Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c49831c0e493815898b45b8/80

Održana tribina o parkingu u Spinutu: Neophodno je graditi nova parkirna mjesta, ali dugoročno treba razvijati cijeli sustav i mijenjati svijest građana

Nakon pauze zbog održavanja kotarskih izbora, Split parking nastavlja s provođenjem tribina o parkingu u splitskim kotarevima
Kotarske prostorije u Spinutu u srijedu navečer bile su pune, a razlog tome bila je tribina na temu prometa u mirovanju u ovom kotaru. Preko dva sata razgovaralo se o stanju s parkingom u ovom kotaru te načinima kako se suočiti s nedostatkom parkirnih mjesta.

Tribinu je organizirao Split parking uz podršku GK Spinut.

- Drago mi vidjeti ovako veliki odaziv što me ne čudi jer je ovo jedini kotar do sada koji nam je poslao dokument s konkretnim prijedlozima na temu parkinga. Glavni cilj ovog pristupa upravo je čuti direktno od stanara koji najbolje znaju koji su problemi s parkingom, koji su prijedlozi rješenja te vidjeti što je moguće realizirati. Nama je primarno zaštititi stanare kotara - poručio je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Sudionici tribine istaknuli su kako je parkirnih mjesta naprosto premalo, što samo potvrđuje rezultate provedene terenske ankete koja je pokazala da ih preko 80% tako misli, bez obzira je li turistička sezona ili koje je doba dana.

Stanari su iznijeli prijedloge i ideje kako riješiti taj problem, a većina ih se odnosila na prijedloge lokacija izgradnje novih kapaciteta i povlašteniji položaj u odnosu na one koji Spinut posjećuju zbog posla, škole, zabavnih sadržaja i drugih aktivnosti, a kojih ima mnogo jer je specifično za Spinut da veći problemima van sezone. Upravo građane koji dolaze iz drugih dijelova grada 44,7% stanara istaknulo je kao najveći problem pri pronalasku parkinga, dok ih 34% smatra da je razlog tomu prevelik broj vozila stanara Spinuta. Naime, analiza postojećih parkirnih mjesta u Spinutu napravljena izvan sezone pokazala je kako postoji 2661 trenutnih i potencijalnih parkirnih mjesta, 478 je pod naplatom dok je okvirna procjena broja vozila stanara kotara oko 4600, a predloženo je i da se kotar i predstavnici stanara svake zgrade uključe u dobivanje točnog broja vozila koja pripadaju stanarima.

Senzori, kojima od prošle godine raspolaže Split parking, pokazali su pak kako dio parkirališta u Zrinsko-Frankopanskoj koji pripada kotaru, u ljetnim mjesecima bilježi popunjenost od 40%, dok van sezone ta popunjenost dolazi do 80% što se može pripisati i velikom broju škola, no i dalje iskorištenost nije maksimalna.

Kako bi se obračunao s ovim gorućim problemom, Split parking ove godine ide u ciklus izgradnje devet novih garaža s približno 2200 mjesta, od čega su dvije u Spinutu.

- Projekt financiramo sami u iznosu od 80 milijuna kuna, a čak dvije garaže su u Spinutu. Isto tako uputili smo prijedlog Gradu za još oko 25 lokacija za izmjenu GUP-a jer imamo kapacitet graditi dalje kada nam preduvjeti to dopuste, dok za izgradnju podzemnih garaža nemamo ovlaštenje, istaknuo je Bartulić.

Kotar Spinut prostorom je ograničen, a planirana nadogradnja dviju garaža, u Jobovoj i Rendićevoj II, donijet će nešto manje od 300 novih mjesta. No, činjenica jest da je u Splitu preveliki broj registriranih automobila, njih 92.000, prosječno kućanstvo ima 2-3 vozila i nerealno je očekivati da će se problem riješiti isključivo izgradnjom novih garaža, već je potrebno uvođenje i prihvaćanje inovativnih rješenja te jačanje javnog prijevoza. Stvarni napredak može se dogoditi isključio uz paralelni razvoj svih segmenata koji se tiču prometa ipripadajuće infrastrukture.

Ovo je problem ne samo Spinuta, već cijeloga Splita, a ovakve tribine način su da kroz konstruktivni dijalog i raspravu dođemo do rješenja problema koja mnogima svakodnevno oduzima vrijeme i narušava kvalitetu života.

- Hvala svima koji su odvojili vrijeme i došli ne bi li zajedno pronašli način kako riješiti problem parkinga koji je u ovom kotaru posebno izražen. Kotar je otvoren za sve prijedloge stanara koje ćemo uz Split parking i ostale nadležne službe ispitati, završio je tribinu Andrija Čaljkušić, predsjednik Vijeća kotara Spinut.

- Nakon Bačvica i Spinuta, slijede i ostali kotarevi u gradu Splitu gdje se nadamo jednako konstruktivnoj i vrijednoj raspravi kako bismo mogli izraditi optimalno rješenje za svih te ga predložiti gradskoj vijeću koje odluke u konačnici i donosi, kazao je Bartulić.
hr Thu Jan 24 2019 10:19:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7027610e4938e3b88b4577/80
Foto: Google karte

Zbog Županijskog krnjevala u nedjelju zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana

Zbog održavanja 13. Županijskog krnjevala na dva sata zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana od Marine Kaštela - Kaštel Gomilica do Dudanovog puta u Kaštel Kambelovcu u periodu od 15:00 do 17:00h.
Nakon nekoliko uvodnih krnjevalskih događanja, ovog nas vikenda, točnije u nedjelju 24. veljače, očekuje 13. Županijski krnjeval. Karnjevalska povorka kreće u 15:00h od Marine Kaštela (Kaštel Gomilica) do Brca u Kaštel Kambelovcu.

Na krnjevalu će sudjelovati sve najpoznatije grupe iz Splitsko-Dalmatinske županije te prijatelji iz okolnih županija.

Krnjeval je u organizaciji KU Polantane iz Kaštel Kambelovca. Zainteresirane grupe se mogu prijavit do ponoći 22. Veljače. Prijave se vrše putem obrasca na službenim stranicama
.

Da će povorka biti zanimljiva, govore duge pripreme članova KU Polantana koje se polako privode kraju. Rezultirat će s nekoliko udarnih točaka uključujući i glavnu atrakciju sa kojom grupa učestvuje na riječkom krnjevalu: ROCKY 6 I nastavlja se…

Nakon događanja na otvorenom nastavlja se druženje u prostorima Marine Kaštela gdje će biti organizirana večera za sve sudionike ovogodišnjeg Županijskog krnjevala.


hr Fri Feb 22 2019 17:48:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7023e60e4938e3b88b456d/80

HDZ Split: Oporba odbila sudjelovati u spasu Marjana! Gradska uprava će zajedno sa stručnjacima riješiti problem potkornjaka

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.
- Danas smo svjedočili scenariju kojeg dosada nismo imali priliku vidjeti – oporba (Most, Pametno, SDP i ostali) je napustila vijećnicu i time „srušila“ kvorum za donošenje odluka na tematskoj sjednici. Njih u tom trenutku uistinu nije bilo briga ni za veći broj stručnjaka koji odvojili svoje vrijeme kako bi podijelili svoja stajališta gradskim vijećnicima i svim građanima, kako bi u kakofoniji histerije koja vlada proteklih dana i tjedana napokon svi imali priliku čuti činjenice, a ne samo neutemeljena razmišljanja.

Njih nije bilo briga ni za Marjan ni građane Splita jer je njima problem s potkornjakom samo politički moment, a ne problem koji zajedničkim snagama trebamo rješavati.

Politička metoda je ista kao i prošle godine kada su bombardiranjem perfidnih i u potpunosti neutemeljenih navoda pokušali kod građana Splita izazvati histeriju oko navodne nečistoće zraka i stanja na Karepovcu, ali u tome nisu uspjeli.

Rušenje kvoruma na tematskoj sjednici na kojoj smo svi zajedno trebali saslušati stručnjake i hladne glave, bez politikantstva i populizma donijeti važne zaključke je očito oruđe sitnih politikanata, bez ideje i programa, koji provode godine u hladovini oporbe, bez ikakve namjere za angažmanom i suradnjom.

Želimo poručiti građanima Splita – problem potkornjaka na Marjanu će se riješiti u potpunosti u predviđenom roku, a to će učiniti stručnjaci u koje ova gradska uprava ima potpuno povjerenje, bez politikanata i diletanata iz gradske oporbe.

Građani Splita su siti “fake newsa” i histerije koju uvijek iste političke opcije pokušavaju izazvati. Oni žele rezultate, a upravo to će ova gradska uprava i imati u borbi protiv ovog problema. - poručio je Petar Škorić.

hr Fri Feb 22 2019 17:31:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Napeto u Banovini: Tematska sjednica o Marjanu odgođena do daljnjeg, oporba srušila kvorum

Vladajući nisu imali većinu zbog izostanka vijećnika Stipe Božića i Željka Keruma
Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.

Stranka Pametno smatra kako nema smisla sudjelovati na sjednici jer gradonačelnik ne poštuje odluke Gradskog vijeća te sam bira što će provesti. Marijana Puljak kaže da će rušiti kvorum kad god budu mogli.

U jednom trenutku zaiskrilo je između Jakova Prkića (Pametno) i Petra Škorića (HDZ). Prkić zamjera vladajućima što ih nema na raspravi, a Škorić je oporbu optužio da šire histeriju.

Ante 
Čikotić, vijećnik Mosta, kaže da ga je sram što je vijećnik u ovakvom sazivu Vijeća.

- Rušenje kvoruma je naš politički alat, jer vladajući ne provode zakon. Danas se gradonačelnik izrugao zakonu i rekao da ne da gušta državi te da neće provoditi zakon. To je po meni puno skandaloznije nego ovo naše upozorenje da dođu na svoja radna mjesta. Danas smo čuli da mjere nisu provođene, odgovornost ima ime i prezime i kakvu poruku šaljemo mladima, ako im kažemo da nema odgovornosti. Naravno da je onda egzodus, jer su frustrirani sustavom jer imaju HDZ i SDP i nemaju nikakve odgovornosti - kazao je MOST-ov Ante Čikotić nakon prvog rušenja kvoruma i kazao novinarima da se može kladiti da se neće provesti zaključci s prošle tematske sjednice GV-a o Marjanu.

- Kakva je svrha tematskih sjednica na kojima se donesene odluke ne provode? Ja se kao vijećnik sramim da sam u ovome sazivu. Što se mene tiče ja sam za raspuštanje takvog Gradskog vijeća koje daje legitimitet takvim odlukama i neprovođenju zakona. Što se nas tiče, mi smo spremni povući se iz Gradskog vijeća dok se ne uspostavi zdraviji odnos - kazao je Čikotić.

hr Fri Feb 22 2019 17:10:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Posebna regulacija prometa za vrijeme utakmice Hajduka i Gorice

Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.
U subotu, 23. veljače 2019. s početkom u 17.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK„Gorica“.
 
Od 13.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 15.30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Fri Feb 22 2019 15:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .