Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c49831c0e493815898b45b8/80

Održana tribina o parkingu u Spinutu: Neophodno je graditi nova parkirna mjesta, ali dugoročno treba razvijati cijeli sustav i mijenjati svijest građana

Nakon pauze zbog održavanja kotarskih izbora, Split parking nastavlja s provođenjem tribina o parkingu u splitskim kotarevima
Kotarske prostorije u Spinutu u srijedu navečer bile su pune, a razlog tome bila je tribina na temu prometa u mirovanju u ovom kotaru. Preko dva sata razgovaralo se o stanju s parkingom u ovom kotaru te načinima kako se suočiti s nedostatkom parkirnih mjesta.

Tribinu je organizirao Split parking uz podršku GK Spinut.

- Drago mi vidjeti ovako veliki odaziv što me ne čudi jer je ovo jedini kotar do sada koji nam je poslao dokument s konkretnim prijedlozima na temu parkinga. Glavni cilj ovog pristupa upravo je čuti direktno od stanara koji najbolje znaju koji su problemi s parkingom, koji su prijedlozi rješenja te vidjeti što je moguće realizirati. Nama je primarno zaštititi stanare kotara - poručio je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Sudionici tribine istaknuli su kako je parkirnih mjesta naprosto premalo, što samo potvrđuje rezultate provedene terenske ankete koja je pokazala da ih preko 80% tako misli, bez obzira je li turistička sezona ili koje je doba dana.

Stanari su iznijeli prijedloge i ideje kako riješiti taj problem, a većina ih se odnosila na prijedloge lokacija izgradnje novih kapaciteta i povlašteniji položaj u odnosu na one koji Spinut posjećuju zbog posla, škole, zabavnih sadržaja i drugih aktivnosti, a kojih ima mnogo jer je specifično za Spinut da veći problemima van sezone. Upravo građane koji dolaze iz drugih dijelova grada 44,7% stanara istaknulo je kao najveći problem pri pronalasku parkinga, dok ih 34% smatra da je razlog tomu prevelik broj vozila stanara Spinuta. Naime, analiza postojećih parkirnih mjesta u Spinutu napravljena izvan sezone pokazala je kako postoji 2661 trenutnih i potencijalnih parkirnih mjesta, 478 je pod naplatom dok je okvirna procjena broja vozila stanara kotara oko 4600, a predloženo je i da se kotar i predstavnici stanara svake zgrade uključe u dobivanje točnog broja vozila koja pripadaju stanarima.

Senzori, kojima od prošle godine raspolaže Split parking, pokazali su pak kako dio parkirališta u Zrinsko-Frankopanskoj koji pripada kotaru, u ljetnim mjesecima bilježi popunjenost od 40%, dok van sezone ta popunjenost dolazi do 80% što se može pripisati i velikom broju škola, no i dalje iskorištenost nije maksimalna.

Kako bi se obračunao s ovim gorućim problemom, Split parking ove godine ide u ciklus izgradnje devet novih garaža s približno 2200 mjesta, od čega su dvije u Spinutu.

- Projekt financiramo sami u iznosu od 80 milijuna kuna, a čak dvije garaže su u Spinutu. Isto tako uputili smo prijedlog Gradu za još oko 25 lokacija za izmjenu GUP-a jer imamo kapacitet graditi dalje kada nam preduvjeti to dopuste, dok za izgradnju podzemnih garaža nemamo ovlaštenje, istaknuo je Bartulić.

Kotar Spinut prostorom je ograničen, a planirana nadogradnja dviju garaža, u Jobovoj i Rendićevoj II, donijet će nešto manje od 300 novih mjesta. No, činjenica jest da je u Splitu preveliki broj registriranih automobila, njih 92.000, prosječno kućanstvo ima 2-3 vozila i nerealno je očekivati da će se problem riješiti isključivo izgradnjom novih garaža, već je potrebno uvođenje i prihvaćanje inovativnih rješenja te jačanje javnog prijevoza. Stvarni napredak može se dogoditi isključio uz paralelni razvoj svih segmenata koji se tiču prometa ipripadajuće infrastrukture.

Ovo je problem ne samo Spinuta, već cijeloga Splita, a ovakve tribine način su da kroz konstruktivni dijalog i raspravu dođemo do rješenja problema koja mnogima svakodnevno oduzima vrijeme i narušava kvalitetu života.

- Hvala svima koji su odvojili vrijeme i došli ne bi li zajedno pronašli način kako riješiti problem parkinga koji je u ovom kotaru posebno izražen. Kotar je otvoren za sve prijedloge stanara koje ćemo uz Split parking i ostale nadležne službe ispitati, završio je tribinu Andrija Čaljkušić, predsjednik Vijeća kotara Spinut.

- Nakon Bačvica i Spinuta, slijede i ostali kotarevi u gradu Splitu gdje se nadamo jednako konstruktivnoj i vrijednoj raspravi kako bismo mogli izraditi optimalno rješenje za svih te ga predložiti gradskoj vijeću koje odluke u konačnici i donosi, kazao je Bartulić.
hr Thu Jan 24 2019 10:19:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbccc5c29111ca1558b4599/80

Hrvati sve češće padaju na tehničkom: Evo zbog čega!

Prošle godine u Hrvatskoj je registrirano 79.935 rabljenih i 61.745 novih osobnih automobila

Stigli su pomalo poražavajući podaci o hrvatskom voznom parku. Gotovo 70 posto osobnih automobila koje vidimo na ulicama starije je od jednog desetljeća. 

U prosjeku automobili su stari čak 12 i pol godina. A s obzirom na zrelost hrvatskog voznog parka, stanice za tehnički pregled bilježe padova više nego ikad.

Iako je proizvedena još prije 34 godine Golf jedinica svog vlasnika Milana nikad nije ostavila na cjedilu. Zbog toga na tehničkom, kaže, ne očekuje ništa drugo osim prolaza. 

"Ono što on zahtijeva, odnosno na servisiranju, znate što to sve ide u servis, promena ulja, filtra i tako. Nisam ništa radio ozbiljno na njemu do sada", kazao nam je Milan, vlasnik Golfa jedinice, automobila za kojeg kaže kako se tako kvalitetni automobili više ne proizvode.

Sve češći kvarovi

Iako ovaj ponosni vlasnik ne bi mijenjao svoj auto ni zašto, većina bi, da je to ikako moguće, napravila.

"Možda bi kupili i nešto mlađi auto, ali s obzirom na to da sam penzioner, onda gledamo prema financijama", kaže Stjepan iz Zagreba. 

Prošle godine u Hrvatskoj je registrirano 79.935 rabljenih i 61.745 novih osobnih automobila. Ono što zabrinjava je činjenica da je ukupno čak 431.538 vozila palo na tehničkom pregledu. Razlog tome su kvarovi koji mogu ugroziti sve sudionike prometa. 

Najčešći kvarovi

Najčešći kvarovi su uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, uređaji za kočenje, za upravljanje i elementi ovjesa. Vlasnici starijih automobila, kako bi prošli na tehničkom, nekoliko dana prije registracije posjećuju automehaničare. No, pojedinim automobilima jednostavno nema spasa.

Iako se neki teško odriču starih automobila, za sigurnost sebe i ostalih, vrijeme je da se okrenu novijim modelima, pišu Vijesti.hr

hr Sun Apr 21 2019 22:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f67e950dfb8ae0448b466e/80
Foto: Hina

Bozanić u propovijedi pozvao vladajuće na odgovornost prema radnicima brodogradilišta

Bozanić je bio kritičan prema vladajućima
U današnjoj homiliji kardinala Josipa Bozanića, naglasak je stavljen na radnike brodogradilišta koji mjesecima nisu dobili plaću i pozvao vladajuće da djeluju i reagiraju.

Na misi je bio premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i drugi političari.

Bozanić je između ostalog rekao kako "vapaji govore o tome da radnici mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju plaću, i to u najrazvijenijim dijelovima domovine".

"Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali pod tepih zbog interesa moćnika, no u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek", rekao je Bozanić.

Plenković je prokomentirao propovjed te na novinarsko pitanje je li Bozanićevu riječ shvatio kao kritiku, premijer je poručio da ju je shvatio suprotno.

Rekao je kako je Vlada već lani osigurala novac za plaće te da čine sve kako bi se problem što prije riješio.

Jandroković na pitanje čija je krivnja za stanje u brodogradilištima odogovrio da je problem s brodogradilištima dugotrajan, a krivci za njega su oni koji do sada nisu vodili brodogradilište kako treba.

Za propovijed je rekao da je kompleksna, ali da je pogodila bit.

- Poruka vezana za brodogradilišta govori kako je očita svijest da je situacija teška, ali da se pritom treba voditi računa o radnicima i onima koji su u teškoj situaciji, ne svojom krivnjom. Tu poruku smo svakako dobro razumjeli i time ćemo se baviti, rekao je Jandrković. 
hr Sun Apr 21 2019 17:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc797729111ca0558b456a/80
Foto: SMN

Nadbiskup Barišić u crkvi Sv. Dujma: "Bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi"

Naglasio je kako je događaj uskrsnuća djelo Božje ljubavi

Splitsko- makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić je, danas, na blagdan Uskrsa, predvodio euharistrijsko slavlje u crkvi Sv. Dujma.

- Za ulazak u otajstvenost uskrsnuća potrebno je udivljenje, poniznost, iskrenost, kontemplacija, govor tišine, milosni dar i hod vjere. Potrebno je sići s prijestolja svoga ega na razinu učenika, prihvatiti istinu da smo stvorenje kojem je potrebno obraćenje i spasenje. - rekao je u svojoj propovijedi nadbiskup.

Naglasio je kako je događaj uskrsnuća djelo Božje ljubavi.

- Događaj uskrsnuća je temeljno i nezamjenjivo djelo Božje ljubavi. Naime, daje se odgovor na životno pitanja, a tiče se svih ljudi i povijesti spasenja čitavog svijeta. Nikada ne treba zaboraviti na Kristovo uskrsnuće. Treba dati mjesta i vremena Bogu u našem životu. - rekao je.

"Bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi"

Također, istaknuo je važnost neradne nedjelje.

- Bez nedjelje ne možemo biti cjeloviti ljudi, biti obitelj. Nedjelja spašava naše ljudsko i božansko dostojanstvo, dostojanstvo braće i sestara, sinova i kćeriju Božjih. 

Neradna i slavljenička nedjelja nije ni protiv koga, već je zajednički spasonosni poklik svih sindikata, radnika, udruga, vjernika, građana, drugih vjera i svjetonazora, majki, žena, muževa, djece, obitelji. Doista ne možemo bez nedjelje Uskrsa. - kazao je mnoštvu vjernika.


hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc652029111ca5538b45d9/80
Foto: Šibenska biskupija

U šibenskoj katedrali kršteno petero odraslih: "Nepopravljivost čovjeka Bog je odlučio zauvijek izliječiti"

Šibenski biskup Tomislav Rogić na Veliku subotu 20. travna predvodio je obrede Vazmenoga bdijenja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku

Svečani Exultet otpjevao župnik i kanonik katedrale svetog Jakova don Krešimir Mateša. Za vrijeme Bdijenja pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem maestro prof. Jelene Mikulandre uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Šestero odraslih katekumena primilo je sakarament krštenja, a svetu krizmu primilo je devet već krštenih vjernika.

Nepopravljivost čovjeka Bog je odlučio zauvijek izliječiti, izbaviti ga od njegove sklonosti na zlo, sumnju, od njegove navezanosti na ono što vidi i može opipati. Sam je postao čovjekom, trpio na križu, umro – sišao među mrtve – da bi zauvijek pobijedio i zadnji čovjekov strah pred smrću. - poručio je u homiliji biskup Rogić.

Kristovim uskrsnućem Bog nam je podario neuništivu nadu i čežnju vječnog života. Otvorio nam vrata obećane zemlje – ne više plodnih polja kao Izraelcima, nego vječne sreće u Kraljevstvu nebeskom. To kraljevstvo nebesko gradimo već sada, ovdje na zemlji među nama: svakim plemenitim činom, svakim poštenim poslom, svakom strpljivo podnesenom žrtvom, svakim dobrim djelom učinjenim iz ljubavi prema bližnjemu, nasljedujući Krista u istinskoj ljubavi prema bogu i jednih za druge. Ono već tada raste među nama snagom Kristova uskrsnuća, snagom vjere u Božju pobjedu dobra, snagom predanja našeg života u Božje ruke. Ono na koncu dolazi kao konačno ispunjenje svih naših nada, svih naših želja. Kao nagrada za sve naše pravedne napore i žrtve. - poručio je biskup Rogić.

hr Sun Apr 21 2019 14:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .