Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e3c730329111c5b2d8b456a/80

Započeo dvodnevni 5. regionalni Forum obiteljskog smještaja

Jedno od najvećih godišnjih okupljanja mikro poduzetnika u obiteljskom smještaju Splitsko-dalmatinske županije, peti po redu regionalni Forum obiteljskog smještaja, započeo je danas u Spaladium Areni, u sklopu Adriatic Gastro Showa.
Forum organizira Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Split, u suradnji s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, a kao i dosadašnjih godina okupio je brojne zainteresirane sudionike, njih dvjestotinjak.

Mikro poduzetnici u obiteljskom turizmu daju veliki obol u ostvarivanju značajnih rezultata hrvatskog turizma. U Splitsko-dalmatinskoj županiji objekti u domaćinstvu sudjelovali su 2018. sa 70% u ukupnim smještajnim kapacitetima te s 58% u ostvarenim noćenjima. U prošloj godini privatni smještaj na području Splitsko-dalmatinske županije sudjelovao je s najvećim udjelom u ostvarenom turističkom prometu te kontinuirano bilježi rast dolazaka i noćenja.

- Hrvatska gospodarska komora je na vrijeme prepoznala veliki potencijal obiteljskog smještaja, ali i potrebu da se ovaj segment naše turističke ponude dalje unapređuje i kvalitetno razvija. Interes za Forum je izniman, zbog čega ga ove godine po prvi put održavamo dva dana“ rekla je Nataša Bušić iz HGK - Županijske komore Split, poručivši da je ulaganje u kvalitetu ono koje dugoročno jamči uspjeh.

Koliko su privatni iznajmljivači izuzetno važni hrvatskom turizmu te koliko će u daljnjem razvoju održivog turizma u Hrvatskoj također biti važna njihova uloga i njihov doprinos više puta je naglasio državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina na panelu pod nazivom Obiteljski smještaj – dobar, bolji, najbolji.

- Podizanje kvalitete u turizmu je nužnost, ne samo da bismo rasli već da bi zadržali ono što imamo danas“, rekao je Glavina.

Od ukupno svih noćenja koja se ostvare u privatnom smještaju u Hrvatskoj na nivou godine, čak 87% ih se ostvari u objektima s 3, 2 i 1 zvjezdicom, 12% u objektima s 4 zvjezdice, a niti 1% u onima s 5 zvjezdica. Niža kategorija znači i nižu popunjenost, stoga treba raditi na podizanju kategorizacije i dodatnih sadržaja, ali i na ulaganju u samu uslugu.

U Hrvatskoj više od 52% posto svih privatnih iznajmljivača ne živi i nije prijavljeno na adresama na kojima su objekti koje iznajmljuju, što znači da se radi o čistom biznisu u kojem se sve više gubi doticaj domaćina s gostima.

- Stoga moramo definitivno ulagati u kvalitetu, ali ne samo kvalitetu samog smještaja, odnosno podizanje kategorizacije i dodatne sadržaje, već u kvalitetu usluge, u gostoljubivost domaćina, jer su domaćini najveća vrijednost privatnog smještaja“ poručio je Glavina.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella je podsjetio na brojne aktivnosti koje županijska turistička zajednica provodi za privatne iznajmljivače, čiju su bitnost, ali i potrebe odavno prepoznali te je podijelio novost koja ih očekuje po pitanju edukacija.

- Do sada smo godišnje održavali 30 edukacija, a ove godine očekujemo da ćemo imati više od sto besplatnih edukacija za vas, koje vam pomažu da radite bolje i budete bolji i konkurentniji“, najavio je Stella.

Važnost privatnih iznajmljivača istaknula je i direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, iznijevši podatak da je od 34.700 registriranih kreveta u Splitu samo skoro 5.000 njih u hotelskoj industriji. Vukšić je također ukazala na najvažnije trendove suvremenih gostiju, s obzirom na podatak da najviše putuju mladi i oni treće životne dobi.

Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina je rekla da se ovim Forumom i panelom željelo dati do znanja da je naš obiteljski smještaj dobar, prepoznat i nagrađivan na svjetskoj razini kao i da Hrvatska spada u deset najbolje ocijenjenih zemalja u svijetu. Ono što je dalje potrebno je stvaranje priče, odnosno povezivanje priče sa smještajem.

Voditeljica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma HGK - Županijske komore Split Gordana Piteša podijelila je svoje osobno iskustvo privatnog iznajmljivača, ukazala na različitosti potreba i problema privatnih iznajmljivača s obzirom na to gdje posluju te pozvala iznajmljivače iz svih dijelova Županije da se priključe Sekciji pri splitskoj Komori.

A da bi se poruke s panela o nužnosti podizanja kvalitete i ostvarile brine se bogat edukativni program Foruma. Tako su se prvoga dana sudionici mogli upoznati s ponudom pustolovnog turizma na području županije te radom putničkih agencija, kao partnera s kojima mogu širiti svoju ponudu. Također su se informirali o aktualnim trendovima, novostima u poslovanju, aspektima održivosti u obiteljskom turizmu te marketinškim aktivnostima, a program je zatvorila panel rasprava “Kako izići iz okvira uobičajenog“.

Sutrašnji, drugi dan Foruma rezerviran je za predstavljanje raspoloživih modela financiranja namijenjenih upravo obiteljskom smještaju, i to kako poslovnih banaka tako i HBOR-a i programa Splitsko-dalmatinske županije, uz mogućnost individualnih razgovora s predavačima.
hr Thu Feb 06 2020 21:12:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

Prijeti li bolnicama nestašica lijekova? Dugovi opet premašili četiri milijarde kuna

Po podacima prikupljenim od 36 veledrogerija članica udruženja pri HGK-u, ukupni dug bolnica 31. kolovoza iznosio je 4.014.532.953 kuna
Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna.

Po podacima prikupljenim od 36 veledrogerija članica udruženja pri HGK-u, ukupni dug bolnica 31. kolovoza iznosio je 4.014.532.953 kuna. Evidentno je da dug raste mjesečno za više od 220 milijuna kuna, piše RTL.

Trenutna situacija teža nego u srpnju s obzirom da je HZZO u zadnja dva mjeseca značajno smanjio mjesečne uplate prema ljekarnama. 

Time je u potpunosti izgubljen pozitivni efekt sanacijske uplate iz srpnja, a veledrogerije su ponovo dovedene na rub likvidonosnog sloma.

Neke od veledrogerija već ostaju bez dijela asortimana uslijed nemogućnosti podmirenja obveza prema svojim dobavljačima pa je redovna opskrba lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom ponovo dovedena u pitanje.hr Fri Sep 25 2020 16:41:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2fb104daf72dd55f8b457c/80

Air Serbia ukida dvije linije prema Hrvatskoj: Više neće letjeti prema Splitu i Dubrovniku

Srbijanski nacionalni avioprijevoznik objavio je svoj red letenja za listopad ove godine. S prometovanjem prestaju dvije linije - prema Dubrovniku i Splitu.

Air Serbia ovog je ljeta prometovala prema Splitu, Dubrovniku i Zagrebu. Zbog utjecaja pandemije ukinute su linije iz Beograda prema Puli, Rijeci i Zadru. Kompanija je, u normalnim okolnostima, prometovala prema jadranskim zračnim lukama do kraja ljetnog reda letenja, no ove godine se to ipak neće dogoditi. Air Serbia će do kraja rujna prestati prometovati prema Dubrovniku, a s početkom listopada ukinut će se i linija prema Splitu, piše Croatian Aviation.

Ova će kompanija danas sletjeti u Dubrovnik po posljednji put ove sezone. Na zadnjem letu najavljen je zrakoplov tipa B737-300 (kapacitet od 144 sjedala). Time će Air Serbia zaključiti operacije na liniji Beograd - Dubrovnik za ovu ljetnu sezonu.

Na liniji Beograd - Split zadnji je let najavljen za nedjelju, 04. listopada, dostupan je i jedan let prije navedenog datuma, u petak, 02. listopada. Ova je linija u prošlogodišnjem ljetnom redu letenja prometovala kroz cijeli listopad, no zbog utjecaja pandemije odnosno smanjene potražnje kompanija ju je odlučila ukinuti ranije od planiranog.

Jedina linija Air Serbie koja ostaje u prometu u zimskom redu letenja prema Hrvatskoj jest linija između Beograda i Zagreba. Iako je na ovoj liniji bilo i po 10 letova tjedno, za listopad ove godine Air Serbia planira 3 tjedna leta, svakog ponedjeljka, petka i nedjelje u večernjim satima. Na liniji su najavljeni zrakoplovi tipa ATR72 kapaciteta 70 sjedala.

Air Serbia je vrlo često otkazivala određene polaske na linijama prema Hrvatskoj u ovogodišnjem ljetnom redu letenja pa tek preostaje za vidjeti hoće li se tri tjedna leta prema Zagrebu odvijati prema trenutnim najavama, piše Croatian Aviation.


hr Fri Sep 25 2020 09:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f69ccebdaf72db6a38b45a4/80

Ugostitelji Dalmacije u četvrtak zatvaraju lokale na 60 minuta u akciji „4 do 12“

Udruga ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije inicirala je akciju u suradnji s Nacionalnom udrugom ugostitelja kao upozorenje odgovornim institucijama
Ugostitelji Dalmacije će u četvrtak 24. rujna s početkom u 11 sati i 56 minuta na sat vremena prestati posluživati goste u svojim ugostiteljskim objektima u sklopu akcije „4 do 12“. Akciji ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije pridružit će se i ugostitelji iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika i drugih gradova juga Hrvatske.

Kao i dva tjedna ranije u Istri i na Kvarneru, cilj akcije je upozoriti na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuti na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva, samo što se ovaj put sat pomiče za jednu minutu jer je za ugostitelje 5 do 12 već prošlo.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1.3.2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino - od 13% ili 10%, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

- Turistička sezona dala je neočekivano dobre rezultate, obzirom na očekivanu pustoš uzrokovanu pandemijom. Prednjačili smo u brojkama među mediteranskim zemljama zahvaljujući sinergiji malog čovjeka, poduzetnika i vladajućih institucija. Nažalost, ostvareno neće biti dovoljno za premostiti jaz nastao zbog karantene u proljeće, a za velik broj ugostitelja ni za dočekati iduću turističku sezonu“, kaže Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom prijašnjeg razdoblja prije pandemije. Poručuju kako su ih naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

- Nikad u povijesti naše zemlje privatni sektor nije bio prisiljen prosvjedovati na način da obustavi stvaranje utrška, do danas. Naša je zadaća poručiti odgovornim institucijama da bez novih mjera neće biti moguće spasiti radna mjesta. Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. Sada su pristupi kreditnim linijama blokirani i primanja 60 tisuća ljudi su pod upitnikom. Oni su naš najvažniji resurs, i ako ih izgubimo, šteta će biti nepopravljiva“, rekla je Jelena Tabak.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60% njih bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.
hr Tue Sep 22 2020 12:09:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2fb104daf72dd55f8b457c/80

Ranije od planiranog: Austrijska aviokompanija ukida liniju prema Splitu

Austrijska nacionalna kompanija objavila je svoj red letenja za listopad. Kompanija će do sredine listopada prometovati prema tri hrvatske zračne luke: Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.
Kako je za Croatian Aviation potvrđeno iz ove aviokompanije, zbog ograničenja u putovanju kompanija je ipak odlučila smanjiti broj tjednih letova prema Hrvatskoj te ranije završiti s prometovanjem prema Splitu.

Podsjećamo, Austrian Airlines je ove ljetne sezone pokrenuo liniju Beč - Zadar koja je bila u prometu do sredine rujna. Pandemiji unatoč, u kompaniji su zadovoljni rezultatima ove linije i planiraju nastaviti prometovati na istoj i u ljetnoj sezoni 2021. godine.

Brojne promjene

Linija Beč - Split u ljetnom redu letenja prometovala je 6 puta tjedno, svakog dana osim utorka. Iako je Austrian planirao prometovati na ovoj liniji kroz cijeli listopad, zbog restrikcija i niske potražnje zadnji let bit će ranije nego što je to bilo planirano - 10. listopada. Od 01. do 10. listopada linija Beč - Split bit će u prometu tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom u popodnevnim satima.

Linija Beč - Dubrovnik također je prometovala 6 puta tjedno u ovoj ljetnoj sezoni. Ista će biti u prometu do samog kraja ljetnog reda letenja - 23. listopada.

- od 02. do 05. listopada najavljena su četiri leta tjedno, ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom,
- od 11. do 18. listopada najavljena su dva leta tjedno, petkom i nedjeljom,
- od 19. do 23. listopada najavljena su dva leta tjedno, ponedjeljkom i nedjeljom.

Austrian najavljuje promjene i na liniji Beč - Zagreb. Iako je ova linija trebala prometovati 6 puta tjedno u rujnu, kompanija je zbog slabe potražnje vrlo često otkazivala određene polaske. Iz tog je razloga došlo do redukcije u broju tjednih letova na liniji pa će Austrian povezivati Beč i Zagreb četiri puta tjedno u listopadu, svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje. Letovi su najavljeni u popodnevnim satima.

Austrian je u ljetnom redu letenja prethodnih godina prometovao prema Splitu i Dubrovniku svakodnevno, koristeći često svoje najveće zrakoplove iz Airbus obitelji (A321), dok je na liniji Beč - Zagreb prometovao i do 3 puta dnevno. Jedina linija koja bi u ovogodišnjem zimskom redu letenja trebala biti u prometu jest upravo Beč - Zagreb, no broj tjednih letova još uvijek nije siguran pa ćemo plan aviokompanije za ovu liniju u zimskim mjesecima objaviti sredinom listopada.
hr Tue Sep 22 2020 09:01:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .