Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59e206f4b9e03e38818b459d/80

Prijedlog ovršnog zakona: Nema deložacija tijekom zime, smanjeni troškovi, uključenje suda...

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je govoreći o Prijedlogu ovršnog zakona istaknuo je da je Radna skupina dugo radila na ovom zakonu te je tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću stiglo 400 prijedloga i mišljenja koja su sva raspravljena.
Rješenje o ovrsi donosi sud

Kada je riječ o ključnim novinama, Bošnjaković je izdvojio usklađenost s presudama Suda Europske unije.

"Te dvije presude su rekle da javni bilježnici u sustavu ne mogu imati status pravosudnog tijela i donositi rješenja o ovrsi. To mora biti pravosudno tijelo, dakle sud. I druga je da nam manjka kontradiktornosti u postupku – htjeli su nam reći da se donose rješenja o ovrsi, a da se ovršeniku ne daje
prilika da se izjasni o dugu", kazao je.

Elektronička komunikacija i obrasci

Ovrha se, istaknuo je, sada vraća u sudsku nadležnost, dodavši da su velike novine i brzina, učinkovitost i ekonomičnost. "Želimo imati jeftiniji postupak i to ovdje propisujemo. Tu ćemo brzinu temeljiti na automatizmu, dakle na  elektroničkoj komunikaciji. Propisat ćemo obrasce u elektroničkom obliku – i one za podnošenje prijedloga, i one za sva daljnja postupanja koja će sud imati", rekao je.

U kontekstu zaštite dostojanstva ovršenika odnosno dužnika, ministar pravosuđa podsjetio je na reformu postojećeg Ovršnog zakona u 2017. godini. "Sve te mjere usmjerene jačanje zaštite i dostojanstva dužnika ovime još više snažimo", poručio je.

Neće više biti troškova sastava prijedloga, troškova izdavanja potvrde ovršnosti te nepredvidivih troškova.

Povećan broj primanja koji ne mogu biti predmet ovrhe

Ovrha se, naglasio je Bošnjaković, centralizira i o svemu brine sud. Ujedno će se rasteretiti poslodavci i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje da oni ne provode ovrhu. "To će u budućnosti raditi FINA", dodao je.

Povećat će se broj primanja koji ne mogu biti predmet ovrhe. Bošnjaković je kazao da su to božićnice, uskrsnice, regres, jubilarna nagrada, novčane prigodne nagrade za rad, terenski dodatak, pomorski dodatak, sindikalne socijalne pomoći i pozajmice, dnevnice i naknade za službeni put u inozemstvo, naknade za korištenje privatnog auta u službene svrhe, naknade za odvojeni život te novčana naknada žrtvama kaznenih dijela.

"Sada imamo sustav da se ovrha ne može pokrenuti radi naplate potraživanja do 20 tisuća kuna, taj prag bismo digli na 40 tisuća kuna", napomenuo je.

Bez deložacija u zimskom periodu

Neće biti deložacija od 1. studenog do 1. travnja. "To je zimski period i ne želimo dovoditi nikoga u nekakvu nepovoljnu situaciju", kazao je Bošnjaković.

Poboljšavaju se i odredbe o dostavi, mora se dva puta pokušati neposredno obavijestiti dužnika o tome da je dužan te mu predočiti račun. Bošnjaković je pojasnio da tek ako takva neposredna dostava ne bi bila uspješna, tada bi se to oglasilo na internetskoj stranici te bi se dužniku poslala obavijest u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac e-Građani.

Smanjeni troškovi

Uvodi se i novi sustav određivanja i provedbe ovrhe. Smanjeni su i troškovi – propisana su dva načina.

"Prvi je gdje je vrijednost predmeta ovrhe do 5 tisuća kuna i tamo gdje je veća od 5 tisuća kuna. Propisujemo fiksnu naknadu u predmetima do 5 tisuća kuna, ona će biti 200 kuna plus 30 kuna sudska pristojba. A u ovima koji su vrjedniji od 5 tisuća kuna, tu će biti naknada 300 kuna i 50 kuna sudska pristojba. Ti se iznosi dijele na FINA-u, javnog bilježnika i jedan dio na banku", kazao je te podsjetio da su danas ti troškovi ponekad i preko 10 tisuća kuna.

Broj blokiranih manji za 66 tisuća

Govoreći o blokiranima, Bošnjaković je kazao da je njihov broj smanjen za 66 tisuća. Dodao je da trenutno više od 83 tisuće predmeta stečaja potrošača na sudovima te će u sljedećem razdoblju i ta mjera dati efekte.
hr Thu Jul 11 2019 21:15:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cfd445a29111ce6c38b4586/80
Foto: PEXELS

Povlači se proizvod: Ministarstvo poljoprivrede izdalo važno upozorenje za sve koji vole kavu

Povlače se kineske čaše za "coffee to go"

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Čaša za kavu „to go“ od melamina sa bambus vlaknima, barkoda 10876319131022000399, LOT broja 71646971, podrijetlom iz Kine, zbog utvrđene migracije formaldehida.

Proizvođač je tvrtka NINGBO FUTURE IMPORT AND EXPORT Co. Ltd, Kina, a na tržište Republike Hrvatske proizvod stavlja tvrtka KIK Textilien und Non-Food d.o.o., Zaprešić.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

hr Fri Sep 20 2019 20:56:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85091629111c058c8b45c4/80

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nastavlja nizati priznanja za uspješan rad

European Talent Support Network ( ETSN ), tj. Europska mreža za podršku darovitih prihvatila je prijavu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije za proglašenje Centra izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point ( ETP ).

Povjerenstvo za procjenu kandidatura za europske točke za darovite ocijenilo je kandidaturu izvrsnom ocjenom i odlučilo dodijeliti certifikat kojim ih proglašava europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP). Svečana dodjela certifikata održana je na prvom susretu svih registriranih ETP u Hrvatskoj, danas (petak, 20. rujna) u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije. Izaslanstvo našeg Centra izvrsnosti i Splitsko-dalmatinske županije činili su pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, Tomislav Đonlić i ravnatelj Centra izvrsnosti, Ivica Zelić. Tajnica ETSN, dr.sc. Csilla Fuszek, svečano je uručila certifikat o pristupanju u mrežu darovitih našim predstavnicima.

U ime Povjerenstva za procjenu kandidatura za europske točke za darovite, Robert Kelemen, je čestitao pročelniku Đonliću i ravnatelju CI SDŽ, Ivici Zeliću, što je županijski CI izabran kao European Talent Point , te je izrazio zadovoljstvo i dobrodošlicu CI SDŽ u Europsku mrežu za podršku darovitih (ETSN).

Pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je zahvalio na dobrodošlici Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u ETSN (Mrežu europskih ) istaknuvši važnost ovoga međunarodnog priznanja našemu Centru: 

Ovo je još jedna potvrda izvrsnog rada županijskog Centra izvrsnosti što nas raduje ali i obvezuje na daljnje usavršavanje i razmjenu iskustva s drugim sličnim ustanovama i institucijama u Hrvatskoj, Europi i po svijetu.

U uvodnom dijelu programa dodjele certifikata, okupljene su pozdravili dr.sc. Miroslav Huđek, voditelj ETC Hrvatska, Tomislav Poljak, zamjenik župana Varaždinske županije i dr.sc. Csilla Fuszek, tajnica ETSN-a, koja je u kasnijem dijelu programa imala i zapaženo predavanje na temu „Uloga ETC (europskih točki darovitosti) u radu s darovitima“.  

Nakon toga su se predstavili ostali ETP iz Hrvatske: Škola stvaralaštva – Novigradsko proljeće, Udruga „Vjetar u leđa“, Hrvatski robotički savez , Osnovna škola „Petar Zoranić“ Nin , Dječji vrtić „Cvit Mediterana“,  Centar za poticanje darovitosti, Rijeka  i na kraju Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije „Festival Ivan Kukuljević Sakcinski“.

hr Fri Sep 20 2019 19:16:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d85073f29111c838a8b4614/80

Centar izvrsnosti SDŽ objavio Javni poziv mentorima

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije objavio je 18. rujna 2019. Javni poziv svim nastavnicima i mentorima zainteresiranima za sudjelovanje u izvođenju programa Centra izvrsnosti matematike, Centra izvrsnosti informatike, Centra izvrsnosti novih tehnologija, Centra izvrsnosti prirodoslovlja.

Centri okupljaju najbolje potencijalno darovite učenike, a samim time i najbolje nastavnike koji su motivirani i spremni za stjecanje novih znanja i vještina kao i prenošenja znanja kroz rad s potencijalno darovitim učenicima.

Javni poziv objavljen je na službenim stranicama Centra izvrsnosti SDŽ te možete pristupiti prijavi na sljedećem linku do petka 27. rujna 2019. u 23.59 kada će poveznice biti zatvorene.

Svi zainteresirani pozvani su da pridonesu iznalaženju najboljih rješenja u radu s potencijalno darovitim učencima te napretku uvjeta odgojno-obrazovnog rada u našim školskim ustanovama.

Sve dodatne aktivnosti pratite putem stranice CI SDŽ.

hr Fri Sep 20 2019 19:09:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55b4260e493847968b461d/80
Foto: Pixabay

Grad sufinancira troškove putovanja Erasmus+ studija

U novoj akademskoj godini Grad Split će pružati financijsku potporu studentima iz programa ERASMUS+ studija i to za naknadu dijela troškova putovanja za studijski boravak u inozemstvu u najvišem iznosu do 2.000,00 kn netto po studentu.
Dodijelit će je za trošak putovanja svim studentima koji zadovoljavaju uvjete iz Poziva objavljenog na Službenim stranicama Grada Splita, a rok za prijavu je 30 dana od objave. Ukupna financijska sredstva iz proračuna Grada Splita su ograničena te će se naknade dodjeljivati po principu reda prvenstva do isteka sredstava.

Grad Split će imenovati Povjerenstvo koje će izvršiti provjeru ispunjavanja uvjeta za dodjelu naknade i utvrditi redoslijed prijava na Poziv. Povjerenstvo će utvrdit prijedlog rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova, a Gradonačelnik Grada Splita će donijeti odluku o utvrđivanju rang liste studenata koji ostvaruju pravo na naknadu dijela putnih troškova iz programa ERASMUS+ studija.

Rang lista će biti objavljena na Službenim web stranicama Grada Splita.
hr Fri Sep 20 2019 18:00:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .