Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3a05550e49381f768b45a4/80
Foto: PIXABAY

Slučaj Daruvarac: 'Ne znam zašto je sutkinja Meštrović diskriminirala većinu medija'

Na zimi i buri mediji su za suđenja pripušteni tek u prostor “dva za dva” u kojem jedva da su se mogli ugrijati. Glasnogovornik Suda Denis Klarendić kazao je kako se slaže da je slučaj za kojeg se znalo da će biti medijski eksponiran trebalo osigurati veću raspravnu dvoranu

Suđenje Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac  nije u četvrtak moglo proći bez skandala. Sutkinja Mitra Meštrović propustila je u  sudnicu samo TV kuće, dok je više od polovice novinara koji su pratili  ovaj događaj ostalo zakinuto u pravu da odsluša presudu najpoznatijem hrvatskom nasilniku.

- Slažem se da je slučaj za kojeg se znalo da će biti medijski eksponiran  trebalo osigurati veću raspravnu dvoranu. No, to je u isključivoj domeni  sutkinje. Zašto ona to nije tražila ja zaista ne znam. Poglavito kad je na  kraju ispalo da svi niste mogli nazočiti izricanju presude, rekao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Klarendić je pokušao opravdati svoju kolegicu sigurnosnim uvjetima u njezinoj sudnici, tvrdi Zadarski list, ali kad mu je predočeno da je samo dan prije sudnica  bila puna novinara prije nego što je sutkinja Meštrović zatvorila raspravu  za javnost, jasno je rekao da kriterij po kojem jedni mediji mogu, a drugi ne mogu nazočiti izricanju presude, nije održiv.

Dogovor optužbe i obrane?

Odmah su krenule spekulacije da je presuda Daruvarcu predmet dogovora dviju strana. Naime, na zatvorenom dijelu ročišta, Darko Kovačević je priznao krivnju te je tako osuđen za nanošenje teške tjelesne  ozljede i za prijetnju, ali ne i za pokušaj ubojstva s rezultatom da u konačnici dobije strogu kaznu, povratak u zatvor i sve ono što javnost  očekuje. Kovačević je dobio, prema riječima odvjetnika oštećene 18-godišnje Zadranke, Milana Petričića, strogu kaznu. Nakon pravosudne ekvilibristike i Kovačevićevog spektakularnog izlaska iz zatvora zbog pravnih začkoljica, javnost se “napojila” točno tolikom osudom, da je zakonski osiguran Kovačevićev povratak iza rešetaka.

- To definitivno ne može biti razlog. To nema veze jedno s drugim. Izvansudska nagodba ne može biti razlog da se isključi javnost, rekao je  Klarendić.

"Ne želi cirkus u sudnici"

- Teško mi je to komentirati jer to čak nije pitanje za mene. Međutim,  slažem se da u svakom pristupu, pa i u tom, treba biti puno fleksibilniji odnos. I to prema bilo kome, a posebno prema pripadnicima medija. U  četvrtak sam čak nazvao pravosudne policajce, ali su mi rekli da novinari  mogu slobodno hodati unutar suda. Za sve to treba imati malo širine i  biti pristupačniji. No nisam nazočio tom događaju pa mi je teško govoriti o detaljima. Mogu samo osobno reći, da sam ja bio tamo sigurno ne  bih stavio novinare u taj mali prostor, rekao je glasnogovornik suda.

Na pitanje jesu li  zbog takvog ponašanja pravosudnih policajaca i  kućnog reda protestirali neki mediji, Klarendić je potvrdio da su ga nazvali iz 24 sata i Slobodne Dalmacije.

Prema  sugestiji glasnogovornika o svemu smo jučer htjeli popričati s  predsjednicom Općinskog suda u Zadru Anom Mišlov. no ona je bila u  inozemstvu. Na godišnjem odmoru bila je i njena zamjenica Ivana  Klišmanić koja nije bila raspoložena za razgovor nego za pismenu korespondenciju.

Bunja: Pravosuđe se skriva od  javnosti

Za komentar cijelog slučaja Zadarski list tražio je poznate lokalne komunikologe i sociologe medija Sveučilišta u Zadru. Tako je komunikolog Đani Bunja rekao da nezadovoljstvo građana prema pravosuđu nije usamljen slučaj, što potvrđuje i ovaj događaj.

- To potvrđuju i ispitivanja javnog mijenja koja u pravilu hrvatskom pravosuđu daju nisku ocjenu. Zašto je to tako, pravosuđe bi se trebalo zapitati, ali i više otvoriti  javnosti. Poglavito se to odnosi na dip o obavještavanju  građana o tome što ih čeka  ako budu predmet pravosudnog postupanja. Metaforički se može reći da se pravosuđe od javnosti skriva kao što zmija skriva noge, rekao je Bunja.

Sociolog Sven Marcelić, pak, ističe važnost transparentnosti suda u svakom stupnju.

- To se odnosi i na onaj dio u kojem je uključena javnost. Ako nije postojalo neko  eksplicitno obrazloženje zašto samo televizije smiju u sudnicu, mislim da su u ovom  slučaju trebali biti uključeni svi mediji. Ako nije jasnim kriterijem zadana, selekcija  medija je popriličan problem i ne bi trebala postojati. Znamo da današnja medijska  slika uključuje i portale i tiskane medije koji su vezani za portale. Ovdje se išlo prema onim medijima koji su razmjerno najsporiji što je manji problem. Nama zapravo  treba transparentni odabir medija, rekao je  Marcelić.

Njegov kolega, sociolog medija Krešimir Krolo kaže da je ključan argument u odluci suda specifičnost kaznenog djela, što osobito vriijedi za zaštitu oštećenih u postupku.

- Dodatno naglašavanje medijskog pritiska može imati dugoročne posljedice. Kako  je prije bilo i kako su išla saslušavanja te otvorenost prema javnosti, bilo je dosta situacija koje nisu najspretnije izvedene. No drugo je pitanje s koliko resursa raspolažu naši sudovi da bi sve to bolje iskomunicirali, a ne da se odmah, bez obrazloženja, lijepe zabrane zbog kojih ostaje gorak okus u ustima. Ovo ovdje mogli bi  okarakterizirati kao opravdani razlog, ali nedostaje bolja iskomuniciranost suda. Istog dana se, međutim, pojavio značajniji problem. To je nedostatak transparentnosti  oko nabavke borbenih aviona te još važnija najava ministarstva kulture o sankcioniranju govora mržnje preko društvenih mreža, rekao je Krešimir Krolo.

Koliko će Daruvarac, s obzirom na priznanje krivnje, na kraju ostati u zatvoru?

Kako je cijeli slučaj Daruvarac, odnos medija i pravosuđa  vidio jedan poznati zadarski odvjetnik najbolje svjedoče njegove rečenice.

- Za cijeli slučaj presudna je bila snimka događaja. Općinski sud u Zadru pamti i drastičnije slučajeve, a gdje kazna sigurno neće biti “razrezana” kao u ovom slučaju. Nakon presude, uslijedit će žalbeni postupak i  Daruvarac će dobiti, prema ustaljenoj sudskoj praksi, od 2,5 do tri godine zatvora. No, hoće li zaista biti tako, vidjet ćemo, zagonetno se na kraju  nasmiješio zadarski odvjetnik s pogledom na prekrcani “novinarski box”  na samom ulazu u sud, tvrdi Zadarski list.

hr Sat Jan 12 2019 16:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76d90acb557a53728b46b9/80
Foto: Pixabay

Zlarinski trgovci, ugostitelji i ostali koji rade na otoku, potpisuju povelju da više neće korisiti plastiku

Zlarinski ugostitelji, predstavnici trgovačkih i ugostiteljskih objekata, otočnih udruga i društava te službenih tijela potpisat će u petak u hotelu Koralje povelju protiv jednokratne plastike na otoku.

- Vizija i glavni cilj je zamijeniti svu jednokratnu plastiku ekološki prihvatljivijim rješenjima te tako doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u prirodu – poručuje organizatorica Ana Robb koja je u listopadu prošle godine pobjedivši na Adriatic Plastic Challengu, zajedno s kolegicama Natašom Kandijaš i Ivanom Kordić pokrenula cijeli val promjena i sad Zlarin službeno kreće u borbu protiv jednokratne plastike!

Pilot projekt podupiru svi lokalni trgovački i ugostiteljski objekti kao i Mjesni odbor Zlarin, Turistička zajednica Zlarin, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zlarin, Yacht club Zlarin, udruga "Bodulići", KUD "Koralj" te lokalno stanovništvo.

Svečana povelja koju će potpisati je ujedno i obećanje da se zaista nikada neće koristiti jednokratnom plastikom u svom poslovanju te da će podržavati i promovirati projekt 'Za Zlarin bez plastike' tijekom svih kulturno - zabavnih manifestacija.

Povelju će potpisati i članice projektnog tima Ana Robb, Ivana Kordić, Nataša Kandijaš i Jelena Radošević u vidu pronalaženja alternativnih proizvoda, pružanja edukativne podrške i promocije dionika projekta na svojim web stranicama koje su već u izradi.

- S velikom željom da uspijemo u svom naumu pozivamo sve prijatelje i buduće goste otoka da nam se pridruže te da aktivno sudjeluju u svakodnevnoj borbi protiv plastike – poručuju organizatorice za ŠibenikIN

hr Tue Mar 19 2019 19:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3c84b80e4938d6798b45b3/80
Foto: Metković NEWS

Stručnjaci stigli u Metković, ali sprema se novi prosvjed: 'Nećemo odustati zbog uspomene na Gabriela!'

'Neke stvari koje su bile prije pet ili deset godina se predstavljaju kao velebni projekti. Mi smo tražili konkretne stvari'

Gotovo 100 dana od smrti devetogodišnjeg dječaka zbog sepse, u Metkoviću je predstavljeno privremeno rješenje za unaprjeđenje zdravstvene zaštite stanovnika tog kraja.

Specijalist kirurg iz Opće bolnice Dubrovnik, jednom na tjedan će u Metkoviću obavljati preglede i jednostavne operacije, a uspostavljen je i Zdravstveni punkt u Opuzenu za rad vikendom. 

Ministar je zadovoljan napretkom i najavljuje daljnje korake, no ne i stanovnici tog kraja koji najavljuju nove prosvjede.

Kirurga su u Metkoviću dočekali kao mesiju što potvrđuje i prepuna čekaonica. 

"Ovo sad sve skraćuje u velikoj mjeri. Vidim odmah o čemu se radi, odmah skinem taj madež ili ateron ili nešto manjih zahvata ili neki savjet", kaže Ivica Stojanović, specijalist kirurg.

Nikša je zahvalan što ne mora satima putovati na pregled, kao što je to bilo do sada. 

"Znači mi puno, reka sam vam, nije jednostavno dva i pol sata, još kad su ljetne gužve, doć do Dubrovnika, vratit se nazad", poručuje Nikša.
 
No Metkovci, čini se, ipak očekuju više. Dnevnu bolnicu, helikoptersku službu te na koncu i Regionalnu bolnicu koja bi im osigurala zdravstvenu skrb, adekvatnu stoljeću u kojem živimo. 

"Jako se neodgovorno ponašaju ljudi ovdje, oni i dalje nakon smrtno slučaja malog diteta i dalje rade sve isto i dalje se ne mijenjaju tako da sam totalno nezadovoljna", kaže Mirjana. 

"Našem području bi trebalo nešto da ne ovisimo o Dubrovniku, Splitu", kaže Zvonko.

Ministar Kujundžić uvjerava da se ide upravo u tom smjeru. 

No u inicijativi Sinovi i kćeri tvrde da ih se pokušava primiriti mrvicama.

"Neke stvari koje su bile u ovom gradu prije pet ili deset godina se sad vraćaju i predstavljaju nam se kao velebni projekti. Mi smo tražili konkretne stvari", ističe Ivo Matičević, iz inicijative Sinovi i kćeri Metkovića. 

I od svojih zahtjeva, naglašava, ne planiraju odustati. Zbog uspomene na Gabriela, pišu Vijesti.hr


hr Tue Mar 19 2019 19:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

VIDEO Presretač uhvatio Talijana koji je jurio 250 na sat

Izrečena mu je zabrana upravljanja vozilom u trajanju od mjesec dana
U ponedjeljak (18. ožujka), oko 13.40 sati, na autocesti A3 Bregana-Lipovac kod Starog Petrovog Sela, pojačano nadzirući promet policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, zaustavili su osobni automobil slovenskih registracijskih oznaka, kojim je 35-godišnji državljanin Italije, autocestom jurio brzinom od 250 km/h.

Policija je vozača odmah kaznila novčanom kaznom u iznosu od 3000 kuna te mu je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od 1 mjesec.hr Tue Mar 19 2019 18:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90fd2129111cca0f8b4646/80
Foto: Pixabay

Nova ravnateljica Nacionalnog parka Krka istodobno je bila članica HNS-a i HDZ-a

Nevjerojatna blamaža ravnateljice Nacionalnog parka Krka Nelle Slavice. U vrijeme imenovanja na tu funkciju bila je članica i HDZ-a i HNS-a.

Iz središnjice HNS-a ne preciziraju kada se učlanila i iščlanila iz stranke, ali njima bliski izvori tvrde da se u HNS upisala 2013-e. Kažu da za njezino članstvo u HDZ-u nisu znali, niti im je rekla.

Informirani su iz javnih izvora i nedavno je, tvrde, brisana s popisa. Iz zadarskog HDZ-a potvrđuju za Dnevnik Nove TV da je ravnateljica u toj stranci od 2007. i da redovito plaća članarinu. Slavica na pozive ne odgovara.

Odluku o njezinom izboru donio je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, iz čijeg ministarstva nema službenog odgovora je li tada za ovo znao.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević kaže da Vlada imenuje ljude po kriteriju stručnosti, a ne stranačke pripadnosti.

"U Statutu HDZ-a jasno stoji da jedna osoba može biti član samo jedne stranke, HDZ-a, a ako se upiše u neku drugu da joj prestaje članstvo u HDZ-u", kaže.

I u HNS-u imaju ovu odredbu. "Učlanjenjem u drugu stranku, prema statutu HNS-a, osoba koju spominjete automatizmom je prestala biti članica stranke i samim time "višestranačje" barem kada je u pitanju HNS, nije moguće", piše Dnevnik.hr

hr Tue Mar 19 2019 15:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .