Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc9784029111c8d698b458d/80

Društvo Marjan obratilo se državnom odvjetniku: 'Zahtijevamo da zakoni Republike Hrvatske prestanu biti mrtvo slovo na papiru'

Sve njihove prijave odbačene su uz frazu kako prijavljenim radnjama nije prouzročena šteta, stoga su iz Društva Marjan poslali oštru poruku
Njihovu poruku prenosimo u cjelosti:

"Poštovani gospodine Jeleniću,

prije punih 5 godina Društvo Marjan podnijelo je ODO Split i dostavilo Glavnom državnom odvjetniku na znanje kaznenu prijavu osnovane sumnje na dugogodišnje nezakonitog izvođenje šumarskih radova u PŠ Marjan. Sve naše prijave odbačene su uz frazu kako prijavljenim radnjama „nije prouzročena šteta”.


Tri godine od odbačaja kaznene prijave šteta na marjanskoj šumi broji se u milijunima kuna.

Među tada priloženim materijalnim dokazima nalazi se i dopis Društva Marjan u kojem piše da „od 2005. godine niti jedna osoba šumarske struke nije obavljala šumarske radove u PŠ Marjan te postoji opravdana opasnost da je gotovo desetogodišnje obavljanje šumarskih radova u PŠ Marjan na način koji nije u skladu sa Zakonom o šumama ostavilo štetne posljedice koje mogu biti nesagledive za budućnost šume, kao i za cjelokupno zaštićeno područje PŠ Marjan”.


Neshvatljivo je da je ODO Split prihvatilo neistinit podatak šumarske inspekcije da se utvrđeno nezakonito izvođenja šumarskih radova odvijalo tijekom samo 2 mjeseca, premda se u prijavi navodi, a odgovorna osoba ustanove koja gospodari PŠ Marjan priznaje da utvrđene nepravilnosti u izvođenju šumarskih radova traju godinama!?


Kako je moguće da taj isti šumarski inspektor nekažnjeno navodi, i pored utvrđenog kršenje nekoliko odradaba  Zakona o šumama, da se šumom gospodari u skladu sa smjernicama Programa gospodarenja? Slijedeći takvu logiku, propisi o šumama  i šumarska struka nisu ni potrebni.


Neprovođenje Zakona o šumama, nastavilo se i tijekom zakašnjele sanacije koja je započela tek u veljači ove godine nakon 3 uzastopna prosvjeda građana te nakon proglašenja izravne opasnosti od elemetarne nepogode zbog djelovanja štetnog organizma – potkornjaka.  Sanacija se već više od 3 mjeseca odvija uz sumnju na kršenje odredaba Zakona o šumama, a ne poštuje se niti glavni operativni dokument kojim se koristi Stožer civilne zaštite za potrebe izvršenja mjera suzbijanja potkornjaka na području Park šume Marjan. Tako se u ovom trenu ne zna niti stanje faza razvitka i brojnosti populacije potkornjaka premda je mjerama Hrvatskog šumarskog instituta propisana kontrola na tjednoj razini. Nadalje, nekoliko stručnih i ovlaštenih osoba šumarske struke utvrdilo je i prijavilo, nadležnim inspekcijama, policiji i DORH-u sječu velikog broja nedoznačenih (zdravih) stabala, a rezultati policijske istrage ne znaju se niti nakon nekoliko mjeseci, premda su počinjene nezakonitosti očigledne. Javno se manipulira s ukupnim brojem stabala u PŠ Marjan, pa tako i s brojem ukupne količine zaraženih stabala koje je potrebno posječi.


Sve navedeno samo je dio cijelog niza nezakonitosti na višestruko zaštićenom području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku kojeg bi trebala štititi institucija kojom Vi upravljate.


Međutim, svakodnevnim događanjima stvara se dojam kao da je područje PŠ Marjan eksteritorjalno područje na kojem ne vrijede zakoni Republike Hrvatske.
Kako protumačiti od DORH-a utvrđen nezakoniti upis vlasništva nad šumama i šumskim zemljištem u PŠ Marjan i gradonačelnikovo javno odbijanje, pa čak i javno omalovažavanje zahtjeva DORH-a

za provođenjem zakonitog upisa vlasništva, iako o tome direktno ovisi način i izvor financiranja šumarskih radova u PŠ Marjan?


Kako protumačiti gradonačelnikovo otvoreno, javno odbijanje provođenja jednoglasnih zaključaka Gradskog vijeća Grada Splita poput upisa posebnog pravnog režima za čestice u PŠ Marjan, sređivanja zemljišnih knjiga ili ignoriranje poduzimanja mjera za suzbijanje štetnog organizma sve do prosvjeda građana u siječnju ove godine?


Kad se ovome pridodaju manipulacije s prostornoplanskom dokumentacijom i građevinskim područjima u obuhvatu PŠ Marjan kojima su omogućene legalne gradnje 20-ak stambenih zgrada i vila unutar obuhvata PŠ Marjan te još 80-ak neadekvatno sankcioniranih protupravno izgrađenih objekata, ne možemo se ne upitati vrijede li zakoni RH i na području PŠ Marjan?


Poštovani Glavni državni odvjetniče Jeleniću,

naveli smo samo dio nezakonitosti na području PŠ Marjan o kojima gotovo svakodnevno svjedoče građani Splita i izvještavaju  mediji.


Slijedom navedenog, od Vas zahtijevamo da zakoni Republike Hrvatske prestanu biti „mrtvo slovo na papiru” te da konačno osigurate provođenje zakona i vladavinu prava i na teritoriju PŠ Marjan, višestruko zaštićenom području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.


S poštovanjem,

Upravni odbor Društva Marjan"
hr Tue Jun 04 2019 21:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0b715c29111cacd88b4568/80
Foto: Forum mladih SDP Split

Forum mladih SDP Split: "Kome je smetala i tko je posjekao murvu na Zapadnoj obali?"

Iz Foruma mladih SDP Split objavili su fotografiju te se zapitali tko je to napravio i kome je smetala
Netko je posjekao murvu na Zapadnoj obali kod ugostiteljskog objekta Basta. 

Iz Foruma mladih SDP Split objavili su fotografiju te se zapitali tko je to napravio i kome je smetala.

- Kome je smetala i tko je posjekao murvu na Zapadnoj obali kod objekta Basta? Očito je svojom visinom smetala tendi lokala!

Imaju li dozvolu grada Splita ili samo Željka Keruma?

Što je sljedeće!? Maknit sve palme s Rive i produžit štekate do mora!? - napisali su uz fotografiju 


hr Thu Jun 20 2019 13:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56977e7212953f3e048b45a0/80
Foto: Ilustracija Google

Porezni inspektori od danas u akciji: Četiri djelatnosti su posebno na udaru

Cilj je sprječavanje sive ekonomije te zaštita Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze

U razdoblju od 20.6. – 3.7.2019. godine ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprječavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze. 

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:​

- C 10.7    –  Proizvodnja pekarskih i brašneno-konditorskih proizvoda,

- G 46.90  –  Nespecijalizirana trgovina na veliko,

- I 56.10    –  Djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane i  

- H 49.32  –  Taksi služba.       

Podsjećaju građane: "Tražite račun za svaki kupljeni proizvod i obavljenu vam uslugu. ​Provjerite ispravnost računa na sljedećoj poveznici: www.provjeri-racun.hr/ ​i prijavite nepravilnosti Poreznoj upravi. Jer, novac namijenjen državnom proračunu je i vaš novac!"
hr Thu Jun 20 2019 12:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc8349229111cb0678b4579/80
Foto: PIXABAY

Naoružajte se strpljenjem: Počele su gužve na cestama

Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje te pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila

Promet je pojačan na autocesti A1 između čvorova Lučko i Gornja Ploča u smjeru mora. Na ulasku na autocestu u Lučkom sa zagrebačke obilaznice iz smjera Jankomira kolona je oko 1 km, a iz smjera Buzina kolona je oko 6 km. Usporeno, u koloni koja se kreće sporije i uz povremene zastoje vozi se od naplatne postaje Lučko do 2. km u smjeru mora.

Pojačan je promet i na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje te pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju moguće su povremene smetnje i zastoji.

Povodom blagdana Tijelova, Dana antifašističke borbe i Dana državnosti zabrane za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona bit će na pojedinim dionicama državnih cesta u Istri i priobalju:

20. lipnja od 14 do 23 sata
21. lipnja od 15 do 23 sata
22. lipnja od 04 do 23 sata
23. lipnja od 12 do 23 sata
24. lipnja od 15 do 23 sata
25 .lipnja od 14 do 23 sata.

Prometni kalendar možete pronaći ovdje.

Ljetna zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim cestama u priobalju bit će subotom od 04:00 do 14:00 i nedjeljom od 12:00 do 23:00 sata. Popis cesta na kojima je zabrana možete pronaći ovdje.

U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.
hr Thu Jun 20 2019 09:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0b2fed29111c0fd88b457a/80
Foto: Pixabay

"Dvije trećine poslodavaca nije uopće tražilo domaćeg radnika"

Vlada je na sjednici odlučila povećati kvotu za strane radnike. Odobreno je 2.000 dozvola u turizmu, a ako se kvota iscrpi - automatski će odobriti još 1.000
Ukupno ih je više od 12,5 tisuća. Građevinskom sektoru odobreno je 1.000 dozvola uz mogućnost povećanja za još 1.000. Za taj sektor dosad je odobreno gotovo 19.000. 

Poslodavci pozdravljaju Vladinu odluku. Međutim, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u otvorenom pismu premijeru ističu - da je odluka donesena bez savjetovanja sa sindikatima, što je neprihvatljivo i protivno zakonu. U Dnevniku HRT-a je o nedostatku radne snage i plaćama govorio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Cilj je i povećanje plaća

- Politika Vlade je da prvenstveno aktiviramo domaću radnu snagu. Sezonu smo u suradnji s poslodavcima počeli pripremati prošle godine, a anketa nezaposlenih je pokazalada njih 20 tisuća je iskazalo interes za rad u sezoni i mi smo ih spojili s poslodavcima. Prošli tjedan smo pozvali poslodavce da počnu zapošljavati. U tjedan dana je oko 600 ljudi zaposleno, kazao je Marko Pavić.  Dodao je kako je cilj i povećanje plaća kako bi ljudi ostajali u Hrvatskoj. 

Kako će se kažnjavati oni koje ne žele raditi?

- Sad već postoji pravilo da osoba koja odbije bilo posao, bilo prekvalifikaciju brišu se iz Zavoda za zapošljavanje. Tako znamo tko želi biti zaposlen, ali moramo biti socijalno osjetljivi prema osobama koje su dugo nezaposlene i teže se integriraju na tržište rada. To su prvenstveno osobe s nižim kvalifikacijama i sposobnostima, kojima Zavod nudi prekvalifikaciju, rekao je Pavić. 

Iduće godine novi sustav - ukidaju se kvote

- U pripremi je Zakon o stracima koje vodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a mi pomažemo s razvojem modela. Upozorio sam na anomaliju. Uparili smo statistiku MUP-a i Zavoda za zapošljavanje. Više od 70 posto poslodavaca nije uopće pokušalo naći domaćeg radnika. Uvodi se obveza da poslodavac najprije mora oglasiti posao na Zavodu, probati naći domaćeg radnika. Tek ako putem Zavoda ne može naći radnika, moći će ići na uvoz, objasnio je. - piše HRT
hr Thu Jun 20 2019 09:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .