Ministar ljubavi iz Runovića savjetuje: ‘Vjenčanja zbog korone ne treba odgađati! Mladić i djevojka se ohlade!’

Imotska krajina se uz Crveno i Modro jezero, kujundžušu i Topanu, Gospin Dolac i Tina Ujevića može pohvaliti i najpoznatijim provodadžijom.

U Imotskom se ne ide na vjenčanje nego u svate, ovdje nema miraza nego škrinje, a umjesto modernih čuda poput pirotehnike, vatrometa ili bengalki u Imotskoj krajini se iznosi buklija. Jede se padešpanj, a prije vjenčanja ide i miritavanje.

Ljubav ne zna za granice, rase ni vjere, glavni je moto junaka ove priče. Ime mu je Nedjeljko, u radnoj knjižici nosi titulu najpoznatijeg bračnog posrednika, a cilj mu je popravak demografske slike u Hrvata.

– Netko je nadaren za crtanje, netko za pjevanje, nogomet i druge sportove. Vidio sam kako u mom kraju ima puno muškaraca i žena koji se nisu vjenčali, a u ozbiljniji su godinama. Došla mi je ideja, idem im ja pokušati pomoći. Riješiš jedan brak, pa drugi i tako je sve krenulo, priča nam Gangster, čovjek koji neumorno, već više od 35 godina, po staroj školi definira ljubav.

Domaće cure sporo ulaze u brak

Ovdje mobitela nema, aktualan je razgovor uživo i fotografija na papiru. Čak ni koronavirus nije poremetio planove. Jedino je stagnirao ‘uvoz’ jer je u novijem vremenu sve aktualnije da nedostatak cura s našeg područja Nedjeljko nadomjesti djevojkama izvan granica Lijepe naše.

– Hrvatska je sva crna. Situacija nikako nije dobra. U Hrvatskoj je manjak djevojaka, ali mi to promijenimo jer ‘uvezemo’ djevojke iz drugih zemalja. Baš su mi prije nekoliko dana došle Ukrajinke koje se dobro slažu s našim mladićima. Udao sam i mnogo Rumunjki jer kod njih ne treba mnogo prositi. Naše djevojke treba moliti, kumiti i opet ne žele. Domaće cure sporo ulaze u brak. Imamo i dosta Albanki koje poštuju muževe, baš sam sklopio prije nekoliko dana jedan hrvatsko-albanski brak, govori nam Gangster. 


Od svoje ‘kartoteke samaca‘, kako naziva skup podataka i fotografije djevojaka i momaka, udovica i udovaca, se ne odvaja. Za sebe kaže da je trener muškarcima i ženama jer, tvrdi, kako igrač nakon nekoliko godina postane trener.

– Preko 4 tisuće mladića i djevojaka, udovaca i udovica ima u mojim papirima. Spojio sam preko 430 parova. Brojni parovi imaju i djecu. Nema rastava kod mene. Kad saznam da ima trzavica onda idem na kućnu adresu para. U braku treba biti poštivanje i praštanje, priča Nedjeljko.

‘Spajam sve ljude dobre volje…’

Borba za bračnu sreću kod Gangstera uvijek ima sretan kraj, a u više od 35 godina rada morao je posegnuti i za raznim lukavstvima. 

– Nikoga nisam nikada odbio. Prije nekoliko mjeseci zvao me čak i jedan Rom iz Karlovca. Nema nikakvih problema, rekao sam, jer ja spajam sve ljude dobre volje. 

Zloglasni nadimak inače je dobio u vojsci, a čak je našao i supruga svojoj djevojci.

– Bio sam u Zadru u vojsci i bio sam dosta snalažljiv, kao i svi Imoćani. Jedan Zagorac mi je rekao da sam Gangster. Od tada, pa sve do danas, nadimak je ostao. Ništa mi ne škodi, čak je i simpatično jer ja nisam gangster u negativnom smislu, nego pozitivnom.

Vjenčanje ne treba odgađati!

Ministar ljubavi dobio je i svoj film posve zanimljivog naziva – Gangster te voli koji je u kratkom roku prošao cijelu Europu i svijet, a zaslužio čak i brojne prestižne nagrade. Snimio je čak i himnu dalmatinskih samaca, a Kupidon iz Runovića može se pohvaliti i s više od 430 brakova.

– Bez obzira na situaciju, vjenčanja ne treba odgađati. Mladić i djevojka se ohlade. Kad su oni vrući treba se brzo vjenčati. Ne treba 500 svatova. Dosta su mladenci i kumovi i neki uži krug prijatelja, savjete za ‘novo normalno’, za kraj, podijelio nam je naš sugovornik.

Pronašli smo ga pored mora. Iako bi mnogi tada aktivnosti povezali s odmorom, iz Imotskog je u Stobreč Gangster stigao poslovno. I bit će posla i dalje, sve dok arhiva bude brojila više od 4 tisuće članova koji čekaju svježu krv.

POSLJEDNJE DODANO: