Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc9784029111c8d698b458d/80

Društvo Marjan obratilo se državnom odvjetniku: 'Zahtijevamo da zakoni Republike Hrvatske prestanu biti mrtvo slovo na papiru'

Sve njihove prijave odbačene su uz frazu kako prijavljenim radnjama nije prouzročena šteta, stoga su iz Društva Marjan poslali oštru poruku
Njihovu poruku prenosimo u cjelosti:

"Poštovani gospodine Jeleniću,

prije punih 5 godina Društvo Marjan podnijelo je ODO Split i dostavilo Glavnom državnom odvjetniku na znanje kaznenu prijavu osnovane sumnje na dugogodišnje nezakonitog izvođenje šumarskih radova u PŠ Marjan. Sve naše prijave odbačene su uz frazu kako prijavljenim radnjama „nije prouzročena šteta”.


Tri godine od odbačaja kaznene prijave šteta na marjanskoj šumi broji se u milijunima kuna.

Među tada priloženim materijalnim dokazima nalazi se i dopis Društva Marjan u kojem piše da „od 2005. godine niti jedna osoba šumarske struke nije obavljala šumarske radove u PŠ Marjan te postoji opravdana opasnost da je gotovo desetogodišnje obavljanje šumarskih radova u PŠ Marjan na način koji nije u skladu sa Zakonom o šumama ostavilo štetne posljedice koje mogu biti nesagledive za budućnost šume, kao i za cjelokupno zaštićeno područje PŠ Marjan”.


Neshvatljivo je da je ODO Split prihvatilo neistinit podatak šumarske inspekcije da se utvrđeno nezakonito izvođenja šumarskih radova odvijalo tijekom samo 2 mjeseca, premda se u prijavi navodi, a odgovorna osoba ustanove koja gospodari PŠ Marjan priznaje da utvrđene nepravilnosti u izvođenju šumarskih radova traju godinama!?


Kako je moguće da taj isti šumarski inspektor nekažnjeno navodi, i pored utvrđenog kršenje nekoliko odradaba  Zakona o šumama, da se šumom gospodari u skladu sa smjernicama Programa gospodarenja? Slijedeći takvu logiku, propisi o šumama  i šumarska struka nisu ni potrebni.


Neprovođenje Zakona o šumama, nastavilo se i tijekom zakašnjele sanacije koja je započela tek u veljači ove godine nakon 3 uzastopna prosvjeda građana te nakon proglašenja izravne opasnosti od elemetarne nepogode zbog djelovanja štetnog organizma – potkornjaka.  Sanacija se već više od 3 mjeseca odvija uz sumnju na kršenje odredaba Zakona o šumama, a ne poštuje se niti glavni operativni dokument kojim se koristi Stožer civilne zaštite za potrebe izvršenja mjera suzbijanja potkornjaka na području Park šume Marjan. Tako se u ovom trenu ne zna niti stanje faza razvitka i brojnosti populacije potkornjaka premda je mjerama Hrvatskog šumarskog instituta propisana kontrola na tjednoj razini. Nadalje, nekoliko stručnih i ovlaštenih osoba šumarske struke utvrdilo je i prijavilo, nadležnim inspekcijama, policiji i DORH-u sječu velikog broja nedoznačenih (zdravih) stabala, a rezultati policijske istrage ne znaju se niti nakon nekoliko mjeseci, premda su počinjene nezakonitosti očigledne. Javno se manipulira s ukupnim brojem stabala u PŠ Marjan, pa tako i s brojem ukupne količine zaraženih stabala koje je potrebno posječi.


Sve navedeno samo je dio cijelog niza nezakonitosti na višestruko zaštićenom području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku kojeg bi trebala štititi institucija kojom Vi upravljate.


Međutim, svakodnevnim događanjima stvara se dojam kao da je područje PŠ Marjan eksteritorjalno područje na kojem ne vrijede zakoni Republike Hrvatske.
Kako protumačiti od DORH-a utvrđen nezakoniti upis vlasništva nad šumama i šumskim zemljištem u PŠ Marjan i gradonačelnikovo javno odbijanje, pa čak i javno omalovažavanje zahtjeva DORH-a

za provođenjem zakonitog upisa vlasništva, iako o tome direktno ovisi način i izvor financiranja šumarskih radova u PŠ Marjan?


Kako protumačiti gradonačelnikovo otvoreno, javno odbijanje provođenja jednoglasnih zaključaka Gradskog vijeća Grada Splita poput upisa posebnog pravnog režima za čestice u PŠ Marjan, sređivanja zemljišnih knjiga ili ignoriranje poduzimanja mjera za suzbijanje štetnog organizma sve do prosvjeda građana u siječnju ove godine?


Kad se ovome pridodaju manipulacije s prostornoplanskom dokumentacijom i građevinskim područjima u obuhvatu PŠ Marjan kojima su omogućene legalne gradnje 20-ak stambenih zgrada i vila unutar obuhvata PŠ Marjan te još 80-ak neadekvatno sankcioniranih protupravno izgrađenih objekata, ne možemo se ne upitati vrijede li zakoni RH i na području PŠ Marjan?


Poštovani Glavni državni odvjetniče Jeleniću,

naveli smo samo dio nezakonitosti na području PŠ Marjan o kojima gotovo svakodnevno svjedoče građani Splita i izvještavaju  mediji.


Slijedom navedenog, od Vas zahtijevamo da zakoni Republike Hrvatske prestanu biti „mrtvo slovo na papiru” te da konačno osigurate provođenje zakona i vladavinu prava i na teritoriju PŠ Marjan, višestruko zaštićenom području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.


S poštovanjem,

Upravni odbor Društva Marjan"
hr Tue Jun 04 2019 21:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac2126d2af47f9e558b4883/80
Foto: makarska-info.hr

Treba li u Makarskoj zabraniti novogradnju? 'Brojne zgrade su na septičkim jamama'

Zamišljeno je kao luksuzna, atraktivna lokacija urbanih vila za odmor, a danas je sinonim za potpuni kaos i nered

Hrvatska se obala, a posebno  makarsko priobalje bori protiv betonizacije. U nekim djelovima grada više ne postoje zelene zone, šume, parkovi, ali ni primjerice kanalizacija ili nogostupi. 

Pitanje je stoga je li Makarska prvi grad u kojem treba potpuno zabraniti novu gradnju prije nego se uguši u betonu?

Urbanistička slika Makarske i šire okolice, danas je kaotična arhitektonska slika, a vrijeme je najbolji pokazatelj što se dogodilo s Velikim Brdom. Prvotno zamišljeno kao luksuzna, atraktivna lokacija urbanih vila za odmor, danas sinonim za potpuni kaos i nered.

- Postavlja se pitanje zbog čega, čemu i zašto ljudi ruše sami svoju vrijednost. Po meni je to jedan intelektualni poremećaj. Grade se objekti gdje bi trebali i gdje ne bi trebali. Tu nema nikakvih kriterija", kaže Ivan Šimić iz SOS Osejava.

Način na koji se grad razvija garantira vrlo skori kolaps. Makarska je na rubu katastrofe, kaže Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a koji u Makarskoj ljetuje preko 20 godina.

- Problem je što ti svi kvartovi novosagrađeni nemaju nikakve društvene sadržaje. Kako stvari stoje nisu ni građeni da bi se u njima živjelo, nego samo isključivo da bi se 20, 30 ili 50 dana u godini iznajmljivali", smatra Beus Richembergh.

- U kratkom roku je to sve upropašteno, upravo zbog te silne pohlepe oko gradnje zbog prevelike izgrađenosti, tako da se i te vile više ne mogu ni prodat, ni darovat", kaže Jagoda Martić, potpredsjednica Gradskog vijeća Makarske.

Gradonačelnik nije odgovarao na pozive, pa je tako i odgovor na pitanje koliko je izdano građevinskih dozvola u proteklih 5 godina, bilo nemoguće dobiti, piše vijesti.hr

- Prestrašno je. Ono što je još strašnije je to da su brojne zgrade na septičkim jamama, pa onda imate problem sa zagađenjem mora i svega ostaloga. Dakle, mi sami smo ti koji režemo granu na kojoj trenutno sjedimo, živimo, radimo", tvrdi Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice grada Makarske.

- Turistička zajednica kaže, ima slogan Makarska u zagrljaju prirode, ako ovako nastavimo vrlo brzo dolazimo do toga Makarska u zagrljaju betona", zaključuje Martić.

hr Sun Sep 22 2019 20:43:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d87932429111c7d8a8b46fb/80

Besplatna informatička edukacija u kotaru Lokve

Edukacija se održava ovog utorka, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.
Uz veliku pomoć Splitsko Dalmatinske županije i grada Splita Udruga za edukaciju građana organizira i poziva sve građane Splita i naše županije da se priključe tečaju informatike i rada na pametnom telefonu ovaj utorak  24.09.2019. u 09:00 u prostorijama gradskog kotara Lokve, Šižgorićeva 5, 21000 Split.

Tema edukacije je prijenos i spremanje fotografija s pametnog telefona na računalo kako bismo oslobodili prostor na pametnom telefonu. 

Ulaz je besplatan, svakog polaznika očekuje elektronsko izdanje skripte za starije "Rad na pametnom telefonu" koju daruje grad Split. 
hr Sun Sep 22 2019 17:28:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8767e829111c838a8b469c/80
Foto: Facebook

Ministrica Divjak poslala poruku: Nitko ne zaslužuje nasilje, nitko ne smije trpjeti nasilje

Pogledajte video...
Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povodom toga, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala je videoporuku naziva "Moram ti reći nešto važno, molim te poslušaj" putem svog Facebook profila. 

- Nitko ne zaslužuje nasilje, nitko ne smije trpjeti nasilje. Nemoj trpjeti nasilje, prijavi nasilnika i prekini šutnju. Kao društvo trebamo prestati šutjeti, svi trebamo dati podršku, a ti zaslužuješ bolje i vrijediš više. - poručila je ministrica.


hr Sun Sep 22 2019 14:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58947192b47398420c8b45a1/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Prije točno 20 godina na sudu su ubijene tri žene

U brojnim se gradovima obilježava mimohodima i prigodnima programima, a na mjestu tragedije položeni su vijenci i zapaljene svijeće
Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u znak sjećanja na stravično ubojstvo tri žene na Općinskom sudu u Zagrebu prije 20 godina. U brojnim se gradovima obilježava mimohodima i prigodnima programima, a na mjestu tragedije položeni su vijenci i zapaljene svijeće. - piše HRT

Ivana Mašić, predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu, kazala je da se svake godine okupljaju ispred vrata kako bi se sjetili nevinih žrtava, ali i zato da bi poslali jasnu i nedvosmislenu poruku da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, izjavio je da smo ove godine svjedočili tome da se u Đakovu u centru za socijalnu skrb dogodio manijakalni zločin.

- Na nama je da gradimo jedan bolji sustav, gdje ovakvih stvari neće biti. Uloga pravosuđa je da, kada se nažalost, tako nešto i dogodi, da budemo brzi u postupcima i da izričemo kazne koje će biti odvraćajuće, dodaje.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kazao je kako je u Hrvatskoj nažalost nasilje u porastu - nasilje prema drugačijima po bilo kojoj osnovi ili pak onima koji su slabiji. U Hrvatskoj su u pravilu uvijek to žene. Zbog toga smo zabrinuti jer se Istanbulska konvencija ne provodi.

Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a, izjavila je da je stopa nasilja izuzetno visoka. Forum žena SDP-a smatra da se moraju izdvojiti ozbiljna financijska sredstva za provedbu Istanbulske konvencije.

U znak sjećanja na nevine žrtve nasilja i u spomen na zločin koji se prije 20 godina dogodio u zgradi Općinskog suda u Zagrebu, u Uredu predsjednice Republike na Pantovčaku postavljeno je 20 ruža. 
hr Sun Sep 22 2019 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .