Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58569a4b1eea8f96658b45ba/80
Foto: Pixabay

Sada znamo što nasljeđujemo od mame, a što točno od tate

Jabuka ne pada daleko od stabla pa od roditelja možemo naslijediti brojne fizičke osobine, ali i bolesti. Od svakog roditelja “kupimo” po dvije kopije svakoga gena, a mutacija određenih gena glavni je okidač za nasljedne bolesti.

Prvi na popisu je visoki kolesterol, za što u potpunosti možemo “kriviti” obitelj, tvrdi američka genetičarka dr. Shivani Nazareth. - Jedan na 500 ljudi ima genetsku mutaciju koja je uzročnik obiteljske hiperkolesterolemije - nasljedne bolesti srca koja može biti uzrokom preuranjenog srčanog ili moždanog udara - otkriva Nazareth i dodaje kako oboljeli od obiteljske hiperkolesterolemije ne mogu regulirati kolesterol koji se zato nagomilava u krvnim žilama.

Ne pomažu čak ni rigorozne dijete ili tjelovježba jer su u ovom slučaju geni učinili svoje, kaže Nazareth. I dok oba roditelja mogu biti krivci za visoki kolesterol, rak dojke nasljeđujemo od oca. Naime, svaki je čovjek rođen s genima BRCA1 i BRCA2 koji ne stvaraju zdravstvene probleme dok nisu mutirani. Ali žene koje naslijede mutaciju jednog ili oba BRCA gena od strane oca, imaju veći rizik od nastanka raka dojke.

Doktorica Nazareth pojasnila je kako navedeni geni nisu opasni po zdravlje muškaraca jer je rak dojke rijetka pojava među muškom populacijom, dok se isto ne može reći i za žene. Ako za gubitak kose okrivljujete mušku stranu obitelji - obraćate se na pogrešnu adresu. Gen koji ima ključnu ulogu kod ćelavosti nalazi se na kromosomu X, koji muškarci uvijek nasljeđuju od majki, dok žene isti gen preuzimaju od oba roditelja.

Za dijabetes tipa 2 najčešće je kriv neuredan način života, no istraživanja pokazuju da čak 5 posto mladih ima znakove ove bolesti iako nisu pretili i redovito vježbaju. I ovdje je problem genetska mutacija pa se radi o obliku dijabetesa koji su znanstvenici nazvali MODY. Rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo je važno jer oni trebaju drugačiju terapiju koja može godinama kontrolirati bolest bez pojave komplikacija, kaže dr. Nazareth.

No cjeloživotne komplikacije javljaju se kod intolerancije na laktozu. Prirođena intolerancija na laktozu rijetka je bolest uzrokovana mutacijom u genu koji proizvodi enzim laktazu. Manifestira se jakim vodenastim proljevom koji se javlja ubrzo nakon prvog obroka mlijeka (dojenja). Gubitak nutrijenata je značajan, tako da novorođenče ne napreduje te se razvijaju dehidriranost, hipoglikemija i acidoza. Nakon uvođenja dijete bez laktoze proljev prestaje, dijete dobiva na tjelesnoj masi, rast i razvoj se normaliziraju. Stanje je doživotno i zahtijeva trajnu prehranu bez laktoze. Urođena intolerancija laktoze javlja se rijetko, ali 65 posto odraslih osjetilo je probavne smetnje nakon konzumacije mliječnih proizvoda, tvrdi Nazareth i dodaje da se kod većine ljudi osjetljivost na laktozu smanjuje s godinama.

Obiteljsko stablo ima veliku ulogu kod nasljeđivanja bolesti, upozorava Nazareth. Tako možete zabilježiti sve bolesti koje su pogodile članove vaše uže i šire obitelji te tako prepoznati genetske predispozicije za neka stanja. No neke bolesti mogu ostati “prikrivene” i tijekom nekoliko naraštaja pa ih je nemoguće otkriti ovom metodom, pišu 24 sata.

Nasljedne su i dugotrajne glavobolje

Sklonost dugotrajnim i teškim glavoboljama popraćenim mučninom nasljedna je u čak 70 do 80 posto slučajeva, tvrdi dr. Kate Henry sa Sveučilišta New York. Znanstvenici su otkrili kako gen naziva TRESK izaziva pojavu migrena, a on se često nasljeđuje od roditelja.

Bolesti srca preuzimamo od majke

Ako je vaša majka imala probleme sa srcem, imate 20 posto veću vjerojatnost da ćete ih imati i vi, otkrile su četiri odvojene znanstvene studije. Način na koji prijašnji infarkt majke utječe na našu sklonost njemu nije u potpunosti razjašnjen, no ipak je očit, tvrde stručnjaci.

Nismo pošteđeni ni psihičkih bolesti

Oko 10 posto iznosi vjerojatnost da ćete naslijediti sklonost obolijevanju od depresije, otkrio je američki Institut za mentalno zdravlje. Stručnjaci objašnjavaju kako je depresija samo jedna od psihičkih bolesti koje se mogu naslijediti, uz bipolarni poremećaj i shizofreniju, piše N1.


hr Sun Sep 16 2018 11:36:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3ba1290e4938dc788b45ae/80

Sedam pogrešaka kod pripreme pilećih prsa, većina ljudi ih radi

Kada već imate dobar komad mesa pred sobom, napravite od njega savršeno ukusan, mekan i sočan obrok. Pileća prsa su hrana s kojom mnogi ljudi griješe, evo kako...

1. Uklanjanje kože sa mesa

To je velika pogreška. Naime, pileća prsa su sama po sebi suha jer u njima nema puno masnoće kao u ostalim dijelovima pileta.

Ostavljanje kože na njima tijekom pečenja ili dinstanja, osigurat će da na kraju budu sočnija, a samim time i ukusnija jer vlaga neće ispariti iz njih u tolikoj mjeri. Ako kožu ne volite, jednostavno je prije jela maknite.

2. Ne stavljanje mesa u marinadu

Kako što je već spomenuto, pileća prsa su suha, ali dobra marinada osigurat će da nešto vlage ostane u njima. Osim toga, marinada će im dati fantastičan okus koji će ući i u najdublje slojeve.

Recepata za marinade je puno i svatko može pronaći okus savršen za sebe. Važno je da meso malo odstoji u mješavini začina.

3. Ne udaranje batom po mesu

Kuhari preporučuju batom dobro izudarati pileća prsa kako bi se u njima počeli razbijati proteini jer će na taj način meso biti mekanije. Osim toga, šnicle će postati tanje pa će vrijeme pripreme na štednjaku ili roštilju trajati kraće, prenosi Reader's Digest.

4. Šnicle nisu podjednake debljine

To je vrlo čest propust - šnicle pilećih prsa nisu ravnomjerne debljine posvuda pa se tijekom pripreme dio previše ispeče i tako osuši, a dio ostane dovoljno pečen ili čak pomalo sirov, ovisno o tome kolika je razlika u debljini.

5. Prekuhano meso

Važno je paziti da se pileća prsa u komadu ne ispeku previše. Kuhari rado koriste posebnu vrstu termometra koji se zabode u meso i očitava temperaturu u najdubljim dijelovima mesa. Savjetuju pečenje sve dok unutarnja temperatura ne bude oko 70 stupnjeva.

6. Meso ne odstoji prije jela

Vjerojatno ste primijetili da, izrežete li komad mesa odmah nakon pečenja i stavite na tanjur, iz njega pojačano cure sokovi. Na taj način zapravo meso gubi dragocjenu vlagu što kasnije utječe na okus.

Nakon termičke obrade važno je pustiti meso da se malo 'odmori' jer će se tako sokovi u njemu stabilizirati. Prekrijte ga i ostavite nakratko pa tek onda jedite. 

7. Ne dodavanje umaka

Pileća prsa će uz umak biti sočnija, posebno ako su se malo prepekla. Osim toga, dobar umak doprinosi okusu koji tako postaje još bolji.

Ako malo razmislite, sjetit ćete se da niti jedno meso samo po sebi nema neki fini okus - začini i razni dodaci zaslužni su za to što ga volimo jesti, piše 24sata.hr

hr Tue Jan 22 2019 10:15:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46d2e50e4938c9868b457d/80
Foto: Promo

Josipa Lisac ekskluzivno 13.02. na filmskom platnu u Cinestaru 4DX Mall of Split

Ovo jedinstveno audiovizualno iskustvo je esencija glazbe i emocija, a donosi kultne hitove kraljice rocka u savršenom ambijentu za slušanje i gledanje u kinu! Kad je pogledala ovu jedinstvenu snimku iz studija Croatia Recordsa, izjavila je: “Ovo je fenomenalno, kakva slika, kakav ton!“

Josipa Lisac još jednom ide korak dalje. U Hrvatskoj, jedino u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema i splitskom CineStar 4DX Mall of Split, uoči Valentinova, 13. veljače moći ćete doživjeti jedinstvenu projekciju na filmskom platnu: “Josipa Lisac from Croatia Records studio… tu u mojoj duši stanuješ…”. Riječ je o ekskluzivnoj projekciji kao što to rade popularni svjetski bendovi, a koja se događa samo jednom tako da nema reprizu. Upravo je u tome i čar ovakvog projekta.

Snimka koju ćete moći pogledati u kinu, nastala je u studiju krajem prošle godine kada je Josipa Lisac okupila ekipu sjajnih glazbenika koji ju već godinama prate na koncertima; Davora Črnigoja, Josipa Graha, Borne Šercara i Tonija Starešinića, te je krenula u nesvakidašnji pothvat: snimanje albuma koje je trajalo punih šest sati! Vidjeti sve glazbenike koji snimaju odjednom danas je gotovo nezamislivo. Ako se tome doda činjenica da je uz ekipu snimatelja koju je predvodio sjajni Marko Zeljković, ovaj materijal snimljen po prvi put u studiju s 4K kamerama i u Dolby 5.1 tehnici, možemo reći da ovo glazbeno izdanje može stati uz bok svjetskim izdanjima.

Uz kultne hitove kao „Dok razmišljam o nama”, “Nismo mi bez cilja”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Danas sam luda”, “Hir”, “Magla”, te uz Josipine omiljene suradnike, nastala je prava čarolija. Upravo su Josipa Lisac, CineStar i Croatia Records odlučili na filmskom platnu i uz vrhunsku audiovizualnu opremu prikazati ovaj sjajan materijal povodom dana zaljubljenih. Nakon toliko godina izuzetne karijere i nepresušne inspiracije, jasno je da je okosnica cijelog njezinog stvaralaštva – ljubav.

Dvanaest pjesama u novim aranžmanima kao presjek Josipine karijere koja traje više od 50 godina uz njezina intimna razmišljanja između pjesama, oduševit će  13. veljače sve ljubitelje njenog lika i djela. Izvan Hrvatske, projekciju će još jedino moći doživjeti publika u CineStaru 4DX Novi Sad.

Ulaznice za ovaj pionirski projekt Josipe Lisac u Zagrebu i Splitu su u prodaji na blagajnama kina, putem iCineStar aplikacije ili online.


hr Tue Jan 22 2019 09:23:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46cae40e4938c8868b457c/80
Foto: Getty

Zašto se osjećamo tako dobro kada kihnemo?

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode.
Znate li onaj osjećaj kada imate potrebu za kihanjem, a ne možete? To je jedan od najiritantnijih osjećaja, a neki ljudi će pokušati sve njima poznate metode da "isprovociraju " kihanje. 

Zašto je kada kihnemo taj osjećaj toliko dobar? 

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode. Slično je, tvrde, kao i kada imate pun mjehur, nemate mogućnost ići odmah u wc pa zadržavate urin još neko vrijeme. I onda ga konačno ispraznite uz duboki uzdah olakšanja. 

To je i onaj osjećaj koji imate nakon vježbanja, kada se osjećate tako dobro i pitate se zašto prije niste počeli vježbati? Za taj osjećaj "sreće" i ugode zaslužni su endorfini koji simuliraju osjećaj ugode u mozgu.  

Ponekad se dogodi da vas ulovi kihanje u nizu? Jednom, dvaput, četiri puta? Nije ništa neuobičajeno, to se događa zato jer je kihanje refleks i ne možemo ga zaustaviti kada jednom krene. Mozgu se šalje poruka da je nešto u nosu što izaziva iritaciju i treba to "izbaciti". Rezultat tih signala jest - kihanje, piše vecernji.hr
hr Tue Jan 22 2019 08:49:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb7b295cb557a24c58b495c/80
Foto: Pixabay

Zagrlite nekog - danas je Međunarodni dan zagrljaja!

Međunarodni dan zagrljaja prvi put obilježen je 1986. godine u Michiganu, a obilježava se na današnji datum - 21. siječnja. Zato danas nekoga zaglite i popravite si dan.

Psiholozi smatraju da nam je dan zagrljaja itekako potreban. Pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i ljepšim, tvrde. Osim stručnjaka, zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja.

Zagrljaj je nerijetko predmet znanstvenih istraživanja, a najpoznatije je vodio poznati psiholog Jay Gordon. Rezultati kažu da je grljenje povezano s inteligencijom - vjeruje se da će djeca koju roditelji više grle biti inteligentnija od djece koju roditelji grle manje.

Krilatica psihoterapeutkinje i autorice Virginije Satir glasi: 4 zagrljaja za preživljavanje, 8 za održavanje, a 12 za napredovanje.

Bonton grljenja

Bonton grljenja nalaže da poštujete osobni prostor osobe koju grlite, ali i da zatražite dopuštenje prije zagrljaja. Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja privlačnosti ili naklonosti, pa grljenje treba biti suglasno s tom činjenicom. I zapamtite - zagrljaj treba biti nježan i topao.

Vrste zagrljaja

Zagrljaji se razlikuju prema položaju ruku i tijela, ali i prema sentimentu koji projicira. Tako razlikujemo 'medjeđi zagrljaj', koji je čvrst i u kojem jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Zatim postoji zagrljaj 'slovo A' u kojem su tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. Tu je i 'čeoni zagrljaj', u kojem ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo, pa 'obrazni zagrljaj' kojeg odlikuje nježnost, a grli se stojeći ili sjedeći dok se obrazi istaknuto dodiruju, a ruka obično na drugoj strani lica - i brojne druge varijacije zagrljaja koje čekaju da ih isprobate. 

A za to nema boljeg dana od današnjeg. Zato ne štedite na zagrljajima i naravno, ne zaboravite na bonton, piše N1.


hr Mon Jan 21 2019 21:46:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .