Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/592d4bf3b9e03eb5208b4583/80
Foto: Pixabay

Tri zlatna pravila s kojima ćete uvijek izbjeći trovanje hranom

Hrana se ne smije pohranjivati na temperaturama od 5°C do 60°C, pri pripremi se treba paziti na čistoću ruku, a ostaci od ručka ili večere trebaju u smeće nakon tri dana

Raspon temperatura u kojem se razvijaju i šire bakterije na hrani naziva se opasna zona (Danger Zone). Agencije koje se bave sigurnošću hrane definiraju zonu opasnosti od otprilike 5°C do 60°C stupnjeva. FSIS (Američka agencija za sigurnost hrane) propisuje da potencijalno opasna hrana se ne smije pohranjivati na temperaturama u tom rasponu kako bi se spriječile bolesti nastale trovanjem hranom.

Na primjer, temperatura hladnjaka bi trebala biti ispod 4°C, a hrana koja se ostavlja van hladnjaka ne bi se smjela jesti nakon samo dva sata stajanja na temperaturama od 5°C do 60°C stupnjeva. Mikroorganizmi rastu puno brže pri temperaturama između 21°C i 47°C.

Križna kontaminacija je navedena kao drugi najčešći uzrok trovanja hranom. Najčešća križna kontaminacija ide sa sirovog mesa te neopranog voća i povrća na druge namirnice koje se nalaze u neposrednoj blizini, piše Daily Mail.

Druga česta križna kontaminacija je potaknuta pljesnivim kruhom. Neki ljudi imaju običaj pljesnivi dio kruha odrezati i pojesti 'čisti dio', što je jako opasno. Kad kruh počne pljesniviti, ne postoji čisti dio. Ljudi koji jedu pljesnivi kruh riskiraju ozbiljne zdravstvene probleme. Spore plijesni se brzo šire i potreban je dodatni oprez sa svom hranom koja se nalazi u blizini pljesnivog kruha. 

Plijesan su mikroskopske gljivice, a postoji nekoliko vrsta od kojih neke u hranu otpuštaju mikotoksine, zbog kojih se s vremenom ljudi mogu jako razboljeti. Oni koji jedu pljesnivi kruh imaju veću vjerojatnost za oštećenje bubrega i jetre te oslabljenje imuniteta. 

Čak i kod kupljenog narezanog kruha nije sigurno uzeti narezanu šnitu koja golim okom izgleda čisto, ako se na nekim drugim šnitama već pojavila plijesan. Nije čista, i već se na svim šnitama nalaze spore plijesni. Cijela štruca kruha je prekrivena sa tisućama spora plijesni. I zato ju je bolje baciti u smeće.

Sir načet s plijesni isto može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, osim u slučaju onih vrsta koje su proizvedene s određenom količinom plijesni.

U pravilu, kod sira kojeg je načela plijesan treba odrezati oko jedan centimetar sira oko dijela načetog s plijesni kako bi se izbjeglo akutno trovanje ili dugoročna oštećenje imuniteta, jetre i bubrega.

Treće pravilo kojeg se treba držati je preporuka da se ostaci od ručka ili večere čuvaju i jedu najduže tri dana, nakon čega ih se treba baciti.

To uključuje špagete bolognese i rižu, koja je jako podložna kvarenju. To nema veze s načinom na koji se rižu podgrijava, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ju pohraniti. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu prouzročiti trovanje hranom, pa čak i ako je riža skuhana.

Problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže riža ostane stajati, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ju stavite u hladnjak. Uzmite si vremena i preselite rižu u neku posudu namijenjenu za hladnjak i pospremite. Ako to napravite, nećete se nepotrebno izložiti trovanju hranom, piše 24sata.hr

hr Tue Nov 13 2018 17:37:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d34644829111c3e188b45a5/80

U prepunoj Areni dodijeljene nagrade 66. Pulskog filmskog festivala

Redatelj Predrag Ličina preuzeo je osvojenu Brezu za najboljeg debitanta za režiju filma Posljednji Srbin u Hrvatskoj...

Sinoć, u prepunoj Areni svečano su dodijeljene nagrade 66. Pulskog filmskog festivala. Redatelj Predrag Ličina preuzeo je osvojenu Brezu za najboljeg debitanta za režiju filma Posljednji Srbin u Hrvatskoj, dok je dodijeljenu Zlatnu arenu za režiju filma Dnevnik Diane Budisavljević preuzela redateljica Dana Budisavljević

Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je i preuzela Hristina Popović za ulogu u filmu Posljednji Srbin u Hrvatskoj, dok se Olga Pakalović, dobitnica Zlatne arene za sporednu žensku ulogu u filmuGeneral, ispričala budući da je na snimanju u Ohridu. Glumac Krešimir Mikić osvojio je Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu u filmu Koja je ovo državaZlatnu arenu za sporednu mušku ulogu osvojio je i preuzeo Borko Perić za ulogu u filmuGeneral. Dario Domitrović preuzeo je osvojenu Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka u filmu F20. 

Svetlana Gutić preuzela je Zlatnu arenu za masku za filmPosljednji Srbin u Hrvatskoj, nagradu koju dijeli s Miroslavom Lakobrijom, a za isti film Jana Piacun dobila je Zlatnu arenu za scenografiju, dok je Zlatnom arenom za kostimografiju nagrađena Selena Orb. Zlatna arena za vizualne efekte u filmu dodijeljena je Krsti Jaramu za film Moj dida je pao s Marsa, koji je nagradu i preuzeote Michalu Strussu, Antoniju Ilicu, Goranu Stojniću, MagicLabu iHommageu, dok je Zlatnom arenom za specijalne efekte nagrađen Zvonimir Krivec za film General

Zlatnu arenu za glazbu u filmu Dnevnik Diane Budisavljević preuzeo je jedan od dobitnika, Nenad Sinkauz, nagradu koju dijeli s Alenom Sinkauzom, a Zlatnu Arenu za montažu istog filma Marko FerkovićZlatnu arenu za kameru preuzeo je dobitnik Sven Pepeonik za film Moj dida je pao s Marsa, dok se dobitnik Zlatne arene za scenarij za film Koja je ovo država Mate Matišić ispričao, budući da je imao zakazani koncert. Veliku Zlatnu arenu preuzela je Miljenka Čogelja, jedna od producentica filma Dnevnik Diane Budisavljević koji je ujedno osvojio i nagradu publike – Zlatna vrata Pule i diplomu FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, dok je za najbolju Manjinsku koprodukciju diplomu preuzeo Miroslav Terzić, nagrađeni redatelj filma Šavovi.

Ocjenjivački sud Hrvatskog programa je u kategoriji manjinskih koprodukcija nagradio Zlatnom arenom za najbolji film redatelja Bena Sombogaarta za film Rafaël, Zlatnom arenom za režiju film Bog postoji, njeno ime je Petrunija, Teonu Strugar Mitesku, koju je preuzela producentica filma Labina Mitevska, te Zlatnom arenom za glumačko ostvarenje Juditu Franković Brdar za ulogu Ane u filmu Izbrisana.

hr Sun Jul 21 2019 15:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1e5f0f2af47fa1238b471c/80
Foto: Getty Images

Deset pravila svih dijeta koje donose rezultate

Mnoge dijete izuzetno su isrpljujuće, a ako ih i uspijete privesti do kraja, nakon nekoliko mjeseci kilogrami se ponovno vrate. Kako biste to izbjegli, pročitajte deset prehrambenih pravila koje savjetuju sve zdrave i efikasne dijete

1. MRŠAVITE POLAGANO

Svi nutricionisti složit će se da je dobra i kvalitetna dijeta ona s kojom ne mršavite više od jednog kilograma tjedno. Izgubite li više od kilograma u tom periodu, to znači da ste osim vode i masnoće izgubili i mišićno tkivo, što vam, naravno, nije u interesu.

2. UKINITE ŠEĆER, NE I MAST

Moderni nutricionisti savjetuju smanjeni unos šećera, no to ne vrijedi nužno i za masti. Naime, višak šećera koji dobivamo iz hrane poput tijesta i kruha taloži se kao salo. No uravnotežen unos masti doprinijet će osjećaju sitosti i prijeko je potreban za dobro zdravlje.

Ako vam u dijeti nedostaje masti, osjećat ćete umor, glad i loše raspoloženje, a nećete imati ni uspjeha sa smanjenjem težine.

3. UVIJEK JEDITE DORUČAK

Kvalitetan doručak najbolji je način da započnete dan. Svaka dobra dijeta uključuje doručke koji sadrže kvalitetne proteine, dobre masti i zdrave ugljikohidrate.

Ako nemate ideju što biste ujutro jeli, probajte s pečenim ili tvrdo kuhanim jajima na kruhu od sjemenki ili zobenom kašom s bobicama i usitnjenim sjemenkama po želji.

4. REDOVITO JEDITE

Sve uspješne dijete promoviraju redovite, planirane obroke i zalogaje tijekom dana. Možete imati i pet, šest obroka dnevno, ali važno je da budu zdravi, lagani i uravnoteženi.

5. PROMIJENITE NAČIN ŽIVOTA

Učinkovita rješenja za mršavljenje uključuju promjenu životnih navika i ne sadrže revolucionarne kemijske preparate ili čarobne prahove koji nezaustavljivo tope naslage. Zato ne nasjedajte na senzacionalizam i budite spremni na promjene ako želite izgubiti neželjene kilograme.

6. NE ZABORAVITE NA PROTEINE

Ključ za manje kilograma leži u nižoj razini šećera u krvi. Isto ćete postići redovitim uzimanjem proteina uz kalorije, s obzirom na to da oni drže šećere pod kontrolom u organizmu.

7. RAVNOTEŽA U PREHRANI

Postoji mnogo dijeta koje su bazirane na konzumaciji samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnoteže u tijelu. Najbolje dijete u sebi sadrže sve vrste namirnica i ne zalažu se da jedete isključivo jednu “čarobnu” hranu ili da neku nepoželjnu izbacite iz redovitih obroka.

8. NE BROJITE KALORIJE

Znanost i praksa potvrdile su da brojenje kalorija jednostavno ne doprinosi kvalitetnoj kontroli težine. Pojesti bezmasni kolačić uz kavu s mlijekom dugoročno može napraviti više štete procesu mršavljenja nego kajgana sa slaninom uz šalicu biljnog čaja.

Zato se ne oslanjajte isključivo na brojenje kalorijskih vrijednosti jer vas to može odvesti na krivi put.

9. OBVEZNA FIZIČKA AKTIVNOST

Promišljene dijete obvezno će podcrtati povećanje tjelesne aktivnosti. Bez nje nema zdravog niti kvalitetnog mršavljenja.

10. ZAOBILAZITE GOTOVU HRANU

Nikako ne konzumirajte hranu koja je prošla tvorničku obradu. Ona najčešće sadrži kemijske dodatke koje ne biste željeli staviti u tijelo. Ako neki prehrambeni proizvod na polici dućana ne možete sami napraviti kod kuće, to znači da ga ne biste trebali ni jesti.

hr Sun Jul 21 2019 13:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d340cd629111c98178b459e/80
Foto: Pixabay

Smanjite dnevni unos za 300 kalorija i izgubit ćete suvišne kilograme!

Osobe koje su dvije godine slijedile upute o prehrani s ograničenim unosom kalorija imale su nakon toga niži krvni tlak, niži kolesterol...
Čak i zdravi, mladi i vitki ljudi u top formi mogu imati koristi smanje li dnevni unos za 300 kalorija. Novije istraživanje pokazalo je da ova jednostavna i zdrava životna navika može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti što može značajno produžiti vaš životni vijek, tvrde stručnjaci.

Osobe koje su dvije godine slijedile upute o prehrani s ograničenim unosom kalorija imale su nakon toga niži krvni tlak, niži kolesterol, smanjeni rizik od metaboličkog sindroma te poboljšanu osjetljivost na inzulin. Ovo su pokazali rezultati istraživanja objavljeni u stručnom  časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology. Također, sudionici spomenutog  istraživanja izgubili su u prosjeku 7 kilograma, od čega je 71 posto bilo masno tkivo. - piše Ordinacija

- Pouka koju šalju rezultati ovog istraživanja glasi: Sve je bolje od onoga što sada radimo. Čak i skromnija ograničenja kalorija mogu imati fantastičan učinak na naše zdravlje. - naglašavaju stručnjaci.

Kako izbaciti 300 kalorija dnevno iz jelovnika?

- Prestanite jesti nakon večere. Grickalice, mali sendviči, kolačići... Sve je zabranjeno, uključujući voće. Dovoljno je da usvojite ovu naviku i riješili ste problem. Ukoliko inače pojedete zdjelicu sladoleda prije spavanja, a sada ste to izbacili već ste na velikom dobitku, a uskoro ćete i sami to primijetiti u vlastitome odrazu u zracalu.
- Razmislite o tome koje namirnice vam nisu nužne tijekom objeda da biste se najeli. U velikom broju slučajeva to može biti kruh, a jedna šnita kruha ima 100 kalorija! 
- Na početku svakodnevno pažljivo zbrajajte kalorije da biste dobili uvid u to kako „izgleda“ 300 kalorija i što sve tijekom dana pojedete. S vremenom ćete instinktivno znati što pojesti, a što preskočiti.

Prehrana s ograničenim unosom kalorija u početku zahtijeva disciplinu i kontrolu, a u fazi privikavanja može vam pomoći niskokalorično voće i povrće, namirnice od škroba bogate vlaknima, nemasni biljni i životinjski proteini te masnoće koje pogoduju zdravlju srca. - piše Ordinacija

Evo gdje se sve skriva 300 kalorija

- 2 srednja krumpira
- trokut pizze
- 1 srednji avokado
- mala vrećica čipsa
- 6 oreo keksa
- šalica tjestenine sa sirom
- 2 keksa s komadićima čokolade
hr Sun Jul 21 2019 08:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d340a8d29111c7b188b4573/80

Glazbene večeri kod sv. Jeronima: U ponedjeljak nastupa Papandopulo kvartet saksofona

Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak, bariton saksofon
Glazbene večeri kod sv. Jeronima, festival komorne glazbe koji se održava u Kaštel Gomilici započinje ovog ponedjeljka 22. srpnja nastupom Papandopulo kvarteta saksofona.

Nastup će se održati na Opatičinom trgu ispred Kaštilca te počinje u 20 i 30. Ulaz je slobodan. 

- Najznačajniji i s punim pravom najeksponiraniji domaći komorni sastav Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak, bariton saksofon.

Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike. Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, jednom riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost…

Zbog toga Papandopulo kvartet može ponosno i dostojno nositi ime jednoga od najsvestranijih, najmuzikalnijih i strastveno glazbi posvećenih velikana hrvatske glazbene povijesti. - piše o 
kvartetu Mirta Špoljarić na portalu sbplus.hr
hr Sun Jul 21 2019 08:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .