Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd8468b29111c3ef98b468c/80

TRAGOVI: Štrajk u OŠ Mertojak: 'Djeci ćemo pokazati 'Školu za život' i kako se boriti za svoja prava!'

Dok se mnogo toga ne promijeni, u prvom redu ne poveća koeficijent plaće prosvjetara, i dalje ćemo diljem Lijepe naše gledati scene praznih učionica
Osnovna škola Mertojak. Splitska škola s titulom 'najnapučenije' u 'gradu pod Marjanom'. U tri smjene ovu školu pohađa ukupno 659 učenika.

Petak je, na mom ručnom satu stoji 10 sati. 'Javlja se' školsko zvono, ali na hodnicima, koji su do prije mjesec dana odisali dječjom radošću, smijehom i vikom, vlada 'grobna tišina'. Vrata svake od učionica su otvorena, a drvene klupe i stolice kao da u nekoj sjeti iščekuju znane i neznane prijatelje koji su ovih dana studenoga 'čudna pojava' u školama. Iste te prijatelje koji su stali uz svoje učitelje u njihovoj 'borbi'. Borbi koja se zove 'Koeficijent 6,11 posto'.

Baš me je s takvom porukom, rukom izrađen, dočekao transparent u zbornici ove splitske škole. Dočekalo me ondje i veselo, nasmijano društvo - većinom učiteljice i nastavnice uz tek ponekog 'djelitelja znanja' muškoga roda. Po ulasku u razdraganu sredinu zapravo i ne slutite kako je ta sredina duboko ogorčena i kako ta sredina duboko u sebi krije osjećaje omolovažanja i ne razumijevanja od vladajućih.

Svoje 'štrajkaške dane' provede u pjesmi i zabavi, kažu, ali i uz brojne poruke roditelja djece koji iz dana u dan podršku pokazuju i šalju raznim elektronskim načinima komunikacije. 

'Govorimo o nadoknadama, a ne znamo koliko će štrajk trajati. To je suludo!'

- Štrajkamo zbog potrebe da nam se izjednači koeficijent. On je bitan ne samo zbog plaće nego i zbog mirovine koja je prosvjetarima jako mala - jer se množi osnovica i koeficijent. Tako primjerice mirovina jednog umirovljenog profesora nakon četrdesetak godina radnog staža bude od dvije i pol do tri tisuće kuna - motive štrajka još jednom nam je ponovila Dragana Plosnić, županijska povjerenica u sindikatu 'Preporod' te nastavnica hrvatskog jezika u školi Mertojak.

Učitelji su svojim učenicima poslali čak i znakovitu poruku - Ovim štrajkom pokazujemo vam što je 'Škola za život' - jer, kako tvrde, osjetili su potrebu poslati takvu poruku roditeljima i djeci koja ih u potpunosti razumiju i podržavaju u njihovim zahtjevima.

- Ne planiramo stati dok nam se ne ponudi nešto što je prihvatljivo. Prije svega, nećemo stati ni dok se ne sjedne za isti stol jer je nedopustivo da se mjesec dana štrajka, a da se s nama ne razgovara. Mi govorimo o koeficijentima, vladajući govore o osnovici što su dvije potpuno suprotne stvari i dva različita načina pregovaranja - govori Plosnić te još jednom naglašava da je nevjerojatna situacija kako se iz vladajuće većine igraju 'gluhog telefona' pa uporno u medijskim istupima govore o povećanju osnovice.

- Prosvjeta štrajka mjesec dana, premijer Plenković je u razmišljanjima oko Europske pučke stranke i ovo se nigdje ne događa u civiliziranim zemljama. On se pravi da nas nema - zaključuje Dragana Plosnić na čije se riječi nadovezuje Snježana Skočajić, školska povjerenica sindikata hrvatskih učitelja te učiteljica razredne nastave u ovoj 'najnapučenijoj' školi u Splitu.
- Naš rad nije samo tri sata u školi i stol svakog od nas poslije ručka je pun knjiga. Učitelju se nastava završava do kasno u noć. Mi nemamo tri mjeseca ljeti slobodna. Kada završi nastava mi radimo administraciju, a mnogi imaju i dodatne sate s djecom koja nisu dobro usvojila gradivo - odgovara Skočajić na poneka predbacivanja javnosti oko radnih dana prosvjetara. 

Radni dani djece zato su smanjeni. Logičan je zaključak kako njih nema tko učiti.
- Mi smo počeli govoriti o nadoknadama dok traje štrajk. O njima se ne može govoriti sada jer mi nemamo predodžbu kad će štrajk završiti i hoće se uopće moći nadoknaditi cijelo vrijeme štrajka - objasnila je Dragana Plosnić napominjući kako u školi Mertojak vlada izvrsna suradnja dva sindikata - onog 'Preporod' i sindikata hrvatskih učitelja.
- U našoj školi smo svi k'o jedan i želimo da ovo jedinstvo još potraje. Pokazali smo to i u Zagrebu i u Splitu - ponosno se nadovezala Skočajić.

Poruke podrške stižu nam čak i na e-mail...

Razgovor s 'glavnim akterima' štrajka u ovoj školi pretvorio se u vrlo živu diskusiju na razini cijele prostorije. Svatko je htio nešto dodati i zapravo istaknuti cijeli obujam prosvjetarskih problema.

Pitao sam prisutnu grupicu učitelja kako gledaju na to da neke škole u Splitu ipak rade, a u konstataciji me prekinula Jadranka Ivanušić, nastavnica matematike i informatike u OŠ Mertojak koja je pak kazala kako su drugi mediji zapravo javnosti predstavili netočne informacije.
- Svaka škola ima svoju web stranicu. Svaki dan na stranice škola se stavljaju rasporedi sati za idući dan. U medijima je osvanula vijest kako u splitskom MIOC-u i Zdravstvenoj školi svi rade. To naprosto nije istina! Pogledajte malo njihov raspored pa ćete vidjeti kako ondje ne rade svi - kazala je Ivanušić.

- Moji roditelji, kao i roditelji mojih kolega svakodnevno šalju poruke podrške - javila se Ines Dužević, učiteljica razredne nastave na Mertojaku i predložila da pročita jednu od nekolicine poruka koje je dobila.
- Poštujemo pravo na štrajk i podržavamo borbu na dostojanstvo struke. Sve dok obrazovanje nije prioritet, zemlja ne može napredovati. Poštujemo i pravo na obrazovanje i odgoj pa ćemo štrajk iskoristiti kako bi djecu podučili kako se boriti za prava i kako su se neki izborili za ona prava koji oni sad imaju - pisalo je u poruci, a Ines dodaje i kako je svih dvadeset roditelja njenog razrednog odjeljenja uputilo samo podršku u nakanama prosvjetara.


- Škola je to za život - dodaje Dužević govoreći o reformi školstva za koju su se svi prisutni u velikoj zbornici složili kako je nepripremljena.
- Godinu dana eksperimenta je vrlo malo. Edukacije učitelja bile su vrlo brze pa smo, doslovce, u jednom kratkom periodu morali imati 150 sati edukacije što na internetu, na seminarima ili na osobnoj razini. O digitalnoj tehnologiji je zalud i pričati jer od tih pametnih ploča, tableta i ostalih uređaja nema niti polovice - tvrdi Ines čije riječi potvrđuju i prisutne kolege.

Program za edukaciju učitelja pod sustavom Carneta naziva se Loomen. Stvar je zapravo konceptom vrlo jednostavno napravljena, ali u stvarnosti mnogo toga ne funkcionira po zacrtanim planovima. Svaki učitelj ima svog mentora, mentor provjerava uspješnost učitelja na testovima, ali, nažalost, ne kontrolira se koliko se edukacija odradilo i kako su se iste odradile. 
- To nije normalno jer ako provodiš neku reformu onda je valjda i bitno da si odradio predviđene edukacije - 'suludu' činjenicu komentira Zorana Kristić, nastavnica engleskog jezika u ovoj školi.

Reforma školstva, kažu, napravljena je općenito. Sve ono što im se stavilo kao nešto obavezno za odraditi oni ne mogu uspjeti jer za to nemaju vremena.
- Kako radimo tri smjene, mi nemamo vremena unijeti ocjene ili zapisati bilješku o učeniku nego to jednostavno radite u svoje slobodno vrijeme. Da ne govorimo o ispitima znanja. Takav projekt jedino mogu uspješno raditi škole s jednom smjenom, a mi ih imamo tri - uključila se ponovno Snježana Škočajić.

Nisam mogao odoljeti pa sam pitao uzroke tako brzog stavljanja reforme školstva 'na stol'. Od svega samo 'zamazivanje očiju' javnosti?

- Priča je jasna od početka. HNS ne bi dao glas koaliciji s HDZ-om da im nije bilo uvjetovano da provode reformu školstva. Zato sad imamo i ovakvu situaciju s ministricom Divjak koja je 'na međi'. Malo je s nama, malo nije. Ipak, svi je kritiziraju jer ona predstavlja Vladu. Ona nije učiteljica nego ministrica - vrlo jasno je cijelu političku situaciju objasnila Silvana Munivrana, učiteljica razredne nastave na Mertojaku.
 
Reformom školstva, ustvrdili su, dobili su samo dodatne brige i manje slobodnog vremena.
- Reforma niti je cjelovita, ona se stihijski provodi, dugoročnog plana nema nego je stavljena 'od danas, do sutra' - dodala je Munivrana i par riječi oko reforme.

- To je opisano u tri riječi - nizak pedagoški standard - oštro je reformu kritizirala Ines Dužević

- Ja bih bila najsretnija žena na svijetu kada snop knjiga ne bih nosila kući i kada ne bih radila kući ovo što radim. Bila bih najsretnija da, kad bi zatvorila svoje materijale u školi, kod kuće imam slobodno vrijeme za svoju obitelj. To nije tako. Velika većina škola radi u dvije smjene. Mertojak uz još 8,9 škola radi u tri smjene, a jedino u jednoj smjeni rade u ruralnim krajevima. Reforma je, zato, vrlo teško izvediva. Reforma je 'na leđima' učitelja, a ti učitelji nisu poštovani - zaključila je županijska povjerenica sindikata Dragana Plosnić i epilog cijele 'štrajkaške' priče svela na nekoliko rečenica.

Dok se mnogo toga ne promijeni, u prvom redu ne poveća koeficijent plaće prosvjetara, i dalje ćemo diljem Lijepe naše gledati ovakve scene. Lijepe naše kojom su se političari hvalili kao 'zemljom visokostandardnog obrazovanja'. Učitelji taj standard dižu, svojim radom i beskompromisnim zalaganjem podižu i prevaljuju ljestvice, a za isti taj rad nemaju povratno zadovoljstvo. Hrvatska Vlado, srami se!
hr Sat Nov 23 2019 10:03:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df0ea2429111c43238b45f6/80
Foto: Grad Split

Gradonačelnik primio svjetske i europske prvake u tajlandskom boksu

Na Europskom natjecanju u Minsku, Ana Bajić osvojila je zlatnu medalju, dok je na Svjetskom natjecanju u dalekom Bangkoku zlato izborio Petar Drežnjak, a Helena Jurišić broncu

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je danas članove Kickboxing klub „Mornar“, splitskog kluba koji godinama osvaja svjetske medalje i odgaja vrhunske sportaše. Povod za druženje jesu titule osvajača prvog i trećeg mjesta Svjetskog i Europskog seniorskog prvenstvo u tajlandskom boksu. 

Podsjetimo, na Europskom natjecanju u Minsku, Ana Bajić osvojila je zlatnu medalju, dok je  na Svjetskom natjecanju u dalekom Bangkoku zlato izborio Petar Drežnjak, a Helena Jurišić broncu.

Čestitavši sportašima „Mornara“ na izuzetnim rezultatima, gradonačelnik Krstulović Opara kazao je kako su osvojene medalje dodatni pokazatelj zašto je hrvatski sport postao pravi - svjetski brend.

- Splitski i hrvatski sport su uspješni zbog pojedinaca poput vas. Ustrajnost, entuzijazam i ljubav rezultirali su osvojenim sportskim titulama. Naravno, važne su titule i osvojena prvenstva, ali važan je i rad s mladima. Sve to vidi se u radu vašeg kluba - kazao je, među ostalim, gradonačelnik.

Predsjednik kluba Stipan Jurišić istaknuo je kako su boje Hrvatske na seniorskim prvenstvima branili sportaši iza čijeg uspjeha stoji mnogo svakodnevnog odricanja, rada i samopouzdanja.

- Naši borci ostavljaju srce u ringu - kazao je Jurišić.

Na kraju druženja, gradonačelnik je prigodni poklon, „Zlatni pjat“, uručio gostima Ani Bajić i Petru Drežnjaku, a jedan „Zlatni pjat“ čeka i Helenu Jurišić koja je zbog ozlijede trenutno na rehabilitaciji. Uz gradonačelnika, prijemu je nazočio voditelj Odsjeka za sport Igor Maretić, a klub „Mornar“ predstavljali su i treneri Dario Jurišić i Mate Grčić.

hr Wed Dec 11 2019 14:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df0da7b29111c7c208b46b9/80

Potpisan Sporazum: Hrvatski suverenisti na parlamentarne izbore izlaze zajedno

Potpisan je Sporazum o predizbornoj suradnji političke platforme Hrvatski suverenisti...

Danas u predsjednici Hrasta Ladislav Ilčić, HKS-a Marijan Pavliček i Bloka za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović potpisali Sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore u okviru platforme Hrvatski suverenisti.

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

Polazeći od višedesetljetne potrebe za okupljanjem i suradnjom hrvatskih suverenističkih i nacionalističkih snaga te imajući na umu pogubnost prividnog dvostranačja koje vladajućim oligarhijama, pa i sadašnjoj vladi Republike Hrvatske kao svojevrsnoj trgovačkoj hrvatsko-srpskoj koaliciji, omogućuju upravljanje nacionalnom sudbinom.

I to  na način koji se ogleda u teškim demografskim, političkim, gospodarskim i kulturnim posljedicama kojima svjedočimo iz dana u dan, političke stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka i Blok za Hrvatsku izjavljuju da će na predstojeće izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru izaći zajednički, u okviru platforme Hrvatskih suverenista koju osim navedenih političkih stranaka čine i predstavnici udruga, građanskih inicijativa te brojni istaknuti pojedinci; da će bez odlaganja pozvati sredstva javnog priopćivanja, agencije za ispitivanje javnog mnijenja i sveopću javnost, da u nadolazećem razdoblju potpisnike političke platforme Hrvatskih suverenistapromatraju, prate i procjenjuju kao cjelinu.
hr Wed Dec 11 2019 13:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4b5034b9e03ed33f8b4591/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Akcija "Mir i dobro": Suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava

Cilj akcije je upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana

S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u vremenu od 13. prosinca 2019. godine do 08. siječnja 2020. godine provoditi će se operativna akcija „Mir i dobro“.

Cilj akcije je upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana. 

Policija upozorava građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, kao i na zakonom propisan način prodaje pirotehničkih sredstava, a sve sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja. 

Posebno upozoravaju roditelje kako je nužno da, i kod uporabe pirotehničkih  kategorije F1 koja se mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina, ne dozvole da djeca istu koriste bez nadzora roditelja ili odrasle osobe, odnosno istu ne upotrebljavaju na način na koji bi mogli ugroziti svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba. 

Također, Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.   

Pirotehnička sredstva  kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama, te na kioscima tijekom cijele godine, osobama starijima od 14 godina. 

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina.

Pirotehnička sredstava kategorije  F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.  

Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je da će: - fizička osoba mlađa od 18 godina koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, zatim fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 02.siječnja do 26. prosinca ili uporabljuje pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, odnosno na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća do 15 tisuća kuna.  

Obzirom na zakonske odredbe, policijski službenici ove Policijske uprave će kontinuirano obavljati nadzor prodajnih mjesta na području Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava obavlja suprotno zakonskim odredbama, pirotehnička sredstva će oduzeti, a odgovorne pravne ili fizičke osobe će biti prekršajno prijavljene.

hr Wed Dec 11 2019 12:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df0c42e29111c7c208b46a7/80
Foto: Nestali.hr

Jeste li ga vidjeli?: U Splitu nestao 80-godišnjak!

U trenutku nestanka bio je odjeven u crne hlače, tamnoplavu jaknu, nosio je tamnu kapu sa šiltom i crne cipele

U utorak se iz stana u Ulici Kroz Smrdečac u Splitu udaljio Drago Ćurlin (80). 

U trenutku nestanka bio je odjeven u crne hlače, tamnoplavu jaknu, nosio je tamnu kapu sa šiltom i crne cipele.

Drago je visok 184 centimetra, kosa mu je sijeda, tjemene ćelavosti i ima ovalno lice, a nosi i naočale za vid.

Građani se mole ako imaju ikakve informacije o nestaloj osobi da se jave policiji na 192.


hr Wed Dec 11 2019 11:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .