Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7f58a92af47f29078b45bb/80
Foto: večernji.hr

Revolucionarna metoda u liječenju

Plavo svjetlo pronalazi svaku malignu stanicu
Oporavak pacijenta nakon operacije karcinoma uz pomoć najnovije, inovativne metode, takozvanog plavog svjetla, puno je lakši, daje pacijentu nadu u pozitivan ishod liječenja, a u konačnici i veće šanse za kvalitetniji i dulji život, piše večernji.hr.

Ta je metodu u inozemnim bolnicama već dulje u praksi, a neko vrijeme koriste je kirurzi u KBC-a Rebro u Zagrebu te u šibenskoj bolnici, no prvi je put u Hrvatskoj tom metodom u karlovačkoj Općoj bolnici izvedena ginekološka operacija.

Metoda koja jamči uspjeh

Prim. dr. Željko Štajcer, voditelj Odjela ginekologije, specijalist ginekološke onkologije u karlovačkoj bolnici, koji je i inzistirao na nabavi ove suvremene tehnologije, kaže da je učinak ove metode izniman. Stoga je bolnica, kod opremanja dnevne bolnice, nabavila takozvani laparoskopski stup s dodatkom, posebnom kamerom koja plavom bojom osvjetljava i tako otkriva maligne i stanice metastaze u tijelu pacijenta. Čak i one toliko malene, milimetarske, “skrivene” oku liječnika.

– Pacijentici se dva sata prije operacije daje kontrast u venu. Tijekom operacije, koja se može raditi laparoskopski ili na klasičan način, otvaranjem trbušne šupljine, uklanjamo tumorske i stanice metastaze u potpuno zamračenoj operacijskoj sali. Tada palimo poseban dio kamere kojom ulazimo u trbuh na laparoskopski način ili naknadno montiramo kod otvorene operacije, koja baca svjetlo i plavom bojom osvjetljava moguće preostale, našem oku nevidljive stanice karcinoma i metastaza, koje onda dodatno uklanjamo. Nakon takve operacije možemo sigurno tvrditi da smo uklonili doista sve što ima veze s karcinomom – objasnio nam je prim. dr. Štajcer.

Operaciju su prvi put izveli ženi koja je bolovala od karcinoma jajnika i ona se uspješno oporavlja, a ubuduće će sve pacijentice koje na odjel dolaze zbog sličnih problema moći biti operirane ovakvom metodom.

– U strategiji liječenja pacijenata od karcinoma, kod operativnih je zahvata nužno ukloniti sve tumorske stanice, a ovo je metoda kojom možemo garantirati da smo to i napravili. Nakon ovakve operacije, sigurno će i nastavak liječenja, dakle moguće kemoterapije i zračenja, imati drugačiji tok. Sretan sam što ćemo korištenjem ovakve metode imati rezultate koje svi želimo – dulji i kvalitetniji život pacijenta – dodao je prim. dr. Željko Štajcer.

Tim za prvu operaciju

Prvu karlovačku operaciju, dr. Štajcera, izveli su i dr. Mario Mrgan, ginekolog, i kirurg dr. Dražen Tufeković.


hr Sat Feb 10 2018 21:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4f3c39cb557a1f348b4680/80

Kalinić: Djeci mogu samo poručiti: slijedite svoje snove i vjerujte u sebe u svim životnim sferama

Danas u 13:30 pored gradske vijećnice u Solinu Vatrenog Lovru Kalinića dočekali su sugrađani zajedno s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem.
Među prisutnima bili su djelatnici NK Solin, gdje je Kalinić započeo karijeru, te djelatnici Solinske zajednice sportova, ali i mnoštvo djece koja su s nestrpljenjem dočekala svog Vatrenog. 
Prisjetimo se, Dražić, Gabrić i Čelić poznati su igrači koji su nastupili u prvoj povijesnoj utakmici na prvenstvu protiv Amerike. Uz njih i legendarnog Joška Jeličića, Lovre Kalinić još je jedna od nogometnih zvijezda kojima se ponosi rodni grad Solin. 

“Od Solinjana bi se dala sastaviti nogometna ekipa za svjetski vrh.” - s ponosom je izjavio Kalinić te je šaljivo dodao kako vjeruje  da je Solinska klima pogodna za stvaranje odličnih nogometaša.  Nakon povijesnog plasmana na svjetskom prvenstvu, slijedi zasluženi odmor od tri tjedna, poslije čega će se vratiti napornom treniranju i budućim pripremama, poručio je.
hr Wed Jul 18 2018 15:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a42128b47398b34a8b462d/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika"

Policija podsjeća na obvezu poštivanja odredbi Zakona.
Sutra, četvrtak 19. srpnja , od 13 do 17 sati  na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje. 

Policija sve sudionike u prometu podsjeća na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.
hr Wed Jul 18 2018 12:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b18b5d62af47f701b8b467f/80

I dalje na Firulama nestašica zaliha krvi!

Do kraja tjedna je potrebno prikupiti najmanje 450 doza krvi...

Nakon jučerašnjeg hitnog apela iz splitske bolnice da su zalihe krvi na kritičnoj razini, iz Odjela za transfuziju KBC-a Split, jutros nam je potvrđeno da se odazvalo mnogo građana te da  je prikupljeno stotinu doza krvi pa da danas neće biti odgode operativnih zahvata.

Ipak poziv KBC-a Split dobrovoljnim darivateljima krvi i dalje je na snazi,  kazala je voditeljica Odjela za transfuziju Jela Mratinović Mikulandra kazavši kako je potrebno  do kraja tjedna prikupiti najmanje 450 doza krvi kako bi se stanje sa zalihama krvi stabiliziralo, piše Radio Dalmacija

hr Wed Jul 18 2018 12:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4f0507cb557afa2e8b4745/80
Foto: Matija Lipar

FOTO Spektakularan doček Zadarske dice

Sinoć je u Zadru priređen spektakularan doček!
Deseci tisuća okupljenih slavili su sa srebrnom četvorkom: Modrićem, Subašićem, Vrsaljkom i Livakovićem.

U proslavi je sudjelovalo i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo s četiri helikoptera, a Vatreni su neumorno pjevali i slavili s okupljenima.

Atmosferu je najlakše dočarati fotografijama Matije Lipara!
hr Wed Jul 18 2018 11:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .