Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/572b62f0f0465c7a138b458e/80

IS preuzeo odgovornost za napad u Ohiju

Artan, rođen u Somaliji, imao je dozvolu stalnog boravka u SAD-u, a u zemlju je došao 2014., rekao je savezni dužnosnik želeći ostati anoniman

Sunitska džihadistička organizacija Islamska država (IS) preuzela je odgovornost u utorak za napad na sveučilištu u Columbusu u Ohiju u kojemu se napadač zaletio automobilom među prolaznike a zatim ih napadao nožem.

Napadač je somalski imigrant i student na tom sveučilištu Abdul Razak Ali Artan. On je u ponedjeljak ozlijedio 11 ljudi, jednu osobu teško, prije no što ga je ubila policija.

Novinska agencija AMAQ odana IS-u objavila je fotografiju Alija Artana te tekst u kojem kaže da je "brat Abdul Razak Ali Artan, Bog ga prihvaća, izveo napad u Ohiju. Bio je student na trećoj godini sveučilišta", navodi agencija.

Artan, rođen u Somaliji, imao je dozvolu stalnog boravka u SAD-u, a u zemlju je došao 2014., rekao je savezni dužnosnik želeći ostati anoniman.

Istražitelji vjeruju da je Artan možda živio sedam godina u Pakistanu, naveo je dužnosnik. Somalski izbjeglice često provedu neko vrijeme u Pakistanu prije dolaska u SAD, dodao je.

Artan je u ponedjeljak ujutro ozlijedio 11 ljudi, među njima jednu osobu teško, prvo zaletjevši se u prolaznike automobilom, a zatim napadajući ih nožem. Ustrijelio ga je policajac tog sveučilišta koji je brzo intervenirao.

Lokalni mediji su prvo javili da je riječ o pucnjavi u kojoj je ozlijeđeno više osoba, ali je kasnije ta informacija ispravljena. 

Kako navode američka glasila, Artan je nekoliko minuta prije napada na Facebooku objavio prijetnje SAD-u.

- Dosta je. Ameriko! Prestani se uplitati u zemlje svijeta, napose u muslimansku zajednicu. Nismo slabi. Nismo slabi, imaj to na umu - napisao je u poruci, kako prenosi mreža ABC, na stranici Facebooka koja je poslije uklonjena. "Nećete imati mira sve dok muslimane ne pustite na miru."

Članovi somalske zajednice na sveučilištu osudili su taj napad.

Facebook komentari

hr Tue Nov 29 2016 22:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/58456fe01eea8fdb208b4590/80
Foto: D.N.

Deset tisuća razloga za deset tisuća maraka: Fra Mario Knezović prihod od svoje knjige uplatio za studenski dom

Odluku da prihod od knjige u iznosu od 10 tisuća maraka uplati za studentski dom Dompes u Mostaru donio je kako bi podupro velike napore koje čini Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru
Karizmatični svećenik, franjevac Mario Knezović, dugogodišnji urednik i novinar radijske postaje Mir, Međugorje, suradnik mnogih glasila, uplatio je 10 tisuća maraka, prihod od prodaje knjige „Nisam šutio“ za gradnju studentskog doma Dompes u Mostaru.  

Knjiga „Nisam šutio – otvoreno o crkvi, politici i društvenim događanjima“ predstavlja zbirku Knezovićevih kolumni objavljenih u mjesečniku Naša ognjišta u razdoblju od 2011. do 2016. Nakladnička kuća „Naša ognjišta“ iz Tomislavgrada su ujedno i nakladnik te, u njihovoj bogatoj izdavačkoj djelatnosti, već 214 knjige. 

Fra Mario Knezović motiv za javno djelovanje, novinarski rad i objavljivanje knjige „Nisam šutio“ nalazi u Svetom pismu i smatra da treba pisati „ono što mnogi, napose institucionalni i politički uhljebi, ne vole čitati“. Sadržaj ukoričenih kolumni predstavljaju društveni i moralni problemi suvremenog društva, kao i kritičke prosudbe o političkoj sceni Bosne i Hercegovine koju fra Mario Knezović oslikava ovim riječima:

- Kada se odlučuje o plaćama, dodatcima, dnevnicama, raznim novčanim naknadama, tada je politička scena u BiH potpuno harmonična. Svi, bez obzira na naciju i opredjeljenja, dižu ruke za svoje visoke plaće. Tada se ne zna tko je Hrvat, tko je Srbin, tko je Bošnjak. Tada su svi braća i sestre „po njegovoj svetosti“ novčaniku!  

Odluku da prihod od knjige u iznosu od 10 tisuća maraka uplati za studentski dom Dompes (domus panis et spiritus, kuću kruha i duha) u Mostaru donio je kako bi podupro velike napore koje čini Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru da dobrotvornim prilozima sagradi dom za 150 studenata s pučkom kuhinjom i centrom za dijalog, vrijedan oko 3,5 milijuna maraka. Gradnja doma, započeta u siječnju 2015. napreduje po planu pa se očekuje da će Dompes biti otvoren u rujnu 2017.
Fra Mario Knezović je uplatom prihoda za Dompes sve kupce njegove knjige „Nisam šutio“ pretvorio u dobrotvore koji su učinili dobro djelo.

 - Stojim sa strahopoštovanjem pred onim koji su započeli takvo jedno velebno djelo, čak sam rekao da je ''sramota'' da to mora raditi u današnje vrijeme fratar Iko Skoko sa svojim suradnicima. Zašto sramota? Zato što je to bila dužnost sustava i političkih elita, koji propuštaju ulagati u mlade, u najveće bogatstvo i budućnost jednoga društva. Dobrota se nikad nije mogla stopirati, kao što se istina ne može utamničiti, kao što se čudo ne može prešutjeti, tako se dobrota ne može ničim zaustaviti. Čestitam onima koji ga grade. Osobno sam imao bar deset tisuća dobrih razloga da tih deset tisuća maraka bude uloženo u gradnju Dompesa, kuće kruha i duha. Sretan sam što s čitateljima moje knjige mogu barem stidljivo našim prilogom pomoći i Bog blagoslovio one koji čine za Mostar tako veliku stvar, kako one koji grade, tako i sve one koji svojim prilozima i djelovanjem pomažu da gradnja napreduje - kaže fra Mario Knezović.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 15:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/571c6df10890d2a4178b5290/80
Foto: FaH

U Alepu bombardirana ruska poljska bolnica, poginula liječnica

Rusko ministarstvo obrane ističe da su za taj napad odgovorne Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska.

Liječnica je ubijena, a ranjene su dvije bolničarke iz ruske medicinske ekipe u poljskoj bolnici koju je uspostavila ta zemlja u Alepu, a među žrtvama su i sirijski civili ranjeni u pobunjeničkom bombardiranju, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane.

- Jedna liječnica ruske vojske ubijena je pri padu granate na bolničke službe prihvata. Dvije bolničarke su teško ranjene. Civili koji su došli k liječnicima su također ranjeni - rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general Igor Konašenkov.

Rusko ministarstvo obrane ističe da su za taj napad odgovorne Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska.

Te zemlje sudjeluju u zračnim napadima međunarodne koalicije na strani pobunjenika protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok rusko ratno zrakoplovstvo vojno pomaže Asadov režim.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 14:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/58451f5e1eea8fa2188b46b6/80
Foto: Screenshot / YouTube

Suđenje Ratku Mladiću: Tužitelji tvrde da su zločini dokazani

Za iste zločine Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

Tužitelji Haškog tribunala (ICTY) u završnoj su riječi na suđenju za ratne zločine Ratku Mladiću u Den Haagu u ponedjeljak ocijenili da je dokazano njegovo sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, kao i njegova središnja uloga u masakru u Srebrenici.

Tužitelj Alan Tieger rekao je da su "masovni kriminalni napori u bosanskim općinama, Sarajevu i Srebrenici, te uzimanje talaca, četiri udružena zločinačka pothvata kako bi se stvorila srpska država na velikim dijelovima teritorija BiH, sa što manje neprijatelja".

 Pod neprijateljima s kojima se ne može živjeti, po riječima tužitelja Tiegera, zapovjednik vojske bosanskih Srba general Mladić i vođa Srba Radovan Karadžić podrazumijevali su Muslimane i Hrvate, izvješćuju beogradski elektronički mediji iz Den Haaga.

- To što se događalo u jednoj općini za drugom nije bio neočekivani učinak vojnog djelovanja, nego je to bila namjera napraviti - ustvrdio je Tieger.

Tieger je također ustvrdio da je Mladić bio središnja figura masakra tisuća Muslimana u Srebrenici, a ne nikako "marginalna figura", kako to žele prikazati njegovi odvjetnici, ustvrdivši da je Mladić pomogao orkestrirano ubijanje. "Mladić je ušao u Srebrenicu i ustvrdio da je došlo vrijeme osvete Turcima", kazao je uz ostalo tužitelj. 

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN (UNPROFOR) za taoce tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.

Za iste zločine Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

U završnoj riječi započetoj u ponedjeljak tužiteljstvo ICTY će do srijede navoditi argumente kojima dokazuje sudjelovanje Mladića u ratnim zločinima, uključujući i genocid u Srebrenici kao najstrašniji zločin u Europi nakon 2. svjetskog rata, kada je u srpnju 1995. godine ubijeno oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića.

 

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 14:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/569898397d7d3c06008b4a70/80
Foto: Screenshot YouTube

Ponovno opasno onečišćenje zraka u gradovima

Prema dostupnim pokazateljima s mjernih postaja u Sarajevu, Tuzli i Zenici u svim tim gradovima koncentracija štetnih čestica u zraku je takva da predstavlja izravnu opasnost po zdravlje ljudi.

Onečišćenje zraka u gradskim i industrijskim središtima u Bosni i Hercegovini ponovo je dosegnulo alarmatne razmjere, a koncentracija štetnih čestica prašine već danima višestruko premašuje dopuštene vrijednosti, pokazuju podaci što ih je u ponedjeljak objavio Hidrometeorološki zavod Federacije BiH, a prenijeli lokalni mediji.

Prema dostupnim pokazateljima s mjernih postaja u Sarajevu, Tuzli i Zenici u svim tim gradovima koncentracija štetnih čestica u zraku je takva da predstavlja izravnu opasnost po zdravlje ljudi.

Prema propisima koji su na snazi u BiH, dopuštenom granicom koncentracije lebdećih čestica prašine u zraku (PM10) smatra se ona od 50 mikrograma po prostornom metru iako je, primjerice, prema standardima koji vrijede za države Europske unije i ta granica tolarancije spuštena na 25 mikrograma.

Stanje u gradskim središtima u BiH po takvim je pokazateljima zapravo alarmantno, jer je u Tuzli zabilježena koncentracija od čak 400 mikrograma prašine po prostornom metru, a u Zenici 330.

U Sarajevu je stanje tek neznatno bolje jer je tamo koncentracija štetnih čestica u zraku na razini od 275 mikrograma.

U industrijskim gradovima zagađenje zraka potiču prije svega industrijska postrojenja poput termoelektrana ili željezare koja nemaju odgovarajuće filtere, niti poštuju nominalne standarde zaštite okoliša.

U Sarajevu je pak problem velika koncentracija automobila stare proizvodnje, kao i sve masovnija uporaba krutih goriva za zagrijavanje umjesto plina, koji je većini osiromašenog stanovništva isuviše skup energent.

Iako je opasno zagađenje pojava koja se redovito ponavlja u BiH u zimskim mjesecima, lokalne vlasti nisu poduzele nikakve mjere kojima bi se spriječio nastavak zagađenja okoliša, a sve što čine je objava povremenih upozorenja stanovništvu da smanji kretanje na minimum i izbjegava izlazak iz zatvorneih prostora.

Prema dostupnim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Bosna i Hercegovina godišnje gubi 21,5% svog bruto domaćeg proizvoda (GDP) zbog ozbiljnog onečišćenja zraka, a izravna posjedica je smrt 223 osobe na 100 tisuća stanovnika.

Europska agencija za okoliš (European Environment Agency - EEA) u svom izvješću za 2015. procijenila kako se svake godine izgubi preko 44 tisuće godina života stanovnika BiH zbog zagađenja zraka čestičnim tvarima i dušičnim dioksidom.

U priopćenju federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH ističe se kako idućih dana ne treba očekivati značajno poboljšanje općih meteoroloških uvjeta s aspekta kvalitete zraka te se predviđa nastavak trenda porasta koncentracija onečišćujućih tvari u zraku. 

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 11:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .