Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce3a0f529111c69948b45cf/80
Foto: Pixabay

Može biti vrlo opasan: U ovih 12 slučajeva aspirin ne pomaže

Saznajte kada vam ovaj lijek koji možete kupiti u svakoj ljekarni bez recepta sigurno neće pomoći, a mogao bi vas odvesti ravno u ambulantu hitne pomoći

Aspirin može biti opasan odabir za ljude s određenim zdravstvenim stanjima i u određenim okolnostima. 

Poznato je da aspirin može ublažiti bol, a zna se da može pomoći u sprečavanju bolesti srca. Međutim, ispostavilo se da kod vrlo malog postotka ljudi aspirin ima blagotvoran učinak na srce.

- Prije mnogo godina većina ljudi uzimala je redovito aspirin vodeći se devizom „jedan aspirin dnevno drži vas podalje od liječničke ordinacije“. Istraživanja su pokazala da ova stara izreka ne samo da je pogrešna, nego u nekim slučajevima može biti i vrlo opasna. - upozorava američki kardiolog Adam Splaver. - prenosi Ordinacija

1. Imate poremećaj krvarenja

Ukoliko vam je liječnik nekad u životu dijagnosticirao poremećaj krvarenja, držite se podalje od aspirina jer razrijeđuje krv. Uzimanje aspirina može dovesti do ekstremnog gubitka krvi što može završiti fatalno.

2. Muče vas problemi sa želucom

Ukoliko imate česte bolove ili patite od čira na želucu, trebali biste izbjegavati aspirin jer može izazvati krvarenje čira. Razlog tome leži u svojstvu aspirina da umanjuje sposobnost prirodne zaštite želuca. Naime, gastrointestinalna sluznica koristi enzime za stvaranje sloja sluznice i sluzi koji nas štiti.

Samo deset miligrama aspirina dnevno dovoljno je da uspori rad enzima zaduženih za stvaranje zaštitine sluznice i proizvodnju sluzi što može dovesti do krvarenja u unutrašnjosti želuca.

3. Liječnik vam je prepisao terapiju lijekovima

Čak i uobičajeni lijek, poput aspirina, može dovesti do ozbiljnih nuspojava u kombinaciji s nekim drugim lijekovima.

Aspirin u kombinaciji s nekim antidepresivima povećava rizik od krvarenja u gornjem dijelu gastrointestinalnog sustava što može biti fatalno.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti uzimanja aspirina u kombinaciji s lijekom koji vam prepisao.

4. Planirate konzumirati alkohol

Ako danas idete na neku zabavu ili poslovnu večeru na kojoj ćete popiti čašu-dvije vina, nemojte uzeti aspirin. Alkohol i aspirin pogoršavaju krvarenje zbog čega ova kombinacija nije preporučljiva. Također, može ubrzati povećanje razine alkohola u vašoj krvi.

Jedno istraživanje pokazalo je da ukoliko sat vremena prije konzumiranja alkohola uzmete 100 mg aspirina to će uzrokovati puno veću razinu alkohola u krvi nego kod osobe koja je popila jednaku količinu alkohola, ali nije uzela aspirin.

5. Bolujete od astme

Protuupalni lijekovi, poput aspirina, mogu stvoriti ozbiljne probleme ljudima koji boluju od astme. Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, ovaj lijek može izazvati bronhospazam ili uzrokovati stezanje mišića koji pomažu pri disanju, što dovodi do bolesti poznate pod nazivom „aspirinska astma“.

6. Imate visoki krvni tlak

Osobe koje boluju od visokog krvnog tlaka imaju veći rizik od moždanog udara. Do hemoragijskog moždanog udara dolazi uslijed krvarenja u mozgu, a to je razlog zbog kojeg uzimanje aspirina može biti opasno.

Iznimka mogu biti osobe koje su imale ishemijski moždani udar uzrokovan krvnim ugruškom. Naime, takvim osobama može se preporučiti redovito uzimanje aspirina.

7. Nemate običaj čitati upute na lijekovima

Unatoč tome što aspirin možete kupiti bez recepta, trebali biste ozbiljno shvatiti upozorenja na kutiji. Stručnjaci upozoravaju da ljudi olako uzimaju bezreceptne lijekove pritom ne razmišljajući o mogućim posljedicama.

Više od četvrtine pacijenata koji pate od kroničnih bolova uzet će lijekove koje im liječnik nije prepisao kako bi se na brz i efikasan način riješili boli. Ova česta pogreška može imati fatalne posljedice jer povećava rizik od ozbiljnih nuspojava ili predoziranja lijekom, uključujući oštećenje jetre, čir na želucu, a u najgorim slučajevima i smrt.

8. Skloni ste alergijskim reakcijama

Obratite pozornost kako vaš organizam reagira na aspirin, ali i na druge lijekove koje uzimate. Ukoliko ste alergični moguće je da ćete osjetiti simptome poput osipa, osjećaja da vam se grlo zatvara, svrab na koži i druge simptome karakteristične za alergijske reakcije.

9. Mlađi ste od 18 godina

Aspirin nikad nije siguran odabir za liječenje djeteta, stoga porazgovarajte s pedijatrom o sigurnijoj terapiji. Primjena aspirina kod djece u osnovi je kontraindicirana zbog povezanosti aspirina s Reyevim sindromom, osobito ako se daje djeci koja boluju od gripe ili vodenih kozica.

Reyev sindrom uzrokuje oticanje mozga i oštećenje jetre. Zapravo se radi o progresivnoj encefalopatiji, a simptomi mogu uključivati povraćanje, promjene osobnosti, zbunjenost i gubitak svijesti, upozoravaju liječnici.

10. Niste se posavjetovali s liječnikom

Budući da aspirin može izazvati neugodne nuspojave u kombinaciji s drugim lijekovima i dodacima prehrani, obavezno spomenite liječniku ukoliko ga uzimate. Neki pacijenti koji boluju od kronične boli pokušavaju sami riješiti ovaj problem, bez savjetovanja s liječnikom.

Ovo je jedna od najčešćim pogrešaka koje pacijenti rade pogrešno vjerujući da se mogu sami "nositi s tim" i na taj način uštedjeti dragocijeno vrijeme time što ne razgovaraju sa svojim liječnikom o lijekovima koje uzimaju.

11. Uzimate veće doze od preporučene

Kad je aspirin u pitanju vrijedi deviza „manje je više“. Lijekovi koje kupujemo bez recepta ne smiju se olako shvaćati i uzimati po vlastitom nahođenju. Svaki lijek koji kupite u ljekarni dolazi s uputama o doziranju, a ukoliko ga namjeravate uzimati duži period o tome se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Većina ljudi neće prepoznati simptome predozoranja aspirinom, stoga je najbolje da se držite preporučenih doza.

12. Uzimate lijekove protiv prehlade

Prema jednom istraživanju, 79 posto ljudi koji su redovito uzimali lijekove protiv bolova poput aspirina, također su koristili lijekove bez recepta za prehladu i gripu. "To značajno povećava rizik od nuspojava, osobito kod osoba sa srčanim bolestima, visokim krvnim tlakom, dijabetesom, astmom i problemima s bubrezima ili jetrom", upozoravaju liječnici. - piše Ordinacija

hr Tue May 21 2019 08:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59dc736fb9e03e3d7c8b456d/80

10 grešaka zbog kojih nam ajvar ispada loše

Cijeđenje povrća preko noći i postepeno dodavanje ulja pri kraju kuhanja ključni su za neodoljivi namaz...

Da se strpljenje nagrađuje, ajvar je odličan primjer. Guljenje, cijeđenje, pečenje i miješanje iziskuje vremena, ali zimnica u kojoj uživamo ostatak godine slastan je podsjetnik na uložen trud.

O ajvaru, kao i o svim narodnim receptima, može se od jutra do sutra raspravljati koje je sastojke bolje izostaviti, a koje pak valja dodati. Tako se susjedi "svađaju" ide li suncokretovo ili maslinovo ulje, tko dodaje češnjak, a tko ocat ili šećer. No bez obzira na sastojke koji će se naći u loncu, okus ovisi i o tome hoćete li napraviti neku od najčešćih pogreški.

Pogrešna matematika
Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre i lokalne namirnice, ali i njihovi omjeri. Kad je riječ o povrću, ako ga ne radite samo od paprika -  na tri kilograma paprike ide kilogram patlidžana.

Mršave paprike
Prilikom kupnje zamolite trgovca da vam prereže papriku kako biste vidjeli koliko je debela, a dobro ju je i probati. O njezinoj debljini ovisi kvaliteta. Dobra je paprika fina, zrela i debela.

Kuhanje, a ne pečenje
Najslasniji ajvar ima finu aromu koja se ne može dobiti kuhanjem paprika. Pečenje na roštilju najbolja je varijanta, a preporučuje se onaj na prirodno drvo ili ugljen.

Prekratko pečenje
Papriku i patlidžane dobro operite i stavite na roštilj uz povremeno okretanje. Kad se naočigled kožica počne odvajati, paprika je pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali pazite i da povrće ne zagori.

Nedovoljno cijeđenje
Oguljene paprike stavite u cjedilo neka se cijede preko noći (najmanje 12 sati). I patlidžan se guli i cijedi. Ajvar će imati bolji okus, a vrijeme kuhanja upola će se smanjiti.

Nestrpljivo miješanje
Smjesu oguljenog, ocijeđenog i samljevenog povrća najprije stavlja u lonac dok tekućina ne ispari, a zatim dodaje sol koja dodatno izvlači tekućinu.

Ostavljanje sjemenki
Mnoge domaćice dodaju feferone, ali ako ne volite ljuto, dobro ih je očistiti od sjemenki kako vas ne bi iznenadio svojom pikantnošću. Od sjemenki valja očistiti i paprike i patlidžane.

Previše soli
Sol se dodaje postupno, a prije svakog kušanja smjese potrebno je malo ajvara ohladiti na tanjuriću. Proba li se vruć, činit će se bezokusnim.

Prljavi rubovi
Kako bi vaša zimnica trajala duže, staklenke obvezno moraju biti sterilizirane. No još uz ovaj trik bit ćete bez brige – prije zatvaranja poklopcem ne zaboravite obrisati rubove teglice alkoholnim octom.

Postupno hlađenje
Staklenke zatvorite steriliziranim originalnim poklopcima pa prebacite na pasterizaciju u pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva na sat do sat i pol. Isključite pećnicu i ostavite da se staklenke u njoj ohlade. Spremite ih u smočnicu, odnosno na mračno i hladno mjesto, piše punkufer.hr

hr Wed Sep 18 2019 18:47:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d824eba29111c2b888b457f/80

Namirnice koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija

Što god tijekom života pojedemo i popijemo, prolazi kroz našu jetru. Upravo zbog toga ovaj organ trpi i upija sve naše loše prehrambene navike i svojim radom štiti naše tijelo.

Želite li učiniti dobru stvar za svoje tijelo, a time i za svoju jetru, doznajte kako je održati zdravom i čime je "očistiti".

Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi glavni su neprijatelji naše jetre, koja u tijelu ima funkciju filtra koji čisti organizam od štetnih sastojaka. No upravo zbog teškog posla koji obavlja jetra može biti vrlo opterećena, a to može uzrokovati zdravstvene probleme.

S obzirom na to da jetra nije povezana s našim živčanim sustavom, bolesna jetra neće nas boljeti te je time bolest vrlo teško otkriti. No dobra je vijest to što se jetra regenerira i gotovo svaka šteta može se popraviti, piše zadovoljna.hr

NAMIRNICE KOJE ČISTE JETRU:

1. Češnjak - potiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu izbaciti toksine.

2. Citrusi - bogati vitaminom C, citrusi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbira štetne tvari.

3. Cikla - bogata flavonoidima, stimulira jetru i poboljšava njezin rad.

4. Zeleni čaj - sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidans koji čisti organizam.

5. Zeleno lisnato povrće - špinat, kelj, blitva i salata prepuni su klorofila te su vrlo učinkoviti u neutraliziranju i izbacivcanju toksina iz krvnog sustava.

6. Ananas - prepun je vitamina C te djeluje kao prirodni duiretik koji tijelo oslobađa od toksina.

7. Menta - lišće metvice bogato je flavanoidima koji djeluju kao snažan antioksidans.

8. Đumbir - vrlo moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam pomaže kod izbacivanja masnoće iz tijela.

9. Orasi - sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina te aminokiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije.

10. Kupus - baš poput brokule i cvjetače, kupus snažno djeluje na enzime jetre, koji reguliraju i ubrzavaju njezin rad.


hr Wed Sep 18 2019 17:35:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce9257e29111c8ba58b456a/80

Važan za hormone štitnjače: Osam znakova da organizmu nedostaje mineral cink

Doznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje

Kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Doznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij. Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3.

Nadalje, cink pridonosi boljem radu imunološkog sustava, diobi stanica, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te općenito rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala.

Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća.

Različite vrste žitarica također su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani.

Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovito dobivati dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može se manifestirati u obliku

1. akni, ekcema, suhe kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije

2. nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini jezika

3. respiratornih i gastrointestinalnih problema

4. gubitka apetita

5. letargičnosti

6. gubitka kose

7. sporog zarastanja rana

8. opadanja kose

S obzirom na to da se cink dobiven iz mesa u tijelu apsorbira puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica. - piše Zadovoljna.hr.

10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)

2. Školjke (kamenice, rakovi, škampi)

3. Mahunarke (slanutak, leća, grah)

4. Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)

5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščićI i bademi)

6. Mliječni proizvodi (sir, mlijeko)

7. Jaja

8. Cjelovite žitarice

9. Neke vrste povrća (krumpir, grašak, kelj)

10. Tamna čokolada

hr Wed Sep 18 2019 14:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d821f5b29111c3b888b456a/80

Makarska Gourmet Expo 2019.: Prva gastro izložba makarskih restorana

Riječ je o gastro izložbi ugostiteljskih objekata Makarske i okolnih mjesta koju organiziraju uz podršku Turističke zajednice grada Makarske

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) pozivaju vas da u subotu popratite manifestaciju Makarska Gourmet Expo 2019

Riječ je o gastro izložbi ugostiteljskih objekata Makarske i okolnih mjesta koju organiziraju uz podršku Turističke zajednice grada Makarske s ciljem promocije lokalne gastronomije i podizanje kvalitete ugostiteljske ponude, a objedinjuje prezentaciju jela, kušanje, zabavni program i dodjelu priznanja najboljima. 

Za tu prigodu na Trgu 156. brigade će se postaviti stol dug više desetaka metara na kojem će sudionici manifestacije (ekipe restorana, konoba i hotela) iznijeti  tri slijeda (hladno u toplo jelo te desert) prethodno pripremljena u svojim objektima. 

Ocjenjivati će ih ŠKMER-ovi chefovi, ujedno međunarodni kulinarski suci, a zatim će svi posjetioci manifestacije imati priliku i kušati izložena jela. Pobjednik Makarska Gourmet Expoa 2019 će zavrijediti posebno mjesto u izdanju dvojezične publikacije "MAKARSKA menu 2020" te će biti imenovan ambasadorom makarske gastro ponude za narednih 12 mjeseci.

Program 21. rujna:

10:00 Početak zabavnog programa uz KLAPU BERULIA

10:30 Izlaganje jela na uređenim stolovima

Fotografiranje izloženih jela i timova objekata – za potrebe medija i "MAKARSKA menu 2020 kuharice na hrvatskom i engleskom jeziku"

11:00 Ocjenjivanje jela

11:30 Prigodni program na pozornici

12:00 Predstavljanje i podjela jela svim gostima i posjetiteljima

13:00 Proglašenje najboljih jela po kategorijama te pobjednika manifestacije uz zajedničko fotografiranje i intervjue.

Prezentacije i degustacije na izlagačkim štandovima.

HOTEL MIRAMARE: Sljubljivanje jela i vina za sudionike manifestacije Makarska Gourmet Expo

(17-19 h, 20. rujna, hotel Miramare, Makarska)
hr Wed Sep 18 2019 14:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .