Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb1c59fcb557ae0cb8b456e/80
Foto: Getty Images

Od prevencije do pobjede: Sve što morate znati o raku dojke

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, podsjećamo vas na osnovne informacije koje je potrebno znati o ovoj zloćudnoj bolesti protiv koje se možemo zaštiti jedino pravovremenom prevencijom.
Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti.

No, rak dojke još uvijek je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milijun žena godišnje.

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi potpuni oporavak je gotovo siguran. Kako bi se dijagnosticirale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica potrebno je redovito vršiti samopreglede.

Samopreglede je najbolje raditi jedanput mjesečno, tjedan dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne. Napipate li kvržicu, ne oklijevajte. Odmah se obratite liječniku koji će vas uputiti na pretragu ultrazvukom(ukoliko ste mlađi od 40) ili mamografiju koja se provodi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa (za starije od 40 godina).

Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajući slijedi biopsija, analiza tkiva, kojom se pouzdano utvrđuje je li ono maligno. Nakon biospije gotovo 80 posto kvržica pokaže se benignima.

Faktori rizika
Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje čimbenici koji povećavaju mogućnost razboljevanja.

- gojaznost značajno utječe na rizik od oboljenja, pogotovo kod starijih od 50 godina
- pušenje, ali ne samo aktivno, već i pasivno
- pretjerano konzumiranje alkohola
- postojanje raka dojke u obitelji
- početak menopaze
- rano dobijanje prve menstruacije
- hormonalna nadomjesna terapija

Otkrijete li kod sebe neke od od ovih faktora nema razloga za brigu. Istraživanja su pokazala da 80 posto žena s više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, u svakom slučaju preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću mjeru. Na neke od njih se ne može utjecati, ali na neke se obavezno mora.

Mitovi o raku dojke
Glavna prevencija ove bolesti je točna informacija. Uvijek pitajte liječnika sve što vas zanima, jer nema glupog pitanja kad se radi u vašem zdravlju. Najčešće zablude koje žene stvaraju o raku dojke su:

- može se spriječiti
Netočno, zbog toga što se ne zna što ga uzrokuje. Rano otkrivanje i ispravno liječenje jedini je način da joj se uspješno suprodstavimo.

- samo žene s poznatim faktorima rizika oboljevaju od raka dojke
Oko 70 posto oboljelih žena nije imalo faktore rizika. Toj opasnosti izložene su sve žene, a rizik se s godinama povećava.

- liječenje može biti kobnije od same bolesti
Kemoterapija, zračenje i hormonalna terapija znatno povećavaju broj preživjelih. A s otkrivanjem naprednijih lijekova mnoge se neugodne nuspojave smanjuju, ili čak u potpunosti nestaju.

Prevencija ne priznaje izgovore

Brojne brige na pameti i nedostatak vremena izgovori su kojima sami sebi opravdavamo nebrigu o sebi. Ali žene se prevencijom mogu zaštiti od ove zloćudne bolesti.

Stoga svakako ako ste mlađi od 40 napravite samopregled jedanput mjesečno, a klinički pregled i ultrazvuk jedanput godišnje. Ako ste stariji od 40 uz samopregled, obavezna je mamografija jedanput godišnje, a nakon pedesete svake dvije godine.

Ako je potrebno podsjetite se bilješkom u rokovniku ili mobitelu koja vam doslovce može spasiti život, piše zadovoljna.hr

hr Mon Oct 01 2018 08:58:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5821aad51eea8f2ca08b4630/80
Foto: Wikipedija

Male tajne za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi, pravcati obrok!

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga jedno 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat ustinite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, čim se zgusne dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-tak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire krumpir, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 18 2018 20:27:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1942460e493896538b45ea/80
Foto: Pixabay

Zašto je zimi važno utopliti noge?

Dokazano je da hladna stopala povećavaju rizik od obolijevanja od gripe. Prema riječima dr. Rona Ecclesa, koji je ovaj slučaj proučavao više od 25 godina, loša cirkulacija može prouzročiti razne bolesti, jer ljudi imaju viruse i bakterije u sebi koje hladna stopala aktiviraju i tada dolazi do problema.

Prema riječima liječnika, u hladnim zimskim danima veoma je važno utopliti noge.

Kada se stopala ohlade, vene u nosu se suze, i taj proces usporava da temperatura tijela opadne, a bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nalaze se upravo u krvi, pa tako imunitet opada, piše N1.


hr Tue Dec 18 2018 19:54:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1911b10e4938aa548b456a/80
Foto: Getty Images

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.  

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health. 

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic. 

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija, piše vecernji.hr
hr Tue Dec 18 2018 16:26:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8c70e493897538b45bc/80
Foto: Damira Kalajžić

'Gigantski' Mišo Kovač osvanuo u Splitu na Prokurativama

Brojni Splićani se fotografirali s 'gigantskim' Mišom Kovačem

Splićani su danas ostali ugodno iznenađeni kada su na Prokurativama ugledali 'gigantskog' Mišu Kovača od 2,5 metra koji u prepoznatljivoj pozi s raširenim rukama 'pozdravlja' sugrađane. Prokurative, pozornica mnogih kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom nije bez razloga izabrana za ovaj 'performance' jer se upravo tamo više od pedeset godina održava jedan od naših najstarijih glazbenih festivala – Splitski festival, gdje je Mišo 1971. godine  pobijedio s pjesmom 'Proplakat će zora', koja se prodala u više od 300 000 primjeraka. 1977. s klapom Maslina i pjesmom 'Noćas ćemo zemlji k'o materi reći' još jednom osvaja Grand prix na Splitskom festivalu, a nakon pobjede na istom festivalu 1980. godine donosi odluku da više neće nastupati na festivalima. Za koncertom vlada ogroman interes, a pitanje dana je kada će Spaladium Arena biti rasprodana.


Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter te 129 kuna za tribine.  Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto u dvorani i zajedno s prvim brkom estrade pjevajte pjesme uz koje smo svi odrasli.


Ulaznice za koncert možete kupiti i online na stranici Eventima te na Croatia Tickets.

hr Tue Dec 18 2018 14:41:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .