Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/592c4242b9e03e2a208b456c/80

Kerumu zabranili radove na secesijskoj Vili Antičević, on poludio: "To je ministarstvo govna!"

Nekretnine na kojima radi Kerum (podrum i prizemlje) formalno glase na Sapunarovu firmu "Pleon", a Kerum ih je prije nekoliko godina prebacio na svoga nećaka.
Iz Ministarstva kulture tvrde da se Željko Kerum upustio u nedozvoljene radove na secesijskoj Vili Antičević, na uglu Slavićeve i Bihaćke ulice u Splitu. Iako nam je i sam Kerum u srijedu potvrdio da je investitor radova u prizemlju i podrumu tog objekta, te da ništa ne dira mimo propisa i da su se u to uvjerili i konzervatori, ispostavilo se da su mu radovi – zabranjeni, piše Slobodna Dalmacija.

- Konzervatorskim očevidom utvrđeno je da se u Vili Antičević, Bihaćka 14, izvode radovi adaptacije stana, u prizemlju i podrumu. Investitor za navedene radove u pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru nije ishodio suglasnost Konzervatorskog odjela Split, te je Odjel 15. listopada 2019. izdao Rješenje o obustavi radova – stoji u odgovoru, koji smo dobili iz Ministarstva kulture, a u kojem još napominju kako je također utvrđeno da su sačuvani dijelovi secesijske opreme interijera – podne pločice i stolarija te da je otvor u zidu prema vrtu u razini podruma, prema svjedočenju radnika na gradilištu, privremen i služi za iskrcavanje materijala.

Konzervatori su izišli na teren po prijavi uznemirenih građana, koji su se i nama javili tvrdeći da je u prizemlju zaštićene secesijske vile razbijen zid, a da je u podrumu na mjestu gdje se uz nivo zemlje nalazio podrumski prozor, otvoren ulaz iz dvora, i to tako što su razbijeni temelji.

'Svoj na svome'

Željko Kerum je za 'Slobodnu Dalmaciju' sve te prozivke već negirao rekavši da je ostavio stanje kakvo jest, osim što stavlja nove instalacije i WC.

- Je li kuća stoji kakva je? Susjedi okolo su stavljali plastične bile prozore, pa nikom ništa. Ja sam ostavio starudiju. Zato što poštivam staro, a ne zato što me briga za mišljenje Ministarstva koje je ministarstvo govna, a ne kulture - odbrusio je jučer u svom stilu Kerum, koji smatra kako konzervatori njemu nemaju pravo ulaziti u kuću, niti mu imaju pravo "govoriti hoće li prominit cijev od vode ili struje".

- Niti mi imaju pravo govoriti hoću li opiturat škure ili zid. Ili hoću li nešto staviti lijevo ili desno. To oni nemaju pravo. Ja ne poštujem što oni govore. I više ih neću pustiti unutra. Da sam bija tamo ne bi ih pustija, nema šanse. Ali, jadni radnici, što oni znaju? Oni su ih pustili, došli su im u vrime ručka, i što će oni? Ali, kad su ti konzervatori takvi dušebrižnici, što ne skinu ternitu s krova. Je li to kulturno dobro, da je salonit na krovu kuće? To je lakrdija! - žestio se Kerum na pitanje imaju li pravo konzervatori tražiti da ih se pita za mišljenje prije izvođenja radova na zaštićenom dobru.

Nema odgovora iz Grada

Iz Grada već dva dana ne odgovaraju na pitanje ima li investitor na Vili Antičević ikakav akt od Upravnog odjela za prostorno planiranje, građenje i zaštitu okoliša, no iz resora koji vodi Ana Sapunar, supruga Kerumova nećaka Igora Sapunara, nije još stigao odgovor.

Zanimljivo je da, prema vlasničkom listu, nekretnine na kojima radi Kerum (podrum i prizemlje) formalno glase na Sapunarovu firmu "Pleon". Kerum ih je prije nekoliko godina prebacio na svoga nećaka.

Dakle, muž od pročelnice za urbanizam i izdavanje građevinskih dozvola je vlasnik kulturnog dobra, u kojem je njegovu ujaku Ministarstvo kulture zabranilo izvođenje radova. To je već druga bespravna situacija u koju je Sapunar mlađi barem formalno upleten. Naime, trenutno ima u koncesiji restoran na Benama za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je bespravno dograđivan, a poslovanje nad Benama preuzeo je kao dio poslovnog carstva Kerumovih. Postavlja se pitanje može li Ana Sapunar, koju je Kerum instalirao na to mjesto, obnašati dužnost pročelnice za urbanizam, s obzirom na aktivnosti svoje rodbine, piše Slobodna Dalmacija.

hr Fri Oct 18 2019 09:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4c499029111cd7448b4575/80

Dubrovačka ravnateljica otišla u New York: Iz škole kažu da je bolesna

Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolj otputovala je u New York na studijsko putovanje koje je organizirala Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

To je za Index potvrđeno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, iako su u toj školi prošlog tjedna rekli da je ravnateljica na bolovanju zbog gripe.

Naime, nakon što su Index Istrage otkrile da je dio ravnatelja otputovao iako je Udruga ravnatelja otkazala putovanje, tog dana kad su otišli u Ameriku, zvali su sve ravnatelje koji su bili na popisu za studijsko putovanje.

U tajništvu Gimnazije Dubrovnik tad su rekli da njihove ravnateljice Katarine Tolje nema na poslu te kako je već dva tjedna na bolovanju zbog gripe.

Međutim, danas je stigao odgovor iz Dubrovačko-neretvanska županije u kojem stoji da je ravnateljica otišla u New York, ali da je put platila sama.

- Županija nije zaprimila zahtjev Gimnazije Dubrovnik za financiranje stručnog usavršavanja ili bilo kakvog drugog puta u SAD za ravnateljicu Katarinu Tolj. Put na koji se referirate u upitu nije bio tema dnevnog reda na Školskom odboru koji mora dati odobrenje za svaki veći iznos koji se izdvaja iz školskih sredstava. Prema informacijama s kojima raspolažemo ravnateljica je u New York pošla za vrijeme svog godišnjeg odmora, a troškove puta snosi sama", stoji u odgovoru Dubrovačko-neretvanske županije za index.hrhr Tue Feb 18 2020 21:31:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4c34af29111cd9448b4574/80
Foto: nestali.hr

Jeste li ju vidjeli? Nestala na Valentinovo iz Srinjina

Ivana se udaljila s adrese stanovanja i gubi joj se svaki trag.
S adrese stanovanja u Srinjinama, Ivana Kulišić (djevojačko Blažević) udaljila se na Valentinovo i od tada joj se gubi svaki trag. 

Ivana je visoka 182 cm, crne ravne kose, ovalnog lica i zelenih očiju. Srednje je tjelesne građe, a na lijevoj podlaktici ima istetovirano nekoliko riječi na engleskom jeziku.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: nestali@nestali.hr.
hr Tue Feb 18 2020 20:02:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1dd97329111cd5648b457b/80

Bulj kao glasnik Cetinskog kraja: Zašto mala djeca satima čekaju pregled, zašto ne radi rendgen,...

Miro Bulj poslao je otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu, županu Blaženku Bobanu te ravnatelju županijskog Doma zdravlja Marku Rađi. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

- Poštovani ministre zdravstva Vili Beroš, župane SDŽ Blaženko Boban i ravnatelju Doma zdravlja SDŽ Marko Rađa obraćam Vam se kao odgovornim osobama za stanje u Domu zdravlja Splitsko dalmatinske županije ispostave Sinj. Možete li odgovoriti narodu Cetinskog kraja (48 000 stanovnika) na pitanja:

Zašto rendgen u Domu zdravlja SDŽ ispostavi Sinj ne radi već skoro punih mjesec dana (od 21.01.2020.god.)? 

Zašto mala djeca na koju se sumnja da imaju upalu pluća moraju ići u KBC Split i čekati satima pregled da bi slikali pluća zbog prevelikog pritiska na bolnicu? 

Zašto stariji nepokretni ljudi kod koji se sumnja na neku težu bolest, a nema ih tko voditi do Splita moraju čekati da se rendgen popravi? Koliko još trebaju čekati? Dok im se zdravstveno stanje još ne pogorša!? 

Također, žene koje čekaju mamografiju po nekoliko mjeseci ne mogu obaviti pregled. Umjesto da smanjite vi samo produžujete liste čekanja. Je li ovo poticanje demografske obnove i programa koji propagira Župan Boban za zaustavljanje odlazaka mladih i poticanje povratka mladih obitelji u ruralnim područja dalmatinske Zagore?!

Očekujem Vaš brz odgovor, a prije svega rješavanje problema zdravstvenih usluga Doma zdravlja SDŽ ispostave Sinj.“, stoji u pismu Mira Bulja.

hr Tue Feb 18 2020 17:57:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4c108229111c1a448b4589/80

Djeca nisu sigurna zbog oholih vozača: Pokraj škole u Tugarama kolone se zaobilaze pretjecanjem

Na mjestu gdje je auto već udarilo dijete i dalje se pokušavaju zaobilaziti gužve na svakakve inovativne načine
Prometna nekultura na ulicama u cijeloj županiji pojava je kakva više ne čudi. Automobili parkirani na zelenim površinama, pretjecanje i dovođenje u opasnost života, ali i brojna druga prometna čuda na cestama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnima.

Jedan takav video stigao je na mail naše redakcije iz Tugara. Naime, kako kaže čitatelj, čiji su podaci poznati redakciji, oholost vozača na području kod tamošnje škole i vrtića prelazi svaku granicu.

Na mjestu gdje je auto već udarilo dijete i dalje se pokušavaju zaobilaziti gužve na svakakve inovativne načine pa se tako i smanjuje sigurnost djece koja tamo stalno prolazi i pješači.

Ako već slovima ne vjerujete onda nam je i poslao video s mjesta učestalih prometnih grozota.


hr Tue Feb 18 2020 17:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .