Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5344e7da179942824e8c12df/80
Foto: Screenshot YouTube

Nazdravite bez grižnje savjesti: Ljubiteljima piva "prijeti" dulji životni vijek

Pivo osim hedonističkog aspekta nudi brojne zdravstvene pogodnosti - umjerena konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje te pospješiti zdravo starenje.

Omiljeno i osvježavajuće pivo vjerojatno je alkoholno piće s najdužim "stažem" u ljudskoj povijesti.

Egipatska legenda kaže da je izumitelj piva bio Oziris, bog plodnosti, zemlje i vegetacije, a u davnim vremenima pivo se nije smatralo samo pićem, smatralo se i lijekom i hranom, piše portal Živim.

To drevno piće preživjelo je do danas i steklo iznimnu popularnost pa danas razlikujemo veliki broj različitih vrsta, okusa i boja piva. Pivo se proizvodi od biranih sirovina - slada, žitarica, hmelja, kvasca i vode. Sve su to prirodni sastojci koji doprinose zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

U pivu se uživa, s njim se povezuju druženja i opuštanje u krugu dragih ljudi, međutim znanstvena istraživanja novijeg datuma otkrivaju da pivo osim hedonističkog aspekta nudi brojne zdravstvene pogodnosti.

Tako, znanstvene studije svjedoče o pozitivnom učinku jednog piva dnevno na:

prokrvljenost,cirkulaciju krvi,krvni tlakte razinu kolesterola u krvi.

Istodobno klinička ispitivanja provedena na The Hebrew University of Jerusalem u Izraelu utvrdila su povećanje antioksidativnog statusa nakon konzumacije piva dnevno što svjedoči o njegovom povoljnom učinku na prevevenciju kardiovaskularnih bolesti.

 

Studija o dugovječnosti

No, možda jedno od najzanimljivijih područja istraživanja je ono o utjecaju umjerene konzumacije pive na dugovječnost. Časopis PLOS Genetics je 2013. godine objavio studiju koja je po prvi puta ispitivala utjecaj napitka na dugovječnost. Istražujući utjecaj piva na gene, znanstvenici su došli do zanimljivih zaključaka. Studija je rađena na kvascima te je pokazala da konzumacijom piva (alkohola) dolazi do produženja telomere. Telomere su sastavni dio kromosoma (gena) koji ukoliko se značajno skrate, dovode do smrti stanice. Dosadašnja istraživanja povećanje i skraćivanje telomera povezuju sa starenjem te razvojem karcinoma zbog čega su rezultati ove studije dobili dodatan značaj. Do produženja krajeva telomera došlo je pri količini etanola prisutnog u jednoj pivu (5-7 posto).

 

Manji rizik od prerane smrti

Najnovija studija dala je dodatan poticaj umjerenoj konzumaciji piva. Studija je provedena na Sveučilištu u Kaliforniji, trajala je 14 godina te je proučavala utjecaj životnog stila 1700 osoba starijih od 90 godina na životni vijek.

Istraživači su otkrili kako su osobe koje su dnevno pile 2 čaše piva (2 x 3 dL) ili vina (2 x 1,5 dL) imali 18 posto manji rizik od prerane smrti. Zanimljivo, ispitanici koji su svakodnevno vježbali 15 do 45 minuta dnevno smanjili su taj rizik za "samo" 11 posto.

Iako rezultati pokazuju da dugovječnosti više pridonosi umjerena konzumacija alkohola nego redovita tjelovježba, svakako je uputno prakticirati redovitu tjelovježbu tijekom zrele i starije dobi jer ta zdrava navika svakako pridonosi aktivnom i produktivnom životu u zlatnim godinama.

 

Samo odgovorna i umjerena konzumacija

Uzmemo li u obzir sve ove dobre strane, čini se da umjerena konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje te pospješiti zdravo starenje. Valja naglasiti da je ključna riječ "umjereno", a pritom se tu misli na 3 - 6 dL piva dnevno za muškarce i do 3 dL dnevno piva za žene. Ne preporučuje se alkohol piti svakoga dana u tjednu, a uputno je pivo popiti nakon obroka i u ugodnom društvu.

Prekomjerno konzumiranje bilo koje vrste alkoholnog pića djeluje razorno i na zdravlje tijela, i na psihu, i na okolinu. S druge strane, postoje skupine kojima se konzumacija alkohola ne preporučuje, a to su djeca, adolescenti, trudnice, osobe izložene riziku od alkoholizma, bolesnici s kardiomiopatijama, srčanim aritmijama, depresijom te bolestima jetre i gušterače.

hr Sat Jun 30 2018 16:56:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/587937da1eea8f31f18b45b0/80
Foto: Pixabay

Koristite Chrome? Ovaj potez Googlea mogao bi vas naljutiti

Nakon što je godinama bilo moguće surfati webom koristeći web preglednik Chrome bez logiranja, u Googleu su odlučili potiho ukinuti tu mogućnost. Zašto? Žele više naših podataka, uvjereni su stručnjaci

Novo izdanje web preglednika Chrome 69 donosi više izmjena, nadogradnji i novih značajki, ali i odaje informacije o vašim običajima pri sufranju, piše tportal.

Naime, čim se ulogirate u neko od web odredišta i servisa pod Googleovim okriljem automatski bivate ulogirani i u Chrome, a taj web preglednik potom šalje vašu povijest surfanja webom i druge podatke Googleu.

U prethodnim izdanjima Chromea mogli ste posjetiti Gmail, YouTube i druga Googleova web odredišta bez da se ujedno logirate i u web preglednik. Iako to logiranje sa sobom donosi određene prednosti i pogodnosti, više je razloga vezanih uz zaštitu privatnosti zbog kojih je mudrije zadržati određene podatke na svom računalu i ne dijeliti ih s Googleom.

Ujedno to znači kako ćete morati biti dodatno oprezni kad koristite neko javno dostupno računalo kako ne biste ostali ulogirani negdje gdje to ne bi bilo pametno.

Nisu obavijestili korisnike

Slučajno ili ne, iz Googlea o ovoj ne baš maloj promjeni nisu obavijestili korisnike. U odgovoru na izraze zabrinutosti stručnjaka za računalnu sigurnost su, navodno, istaknuli kako se Chrome treba tako ponašati. Zašto? Pa, cilj je izbjeći komplikacije koje se pojavljuju kad je netko udrugi ulogiran u Chrome, a netko drugi koristi isti preglednik kako bi se ulogirao u vlastiti korisnički račun pri Googleu pri posjetu Googleovom web odredištu.

U Googleu također tvrde kako to što su korisnici automatski ulogirani u Chrome ne znači kako će i njihovi podaci biti automatski poslani Googleu jer bi za prijenos podataka trebalo uključiti značajku Sync.

Stručnjak za kriptografiju sa Sveučilišta John Hopkins Matthew Green na svom je blogu tu praksu nazvao mračnim obrascem, što je izraz namijenjen opisivanju korisničkog sučelja osmišljenog kako bi zavaralo ili navelo ljude na krivi put, piše Business Insider.

Ako ste inače obično ulogirani istovremeno u Googleove servise i Chrome, s ovom promjenom nećete imati problema. Ali ako niste ili vam se ne sviđa to što Google prikuplja sve više podataka o vašim navikama online, vrijeme je za prijelaz na sigurniji web preglednik.

Želite spriječiti automatsko učitavanje vaše povijesti pregledavanja weba dok koristite Chrome? Otvorite Settings u Chromeu. Pod vašim korisničkim imenom vidjet ćete Sync. Kliknite na to, pa isključite sve što ne želite da se sinkronizira online, uključujući i povijest surfanja webom.

Treba napomenuti kako lozinke i bookmarkovi po početnim postavkama nisu sinkronizirani kad se automatski ulogirate u Chrome 69, piše Tech Radar.

hr Tue Sep 25 2018 19:30:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54170253189942740900000d/80
Foto: Screenshot YouTube

Imate želju za određenim tipom hrane? Tijelo vam šalje poruku

Što se krije iza želje za slatkom, slanom ili masnom hranom?

Kada osjećate stres imate potrebu pojesti komad čokoladne torte dok vaš najbolji prijatelj u istoj situaciji poseže za tjesteninom. Zašto različiti ljudi imaju različite želje kada je hrana u pitanju? Saznajte u nastavku teksta.

Imate potrebu jesti slano…

Za početak, možda ste samo žedni. Kada ste dehidrirani, potrebno vam je više soli koja vraća elektrolite u ravnotežu. Popijte prvo čašu vode, a ako nakon sat vremena još imate potrebu za slanom hranom, postoji šansa da osjećate veliki stres (sol umiruje žlijezde koje izlučuju adrenalin) ili vam nedostaje minerala (koji se nalaze u prirodnim solima kao što je recimo himalajska sol). Pojedite nešto slano, ali ako želja ne prestaje, posjetite doktora jer je moguće da imate problem s nadbubrežnom žlijezdom koja luči adrenalin, piše jolie.hr.

Imate potrebu jesti ugljikohidrate i kruh…

Hrana o kojoj ste ovisni upravo je ona hrana koju jedete skoro svakodnevno. Ako već unosite velike količine bijelog kruha i tjestenine, to ćete poželjeti jesti i za večeru. Također, ovaj tip hrane mnogima predstavlja hranu za utjehu za kojom će posegnuti iza lošeg ili stresnog dana. Zamijenite spomenute namirnice za kompleksne ugljikohidrate poput kruha od cjelovitih žitarica (pšenica, raž, ječam, mekinje,…) koji će vas duže držati sitima te potaknuti probavu.

Imate potrebu jesti sir…

Postoji šansa da ste ovisni o siru! Sir sadrži protein kazein koji, kada se razloži, može imati smirujući utjecaj na tijelo. O siru možete sanjati i ako vaš način prehrane ne uključuje dovoljno masnoća. Jedite ga, ali u umjerenim količinama!

Imate potrebu jesti čokoladu…

Možda su vam hormoni u disbalansu. Žene to pogotovo mogu osjetiti za vrijeme mjesečnice kada tijelo pokušava obnoviti zalihe magnezija i željeza – koji se prirodno nalaze u kakaovcu. Izaberite kvalitetnu čokoladu koja ima barem 70 posto kakaa.

Imate potrebu jesti crveno meso…

Vjerojatno nemate želju baš za burgerom nego za željezom i vitaminom B12 koji se prirodno nalaze u crvenom mesu. Vegetarijanci u ovom slučaju trebaju povećati unos biljnih proteina koji se nalaze u grahu, kvinoji i slično.

Imate potrebu jesti masnu hranu…

Cijeli dan razmišljate o prženoj piletini? Vaše tijelo želi omega-3 masne kiseline, povećajte unos namirnica kao što su losos, sjemenke lana, chia sjemenke, orasi…

Imate potrebu jesti slatko…

Za razliku od soli, šećer nema ulogu u razvitku našeg tijela. Kada se osjećate loše ili imate težak dan, šećer će vam pružiti trenutnu utjehu i omogućiti brzi rast energije (koja će brzo pasti pa ćete opet imati potrebu za šećerom…). Pojedite neko voće kao što je banana koja će trenutno utažiti želju. Iako je teško maknuti ovisnost o slatkome, dajte tijelu šansu i izbjegavajte slatko barem 10-ak dana, nakon toga više nećete osjećati toliku potrebu.

hr Tue Sep 25 2018 17:03:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7edb34cb557a3c658b4d5a/80
Foto: Pixabay

Može li kokosovo ulje ublažiti simptome ekcema?

Kokosovo ulje je prirodni ovlaživač i mnogi ljudi s ekcemom smatraju da smiruje kožu i ublažava simptome poput suhoće i svrbeža

Glavni simptomi ekcema su suhe zakrpe kože, svrbež i ljuskanje koje dovodi do pucanja i krvarenja. Ključni cilj liječenja je održavanje kože hidratiziranom.

Neki lijekovi mogu nadražiti osjetljivu kožu, potičući mnoge osobe s ekcemom da traže učinkovite prirodne tretmane, kao što je kokosovo ulje, piše Život i stil.

Može li kokosovo ulje ublažiti simptome ekcema?

Kokosovo ulje bogato je laurinskom kiselinom, zdravom masnom kiselinom koja se nalazi i u majčinom mlijeku. Laurinska kiselina sastojak je prirodnih lijekova za sve vrste zdravstvenih problema, uključujući ekcem. Dok kokosovo ulje ne može izliječiti ekcem, može smanjiti iritaciju i svrbež te smanjiti rizik od infekcije.

Ekcem smanjuje sposobnost kože da ostane hidratizirana. Rezultati randomiziranog, dvostruko slijepog kliničkog ispitivanja iz 2014. pokazali su da primjena kokosovog ulja na kožu tijekom 8 tjedana može poboljšati hidrataciju kože kod djece s ekcemom.

Prema nalazima iz studije iz 2018, djevičansko kokosovo ulje također ima protuupalno svojstvo i štiti kožu. Autori znanstvenog pregleda 2014. zaključili su da ulje kokosa može učinkovito smanjiti prisutnost bakterija, virusa i gljivica. To je važno jer ljudi s ekcemima mogu biti osjetljiviji na infekcije kože.

Kako koristiti kokosovo ulje za ekceme

Kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi, ali izlaganje toplini pretvara ga u tekućinu. Možete koristiti i čvrsto ili tekuće kokosovo ulje na koži. Ako je čvrsto, trljajte malu kuglu između prstiju dok se ne omekša.

Da biste smanjili simptome ekcema, nanesite kokosovo ulje na kožu dvaput dnevno ili češće, ako je potrebno. Možete ga koristiti kao bilo koji drugi losion ili hidratantno sredstvo.

Ako vam je koža suha ujutro, pokušajte s uljem kokosa prije spavanja. Za liječenje ekcema na vlasištu, pokušajte s uljem kokosa umjesto regeneratora. Nanesite ga izravno na vlasisšte i nježno ga umasirajte. Ostavite ga nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Rizici korištenja kokosovog ulja za ekceme

Uvijek se obratite liječniku prije korištenja kokosovog ulja ili bilo kojeg drugog prirodnog sredstva. Svatko tko je alergičan na kokos treba se suzdržati od korištenja kokosovog ulja. Da biste testirali alergijsku reakciju, pokušajte primjeniti malu količinu ulja na mali komadić neoštećene kože.

Važno je odabrati visoko kvalitetno, organsko, ekstra djevičansko ili hladno prešano kokosovo ulje kako bi se osiguralo da je bez kemikalija, jer neke kemikalije mogu iritirati kožu.

hr Tue Sep 25 2018 17:02:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7830f9cb557a3c658b4b05/80

Šest bolesti koje mogu uzrokovati ulošci i tamponi

Stvarno je frustrirajuće kad otkriješ da je neki praktičan proizvod vrlo nezdrav, a prema novijim istraživanjima to su tamponi i ulošci. Vjerojatno koristiš oba proizvoda, a Wellness Mama upozorava na probleme koje uzrokuju ovi neophodni proizvodi.
Problemi koje donose ulošci

Plastika - vaginalno području je jako prokrvljeno,a koža je posebno tanka u ovom području, što olakšava plastičnim kemikalijama ulazak u tijelo. Neki ulošci i tamponi sadrže plastične kemikalije poput Bisfenol A, ali i mnoge druge. Zašto su opasni? 

Bisfenol A i Bisfenol S ometaju razvoj embrija i povezuju se s razvojem bolesti srca i rakom.
Ftalati - tamponima olakšavaju primjenu i daju glatkoću, ali poznati su i da reguliraju gensku ekspresiju, a DEHP može dovesti do višestrukih oštećenja organa. Isto tako, ulošci mogu sadržavati mnoštvo drugih potencijalno opasnih sastojaka, kao što su neutralizatori mirisa i parfemi. Sintetika i plastika mogu ograničiti protok zraka, topline i vlažnosti, a to može potaknuti rast bakterija u vaginalnom području, piše Zdrava krava.

Ekološki problem - ogromna količina uložaka i tampona završava na odlagalištima i postrojenjima za pročišćavanje vode. Prosječna žena će potrošiti oko 16 tisuća tampona i/ili uložaka tijekom života. Većina tih proizvoda sadrži plastiku koja je problematična i treba joj dosta vremena da se razgradi. 

Pamuk - ako si ikad promatrala reklame za tampone i uloške, lako možeš pomisliti da su napravljeni od mekog pamuka iz netaknutih bijelih polja. Nažalost, to obično nije slučaj. Neki tamponi i ulošci sadrže pamuk, ali većina sadrži sintetički pamuk. Postoje dokazi da sintetička vlakna mogu povući previše vlage iz vaginalnog područja i smanjiti čvrstoću tog područja, što može povećati rizik od sindroma toksičnog šoka. 

Tamponi i ulošci koji su zapravo napravljeni od prirodnog pamuka obično su izbijeljeni klorom ili drugim kemikalijama. Osim toga, pamuk je jedna od najprljavijih biljaka jer je tretirana raznim pesticidima.  

Povrh toga, istraživanje iz 2015. pokazalo je da je 85% tampona kontaminirano glifosatom (herbicid povezan s rakom). Ne baš ono što želiš da se apsorbira u krvotok iz jednog od najosjetljivijih područja tvojeg tijela.  

Sindrom toksičnog šoka

Iako je rijedak, sindrom toksičnog šoka je infekcija koja može dovesti tvoj život u opasnost, a povezuje se s uporabom tampona. Novije teorije ukazuju da stafilokok ili streptokok uzrokuje ovu infekciju, a nošenje tampona može povećati šanse za ovu infekciju.  

Rješenja 

Organski ulošci i tamponi - ako želiš zadržati praktičnost tampona i uložaka, možeš se odlučiti za prirodne ili organske verzije. 

Menstrualne čaše - ugodna, sigurna i za okoliš prihvatljiva alternativa tamponima i higijenskim ulošcima. Napravljena je od silikona medicinske čistoće, postavlja se u vaginu i njezina funkcija je da sakuplja menstrualnu krv za razliku od tampona i uložaka koji je upijaju. Ne izaziva iritaciju ili isušivanje te također može zadržati puno više tekućine. S obzirom na to da se koristi višekratno, dovoljno je kupiti samo jednu te se tako štedi novac i čuva okoliš.  


hr Tue Sep 25 2018 14:23:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .