Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea431f229111c8a038b459f/80

Pravobraniteljica: "Nehumano je da štićenici domova za starije i nemoćne do daljnjega žive u izolaciji"

Jasno je sa da se epidemiološka situacija neće tako skoro primiriti, te je nehumano očekivati da svi korisnici domskog smještaja do daljnjeg žive u izolaciji, dok se „vanjski svijet“ privikava na „suživot“ s virusom, kazala je

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom iznijela je svoj stav o položaju korisnika smještaja u domovima za starije i nemoćne u uvjetima pandemije koronavirusa.

Ustvrdila je kako je nehumano je očekivati da štićenici do daljnjega žive u izolaciji.

Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom od početka pandemije koronavirusa u Republici Hrvatskoj prati položaj osoba s invaliditetom i redovito na web-stranicama (https://posi.hr/) objavljuje upozorenja, preporuke i druge informacije za osobe s invaliditetom i širu javnost.

S posebnom pozornošću kontinuirano prati položaj korisnika smještaja u domovima za starije i nemoćne i u drugim ustanovama socijalne skrbi, koji su od početka pandemije u ožujku 2020. godine kao ranjiva skupina društva u vrlo specifičnom režimu zaštite od zaraze virusom COVID-19. Aktualne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (dalje HZJZ) koje su na snazi od sredine ožujka 2020. godine do danas (uz kratki 20-dnevni period relaksacije mjera u lipnju 2020. godine) predviđaju apsolutnu i beziznimnu zabranu napuštanja kruga ustanove za sve korisnike smještaja, kako stacionarnog tako i stambenog dijela doma. Pravobraniteljica od svibnja 2020. godine upozorava  nadležna tijela na višestruke povrede temeljnih ljudskih prava korisnika domskog smještaja i predlaže reguliranje njihovog položaja u uvjetima pandemije koronavirusa.

Upoznata je i prati u posljednje vrijeme sve učestalije javne istupe korisnike domova koji se pritužuju da im se ograničenjem slobode kretanja u posljednja četiri mjeseca uskraćuje temeljno ljudsko pravo, narušava mentalno i fizičko zdravlje, te da tako strogu izolaciju psihički jako teško podnose. Kao obrazloženje za provođenje „karantenskih mjera“ prema korisnicima usluge smještaja u domovima iznosi se potreba zaštite te najosjetljivije skupine društva koji „ako izlaze iz doma i tom prigodom idu i posjećuju rizična mjesta, trgovine, javni prijevoz, tržnice, postoje veliki izgledi da budu izloženi virusu te svojim povratkom u dom mogu isti unijeti u ustanovu i prenijeti ga na ostale korisnike i djelatnike“,  kako je izneseno u Uputama HZJZ-a i kako je u izjavi za Jutarnji list od 23. srpnja 2020. godine dodatno pojasnio Ivan Škaričić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Split.

Pravobraniteljica smatra da je predmetnim Uputama HZJZ-a (koje na opisani način opravdava ravnatelj Škaričić), sav teret „sprečavanja“ prijenosa virusa nametnut isključivo korisnicima domova za starije i nemoćne. Naime, ispušta se iz vida činjenica da zaposlenici tih ustanova svakodnevno dolaze na posao, a da izvan radnog vremena bez ograničenja i bez ikakve kontrole odlaze na ta ista potencijalno rizična mjesta (trgovine, tržnice, javni prijevoz, ali i javna i obiteljska okupljanja, svadbe), te da u odnosu na njih postoje jednaki izgledi da „budu izloženi virusu te svojim povratkom u dom isti unesu u ustanovu i prenesu ga na ostale korisnike i djelatnike“. 

Postavlja se stoga pitanje zašto se iste  mjere zaštite koje se provode prema zaposlenicima (svakodnevno mjerenje temperature kod kuće i pri dolasku na posao, periodično testiranje, održavanje fizičke udaljenosti, te korištenje zaštitnih maski i navlaka za obuću) ne bi mogle provoditi i prema pojedinim korisnicima koji to zatraže. Na ovaj način se prejudicira da su svi korisnici domova za starije i nemoćne nesposobni pridržavati se mjera socijalnog distanciranja, izbjegavanja korištenja zajedničkih prostorija doma i drugih preporučenih mjera zaštite, iako se određeni broj njih koristi stambenim (apartmanskim) jedinicama domova za starije i nemoćne i žive samostalnim i neovisnim životom kao i njihovi vršnjaci koji žive u svojim stanovima ili kućama.

Jasno je sa da se epidemiološka situacija neće tako skoro primiriti, te je nehumano očekivati da svi korisnici domskog smještaja do daljnjeg žive u izolaciji, dok se „vanjski svijet“ privikava na „suživot“ s virusom. Neophodno je stoga da u postojećim uvjetima „novog normalnog“ epidemiološka služba pronađe odgovarajuća rješenja kojima bi se omogućilo korisnicima domova (posebno korisnicima stambenog dijela smještaja koji su u minimalnom kontaktu sa zaposlenicima i drugim korisnicima) da uz provođenje  svih propisanih mjera predviđenih za zaposlenike i po potrebi dodatnih mjera zaštite od zaraze virusom COVID-19, ostvare slobodu kretanja izvan kruga ustanove, a da se istovremeno odgovarajućom organizacijom rada domova za starije i nemoćne osigura zaštita zdravlja svih korisnika i zaposlenika.

Iako svjesni da aktualna epidemiološka situacija predstavlja veliki izazov i odgovornost za tijela državne vlasti i odgovorne osobe u ustanovama socijalne skrbi, zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda ne smije se bezrezervno isključiti bez prethodnog podrobnog preispitivanja drugih manje otegotnih mogućnosti u svrhu ostvarenja istog cilja.

hr Tue Jul 28 2020 10:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e99601729111c14ee8b45b2/80
Foto: Screenshot / YouTube

Drastičan porast oboljelih: Hrvatska danas ima 130 novih slučajeva koronavirusa!

Najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za medije objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. 

- Imamo 130 novih slučajeva. 686 je aktivno oboljelih, 8 pacijenata je na respiratoru. Ukupan broj slučajeva je 5870. 2279 osoba je u samoizolaciji. Testirano je 132292, od toga 1604 u posljednja 24 sata. Aktivno bolesnih je 35 zdravstvenih djelatnika. - kazao je Krunoslav Capak. 


hr Wed Aug 12 2020 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed178f86f2ab8de498b4575/80

Josipi Rimac pozlilo u Remetincu: "Požalila se na otežano disanje"

Rimac je bila uhićena u tzv. slučaju vjetroelektrane krajem lipnja ove godine, da bi joj mjesec dana kasnije zagrebački Županijski sud produljio istražni zatvor za još dva mjeseca, do kraja kolovoza

Bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave, a sada USKOK-ovoj osumnjičenici Josipi Rimac, prošloga vikenda je pozlilo u zatvoru u Remetincu te je prevezena u KBC Zagreb, gdje joj je ukazana pomoć.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Rimac se stražarima zatvora u subotu požalila na otežano disanje te je po nalogu zatvorskoga liječnika prevezena na pregled, međutim nije utvrđena nikakva veća zdravstvena ugroza pa je istoga dana vraćena u Remetinec.

Njezina odvjetnica Lidija Horvat rekla je da ne može komentirati ovaj događaj jer je tako zamoljena.

Rimac je bila uhićena u tzv. slučaju vjetroelektrane krajem lipnja ove godine, da bi joj mjesec dana kasnije zagrebački Županijski sud produljio istražni zatvor za još dva mjeseca, do kraja kolovoza.

Putem svoje odvjetnice Lidije Horvat, Rimac je preko nekoliko pravnih instrumenata pokušala osporiti odluke o istražnom zatvoru, međutim za sada bezuspješno. Osim žalbi na rješenja suca istrage, podnijela je prigovor USKOK-u i sucu istrage u kojem je tvrdila da USKOK presporo ispituje svjedoke zbog kojih je njoj određen pritvor.

Naime, Rimac je pritvorena zbog opasnosti od utjecaja na točno određene svjedoke te će, nakon što se oni ispitaju, biti puštena. Također, odvjetnica Horvat je neupješno podnijela i dvije ustavne tužbe. 

hr Wed Aug 12 2020 13:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f282da6daf72dae518b45af/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji deset novooboljelih osoba

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 87 osoba, a u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19

Na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, a trenutno je 49 aktivnih slučajeva zaraze, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite te županije.

Među novozaraženima su i četiri ženske i jedna muška osoba mlađe životne dobi koje trenutno borave u Vodicama, a čije prebivalište je na području drugih županija, kontakti su ranije oboljelih.

Zatim, dvije muške i ženska osoba mlađe životne dobi s područja grada Šibenika, čija je epidemiološka obrada u tijeku, mlađa ženska osoba s prebivalištem u Tribunju te muška osoba srednje životne dobi koja trenutno boravi u Tribunju, a prebivalište joj je u Zagrebu.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 87 osoba, a u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 20 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus, dodaju iz stožera.

hr Wed Aug 12 2020 13:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5570c7aae0a75b153b8b45d2/80

Zatvoreni dijelovi noćnih klubova rade i dalje, samo se razmišlja o pooštravanju mjera

Jedino što je promijenjeno, s obzirom na ranije, jest povećan broj nadzora noćnih klubova te poštivanja epidemioloških standarda.
Noćni klubovi jedni su od žarišta novog vala koronavirusa. Takvi slučajevi zabilježeni su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nekoliko osoba zaraženo je u provodu u Makarskoj.

Mediji su jučer pisali kako su nadopunjene preporuke spriječavanja širenja zaraze u noćnim klubovima. Čak se govorilo i o zabrani rada noćnih klubova u zatvorenim dijelovima, a kako tomu nije tako kazala je i Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj konferenciji za medije.

O takvim preporukama se razmišlja, a jedino što je promijenjeno, s obzirom na ranije, jest povećan broj nadzora noćnih klubova te poštivanja epidemioloških standarda. Potvrdili su nam to i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Pojačat će se nadzor u noćnim klubovima. Naša županija obuhvaća ogroman prostor, nadzor je teško povećati, ali na terenu je maksimalan broj službenika pa su se povećale intervencije i policije i Civilne zaštite, rekla je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Situacija je i dalje povoljna, ne smijemo dopustiti da krene u lošem smjeru. Razgovaramo o daljnjim mjerama, dodala je Karin o situaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj su 33 novooboljele osobe, uz još 13 osoba sa drugih područja.
hr Wed Aug 12 2020 12:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .