Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58df612db47398470c8b4572/80

Lista političara neplatiša: Dužni desetke tisuća kuna zbog sukoba interesa

Na listi neplatiša ima bivših ministara, gradonačelnika, saborskih zastupnika….
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa od 2013. godine dužnosnicima je izreklo 1,75 milijuna kuna kazni, od čega je nenaplaćeno 435 tisuća kuna. Tportal doznaje koji su to državni dužnosnici izbjegli plaćanje ionako relativno niskih kazni

Veći dio sankcija nije izvršen zbog toga što su dužnosnici prestali obnašati dužnost i primati plaću ili naknadu za obnašanje dužnosti. Takav je slučaj sa sportašicom i političarkom Sandrom Perković za koju je Povjerenstvo u četvrtak ustvrdilo da je bila u sukobu interesa kada je primila nagradu od 50 tisuća kuna od Grada Zagreba, a u isto je vrijeme bila saborska zastupnica.

Takvih poput nje, doznaje tportal ima ukupno 64. Na listi neplatiša većina, poput Perković, u trenutku izricanja kazni više nije bila na dužnosti na kojoj su se ogriješili o Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Manjem broju njih kazne nisu naplaćene jer nisu imali dovoljno sredstava, a na račun im je  ranije 'sjela' neka druga ovrha.

Na listi neplatiša ima bivših ministara, gradonačelnika, saborskih zastupnika….

Apsolutni rekorderi u visini nenaplaćne kazne su bivši saborski zastupnik i nekadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum, njegov najbliži suradnik i bivši splitski dogradonačelnik Jure Šundov te ministar obrane u vladi Zorana Milanovića, Ante Kotromanović.

Keruma je Povjerenstvo kaznilo 2016. jer je odbio ispuniti imovinsku karticu. 

- Redovito me kažnjavaju samo da opravdaju svoj rad i angažman jer oni samo bez veze leže i ne rade ništa. Kad se i nečega uhvate, onda su pristrani. - kazao je Kerum tada za tportal. 

Šundovu je kazna od 30 tisuća kuna izrečena jer je kao dogradonačelnik primao i plaću i dodatne naknade.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanovića jedan je od rekordera u visini neplaćene kazne

Nekadašnji ministar obrane Ante Kotromanović koji danas radi u Croduxu kažnjen je istom svotom jer je primio nedopušteni dar. Naime, na trošak lošinjske tvrtke Jadranka putovao je privatnim letom na relaciji Zagreb-Lošinj-Zagreb.

Među najvišim nenaplaćenim kaznama je i ona od 15 tisuća kuna također bivšoj splitskoj dogradonačelnici Anđelki Visković, a istu svotu bili su dužni platiti i Josip Jagušt te Dragutin Glavina. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Fri Dec 29 2017 21:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce26810e493827118b4590/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili francuskog turista na Velebitu

Pomogli mu i zbrinuli ga te potom i prevezli u najbližu bolnicu u Gospiću

Nakon hodnje ključnog osoblja Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na Velebitu u ponedjeljak, 22. listopada 2018., pripadnici Vojne policije i Medicinskog tima Hrvatske vojske uočili su francuskog turista koji je stradao prilikom pada s quad vozila kod predjela Štirovače.

Satnik Marin Jerković i nadnarednik Ivica Plečić iz Vojne policije te pripadnici Medicinskog tima, u čijem su sastavu bile liječnice natporučnice Tajana Vujnović i Danijela Vrhovski te medicinske tehničarke natporučnica Valentina Malović i nadnarednica Magda Gugić, kao i  vozač sanitetskog vozila skupnik Janko Pozaić, sudjelovali su u spašavanju ozlijeđenog turista. 

Pomogli mu i zbrinuli ga te potom i prevezli u najbližu bolnicu u Gospiću.

Tom prilikom pripadnici Hrvatske vojske brzinom reakcije i stručnošću pokazali su na djelu svoju profesionalnost.

hr Mon Oct 22 2018 21:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c3d085b4739828b58b45ac/80
Foto: Ilustracija

Drugi požar u Splitu: Vatra je lokalizirana, radi se na saniranju

Prvi požar koji je izbio kod Mall of Split ugašen je oko 19 sati
Požar je lokaliziran te vatrogasci rade na saniranju.

Vatru je gasilo 20 vatrogasaca sa šest vozila, a izgorio je hekatar trave i niskog rasklinja. 

Ranije objavljeno

U ponedjeljak navečer planulo je na Žnjanu! 

Kako doznajemo, vatra se nekontrolirano širi zbog snažnog vjetra. Na terenu su vatrogasci JPV-a i DVD-a Split, ali očekuje se dolazak vatrogasaca sa šireg splitskog područja. Također, na mjestu požara nalaze se i policajci. 

Ovo je, inače, drugi požar koji je večeras planuo u Splitu. Prvi je planuo kod nadvožnjaka koji spaja Pujanke i Mejaše, kod Mall of Split te je ugašen oko 19 sati.hr Mon Oct 22 2018 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce16bf0e4938400a8b475f/80
Foto: Grad Split

Splitski gradonačelnik i američki veleposlanik o splitskim prilikama za investiranje

Veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Roberta Kohorsta koji je na dužnost stupio početkom ove godine, primio je danas u splitskoj gradskoj upravi gradonačelnik Andro Krstulović Opara, poželjevši mu dobrodošlicu

 U srdačnom razgovoru, upoznao ga je s procesima koje provodi u Splitu te značaju drugog najvažnijeg hrvatskog grada.

- Split je motor razvoja velikog prostora koji obuhvaća cijeli južni dio Hrvatske, otoke, kao i duboki dio područja susjedne BiH. Ostvarujemo velike stope turističkog razvoja te su trenutne investicije  u splitski turizam vrijedne preko 100 milijuna eura. No, ne možemo živjeti samo od turizma. Moja administracija usmjerena je na reforme, na razvoj i na stvaranje prostora za visoke tehnologije kao što su one u IT sektoru. - kazao je, među ostalim, Krstulović Opara.

Veleposlaniku Kohorstu tako su prezentirani strateški razvojni projekti, a on se posebno zanimao za budući Tehnološki park na Dračevcu koji će dati novi gospodarski zamah Splitu i okolici. Istaknuo je kako je u planu Veleposlanstva osmišljavanje programa za kvalitetnije predstavljanje hrvatskog gospodarstva i mogućnosti ulaganja, ali da i Vlada RH treba strane ulagače doživljavati kao partnere i smanjiti birokratske procedure. Gradonačelnik Krstulović Opara u tom je kontekstu istaknuo važnost dolaska svjetski poznatog hotelskog lanca Marriott u Split.

Na sastanku se razgovaralo i o prometnoj infrastrukturi, pa je gradonačelnik Krstulović Opara predstavio i skore projekte planirane na splitskom poluotoku:  gradsku željeznicu (metro), novo prometno središte na Kopilici te povezivanje Zračne i Trajektne luke željeznicom. Veleposlanik Kohorst rekao je kako poznaje puno Hrvata koji žive u San Pedru, dijelu Los Angelesa, splitskog grada prijatelja.

hr Mon Oct 22 2018 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce08e00e4938be0a8b4771/80
Foto: Predrag Kurtović Pepi

Održana druga akcija "Penjanja za sve" u organizaciji HPD Mosor

U izvođenju akcije je sudjelovala i pročelnica Vodičke službe Anita Bistričić, koja je došla iz Rijeke kako bi pružila podršku u projektu
Na južnim marjanskim padinama, prošli vikend održana je druga akcija "Penjanja za sve". Akcija je organizirana od strane društva HPD Mosor i njegovog Sportsko-penjačkog odsjeka, uz veliku pomoć planinarskih vodiča iz PK Split te sportskih penjača iz SPK Marulianus i SPK Lapis. 

U izvođenju akcije je sudjelovala i pročelnica Vodičke službe Anita Bistričić, koja je došla iz Rijeke kako bi pružila podršku u projektu. Osim stručnih osoba, akciji se pridružilo i nekoliko Mosoraša koji su bili na raspolaganju tijekom cijelog dana.

- Iznimno sam zadovoljna odazivom djece, te njihovim zalaganjem i odličnim ponašanjem. Mišljenja sam da je velika vrijednost ove akcije u tome što se skupio odličan tim ljudi iz različitih društava i klubova, čime smo pokazali da nismo jedni drugima konkurencija, već naprotiv, zajedničkim djelovanjem možemo mnogo više učiniti za našu djecu. Na ovaj način smo ispunili i cilj projekta, te omogućili da djeca barem jedan dan provedu u aktivnostima u prirodi. - rekli su iz HPD Mosor.

hr Mon Oct 22 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .