Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5828866b1eea8f82b98b45bd/80
Foto: Wikipedija

Policija odbacuje pritužbe za nezakonito postupanje prema migrantima

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u četvrtak je održao tematsku sjednicu o slučajevima uskraćivanja međunarodne zaštite imigrantima u Hrvatskoj, na kojoj je izrečeno puno optužbi na postupanje hrvatske policije prema migrantima, no odlučno ih je odbacio glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuvši kako ne postoji mogućnost da policija postupa nezakonito.

"Bilo je puno kritika na račun policije i u raspravi i u javnom prostoru, ali mi to ne prihvaćamo. Želimo od slučaja do slučaja da se utvrde eventualne odgovornosti. Do sada nismo utvrdili nezakonitost rada hrvatskih policajaca", izjavio je Milina novinarima nakon trosatne tematske sjednice koja je na momente polarizirala nevladine udruge i pravobraniteljice s jedne strane te predstavnike policije s druge strane.

Povod za sjednicu bili su brojni medijski napisi, izvješće pučke pravobraniteljice te inicijative nevladinih udruga koja ukazuju na moguće uskraćivanje međunarodne zaštite u RH protivno međunarodnim konvencijama i hrvatskim zakonima. 

Pravobraniteljica: Pristup međunarodnoj zaštiti u Hrvatskoj se otežava

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u raspravi je istaknula da se pristup međunarodnoj zaštiti u Hrvatskoj otežava, te pritom izostaju mjere propisane Zakonom o strancima i Zakonom o općem upravnom postupku kako bi se ljudska prava zaštitila.

Prve pritužbe na vraćanje migranata bez provođenja individualiziranog pristupa u njezinu su uredu počeli zaprimati krajem 2016. godine, kada su migranti počeli podnositi pritužbe da policija nad njima provodi nasilje kada ih vraća u Srbiju, no evidenciju od policije o tim slučajevima Ured pravobraniteljice nije uspio dobiti. 

"Kada smo zatražili uvid u snimke kamere na licu mjesta, odgovoreno nam je kako nije  sačuvan taj podatak. Za konkretnih 15 minuta nema snimke tv kamere. Mislim da je to indikativno", ustvrdila je Vidović.

Dodala je i kako je za dio migranata koje je policija zatekla na hrvatskom teritioriju i prepratila u Tovarnik, nestao pisani trag.

Od donošenja prvog Zakona o strancima 2003., prema podacima njezina ureda, ukupno je odobreno nešto više od 400 međunarodnih zaštita u Hrvatskoj, što, ističe Vidović, nije tako velik broj da se Hrvatska s njim ne bi mogla izaći na kraj.

Pravobraniteljica je istaknula  potrebu otvaranja puno više zakonitih puteva migracije, kako se ovakve situacije ne bi događale, te uspostavu ravnoteže između zaštite granice i zaštite ljudskih prava.

UNHCR: U 2016. evidentirano 2000 prijava za prisilno vraćanje u Srbiju 

Predstavnik UNHCR-a u RH Giuseppe Di Caro istaknuo je kako je ozbiljno zabrinut zbog "uvjerljivih prijava pojedinaca za koje se čini da im je potrebna međunarodna zaštita, a kojima je uskraćeno pravo ulaska u Hrvatsku". UNHCR je, kaže,  skrenuo pozornost hrvatskoj vladi na oko 2000 slučajeva pojedinaca koji tvrde da su od 2016. godine bili prisilno vraćeni u Srbiju. Neki su od njih prijavili i pretjeranu uporabu sile od strane policije. "Zatražili smo da Vlada istraži sve te slučajeve i poduzme korektivne mjere kako bi pokazala da Hrvatska poštuje međunarodne obveze glede prava na traženje azila", rekao je Di Caro.  

Na njega su se nadovezali predstavnici nevladinih udruga pa je Milena Zajović iz udruge Are you Syrious ustvrdila kako se volonteri na terenu susreću s "preplavljujućim brojem" iskaza o sustavnom uskraćivanju prava tražiteljima na međunarodnu zaštitu u RH.

"Po podacima UNHCR-a, samo 2016. zabilježeno je oko 2000 slučajeva ilegalnih protjerivanja tražitelja azila s teritorija Hrvatske u Srbiju. Za prošlu godinu ta je brojka veća i radi se o 3242 osobe koje su, po podacima koje je prikupio UNHCR, ilegalno protjerane iz naše zemlje.  U 2018. već je 189 takvih slučajeva", kaže Zajović.

Nezavisni volonteri evidentirali su, dodala je, još stotine slučajeva protjerivanja u Srbiju, a u zadnje vrijeme i u BiH te Crnu Goru.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije ustvrdio je kako se "više ne može  govoriti o sporadičnim incidentima, već postoje velike indicije da se radi o nekoj vrsti migracijske politike RH".

Očekujemo da Hrvatska ostane na tragu solidarnosti s kojom je krenula u ovu izbjegličku krizu i da ostane u okviru zakonitosti, poručio je Bosanac.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je pak da se djeci-migrantima brani ulazak u zemlju, odnosno da ih se vraća bez šanse da ih  se ispita u kakvoj se nevolji nalaze.

"Ako je to istina, mislim da se kao država nalazimo u  ozbiljnom problemu jer kršimo međunarodne ugovore i obveze koje smo  s njima preuzeli", poručila je.

Glavni ravnatelj policije: Policija i nezakonitost ne mogu ići u istu ravan

Na optužbe je odgovorio glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuvši neprihvatljivim upotrebu riječi nezakonitost koja se i tijekom rasprave, ali i u medijima,  često rabi u ovom kontekstu vezano uz policiju.

 "To je neprihvatljivo za  našu struku jer policija i nezakonitost nikako ne mogu ići u istu ravan", ustvrdio je Milina,  dok je državna tajnica Tereza Gras prozvala nevladine udruge i pravobraniteljice da učestalim istupima u medijima pokušavaju stvoriti sliku o negativnim postupanjima hrvatske policije prema migrantima.

"Ilegalne migracije nećemo tolerirati, to je pitanje nacionalne sigurnosti. Moramo pronaći načina da štitimo sigurnost države, ali i da zaštitimo one kojima je to potrebno", rekla je Gras te podsjetila na promjene koje su u Europi izazvali imigranti poput jačanja ekstremne desnice i Brexita.

Iz MUP-a su iznijeli  i podatak  da je prošle godine evidentirano 365 kaznenih djela krijumčarenja ljudi preko hrvatske granice, te da je 2017. taj broj  udvostručen u odnosu na 2016.

"Sve nezakonite migracije 90 posto se odvijaju u okviru dobro organiziranih krijumčarskih lanaca", ustvrdio je Milina.

Strenja-Linić: Postali smo gori od Mađara

Nezavisni zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ustvrdio je da se cijela rasprava svela na sraz policije s jedne strane  te nevladinih udruga i pravobraniteljica s druge strane, no da je problem negdje drugdje jer treba definirati zakonite puteve migracije te upozoriti da je azil, kao sredstvo međunarodne zaštite,  pogrešan i ne odgovara potrebama s kojima se danas susrećemo.

Ines Strenja Linić (Most) ustvrdila je kako se humano lice, koje je Hrvatska pokazala tijekom migrantske krize prije tri godine, počelo urušavati. "Sada toliko čvrsto branimo granice da smo postali žešći i od Mađara", ustvrdila  je.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) pozvao je sve članove Odbora i sudionike u raspravi da u roku tjedan dana dostave prijedloge zaključaka današnje sjednice, na koje će se MUP imati pravo očitovati.

"Treba raščistiti varijantu u kojoj postoje kontradiktorna izvješća pravobraniteljice i policije", zaključio je predsjednik Odbora.

hr Thu Mar 01 2018 20:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2be3002af47ff3268b4d04/80
Foto: PIXABAY

Split: 'Zbog prevencije provala u stanove ne otvarajte vrata nepoznatim osobama'

Danas tijekom dana u PU Splitsko-Dalmatinskoj zaprimili su nekoliko dojava o provalama i pokušaju provala u stanove na području Splita. Policijski službenici su po zaprimljenim dojavama izašli na mjesto događaja, započeli s kriminalističkim istraživanjima u cilju identificiranja, pronalaska i procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela.

S obzirom na to da će neki građani tijekom nadolazećih blagdana i produženog vikenda otići na put, iz policije još jednom skreću pozornost na značaj samozaštitnog ponašanja radi čega ističu nekoliko korisnih savjeta za građane:

-Ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo

-Kad napuštate stan zaključavajte i protuprovalna vrata ukoliko ih imate,

-Vrijedne predmete ne ostavljajte na vidljivim i lako dostupnim mjestima,

-Zapišite identifikacijske oznake vrijednih predmeta ili ih fotografirajte jer to povećava mogućnost preciznog opisa i povrata ako budu otuđeni,

-Upozorite vama bliske starije osobe i djecu koji ostaju sami kod kuće da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama,

-Razmislite o ugradnji druge cilindrične brave u ravnini vanjske plohe vrata      

-Budite solidaran susjed, vodite računa i o tuđoj imovini

Pozivamo građane da svoja zapažanja o sumnjivim osobama ili događajima odmah prijave policiji na besplatan broj 192.

hr Thu Jun 21 2018 19:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2bc0bc2af47fdb428b45e2/80
Foto: PIXABAY

Iritantne krvopije izluđuju Šibenčane: 'Nikad ih nije bilo ovoliko, otjerat će mi turiste'

Iritantne krvopije ovih dana izluđuju Šibenčane i njihove goste jer zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta iz tvrtke AS Eko nisu mogli zaprašiti grad pa su se komarci masovno nakotili. No, kako doznajemo od direktora te tvrtke Damira Vrvila, grad će napokon zaprašiti večeras.

- Komarce u zadnje vrijeme nismo mogli uništavati zbog jakog vjetra i kiše koja je padala, ali večeras ćemo zaprašiti cijelo područje grada – kazao nam je Vrvilo.

Komarci su se masovno nakotili jer je tijekom ove godine palo dosta kiše, a Vrvilo napominje da su najezdi doprinijeli i sami građani.

- Građani sami produciraju komarce, a poslije se bune da ih ima previše. Na primjer, hermetički otvorene septičke jame su pravo leglo za komarce, kao i odbačene posude, bačve, gume ili začepljeni oluci na krovovima gdje se skuplja voda. Također, veliki problem je i zapuštena vegetacija. Komarac je sićušno biće iznimno osjetljivo na suhoću zraka, a vegetacija im služi kao sklonište iz sunca – napominje Vrvilo.

Svim građanima zato savjetuje da očiste vegetaciju oko svojih domova, uklone odbačene posude i gume te hermetički zatvore septičke jame jer, ako se drže tih osnovnih pravila, komaraca će biti osjetno manje, piše Šibenik.in

- Mi zaprašujemo grad čim nam to vrijeme dopusti. Sredstvima koja su ekološki prihvatljiva uništavamo leteće komarce, a imamo i larvacidnu metodu kojom uništavamo i ličinke. No, komaraca uvijek ima. Ženka koja se nahranila krvlju nakon toga polaže jaja i za 10 do 15 dana izležu se novi – pojašnjava Vrvilo.

Komaraca najviše ima na području Šubićevca, što je logično s obzirom na bujnu vegetaciju u zapuštenoj park-šumi, a iritantne krvopije sinoć su dosađivali i posjetiteljima koji su došli pogledati film na tvrđavu Barone.

 Na komarce su nam se  požalili i stanovnici u samom centru grada. 

- Izluđuju me danima. Te male leteće krvopije ponašaju se poput pravih drakula, sišu te koliko god mogu. Potrošio sam tri bočice Autana, ali ništa nije pomoglo! Ne mogu spavati, ni živjeti od prokletih krvopija. Što je najgore od svega, otjerat će mi turiste koji mi dolaze godinama. Nikad tih komaraca nije bilo ovoliko  – požalio nam se jedan Šibenčanin koji živi na Gorici. 

Bilo kako bilo, nakon večerašnjeg zaprašivanja, trebalo bi ih biti znatno manje. 

hr Thu Jun 21 2018 17:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2bbde02af47f153d8b47a6/80
Foto: Grad Split

Zamjenik gradonačelnika pozdravio kadete japanske Obalne straže na putu oko svijeta

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela primio je danas veleposlanika Japana u Hrvatskoj, Keijia Takiguchija i kapetana Hironobua Tonozakija, zapovjednika broda Japanske obalne straže „Kojima“ koji se nalazi u višednevnoj posjeti gradu Split i Hrvatskoj ratnoj mornarici.
Zamjenik Vela izrazio je dobrodošlicu gostima kazavši da je Hrvatska, premda teritorijalno mala, zemlja velike pomorske povijesti i tradicije. 

„Stoljećima hrvatski pomorci povezuju svoju domovinu sa svijetom. Naši pomorci i danas plove dalekim morima svijeta, a mnogi od njih rade i na japanskim brodovima. Pratim vašu reprezentaciju na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Želja mi je da se hrvatska i japanska reprezentacija susretnu u polufinalu. Na nogometnom prvenstvu u Francuskoj, 1998. godine, Hrvatska je pobijedila Japan s rezultatom 1:0“, kazao je, među ostalim, Vela najavivši skoru uspostavu prijateljstva Splita i jednog od japanskih gradova. 

Kapetan Tonozaki izvijestio je zamjenika gradonačelnika kako se brod „Kojima“ nalazi na putu oko svijeta te da je Split jedina europska luka gdje će pristati. „27. travnja smo s kadetima isplovili iz Hirošime, prošli kroz Panamski kanal, posjetili Baltimore i dalje nastavili preko Atlantika, kroz Gibraltar do Splita.

Nakon što se vratimo kući, naši kadeti postaju pripadnici Obalne straže. Plovidba će ukupno trajati 99 dana i preplovit ćemo 25 tisuća milja“, istaknuo je zapovjednik 140 metara dugog školskog broda „Kojima“ koji je do 25. lipnja privezan u luci Lora.
hr Thu Jun 21 2018 17:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b28bdcc2af47f163d8b4676/80

Očajna Cesareova teta tvrdi: 'Dječak preko mobitela preklinje majku da dođe po njega, a otac ne želi reći gdje su'

Nakon što je Nina Kuluz sa sestrom Vanjom doputovala u Italiju, agonija majke i dalje ne prestaje. Naime, kako nam je Nina rekla, još nije vidjela svog devetogodišnjeg sina, usprkos svom trudu da dođe do njega. Ona i Cesare su se telefonski čuli u posljednja dva dana, ali otac, tvrdi Nina, ne želi reći gdje se nalazi s njihovim sinom.

"Cesare je dva puta u posljednja dva dana nazvao mamu. Oba puta samo je ponavljao da dođe po njega, opisivao do u detalja stan gdje se nalaze kako bi ga ona mogla naći", rekla nam je dječakova teta Vanja Kuluz.

Danas ujutro očajne sestre su bile u talijanskom Centru za socijalnu skrb, gdje su odlučile potražiti pomoć. I policija je pokušala kontaktirati Alessandra Avenatija, ali se ne javlja, kaže nam Kuluz, piše 100posto.hr

"Avenati je nazvao Ninu dok smo bili u Centru za socijalnu skrb u Torinu i rekao joj je da su otputovali i da joj neće dati da vidi malog niti da ga čuje... U pozadini smo čuli dječaka kako urla i plače. Djelatnica Centra je sve čula i jedini komentar je da ona ne zna da je to Cesare", rekla nam je Vanja Kuluz.

Nina Avenatija stalno zove i šalje mu poruke da želi vidjeti sina. 

"Ne vidim kako misli izgraditi zdrav odnos sa sinom nakon nasilnog odvođenja i sadašnje zabrane da vidi svoju mamu i onemogućavanja da se čuju, osim kad on to odluči a ne kad dijete poželi čuti i vidjeti svoju mamu. Tu su u istom gradu a on im ne dozvoljava kontakt", kaže nam teta.

Ovo što se događa u jednu ruku u skladu s očekivanja, dodaje, jer je sud davno konstatirao kako otac nije spreman uložiti nikakav napor da djetetu u Italiji osigura nazočnost mame, premda je u medijima i na društvenim mrežama govorio suprotno.

"To nije otmica jer on ima skrbništvo nad djetetom, ali s obzirom u kakvom stanju ga je odveo i nasilno isčupao i s obzirom na nalaze i što proživljava tražit ćemo da ga što prije lociraju i utvrde u kakvom je stanju. Svi su ponavljali da je za ublažavanje traume potrebna prisutnost majke, a sad imamo situaciju gdje otac ne želi majci ni blizu iako dijete pati", rekla nam je teta.

Kontaktirali smo odvjetnika Nine Kuluz Mišu Živaljića koji nam je rekao: "Ako joj otac bude branio viđanja, tražit ćemo od suda privremenu mjeru da joj omogući kontakte s djetetom". 

"19. lipnja je naprasno izbrisano osam godina Cesarevog života. Iščupan je iz majčinog zagrljaja i odveden bos bez ičega, nije imao priliku ponijeti sa sobom ništa što je njemu blisko. Ni najdražu igračku ili knjigu. Njegovi baba i dida, njegova maca, prijatelji... Idući tjedan mu prijatelji odlaze po svoje svjedodžbe, a njegova pohvalnica ga čeka", rekla nam je u suzama Vanja Kuluz.

hr Thu Jun 21 2018 16:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .