Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Na studiju medicine u Splitu tridesetak njemačkih studenata

U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak je predstavljen projekt suradnje između splitskog Medicinskog fakulteta i bavarske klinike Regiomed, kroz koji 30-ak njemačkih studenata već studira medicinu u Splitu na engleskom jeziku, te se otvara prostor za znanstvenu suradnju, zadržavanje mladih liječnika u Hrvatskoj, ali i za razvoj medicinskog turizma u Dalmaciji.

Ovim modelom suradnje otvaraju se mogućnosti hrvatskim kliničarima za razmjenu iskustava s njemačkim kolegama, kao i zajedničko sudjelovanje u edukacijskim procesima te natjecanju za najatraktivnije projekte EU, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su hrvatsko-bavarsku suradnju predstavili ministar zdravstva Milan Kujundžić, te izaslanstva uprave bavarske klinike Regiomed i Sveučilišta u Splitu.

Regiomed klinika jedan je od najvećih lanaca bolnica u Njemačkoj i obuhvaća konzorcij koji okuplja četiri bolnice, a njihovi liječnici godišnje obave oko 20 tisuća operacija i oko 40 tisuća nekirurških zahvata.

Također je predviđeno da i hrvatski studenti, specijalizanti i specijalisti provedu dio edukacijskog procesa u bavarskim bolnicama, kao i da profesori sa sveučilišta u Splitu sudjeluju u nastavi pri bavarskoj klinici. Upravo je u tijeku proširenje projekta i na doktorske studije, te na zajednički rad na literaturi.

Kujundžić: Modelima na duge staze i kvalitetu zaustaviti odljev studenata 

Samo takvim modelima koji "igraju na duge staze i na kvalitetu" Hrvatska u sklopu globalizacije može zaustaviti odljev studenata medicine u europske klinike koje im nude stipendije i mogućnost zapošljavanja,  ustvrdio je ministar Kujundžić. 

Inicijator projekta, sveučilišni profesor Dragan Primorac iznio je predviđanja da će na temelju te suradnje samo od školarina Sveučilište u Splitu uprihoditi blizu 20 milijuna eura u idućih 10 godina, te dodao kako je dodatna korist za medicinski turizam "nemjerljiva" i predstavlja jedan od najvećih turističkih iskoraka u Dalmaciji. 

Dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Zoran Đogaš ustvrdio je pak kako će projekt suradnje pridonijeti međunarodnoj prepoznatljivosti hrvatske medicine, dok ga je rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović nazvao "prvim izvozom visokoškolskog obrazovanja Hrvatske u inozemstvo".

Kujundžić je naglasio da će to u Hrvatsku dovoditi znanje i mlade ljude, iskusne liječnike i profesore, što će biti reklama za hrvatski zdravstveni turizam. Ministar je na novinarski upit komentirao ponude stranih klinika hrvatskim studentima medicine, koje im, uz ostalo, nude mjesečne stipendije od 300-injak eura, izrazivši uvjerenost kako "300 eura neće presuditi tko će ostati ili otići iz Hrvatske". Zato, dodao je, studentima treba ponuditi dugoročne i kvalitetne programe u Hrvatskoj, kakav je i ovaj projekt suradnje splitskog Medicinskog fakulteta i bavarske klinike. 

Na temelju medicinske dokumentacije oboljeloj djeci bit će osiguran lijek Spinraza

Odgovarajući na pitanje vezano uz donošenje hitnog plana liječenja djece sa spinalnom mišićnom atrofijom, ministar je ustvrdio kako je osnivanjem Povjerenstva za procjenu opravdanosti primjene lijeka pri Ministarstvu zdravstva ispunjeno obećanje premijera Andreja Plenkovića predstavnicima udruge Kolibrići i Koalicije udruga u zdravstvu da će, na temelju medicinske dokumentacije, oboljeloj djeci biti osiguran lijek Spinraza

 "Povjerenstvo radi kako bi se terapija uključila svuda gdje je to medicinski indicirano, kao što se to radi svuda u svijetu. Sada je ovdje uključena terapija za još dvoje djece, a Hrvatska tu, s obzirom na broj stanovnika i bolesnika, prednjači u Europi iako smo po BDP-u i financijskoj moći daleko iza brojnih zemalja čija djeca nemaju priliku tako brzo biti uključena u to liječenje", istaknuo je ministar.

 Naime, na temelju zaključaka Povjerenstva do sada je ukupno četvero oboljele djece u Hrvatskoj dobilo pravo na lijek čija upotreba u prvoj godini liječenja stoji 750 tisuća dolara.  Ministar je poručio i da će struka dati odgovor na pitanje kada će Spinrazu dobiti i ostalih 35 pacijenta oboljelih od spinalne mišićne atrofije.

hr Mon Dec 18 2017 20:08:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fd162fb47398984a8b45fe/80

PU splitsko-dalmatinska traži "bobije" na području Trogira, Omiša, Imotskog, te otoka Brača i Visa

Posao za mlade
Policija splitsko-dalmatinske županije objavila je na stranicama kako je u potrazi za "bobijima". Osim u Splitu i okolici, policija traži "bobije" i na području Trogira, Omiša, Imotskog, te otoka Brača i Visa. 

Kandidat mora imati najmanje 16 godina ili  biti student, primjeren u učenju, ponašanju i radu.

Prednost će imati učenici i studenti koji poznaju strane jezike i imaju položen vozački ispit.  

Uz zamolbe je potrebno dostaviti:

- kratki životopis (obvezno navesti kontakt broj telefona/mobitela)

- potvrdu o redovitom školovanju

- presliku svjedodžbe zadnjeg završenog razreda (polugodišta) ili Indeksa

- potvrdu od liječnika obiteljske medicine. 

Zamolbe će se zaprimati od 23. do 30. travnja 2018., a potrebno ih je dostaviti osobno ili putem pošte u Postaju prometne policije Split, Bračka ulica 24 (za područje Splita i Solina), odnosno u nadležnim policijskim postajama za područje Trogira, Omiša, Imotskog, Brača i Visa-

hr Tue Apr 24 2018 07:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904b932b47398a4628b45c0/80

Vrijeme danas: Djelomično sunčano

Tempetatura između 21 i 26 °C.
 Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. U unutrašnjosti te u Istri, uz povremeno više oblaka može pasti malo kiše ili pljusak s grmljavinom, osobito sredinom dana i navečer. Vjetar slab do umjeren, na kopnu sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu većinom zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 21 i 26 °C.
hr Tue Apr 24 2018 07:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab8b6592af47f61388b4af4/80

Izetbegović: Pelješki most ne može se graditi prije definiranja granice

Vlasti države Bosne i Hercegovine protive se gradnji Pelješkog mosta prije rješevanja graničnog pitanja s Hrvatskom i to je nepromijenjeno stajalište već više od deset godina, stoji u izjavi koja je u povodu potpisivanje ugovora o početku gradnje Pelješkog mosta u ponedjeljak dostavljena medijima iz ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

U izjavi stoji kako je Predsjedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i službeno zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenome moru što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Navedeno je kako je Hrvatska o tome  u nekoliko navrata službeno obaviještena, uz ostalo i pismom iz 2009. tadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića. To stajalište je potvrdio prošle godine Zastupnički dom parlamenta BiH tražeći od Vijeća ministara BiH da Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost.

Vlasti Hrvatske su također krajem prošle godine dobile pismo Europske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor s Bosnom i Hercegovinom, navode iz Izetbegovićeva ureda.

"Unatoč svim upozorenjima Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a Bosna i Hercegovina će o tome obavijestiti o tome Europsku komisiju koja financira izgradnju mosta te poduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora", stoji u izjavi.

I SDA ocijenila nedopustitivm potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta

I vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je u priopćenju objavljenom u Sarajevu nedopustivim potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta prije nego što su riješena otvorena granična pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Upozorila je pritom da bi vlasti BiH ukoliko gradnja ipak počne mogle pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred nekim od međunarodnih sudova.

U priopćenju iz SDA ističu kako je neprihvatljivo početi gradnju mosta "na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine".

"Prije početka gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji su 1999. potpisali tadašnji predsjednici BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman", stoji u priopćenju.

U SDA drže kako BiH mora imati osiguran pristup otvorenome moru sukladno Međunarodnoj konvenciji o pravu mora.

Kako drže u najvećoj bošnjačkoj stranci, gradnja mosta bila bi zakonita i legalna tek kada BiH utvrdi da pristup otvorenom moru odgovara toj konvenciji i kada BiH na to da suglasnost.

Iz SDA su pozvali  Europsku komisiju da se aktivno uključi u rješavanje ovog pitanja. Ne dogodi li se to Bosna i Hercegovina će biti primorana putem međunarodnih sudova tražiti zaštitu svojih prava, dodali su.

hr Mon Apr 23 2018 20:41:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

Todoriću blokirano 64 milijuna eura, financira ga supruga

Osnivaču Agrokora Ivici Todoriću blokirano je 64,4 milijuna eura u četiri države, doznaje se u ponedjeljak od njegove obrane, a boravak u Londonu financira se novcem dobivenim od prodaje roditeljske kuće Todorićeve supruge.

Todoriću je blokirano 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi.

Njegova supruga prodala je obiteljsku kuću za 250.000 eura i taj je novac donijela i uredno prijavila u Britaniji. Iz toga iznosa plaćena je Todorićeva jamčevina i plaćaju se troškovi života u Londonu, doznaje se od Todorićeve obrane.

Osnivač Agrokora Ivica Todorić ostat će na slobodi uz strože mjere opreza do pravomoćnosti odluke o izručenju Hrvatskoj, objavila je sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot.

Mjere opreza su nešto postrožene u odnosu na one kojima je Todorić bio podvrgnut do danas. Umjesto dvaput tjedno, Todorić će se u nadležnu lonodnsku policijsku postaju morati javljati svaki dan, a nakon 21 sat ne smije napuštati kuću.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je ranije izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj jer nije pronašla dokaze da ga se politički progoni. Osnivač Agrokora ima sedam dana za žalbu.

"Naređujem izručenje gospodina Ivice Todorića Hrvatskoj. On sada ima rok od sedam dana u kojem može uložiti  žalbu", rekla je sutkinja na kraju presude koja je napisana na 17 stranica.

Arbuthnot je prethodno odbacila većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja. 

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Jedan političar je bio viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom", stoji u obrazloženju presude.

Sutkinja je odbacila argument svjedoka obrane, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama Williama Johna Bartletta, koji je tvrdio da je hrvatska Vlada trebala spriječiti prekomjerno širenje Agrokora.

 "Agrokor je neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik i on je donosio odluke", navodi sutkinja.

hr Mon Apr 23 2018 17:55:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .