Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac4a7422af47f845e8b4794/80
Foto: SOS Osejava

SOS Osejava treba se sastati s makarskim gradonačelnikom, a potporu inicijativi dala je i Nera Stipičević

I Nera Stipičević dala je potporu Građanskoj inicijativi SOS Osejava, a njezin video u kojem se obraća građanima Makarske već je pogledalo preko sedam tisuća ljudi...

Građanska inicijativa SOS OSEJAVA pozivala je građane Makarske da izraze svoje protivljenje trajnom i bespovratnom uništenju poluotoka Osejava te da podrže pokretanje inicijative za zakonsku zaštitu poluotoka Osejava i Sv. Petar. 

Od makarskog gradonačelnika i Gradskog vijeća tražili su stavljanje izvan snage:

- Zajedničke odluke o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja „Sportsko-rekreativne zone Platno“ i s tim u vezi Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Makarske, usvojene na 5. sjednici Gradskog vijeća održanoj 21. 12. 2017. godine (Glasnik Grada Makarske br. 25/17);

- Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja sportsko rekreativne zone Platno - UPU-a PLATNO, usvojene na 22. sjednici Gradskog vijeća održanoj 27. 12. 2011. godine (Glasnik Grada Makarske br. 16/11).

Upravo danas su se trebali sastati s makarskim gradonačelnikom, ali je zbog njegovih obveza sastanak prebačen na 6. travnja u 14 sati. 
Službeni susret s gradonačelnikom Inicijativa je zatražila povodom završetka obrade Peticije protiv sustavnog i nepovratnog uništenja poluotoka Osejava te za trajnu zakonsku zaštitu poluotoka Osejava i Sv. Petar te urudžbe popratnog obrazloženja i konačne brojke prikupljenih potpisa.

- Također tražimo trajnu zakonsku zaštitu cijelog poluotoka Osejava i poluotoka Sv. Petar u kategoriji ZNAČAJNOG KRAJOBRAZA, s jasno naznačenom zabranom bilo kakve izgradnje te da Gradska uprava i Gradsko vijeće službeno pokrenu i provedu propisanu proceduru njihove zaštite sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN br. 80/13, 15/18). Ovaj prijedlog zaštite mora biti unesen u svu važeću prostorno-plansku dokumentaciju Grada Makarske.

Poluotok Osejava i Sv. Petar područja su velike krajobrazne vrijednosti, bioraznolikosti i georaznolikosti te predstavljaju neponovljivo prirodno, biološko, kulturno-povijesno, tradicijsko i turističko bogatstvo. Navedene lokacije vrijedno su životno okruženje i nasljeđe koje se, kao zajedničko i javno dobro, treba prestati uzurpirati! Uzurpacija javnog dobra je nepravda koja se nanosi sadašnjim i budućim generacijama i treba ju zaustaviti, a Osejavu i Sv. Petar sačuvati onakvima kakvi jesu za pokoljenja koja dolaze.

Zbog kvalitete života u našem gradu te budućnosti nas i naših potomaka nećemo dopustiti da pojedinci, odlučujući u naše ime, trajno i zauvijek promijene identitet Makarske i izgled poluotoka Osejave i Sv. Petar!

Građanska inicijativa SOS OSEJAVA je nepolitična i neprofitna skupina građana Makarske kojoj je jedini interes očuvanje naše sveukupne baštine.- stajalo je u peticiji Građanske inicijative SOS Osejava.
hr Wed Apr 04 2018 12:23:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

SP Rusija: Vlada RH svakom igraču za srebro daje po 70.000 kuna

Uredbom Vlade Republike Hrvatske svaki hrvatski reprezentativac će za osvojeni naslov doprvaka svijeta dobiti po 70.000 kuna, izbornik Dalić 60, dok će sve ostale osobe iz stručnog stožera podijeliti iznos od 96.000 kuna.

Ova odluka Vlade RH donesena je puno prije nastupa na SP u Rusiji jer je odluka o iznosu državne nagrade za vrhunska sportska dostignuća isplaćuju temeljem Uredbe Vlade RH koja je donesena 21. prosinca 20017. godine. 


hr Sun Jul 15 2018 19:47:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b590acb557ad51d8b4878/80
Foto: Grad Split

Split uoči povijesne utakmice: Na Banovini 25-metarska državna zastava

Na zgradi Banovine, u kojoj je smještena splitska Gradska uprava, u nedjelju je istaknuta 25-metarska državna zastava kao znak potpore hrvatskoj reprezentaciji koja na Svjetskom nogometnom prvenstvu igra finalnu utakmicu s Francuskom, splitske ulice preplavila su vozila sa hrvatskim zastavicama.
"Zastava na Banovini istaknuta po naputku gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i na taj način želimo odaslati poruku kako je Split svim srcem uz našu reprezentaciju u finalnom meču protiv Francuske," rekao je za Hinu Mate Omazić, pročelnik službe za društvene djelatnosti u splitskoj Gradskoj upravi. 

Dosadašnja fan zona u splitskom Đardinu proširena je za dva i pol puta kako bi mogla primiti što veći broj zainteresiranih koji u Splitu na otvorenom žele gledati utakmicu između Hrvatske i Francuske. 

Na pozornici na sredini Rive postavljen je veliki ekran dimenzija četiri puta dva metra za gledanje utakmice, naveo je Omazić.

Splitske ulice preplavljene su vozilima zakićenim hrvatskim zastavicama, a atmosferi pridonose i lokalni elektronički mediji koji cijeli dan emitiraju uglavnom domoljubne i navijačke pjesme. 
hr Sun Jul 15 2018 16:24:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b53f5cb557ad51d8b486b/80
Foto: Facebook

Predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s ruskim predsjednikom

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju se u Moskvi, gdje je doputovala na finale Svjetskog nogometnog prvenstva, sastala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Predsjednica je čestitala Putinu na iznimno uspješnoj organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva koja je postavila nove standarde i zahvalila na iznimnoj gostoljubivosti koju je ruski narod pokazao prema hrvatskim navijačima u svim gradovima u kojima je svoje utakmice igrala nogometna reprezentacija.

Time se potvrđuju snažne povijesne veze između dvaju naroda, što posebno treba istaknuti u godini kada se nizom značajnih kulturnih događaja obilježava i 50. obljetnica prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga, navodi se u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Putin složili su se na sastanku u Kremlju u ocjeni kako je u bilateralnim odnosima od njihovog susreta u Sočiju u prigodi službenog posjeta Predsjednice Republike Rusiji u listopadu 2017. ostvaren značajan napredak u nizu područja. 

Predsjednica je posebno istaknula rješavanje problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu modernizacijom rafinerije u Bosanskom Brodu kao i mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje koje je donio uspješni poslovni forum u Moskvi prošlog listopada. Osvrnula se i na ulogu ruskih banaka u postizanju nagodbe oko Agrokora i njihove naznačene planove za njegov daljnji razvoj.
 


Predsjednici su se složili kako bi skori uzvratni posjet ruskog predsjednika dao dodatni zamah dijalogu između dviju država.

hr Sun Jul 15 2018 16:06:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b517bcb557ac0298b460c/80

Ima li ovoga na ulicama Francuske?: Okreću janje na bageru i vozikaju se okolo!

Ovakve scene sigurno nije moguće vidjeti nigdje drugdje...
Kako se ura kada Hrvati igraju protiv Francuza u finalu Svjetskog prvenstva bliži, tako su navijači sve luđi i luđi. Sve je ovih dana u kockicama, od ljudi, preko životinja, do limenih ljubimaca... Okreću se janjci na ražnju, časti se na sve strane, iako utakmica još nije ni počela. 

Kakav god bio rezultat, nema veze, jer mi smo već prvaci!!! Dovoljno je pogledati slike i snimke koje ovih dana kruže društvenim mrežama, da se vidi koliko je narod ponosan na igrače koju su dogurali do samog vrha!

A u videu koji nam je poslala čitateljica pogledajte kako se janje okreće na ražnju u Marini!
hr Sun Jul 15 2018 15:52:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .