Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Konobar u Njemačkoj ima 2000 eura, stan i hranu. Kod nas zaradi 7500 kuna

U velikim je kompanijama koliko-toliko solidno, ali u mnogim restoranima i kafićima radi se za mizeriju, upozoravaju sindikalci
Obojica Primorci, 50-godišnjaci, konobari. Obojica sa zavidnom konobarskom kilometražom u nogama. I jedan i drugi sa stalnim poslom u restoranu. Sudbine prilično slične, bankovni računi nimalo. Srpanj i kolovoz, bez ijednog slobodnog dana i s radnim danima od deset do 12 sati, prvom mjesečno donesu 7500 kuna.

I drugi se naradi, radi dvokratno, a slobodan je tek nedjeljom poslijepodne. Njegov rad vrijedi 15.000 kuna. Točnije, dvije tisuće eura. Za razliku od svojeg kolege Primorca, kojeg nije upoznao i koji je ostao vjeran Jadranu, on svoje dvije tisuće eura u džep posprema u Njemačkoj. 


– Već sam nekoliko godina u Njemačkoj, u gradu sa sto tisuća stanovnika, pokrajina Mecklemburg-Vorpomern – počinje gastarbajter priču za Večernji na letu za Berlin sa susjedom u avionu


– Supruga ima mizernu plaću, nije se dalo u Hrvatskoj živjeti od sezone do sezone i školovati dvoje djece. Istina, u Njemačkoj radim puno, ali obitelj mi je u Hrvatskoj pa ionako ne bih znao što sa slobodnim vremenom... – zadovoljan je cijelim aranžmanom.
Kako i ne bi, njemački vlasnik svojem je konobaru iz Hrvatske osigurao i stan i hranu, a mjesečni saldo uvećaju i napojnice. – Pa, to je kao da ima plaću najmanje 3000 eura! – brzo preračunava 50-godišnjak, koji svoj konobarski staž odrađuje na sjeveru našeg Jadrana. Ne žali se ni on. Ima, kaže, sreću da je radni vijek počeo stalnim zaposlenjem u solidnoj tvrtki, koja je preživjela privatizaciju, i kad sezona završi, a restoran se zatvori

Restorani samo niču


– U mom je restoranu dvjesto sjedećih mjesta. Godinama u špici radim bez slobodnog dana, tek u izvansezoni imam tjedno jedan dan slobodan, a zimi pomažem u firmi gdje zatreba. Sigurno ne radim ništa manje od kolege u Njemačkoj, a pogotovo ne dva i tri puta manje koliko mi ja plaća manja... Zapravo, vjerojatno radim i više od njega, jer kod nas je svake sezone sve manje radnika. Dogodi se i da usred špice sezonac ode, jednostavno kaže da više ne može... Mi stalni onda na sebe preraspodijelimo i njegove stolove i guraj dalje. Ne znam samo dokad. Restorana, pizzerija, fast-foodova... sve je više, a nestašica radne snage, pogotovo kvalitetne, sve veća. Mene i sad u rujnu zovu znanci i pitaju znam li nekog konobara, servirku, pomoćnika za kuhinju... – kaže za Večernji sugovornik (podaci poznati redakciji).

 – No, kad gledam neke kolege i prijatelje, mogu ipak reći da živim pristojno. Supruga ima solidnu plaću, nemamo djece ni velike izdatke, a navikao sam raditi...

Daleko od toga da ne bi volio u svom novčaniku više novca, ali svjestan je da sa svojom plaćom i situacijom spada u gornju klasu jadranskih turističkih radnika. Složit će se i predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

– Ima sreću jer radi na neodređeno, živi u blizini, a primanja, kakva god da jesu, ipak stižu cijele godine. Tako je uglavnom radnicima u većim, ozbiljnim turističkim kompanijama. No, kod mnogih malih poduzetnika, u restoranima i kafićima, radi se po 12 sati dnevno bez dana tjednog odmora za mizeriju, prekovremeni se ne plaćaju, legalno se dobiva tek mrvica više od minimalne plaće, a ostatak na crno. Ako se radnik pobuni ili razboli, taj drugi dio često nikad ne vidi. Pritom mnogi sezonci žive doslovce u šupama i zato mogu reći da ministar Cappelli opravdano proziva poslodavce da povećaju plaće. Ne mogu kompanije ostvarivati stotine tisuća ili milijuna čiste dobiti, a tvrditi da nema za povećanje plaća – poručuje M. Cvitić, piše Večernji.hr

hr Sat Sep 08 2018 15:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d07712329111c22d38b4568/80
Foto: Lučka uprava

Nova prometna regulacija u Gradskoj luci: Evo koje su novosti...

Nakon što su Hrvatske ceste napravile sve pripreme na terenu, noćas u 4 sata će stupiti na snagu nova prometna regulacija u Gradskoj luci.
Novost su jednosmjerna Zvonimirova ulica do Biskupove palače, jednosmjeran promet kroz Gradsku luku, veliko autobusno stajalište za javni gradski prijevoz pored Gata sv. Duje umjesto dosadašnjeg okretišta i nasuprot njega četiri nova parkirna mjesta za osobe s invaliditetom, okrenuti peroni na Autobusnom kolodvoru za 90 stupnjeva, novo autobusno stajalište u Bijankinijevoj ulici sa stajalištima za opskrbu i parkirnim mjestima te promijenjen prometni tok ispod Koteksovog nebodera.

Naime, od Policije će se skretati ulijevo prema Zvonimirovoj jednom trakom, dok se druga traka pretvara u nova parkirna mjesta, a udesno s dva prometna traka skretat će se prema Poljičkoj i izlazu iz Splita.

Semafor na raskrižju Zvonimirove i Zagrebačke ulice pored Biskupove palače programiran je na novu regulaciju prometa te će uz bolju protočnost vozila omogućiti i bolju protočnost pješaka na tom raskrižju.

Važno je navesti promjenu prometnog toka u donjem dijelu Tolstojeve ulice gdje više neće biti moguć ulazak iz Tolstojeve ulice u Zagrebačku nego samo iz Zagrebačke u Tolstojevu do raskrižja s Ulicom kneza Višeslava i dalje prema Držićevoj.

Također je promijenjen prometni tok u Ulici sv. Petra Starog gdje sada vozila mogu ići od raskrižja pored policijske postaje jednosmjerno prema Biskupovoj palači.

Od sutra je ovim rješenjem Gradska luka otvorenija za javni gradski prijevoz čemu se pridružuje i Promet cijelim nizom linija po novom voznom redu. Prometovi autobusi vozit će prilagođeno novoj prometnoj regulaciji te s povećanim brojem prolazaka iz Gradske luke s dosadašnjih 160 na 509.

Podsjetimo, na projektu nove prometne regulacije radio je niz stručnjaka među kojima projektantska tvrtka Trivium u suradnji sa Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Split, a prema zajedničkom zahtjevu Grad Splita, Hrvatskih cesta i Lučke uprave, kako bi se postigla bolja protočnost vozila i time riješili problemi velikih zastoja u Gradskoj luci u ljetnim mjesecima.

- Prometne analize ovog projekta su pokazale izuzetno veliki kapacitet novog rješenja te njegovom primjenom ne očekujemo veće zastoje u prilazu Gradskoj luci. Grad Split u suradnji s nadležnim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i državnim tvrtkama (Hrvatske, ceste, Hrvatske željeznice i Lučka uprava Split) jednosmjernom regulacijom prometa u središtu grada i jačanjem javnog gradskog prijevoza, posebno željeznice, primjenjuje provjerena rješenja mnogih europskih gradova – poručio je zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela i konkretizirao:

-Uveli smo jednosmjerni prometni tok kroz Zvonimirovu ulicu i Gradsku luku čime se poboljšava protočnost za više od dva puta, uvodimo tri puta više autobusnih linija javnog gradskog prijevoza kroz Gradsku luku čime će se tri puta povećati broj putnika u Gradskoj luci (sa sadašnjih 15 000 na 45 000) te uključujemo željeznicu u javni gradski prijevoz na liniji od Gradske luke do Kopilice koja je sa svojim intenzivnim linijama, a voze svakih 20-ak minuta, najbrži i najudobniji ulazak i izlazak putnika u Gradsku luku.
hr Mon Jun 17 2019 12:53:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbf2c0229111ccc578b45f3/80
Foto: hajduk.hr

Splitski branitelji: Tko, zašto i u čije ime uskraćuje pravo hrvatskom Splitu da uživa u igri reprezentacije?

Žele reprezentaciju na Poljudu
Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita, koordinacija udruga ratnih postrojbi SD županije i stradalničke udruge iz domovinskog rata grada Splita, oglasili su se po pitanju igre reprezentacije u Splitu.

Priopćenje je poslano Gradonačelniku grada Splita, Gradskom vijeću te klubu Hajduk, a prenosimo ga u cijelosti:

Tko, zašto i u čije ime uskraćuje pravo hrvatskom Splitu da uživa u igri hrvatske nogometne reprezentacije?

Sve hrvatske reprezentacije su snažno bilo hrvatskog naroda.

Nikakve nesuglasice ne smiju biti razlog onemogućavanja organizacije nacionalnih utakmica na gradskim stadionima, pa tako ni na Gradskom stadionu Poljud.

Moderna Republika Hrvatska stvorena je velikim i neupitnim zajedništvom, krvlju i žrtvom hrvatskih ratnika, uz snažnu potporu hrvatskog naroda.

Zahtijevamo i ne prihvaćamo nikakve razloge da se ova, kao ni sljedeće utakmice nacionalnih vrsta ne igraju u Splitu.
hr Mon Jun 17 2019 12:00:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d075cd729111c1ad08b464a/80

Eko-akcija na rijeci Vrljici: Očišćeno oko 600 metara riječnog korita

U organizaciji Ronilačkog kluba Crveno jezero Imotski i Kajak kanu kluba Mračaj iz Runovića, a pod pokroviteljstvom općine Runovići, TZ Imota i Hrvatskog ronilačkog saveza, u nedjelju je održana eko-akcija na rijeci Vrljici.
Tridesetak sudionika akcije očistilo je oko 600 metara riječnog korita. Ono što je za svaku pohvalu – otpada je bilo vrlo malo. Odstranjeno je tek dvadesetak staklenih i plastičnih boca i jedna automobilska guma.

Najveći uspjeh akcije jest to što je pronađen i izvađen čamac runovićkih kajakaša koji je prekriven muljem i travom na dnu rijeke proveo dvije godine. Taj je nalaz, naravno, najviše razveselio članove Kajak kanu kluba Mračaj.

Osim članova Crvenog jezera i Mračaja, akciji su se priključili i članovi ZTK grada Splita, REK HVIDRA Split, RK Leut – Blace, ŠREK Vidra – Ljubuški, ŠRK Buško jezero – Livno, i REK Vlaj – Zagvozd.

Akcija je protekla u dobrom raspoloženju, a završena je dogovorom da se održi i sljedeće godine, na drugom dijelu korita rijeke Vrljike.
hr Mon Jun 17 2019 11:27:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/571696870890d2421f8b7926/80
Foto: D.N.

Oprez: Lažne poruke o nagradnoj igri Hrvatske pošte

Ako zaprimite takve poruke, možete ih prijaviti Službi za korisnike

– Ovim putem želimo obavijestiti sve korisnike o lažnim internetskim obavijestima u kojima se pošiljatelj predstavlja kao organizator nagradne igre u ime Hrvatske pošte. Lažne poruke korisnike obavještavaju da su osvojili vrijedne nagrade tražeći naknadu i osobne podatke kako bi istu mogli preuzeti. Napominjemo da Hrvatska pošta ne organizira takve nagradne igre te pozivamo na oprez jer ovakve poruke mogu sadržavati poveznice na zlonamjerne stranice ili datoteke.

Eventualno zaprimanje takve poruke korisnici mogu prijaviti Službi za korisnike na info@posta.hr.“, upozoravaju iz Hrvatske pošte.

hr Mon Jun 17 2019 11:20:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .