Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3a05550e49381f768b45a4/80
Foto: PIXABAY

Slučaj Daruvarac: 'Ne znam zašto je sutkinja Meštrović diskriminirala većinu medija'

Na zimi i buri mediji su za suđenja pripušteni tek u prostor “dva za dva” u kojem jedva da su se mogli ugrijati. Glasnogovornik Suda Denis Klarendić kazao je kako se slaže da je slučaj za kojeg se znalo da će biti medijski eksponiran trebalo osigurati veću raspravnu dvoranu

Suđenje Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac  nije u četvrtak moglo proći bez skandala. Sutkinja Mitra Meštrović propustila je u  sudnicu samo TV kuće, dok je više od polovice novinara koji su pratili  ovaj događaj ostalo zakinuto u pravu da odsluša presudu najpoznatijem hrvatskom nasilniku.

- Slažem se da je slučaj za kojeg se znalo da će biti medijski eksponiran  trebalo osigurati veću raspravnu dvoranu. No, to je u isključivoj domeni  sutkinje. Zašto ona to nije tražila ja zaista ne znam. Poglavito kad je na  kraju ispalo da svi niste mogli nazočiti izricanju presude, rekao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Klarendić je pokušao opravdati svoju kolegicu sigurnosnim uvjetima u njezinoj sudnici, tvrdi Zadarski list, ali kad mu je predočeno da je samo dan prije sudnica  bila puna novinara prije nego što je sutkinja Meštrović zatvorila raspravu  za javnost, jasno je rekao da kriterij po kojem jedni mediji mogu, a drugi ne mogu nazočiti izricanju presude, nije održiv.

Dogovor optužbe i obrane?

Odmah su krenule spekulacije da je presuda Daruvarcu predmet dogovora dviju strana. Naime, na zatvorenom dijelu ročišta, Darko Kovačević je priznao krivnju te je tako osuđen za nanošenje teške tjelesne  ozljede i za prijetnju, ali ne i za pokušaj ubojstva s rezultatom da u konačnici dobije strogu kaznu, povratak u zatvor i sve ono što javnost  očekuje. Kovačević je dobio, prema riječima odvjetnika oštećene 18-godišnje Zadranke, Milana Petričića, strogu kaznu. Nakon pravosudne ekvilibristike i Kovačevićevog spektakularnog izlaska iz zatvora zbog pravnih začkoljica, javnost se “napojila” točno tolikom osudom, da je zakonski osiguran Kovačevićev povratak iza rešetaka.

- To definitivno ne može biti razlog. To nema veze jedno s drugim. Izvansudska nagodba ne može biti razlog da se isključi javnost, rekao je  Klarendić.

"Ne želi cirkus u sudnici"

- Teško mi je to komentirati jer to čak nije pitanje za mene. Međutim,  slažem se da u svakom pristupu, pa i u tom, treba biti puno fleksibilniji odnos. I to prema bilo kome, a posebno prema pripadnicima medija. U  četvrtak sam čak nazvao pravosudne policajce, ali su mi rekli da novinari  mogu slobodno hodati unutar suda. Za sve to treba imati malo širine i  biti pristupačniji. No nisam nazočio tom događaju pa mi je teško govoriti o detaljima. Mogu samo osobno reći, da sam ja bio tamo sigurno ne  bih stavio novinare u taj mali prostor, rekao je glasnogovornik suda.

Na pitanje jesu li  zbog takvog ponašanja pravosudnih policajaca i  kućnog reda protestirali neki mediji, Klarendić je potvrdio da su ga nazvali iz 24 sata i Slobodne Dalmacije.

Prema  sugestiji glasnogovornika o svemu smo jučer htjeli popričati s  predsjednicom Općinskog suda u Zadru Anom Mišlov. no ona je bila u  inozemstvu. Na godišnjem odmoru bila je i njena zamjenica Ivana  Klišmanić koja nije bila raspoložena za razgovor nego za pismenu korespondenciju.

Bunja: Pravosuđe se skriva od  javnosti

Za komentar cijelog slučaja Zadarski list tražio je poznate lokalne komunikologe i sociologe medija Sveučilišta u Zadru. Tako je komunikolog Đani Bunja rekao da nezadovoljstvo građana prema pravosuđu nije usamljen slučaj, što potvrđuje i ovaj događaj.

- To potvrđuju i ispitivanja javnog mijenja koja u pravilu hrvatskom pravosuđu daju nisku ocjenu. Zašto je to tako, pravosuđe bi se trebalo zapitati, ali i više otvoriti  javnosti. Poglavito se to odnosi na dip o obavještavanju  građana o tome što ih čeka  ako budu predmet pravosudnog postupanja. Metaforički se može reći da se pravosuđe od javnosti skriva kao što zmija skriva noge, rekao je Bunja.

Sociolog Sven Marcelić, pak, ističe važnost transparentnosti suda u svakom stupnju.

- To se odnosi i na onaj dio u kojem je uključena javnost. Ako nije postojalo neko  eksplicitno obrazloženje zašto samo televizije smiju u sudnicu, mislim da su u ovom  slučaju trebali biti uključeni svi mediji. Ako nije jasnim kriterijem zadana, selekcija  medija je popriličan problem i ne bi trebala postojati. Znamo da današnja medijska  slika uključuje i portale i tiskane medije koji su vezani za portale. Ovdje se išlo prema onim medijima koji su razmjerno najsporiji što je manji problem. Nama zapravo  treba transparentni odabir medija, rekao je  Marcelić.

Njegov kolega, sociolog medija Krešimir Krolo kaže da je ključan argument u odluci suda specifičnost kaznenog djela, što osobito vriijedi za zaštitu oštećenih u postupku.

- Dodatno naglašavanje medijskog pritiska može imati dugoročne posljedice. Kako  je prije bilo i kako su išla saslušavanja te otvorenost prema javnosti, bilo je dosta situacija koje nisu najspretnije izvedene. No drugo je pitanje s koliko resursa raspolažu naši sudovi da bi sve to bolje iskomunicirali, a ne da se odmah, bez obrazloženja, lijepe zabrane zbog kojih ostaje gorak okus u ustima. Ovo ovdje mogli bi  okarakterizirati kao opravdani razlog, ali nedostaje bolja iskomuniciranost suda. Istog dana se, međutim, pojavio značajniji problem. To je nedostatak transparentnosti  oko nabavke borbenih aviona te još važnija najava ministarstva kulture o sankcioniranju govora mržnje preko društvenih mreža, rekao je Krešimir Krolo.

Koliko će Daruvarac, s obzirom na priznanje krivnje, na kraju ostati u zatvoru?

Kako je cijeli slučaj Daruvarac, odnos medija i pravosuđa  vidio jedan poznati zadarski odvjetnik najbolje svjedoče njegove rečenice.

- Za cijeli slučaj presudna je bila snimka događaja. Općinski sud u Zadru pamti i drastičnije slučajeve, a gdje kazna sigurno neće biti “razrezana” kao u ovom slučaju. Nakon presude, uslijedit će žalbeni postupak i  Daruvarac će dobiti, prema ustaljenoj sudskoj praksi, od 2,5 do tri godine zatvora. No, hoće li zaista biti tako, vidjet ćemo, zagonetno se na kraju  nasmiješio zadarski odvjetnik s pogledom na prekrcani “novinarski box”  na samom ulazu u sud, tvrdi Zadarski list.

hr Sat Jan 12 2019 16:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d06617229111c1ad08b4608/80
Foto: Izvor: Facebook | Autor: Grad Split

Pregledajte se na vrijeme: Na Prokurativama jučer pregledano 920 građana, otkriveno 155 tumora kože

Svi kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

U sklopu javnozdravstvenog projekta 'Djeluj sada!' jučer je na Prokurativama održana akcija preventivnih pregleda madeža tijekom koje su splitski i zagrebački liječnici pregledali 920 građana. Na tom uzorku, od 920 Splićana, otkriveno je ukupno 155 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 26 melanoma te 129 ostalih karcinoma kože. To je čak 17% od ukupnog broja pregledanih. 

Ovu akciju organizirali su zajedno Grad Split, Udruga “Zdravi pod suncem“, Crveni križ – Gradsko društvo Split te Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio se liječnicima i sestrama s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split i akademkinji Mirni Šitum, potom primarijus Sanji Poduje - predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem“, Mireli Šentija Knežević – koordinatorici ovog projekta u Gradu Zagrebu, ali i Crvenom križu i njegovim neumornim volonterima koji su strpljivo pomagali građanima i liječnicima.

Cilj akcije bio je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. S obzirom na veliki interes, ali i porazne rezultate, splitska gradska uprava istu akciju planira provoditi i ubuduće.

hr Sun Jun 16 2019 17:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d065fc129111ca8d08b45c5/80
Foto: Autor: Facebook | Izvor: SDP Split

SDP Split: 'Oparina pravila su smiješna baš kao i njegov dosadašnji mandat'

Maja Giljanović, članica Gradskog odbora SDP-a Split izmijenila je Oparinih 10 zapovijedi i nazvala njegov dosadašnji mandat smiješnim.

Njezinu objavu prenosimo u cjelosti:

"Gradonačelnikova pravila su smiješna baš kao i njegov dosadašnji mandat. Pravila bi zapravo trebala ovako izgledati:

OPARINIH 10 ZAPOVIJEDI

1. Pomalo je riječ koju ćete čuti ukoliko odlučite prijaviti komunalni nered u gradu pa čekate intervenciju nadležnih službi. Pomalo ćete i doći do samog grada jer su naša prometna rješenja neprilagođena potrebama te se oboružajte strpljenjem dok se nekoliko sati probijate do gradske luke. Ne klonite duhom, pročitajte priču o utrci kornjače i zeca!

2. Pižolot u Splitu traje od 14 do 17. Osim ako radite u nekoj gradskoj službi pa taj pižolot potraje i malo dulje. Meni, recimo, pižolot traje skoro cijeli dan jer se odmaram i skupljam snagu za naslikavanje i osmišljavanje novih marketinški kampanja koje trebaju prikazati da ipak nešto zaista radim.

3. Fjaka ili „stanje svijesti s velikom voljom ni za što“ zapravo opisuje moj dosadašnji mandat. Kako se mandat bliži kraju, tako se i energija u meni budi pa otvaram projekte stare 40 godina.

4. Iskoristite vrijeme i posjetite naše plaže. Zanemarite nered na Žnjanu, zanemarite fekalije na Firulama, zanemarite i što se na vas može odroniti stijena dok se sunčate već samo platite ležaljku i uživajte u našem moru. Nadam se da ne ronite preduboko da vidite otpad koji tamo gomilamo.

5. Bačvice je čuvena plaža u samom centru grada koju svakako treba posjetiti. Nema veze što godinama u nju ništa nismo ulagali, što nedostaju tuševi, što koncesionar svojim ležaljkama zauzima cijelu plažu pa nemate mjesto za kupanje ukoliko ne iznajmite ležaljku, al' ne vidim razlog zašto bi se vi time trebali opterećivati. Vaše je da dođete i ostavite novce, za ostalo smo tu ipak - mi!

6. Navijački duh Splita je zaista jedinstven jer moj HDZ jedino navijačku scenu nije uspio uništit' do sada, za razliku od samog splitskog sporta koji smo upropastili, u čiju infrastrukturu nismo ulagali zadnjih 40 godina i koji je samo sjenka onog što je nekoć bio.

7. Hajduk nitko ne smije dirati. To pravo je rezervirano isključivo za HNS i moje prijatelje iz HDZ-a koji vode ovaj savez i često odu do Međugorja. Točka!

8. Dioklecijanova palača je prekrasna i morate je obavezno pogledati. Nemojte zamjeriti što, zbog nepostojanja Odluke o komunalnom redu, palačom vlada nered, stoga, nemojte se ni čuditi ako vidite klima uređaje ili kanalice za kabele. Pa i Dioklecijan bi koristio klimu da je postojala u njegovo vrime!

I baš šteta što niste došli koju godinu ranije jer bi imali priliku i vidjeti te prošetati prekrasnom marjanskom šumom. Ne, ne postavljajte mi sad pitanje kako smo i šumu uspjeli upropastiti. To, iskreno, ni meni do danas nije jasno. Postojali su neki stručnjaci koji su na to upozoravali, al' u Hrvatskoj je svatko stručnjak pa nismo znali da misle ozbiljno.

9.Ne volimo buku noću, ali zato nismo ograničili vrijeme puštanja glasne muzike jer vjerujemo u vaše poštenje i apeliramo na vašu odgovornost. Vi ćete sami znati procijeniti kad vam je dovoljno zabave.

10. Dok ćemo vašu šetnju gradom u kostimu sankcionirat’ s 500 kn, s druge strane ćemo tolerirati ukoliko postavite štekat bez ugovora ili taj štekat preko noći višestruko naraste. Mi smo tolerantni kad to želimo, a ne kad je potrebno."

hr Sun Jun 16 2019 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Proteže se kolona od dva kilometra: Došlo do zapaljenja i tehničkog kvara dva vozila u smjeru Dubrovnika

A1 Zagreb-Dubrovnik u smjeru Dubrovnik između izlaza 2 Jastrebarsko i odmorišta Draganić (26+850 km) - zapalilo se osobno vozilo.
Vozilo je u kvaru na autocesti A1 na 26+850 km između čvora Jastrebarsko i čvora Karlovac u smjeru Dubrovnika, javlja HAK.

A1 Zagreb Dubrovnik u smjeru Dubrovnik između izlaza 21 Skradin i mosta Krka (314+000 km) nalazi se vozilo u kvaru na autocesti A1 na 314+000 km između čvora Skradin i čvora Šibenik u smjeru Dubrovnika.

Pojačan je promet na važnijim cestama, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, Istarski ipsilon, Jadransku i Ličku magistralu magistralu (DC8).

Pojačan je promet i u pojedinim trajektnim lukama i pristaništima, te na pojedinim graničnim prijalzima sa Slovenijom i BiH. Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja osim na dionicama gdje su u tijeku radovi.

hr Sun Jun 16 2019 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5853290e49386e9a8b4612/80
Foto: Facebook / Andro Krstulović Opara

Gradonačelnikova poruka turistima: Deset zlatnih pravila za boravak u Splitu

Gradonačelnik Krstulović Opara na svom Facebook profilu objavio je poruku dobrodošlice ovogodišnjim gostima uz jasne smjernice što ne bi trebali čini, kao ni “domaći građani“.


“Moju ovogodišnju poruku našim gostima popratili smo i jasnim plakatima što zaista ne bi trebali činiti u gradu. Puno je toga što ne bi trebali činiti ni mi, pridržavajući se Komunalnog reda i drugih gradskih odluka, sigurno bi puno više pridonijeli očuvanju naše baštine. Evo ovogodišnje poruke:

Dobro nam došli dragi gosti,

Isključite se iz svakodnevnice, duboko udahnite i uronite u čarobni svijet koji vam nudi ovaj drevni grad. Opustite se i dopustite da vas ponese duh Splita jer ćete samo tako doživjeti nezaboravno iskustvo otvorenog mediteranskog grada. Da biste, kad se vratite u svoje domove, o Splitu pričali kao doživljaju koji treba ponoviti pomoći ću vam s 10 zlatnih pravila u navigaciji splitskim mentalitetom i splitskim znamenitostima:

1. „Pomalo“ je riječ koju ćete često čuti. Ovo je grad u kojem se nikome ne žuri, zato nema potrebe ni razloga nervirati se ako nije odmah i sada. Pomalo, bit će, a kad bude bit će odlično. Uostalom, na godišnjem ste.

2. Na pižolot sam lani podsjetio naše drage goste, pa ne želim ni da ga vi propustite. Ono što je Španjolcima siesta nama je pižolot, popodnevni odmor od 14 do 17 sati. Sunce je prejako, temperature su visoke i to je vrijeme za odmoriti se i uhvatiti snagu za večernji izlazak.

3. Uz pomalo i pižolot nadovezuje se fjaka. S velikim zadovoljstvom ljudi je ovdje tumače kao „stanje svijesti s velikom voljom za ništa“. Kako sunce zalazi fjaka posustaje i energija se budi.

4. Vrući dan provedite na plaži. Čistim morem u samom središtu rijetko se koji veliki grad može pohvaliti. Možete li se sjetiti u srcu kojeg velikog grada ste plivali u moru posljednji put?

5. Picigin se igra i to tijekom cijele godine, samo u Splitu i samo na jednoj plaži. Na Bačvicama. Imamo čak i Svjetsko prvenstvo u piciginu. Da kasnije ne požalite što ste propustili, stavite ručnik pod ruku, navucite šlape, otiđite do Bačvica, pronađite svoj kvadrat pijeska s kojeg ćete gledati neumorne igrače kako ustraju da im u dodavanju loptica ne upadne u more. Ako ste vižljasti i skloni akrobacijama okušajte se i vi u piciginu.

6. Navijački duh Splita obrnuto je proporcionalan stanju opisanom kroz pojmove pomalo i fjaka. Splićani su izvanredni navijači, atmosfera je uvijek i u svakom sportu kao da se igra na sve ili ništa. Dakako, najatraktivnije je navijanje na nogometnim utakmicama Hajduka, ali ne propustite ni jedan sportski događaj. Postanite dio Splita.

7. Spomenuo sam nogometni klub čija obilježja ćete naći po mnogim javnim površinama. Ona se ne diraju jer Hajduk je svetinja. Točka.

8. Split ima i druge svetinje: katedrala sv. Duje, Marjan, Dioklecijanova palača. Mi ih obnavljamo i želimo ih sačuvati za buduće generacije Splićana i njihovih gostiju. Svojim pristupom nam pomozite i podržite nas u toj namjeri. Čuvajmo zajedno našu, a zapravo svjetsku baštinu. Ove godine navršava se 40 godina da je Dioklecijanova palača sa povijesnom gradskom jezgrom uvrštena u Registar UNESCO-a.

9. Poput svih Mediteranaca smo glasni, ali ne volimo buku u vrijeme odmora. Pogotovo noću i pogotovo ispod našeg prozora. Na godišnjem ste i želite se proveseliti, ali nemojte to činiti puštajući preglasnu glazbu u apartmanu jer ljudi oko vas trebaju odmor da bi vama i drugim gostima sutradan mogli biti na usluzi.

10. Kod nas se na plaži nose kupaći kostimi, a svugdje uokolo uobičajena odjeća za ovo doba godine. Nismo prečedni, ali za hodanje gradom bez odjeće ili dijela odjeće ili samo u kupaćem kostimu platit ćete kaznu od 500 kuna odmah ili tisuću nakon provedenog prekršajnog postupka. Zašto biste se odrekli desetak pizza ili 20 piva kad imate tridesetak kilometara plaža u Splitu na kojima možete pokazati svoju figuru?

Dragi gosti, 
Djelatnici u turizmu učinit će sve da se dobro odmorite i ponesete lijepe uspomene. Splićani su izvanredni domaćini, dat će vam dušu i uzet će vam srce, jedino što traže je respekt načina života i naše baštine, nasljeđa i običaja. Zaključujem s kratkom formulom za odličan odmor, provod i doživljaj: uživajte i poštujte. Bit će nam super.

#RespectAndEnjoy #Split #UNESCO

hr Sun Jun 16 2019 12:42:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .