog mirisa

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka
Svima je već poznato da je češnjak najbolji prirodni antibiotik, no još je poznatiji zadah nakon konzumiranja češnjaka. 

No, to ne znači da ga trebate izbjegavati jer češnjak zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava drži infekcije dalje od vas. Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka.

Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjaka. - piše Večernji list


Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 20:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36c84fb9e03eb0278b4687/80
Foto: Instagram

Vjenčanje u tajnosti: Goran Ivanišević oženio Nives Čanović

Nagađalo se da će se par vjenčati 2018. Goran je Nives zaprosio još ljetos, a svi su primijetili da radijska voditeljica nosi zaručnički prsten

Radijska voditeljica Nives Čanović (35) u petak je postala gospođa Ivanišević. S proslavljenim tenisačem Goranom Ivaniševićem (46) u tajnosti se vjenčala u Zagrebu, javljaju Sportske novosti.

Nagađalo se da će se par vjenčati 2018. Goran je Nives zaprosio još ljetos, a svi su primijetili da radijska voditeljica nosi zaručnički prsten.

Vjenčanje je bilo u tajnosti jer je Nives poželjela intimnu ceremoniju na koju su pozvali tek obitelj i najbliže prijatelje. Detalje i nakon slavlja drže u najstrožoj tajnosti.

- Nemam komentar. Hvala lijepa - rekla nam je Nives o vjenčanju, ali se sretno smijala. Goran Ivanišević je isključio mobitel. Medeni mjesec par će vjerojatno provesti u Melbourneu jer Gorana čekaju obveze u Australiji. Par se, navodno, nedavno uselio u stan u Ban centru u središtu Zagreba. 

Goranovi i Nivesini najbliži prijatelji nisu iznenađeni vjenčanjem jer tvrde da je par jako zaljubljen. Nives je upoznala Goranovu djecu, koju tenisač ima iz braka s bivšom manekenkom Tatjanom Dragović. Radijska voditeljica nikad nije skrivala želju da i sama postane majka. - prenose 24sata

Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 20:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36af81b9e03e8a298b4618/80
Foto: D.N.

Otvoren Božićni sajam u Imotskom

Organizator čitave manifestacije je Grad Imotski, uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta i lokalne Turističke zajednice

U ulici Ante Starčevića u Imotskom, prigodnim programom otvoren je “Božićni sajam“ uz nastup klape “Pasika“. Nastao po uzoru na slične manifestacije organizirane u velikim gradovima države, “Božićni sajam“ u Imotskom zamišljen je kao adventsko ili predblagdansko okupljanje i druženje Imoćana i njihovih gostiju, uz neizostavnu lokalnu raznoliku gastronomsku ponudu. Ne osobito povoljni vremenski uvjeti nisu omeli planove organizaora.

Program se održava u razdoblju od 17.12. 2017. do 05.01. 2018. godine, a predviđa različite mozaičke sadržaje kao kulisu tradicionalnim zbivanjima. Tako su najavljeni nastupi klapa “Pasika“ i “Podgora“, kao i predstavljanje folklornih skupina iz susjedne Bosne i Hercegovine, točnije iz Posušja i Rakitna; nastupe mažoretkinja iz Gruda (BiH) i Imotskog; glazbeni nastupi Roka Mustapića, Helene Gudelj; Božićni nastup Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski te nastupe drugih imotskih glazbenika. Ujedno, predviđena je i radionica za djecu u kojoj će Jelena Znaor djeci predstaviti vještinu “hula hoopa“ , a prigodnu izložbu fotografija imat će Mijo Zidar.

U sklopu kućica na lokaciji održavanja programa “Božićnog sajma“, svoje će predstavljanje imati i općine Posušje, Cista Provo, Grude, Lovreć i Runovići, a jedna kućica ima i osobitu humanitarnu dimenziju. Tu kućicu koristi humanitarna udruga “Imotsko srce“, koja će financijski učinak predstavljanja svojih rukotvorina preusmjeriti potrebitoj obitelji s područja Imotske krajine. Bogat višednevni program završava uz glazbeni odabir Magic Time Vinyl Festivala.

Organizator čitave manifestacije je Grad Imotski, uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta i lokalne Turističke zajednice. Organizatori se nadaju kako će svatko pronaći nešto za sebe i ujedno pozivaju sve da se; uz program “Božićnog sajma“; ugodno i dobrodošlo osjećaju u Imotskom.

Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 18:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36a097b9e03e5c2a8b45c8/80
Foto: Pixabay

Znate li prepoznati koja su domaća jaja?

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari, te su oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja

Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini. Boja žumanjka itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela.

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari, te su oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja.

No razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narančastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje. 

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kavezima, ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje. 

U slobodnoj uzgoju na manjim gospodarstvima kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja što utječe na izgled jaja.

Ranija istraživanja provedena na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina, te da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tijekom transporta. - piše punkufer.hr

Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 17:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .