Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd84a2529111c4cff8b4582/80

'Kutija za Marka': Pomozimo Marku, Imoćaninu koji je u stanju budne kome nakon udara džipa

Kutije za Marka koje se nalaze u najmanje desetak salona za uljepšavanje u Splitu, Imotskom, Stobreču, Kaštelima, Podstrani i drugim gradovima i mjestima
Kutija za Marka. priča se Splitom proširila poput požara zahvaljujući društvenim mrežama, a riječ je o humanitarnoj akciji. Nažalost, tek jednoj od onih koje pokazuju kolika je – kad država zakaže – snaga civilnog društva, te horde dobrih ljudi. No, krenimo otpočetka.

Marko Đuzel 27-godišnji je Imoćanin koji je zadnje dvije godine svog zdravog života proveo u Podstrani, s djevojkom Antonelom Levada, čijoj obitelji je pomagao u skrbi za teško bolesnog oca (u međuvremenu je otac preminuo). A onda se, prilikom izleta u Blidinje u Bosni i Hercegovini, Markov život promijenio - doživio je kao pješak tešku nesreću. Udario ga je svom silinom džip, koji je ostao smrskan. Marko je preživio, ali s teškim ozljedama mozga, zbog kojih iznova uči hodati, govoriti i, zapravo, većinu vremena ostati budan.

- Marko je u stanju budne kome, donekle je svjestan i sve mu bolje ide oporavak – sažima 
Matea Brnić Levada, odgojiteljica i kozmetičarka iz Splita, koja se pak u akciju uključila jer joj je Marko sestrin zaručnik.

Nesreća se dogodila u veljači prošle godine i nakon četiri mjeseca Marko je iz Splita otišao u Krapinske toplice, gdje mu se stanje počelo popravljati. Tamo je proveo sedam mjeseci, da bi bio prebačen u Zagreb na kućnu njegu. Markovi roditelji iz Imotskog, koji su prosječnog imovinskog stanja, odlučili su unajmiti stan upravo u glavnom gradu jer tamo imaju rodbinu i uvjete za najbolju njegu teško stradalog sina. No, ono što država daje nije dovoljno – kako to počesto biva – pa su uz besplatne seanse fizioterapeuta angažirali i one privatne. K tomu, plaćaju i logopeda i dio lijekova koje ne pokriva HZZO, pa su se, uz najam stana i posebne opreme za njegu (tzv. stajalica, kolica i drugo) troškovi za Marka popeli na petnaestak tisuća kuna mjesečno. E, sad se u priču i pomoć Markovim iscrpljenim roditeljima uključuje Matea...

- Radim kao odgojiteljica u katoličkom dječjem vrtiću "Brat Sunce" u Podstrani, kod časnih sestara franjevki, a vodim i mali salon za uljepšavanje u Splitu, gdje nudim usluge masaže, šminkanja i slično. Odlučila sam tijekom korizmenog razdoblja raditi bez zarade, to jest zamoliti mušterije da novac koji žele izdvojiti za tretman ubace u "Kutiju za Marka" 
U priču su se uključile i brojne kolegice: kozmetičko-pedikerski salon "Suzana" iz Solina, frizerski salon "Maki" iz Podstrane i onaj "Anavi Style" iz Stobreča, "Studio 7", također iz Stobreča, frizerski "Neno" iz Imotskog, "Cik-cak" iz Kaštela, "Jo" iz Splita i još neki. Svi su se oni odrekli ili dijela zarade, ili napojnica u korist našeg stradalnika.
Posebno sam zahvalna nagrađivanoj splitskoj vizažistici iz Splita 
Anki Akrap, koja je najviše promovirala ovu akciju, te se uključila i osobnim šminkerskim angažmanom, to jest upriličila besplatnu trodnevnu obuku polaznica koje neće njoj uplatiti honorar, nego novac dati u Markovu kutiju.
Svima hvala do neba – dirnuto će 31-godišnja Matea, inicijatorica prikupljanja pomoći. Kutije za Marka koje se nalaze u najmanje desetak salona za uljepšavanje u Splitu, Imotskom, Stobreču, Kaštelima, Podstrani i drugim gradovima i mjestima otvorit će se nakon Uskrsa, a novac će biti odmah proslijeđen roditeljima mladog rekonvalescenta Đuzela. Naposljetku, recimo da se u akciju pomoći Marku uključio i njegov imenjak, pjevač Marko Škugor, koji je najavio veliki humanitarni koncert uskoro u Imotskom, piše Slobodna Dalmacija.

Žiro-račun za one koji žele pomoći obitelji teško stradalog mladića je sljedeći: HR7223400093112499431 u Privrednoj banci Zagreb.
hr Fri Nov 22 2019 21:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0a102adaf72d742e8b4694/80

Dražen Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975-1983), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno vrši sljedeće službe: član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.


hr Sat Jul 11 2020 21:17:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e772a0929111c449e8b4569/80
Foto: RTL

Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi, preporuke su za velika okupljanja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.

Odluka koju je donio Stožer i preporuke koje su vezane uz to, vezane su uz sva velika okupljanja, ne samo uz svadbe. Ne razmišljamo o tome da bi potpuno ukidali svadbe ili bilo kakve događaje, rekla je Grba-Bujević u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Poručila je da se mora naučiti živjeti s tim virusom te usvojiti neke nove životne navike.

„Ne bi bili sada skloni da nešto zatvaramo”, naglasila je Grba-Bujević.

Nacionalni Stožer civilne zaštite RH odlučio je danas zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 13. srpnja. Po toj odluci, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika, obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj Službi civilne zaštite putem elektroničke pošte, najkasnije 48 sati prije planiranog okupljanja. Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz mjere za državljane trećih zemalja koji žele ući u Hrvatsku Maja Grba-Bujević pojasnila je kako im je dana mogućnost izbora.

Tako, mogu izabrati ići u dvotjednu samoizolaciju ili sedmodnevnu ali onda, o vlastitom trošku, napraviti test na koronavirus. Ako je test negativan, tada mogu napustiti samoizolaciju. „Mogu izabrati dvije verzije kome više što odgovara”, kazala je.

Komentirala je i aktualne podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088. 

Grba-Bujević  istaknula je kako današnji brojevi zaraženih upozoravaju da dosljedno treba slijediti sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, date upute i posebice odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Navela je i kako su im poznati pacijenti koji su sada pozitivni na koronavirus, pojasnivši da oni dolaze iz poznatih žarišta.

Grba-Bujević rekla je i da virus nije oslabio, ali je drugačiji način prijenosa jer više boravimo na otvorenom.

Oni koji oboljevaju, dodala je, zaraze se u direktnom kontaktu prilikom bliskog fizičkog kontakta (ljubljenja, grljenja i sl). Pozitivnim smatra što su zaraženi većinom mladi ljudi koji nemaju velik komorbiditet, jer nemaju puno kroničnih bolesti. "To je upravo ta skupina koja se treba čuvati i izbjegavati velika događanja i mogućnost da se koronavirus prenese i na njih", kazala je.

hr Sat Jul 11 2020 20:57:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5720ca660890d20a008b469e/80

Policija izvijestila kako privedeni 20-godišnjak nije napao splitskog gradonačelnika!

Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu.
Dva napadača na splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i dalje su na slobodi. Policija je kasno poslijepodne izvijestila kako je pušten 20-godišnjak kojeg je od jutros ispitivan pod sumnjom da je bio jedan od napadača.

- Nije utvrđena sumnja da je osoba koju smo dovodili u svezu s događajem sudjelovala u navedenom događaju, te je puštena. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, kratko su poručili iz policije.

Podsjetimo, Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu. Brojni politički akteri osudili su takav događaj i dali podršku splitskom poteštatu.
hr Sat Jul 11 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d4c343e29111c59408b456c/80

Lokalizirana oba požara kod Drniša

Dva Canadaira CL-415 angažirana su u poslijepodnevnim satima na požarištu Fedramić kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji

Nakon gašenja požara na požarištu Fedramić kod Drniša, dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, u poslijepodnevnim satima preusmjerena su na požarište kod Žitnića u Šibensko-kninskoj županiji.

Oba požarišta su lokalizirana i pod nadzorom vatrogasaca.

Ranije objavljeno:
Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u poslijepodnevnim satima na požarištu Fedramić kod Drniša.

Tijekom današnjeg dana jedan Airtractor AT-802 bio je angažiran na sanaciji i natapanju požarišta Ramljane kod Muća u Splitsko-dalmatinskoj županiji.  

Hrvatska vojska je i ove godine za vrijeme trajanja glavnog napora Protupožarne sezone (15. lipnja – 30. rujna) ustrojila Protupožarne namjenski organizirane snage koje čine sve sastavnice Hrvatske vojske.
hr Sat Jul 11 2020 19:01:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .