Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Konobar u Njemačkoj ima 2000 eura, stan i hranu. Kod nas zaradi 7500 kuna

U velikim je kompanijama koliko-toliko solidno, ali u mnogim restoranima i kafićima radi se za mizeriju, upozoravaju sindikalci
Obojica Primorci, 50-godišnjaci, konobari. Obojica sa zavidnom konobarskom kilometražom u nogama. I jedan i drugi sa stalnim poslom u restoranu. Sudbine prilično slične, bankovni računi nimalo. Srpanj i kolovoz, bez ijednog slobodnog dana i s radnim danima od deset do 12 sati, prvom mjesečno donesu 7500 kuna.

I drugi se naradi, radi dvokratno, a slobodan je tek nedjeljom poslijepodne. Njegov rad vrijedi 15.000 kuna. Točnije, dvije tisuće eura. Za razliku od svojeg kolege Primorca, kojeg nije upoznao i koji je ostao vjeran Jadranu, on svoje dvije tisuće eura u džep posprema u Njemačkoj. 


– Već sam nekoliko godina u Njemačkoj, u gradu sa sto tisuća stanovnika, pokrajina Mecklemburg-Vorpomern – počinje gastarbajter priču za Večernji na letu za Berlin sa susjedom u avionu


– Supruga ima mizernu plaću, nije se dalo u Hrvatskoj živjeti od sezone do sezone i školovati dvoje djece. Istina, u Njemačkoj radim puno, ali obitelj mi je u Hrvatskoj pa ionako ne bih znao što sa slobodnim vremenom... – zadovoljan je cijelim aranžmanom.
Kako i ne bi, njemački vlasnik svojem je konobaru iz Hrvatske osigurao i stan i hranu, a mjesečni saldo uvećaju i napojnice. – Pa, to je kao da ima plaću najmanje 3000 eura! – brzo preračunava 50-godišnjak, koji svoj konobarski staž odrađuje na sjeveru našeg Jadrana. Ne žali se ni on. Ima, kaže, sreću da je radni vijek počeo stalnim zaposlenjem u solidnoj tvrtki, koja je preživjela privatizaciju, i kad sezona završi, a restoran se zatvori

Restorani samo niču


– U mom je restoranu dvjesto sjedećih mjesta. Godinama u špici radim bez slobodnog dana, tek u izvansezoni imam tjedno jedan dan slobodan, a zimi pomažem u firmi gdje zatreba. Sigurno ne radim ništa manje od kolege u Njemačkoj, a pogotovo ne dva i tri puta manje koliko mi ja plaća manja... Zapravo, vjerojatno radim i više od njega, jer kod nas je svake sezone sve manje radnika. Dogodi se i da usred špice sezonac ode, jednostavno kaže da više ne može... Mi stalni onda na sebe preraspodijelimo i njegove stolove i guraj dalje. Ne znam samo dokad. Restorana, pizzerija, fast-foodova... sve je više, a nestašica radne snage, pogotovo kvalitetne, sve veća. Mene i sad u rujnu zovu znanci i pitaju znam li nekog konobara, servirku, pomoćnika za kuhinju... – kaže za Večernji sugovornik (podaci poznati redakciji).

 – No, kad gledam neke kolege i prijatelje, mogu ipak reći da živim pristojno. Supruga ima solidnu plaću, nemamo djece ni velike izdatke, a navikao sam raditi...

Daleko od toga da ne bi volio u svom novčaniku više novca, ali svjestan je da sa svojom plaćom i situacijom spada u gornju klasu jadranskih turističkih radnika. Složit će se i predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

– Ima sreću jer radi na neodređeno, živi u blizini, a primanja, kakva god da jesu, ipak stižu cijele godine. Tako je uglavnom radnicima u većim, ozbiljnim turističkim kompanijama. No, kod mnogih malih poduzetnika, u restoranima i kafićima, radi se po 12 sati dnevno bez dana tjednog odmora za mizeriju, prekovremeni se ne plaćaju, legalno se dobiva tek mrvica više od minimalne plaće, a ostatak na crno. Ako se radnik pobuni ili razboli, taj drugi dio često nikad ne vidi. Pritom mnogi sezonci žive doslovce u šupama i zato mogu reći da ministar Cappelli opravdano proziva poslodavce da povećaju plaće. Ne mogu kompanije ostvarivati stotine tisuća ili milijuna čiste dobiti, a tvrditi da nema za povećanje plaća – poručuje M. Cvitić, piše Večernji.hr

hr Sat Sep 08 2018 15:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f2bdd20dfb8a183f8b473d/80
Foto: Hina

Detalji porezne reforme: Hrana bi trebala pojeftiniti, raste dio plaća, iznajmljivačima veći paušal

Oni koji imaju prosječne plaće imat će beznačajan rast plaća. Naime, na plaću od 6.000 kuna rast će biti tek 31 kunu

Vlada je na današnjoj sjednici predstavila nove mjere porezne reforme koje bi u primjeni trebale biti od 1. siječnja 2019. Hrana bi trebala pojeftiniti zbog smanjenja stope PDV-a (s 25 na 13 posto) na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja, dječje pelene i žive životinje, no nema garancije da će trgovci spustiti cijene, već mogu sebi zadržati taj dio kolača. Ako jedan trgovac bude spustio cijene, onda će ostali ići za njim.

Drugi bitan element porezne reforme je izmjena poreza na dohodak. Oni koji imaju plaću iznad 17.500 kuna mogu početi slaviti od nove godine jer će imati znatno veću plaću. Konkretno, oni koji primaju 19.000 kuna, imat će 700 kuna više. Vlada, dakle, želi zadržati IT stručnjake u Hrvatskoj. 

Oni koji imaju prosječne plaće imat će beznačajan rast plaća. Naime, na plaću od 6.000 kuna rast će biti tek 31 kunu.

"Ja vjerujem da će tržište dakle i sami trgovci spustiti cijene. Ovo zaista nije mala promjena. Ovo je prepolavljanje poreznog tereta glede PDV-a", istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Jedna promjena važna je za 100.000 ljudi koji se bave iznajmljivanjem turističkog smještaja. Paušal koji se plaća na porez će biti veći. Propisano je da može biti od 150 do 1.500 kuna, a to će propisati lokalna samouprava, pišu vijesti.hr.

hr Thu Sep 20 2018 19:51:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba3a00fcb557af5ab8b48cd/80

MEDEF – Predstavljanje Splita u Parizu

U sjedištu francuskog udruženja poslodavaca MEDEF u Parizu gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim savjetnikom Krešimirom Budišom sutra će francuskim tvrtkama predstaviti Split.

Osim splitske delegacije, u MEDEF-u će svoje gradove predstaviti i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa svojim suradnicima, kao i predstavnici Slavonskog Broda i Osijeka.

Potporu organizaciji sastanka daje i hrvatska Agencija za investicije i konkurentnost koja će sutrašnji susret započeti izlaganjem o Hrvatskoj. Osim zajedničkog razgovora s predsjednikom Vijeća poduzetnika FR– RH pri MEDEF International te predsjednikom Radne skupine za održive gradove, MEDEF International, g. Gerardom Wolfom predviđeni su i pojedinačni sastanci gradonačelnika hrvatskih gradova s francuskim tvrtkama koje su iskazale interes za investiranje i poslovnu suradnju s određenim gradovima.

Mouvement des entreprises de France (MEDEF), odnosno Pokret poduzetnika Francuske, najveća je federacija poslodavaca u Francuskoj. Ima više od 750.000 tvrtki članica, od kojih su 90 posto mala i srednja poduzeća što čini ukupno 70% francuskog privatnog sektora. MEDEF se bavi lobiranjem na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i EU razini. Svake godine MEDEF International organizira niz izaslanstva francuskih poslovnih vođa s konkretnim projektima ciljanim zemljama. MEDEF podržava održivi razvoj, podižući svijest tvrtki na činjenicu da zaštita okoliša također može biti značajna među svojim konkurentnim prednostima.

Nakon programa u MEDEF-u, gradonačelnici će biti primljeni i u OECD-ovom Centru za poduzetništvo, male i srednje tvrtke, gradove i regije, gdje će također imati priliku predstaviti mogućnosti ulaganja i razvoja gospodarstva u svakom pojedinom gradu.


hr Thu Sep 20 2018 15:28:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba38aeccb557a7ba58b49c5/80
Foto: Grad Split

Dina Levačić u Banovini: Spremna sam za japanski "kurenat"

Čestitke su joj danas u gradskoj upravi uputili Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti i Igor Maretić, voditelj Odsjeka za sport, zahvalivši joj na promociji sporta, ali i humanitarnom angažmanu, što je čini uistinu velikom sportašicom

- More kao more, svugdi isto, plivaš i ne misliš, zabavnije je kad su valovi. Morski pasi? Ma ništa strašno, idu oni 'o svom poslu' – komentar je to simpatične i samozatajne djevojke koja se 13 sati borila s tri metra visokim valovima i meduzama, pobijedivši tako i more i sebe na svom posljednjem plivačkom podvigu, preplivavši 42 km dug Moloko kanal na Havajskom otočju. 

Dina je prva plivačica iz Hrvatske kojoj je to pošlo za rukom s drugim najboljim vremenom među ženama koje su uspjele preplivati ovu zahtjevnu dionicu. 

Čestitke su joj danas u gradskoj upravi uputili Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti i Igor Maretić, voditelj Odsjeka za sport, zahvalivši joj na promociji sporta, ali i humanitarnom angažmanu, što je čini uistinu velikom sportašicom. 

Podijelivši iskustva s Havaja, Dina je najavila novi plivački obračun s nemilosrdnim strujama na izazovnoj dionici u Japanu, čemu se veseli podjednako kao i skoroj diplomi na edukacijsko-rehabilitacijskom studiju u Zagrebu i povratku u svoj grad. 

Grad Split s veseljem će dalje pratiti i podržavati Dinu na njenom uspješnom sportskom i profesionalnom putu. 

 

hr Thu Sep 20 2018 13:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a915bc42af47f8e0b8b4684/80

Grad Split objavio je Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis duga

Grad Split otpisat će dug dužnika najviše do ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška do 10.000,00 kuna

Grad Split objavio je Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis duga u kojem se pozivaju sve fizičke osobe dužnici Grada Splita da temeljem odredbi članka 10. Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama ("Narodne novine" broj 62/18. - u daljnjem tekstu: Zakon) podnesu zahtjev za otpis dospjelog duga na ime komunalne naknade  i to u roku od 30 dana od dana objave Poziva na web stranicama Grada Splita.

Grad Split otpisat će dug dužnika najviše do ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška do 10.000,00 kuna, a koji zbroj se uvećava za pripadajuće dospjele kamate.

Tekst poziva i obrazac Zahtjeva nalaze se OVDE.

 

hr Thu Sep 20 2018 13:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .