Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/592d4bf3b9e03eb5208b4583/80
Foto: Pixabay

Tri zlatna pravila s kojima ćete uvijek izbjeći trovanje hranom

Hrana se ne smije pohranjivati na temperaturama od 5°C do 60°C, pri pripremi se treba paziti na čistoću ruku, a ostaci od ručka ili večere trebaju u smeće nakon tri dana

Raspon temperatura u kojem se razvijaju i šire bakterije na hrani naziva se opasna zona (Danger Zone). Agencije koje se bave sigurnošću hrane definiraju zonu opasnosti od otprilike 5°C do 60°C stupnjeva. FSIS (Američka agencija za sigurnost hrane) propisuje da potencijalno opasna hrana se ne smije pohranjivati na temperaturama u tom rasponu kako bi se spriječile bolesti nastale trovanjem hranom.

Na primjer, temperatura hladnjaka bi trebala biti ispod 4°C, a hrana koja se ostavlja van hladnjaka ne bi se smjela jesti nakon samo dva sata stajanja na temperaturama od 5°C do 60°C stupnjeva. Mikroorganizmi rastu puno brže pri temperaturama između 21°C i 47°C.

Križna kontaminacija je navedena kao drugi najčešći uzrok trovanja hranom. Najčešća križna kontaminacija ide sa sirovog mesa te neopranog voća i povrća na druge namirnice koje se nalaze u neposrednoj blizini, piše Daily Mail.

Druga česta križna kontaminacija je potaknuta pljesnivim kruhom. Neki ljudi imaju običaj pljesnivi dio kruha odrezati i pojesti 'čisti dio', što je jako opasno. Kad kruh počne pljesniviti, ne postoji čisti dio. Ljudi koji jedu pljesnivi kruh riskiraju ozbiljne zdravstvene probleme. Spore plijesni se brzo šire i potreban je dodatni oprez sa svom hranom koja se nalazi u blizini pljesnivog kruha. 

Plijesan su mikroskopske gljivice, a postoji nekoliko vrsta od kojih neke u hranu otpuštaju mikotoksine, zbog kojih se s vremenom ljudi mogu jako razboljeti. Oni koji jedu pljesnivi kruh imaju veću vjerojatnost za oštećenje bubrega i jetre te oslabljenje imuniteta. 

Čak i kod kupljenog narezanog kruha nije sigurno uzeti narezanu šnitu koja golim okom izgleda čisto, ako se na nekim drugim šnitama već pojavila plijesan. Nije čista, i već se na svim šnitama nalaze spore plijesni. Cijela štruca kruha je prekrivena sa tisućama spora plijesni. I zato ju je bolje baciti u smeće.

Sir načet s plijesni isto može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, osim u slučaju onih vrsta koje su proizvedene s određenom količinom plijesni.

U pravilu, kod sira kojeg je načela plijesan treba odrezati oko jedan centimetar sira oko dijela načetog s plijesni kako bi se izbjeglo akutno trovanje ili dugoročna oštećenje imuniteta, jetre i bubrega.

Treće pravilo kojeg se treba držati je preporuka da se ostaci od ručka ili večere čuvaju i jedu najduže tri dana, nakon čega ih se treba baciti.

To uključuje špagete bolognese i rižu, koja je jako podložna kvarenju. To nema veze s načinom na koji se rižu podgrijava, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ju pohraniti. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu prouzročiti trovanje hranom, pa čak i ako je riža skuhana.

Problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže riža ostane stajati, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ju stavite u hladnjak. Uzmite si vremena i preselite rižu u neku posudu namijenjenu za hladnjak i pospremite. Ako to napravite, nećete se nepotrebno izložiti trovanju hranom, piše 24sata.hr

hr Tue Nov 13 2018 17:37:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6cfd56f2ab803538b459b/80
Foto: Mijo Zidar

MLADI UMOVI MIJENJAJU DRUŠTVO Mario Ljubičić iz Runovića i njegov elektrobicikl GuideB

Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša.
Mladi umovi mijenjaju društvo. Rečenica je to koja sa svega četiri riječi opisuje mladog Marija Ljubičića, inovatora iz Runovića koji je danas poslijepodne na vidilici Modrog jezera predstavio elektrobicikl GuideB.

Mario je 23-godišnji student koji je pokrenuo vlastitu tvrtku koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala. Od svog rođenja živi u Runoviću, a ako je suditi po planovima i neustrašivoj volji koja krasi ovog mladića, ondje će i ostati živjeti.

- Oduvijek želim ostati u svom kraju, boriti se tu, trošiti ovaj zrak koji posebno inspirira te poštivati svoje i tuđe, zaposliti sebe i druge. Tako sam uvidjevši da u Hrvatskoj raste turistička potražnja prilagodio svoj novi proizvod. Spojio sam potražnju sa onim što mi najbolje ide, govori nam mladi inovator.

Iako je koronavirus zaustavio turiste, perspektivne poglede sveo na minimum, potpuno drugačije na sve gleda Mario koji je pravog vodiča smjestio u svoj bicikl.
- Turisti se žele rekreirati, žele istraživati, žele čuti više o mjestima i lokacijama koje posjećuju, žele se bolje snalaziti u tim krajevima, osjetiti mir i ljepotu kraja, probati gastronomsku ponudi i igrati se. Sve to nudi naš bicikl. Za prvi prototip GuideB bicikla bilo mi je potrebno oko mjesec dana. Ja radim dizajn, mehaniku I elektroniku, a moj rođak Ivan je zadužen za ono najvažnije - softver, dodaje nam Mario.

Za testni primjerak Mariju je trebalo oko pola godine. Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša, Mariju Ljubičiću.


hr Tue Jun 02 2020 23:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6bba66f2ab8bf508b464e/80

Kerum najavio izlazak na parlamentarne izbore pa se ponovno aktivirala i stranica 'Žele se vraća'

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu.
Željko Kerum najavio je kako će u izborni pohod za Sabor u devetoj i desetoj izbornoj jedinici. Kerum će ponovno pokušati izaći izvan lokalnih okvira i, kako kaže, predstavljati Split i Dalmaciju u sastavu pobjedničke stranke.

Povratak čelnika Hrvatske građanske stranke značio je i povratak popularne stranice 'Žele se vraća' koja je nakon srpnja 2017. godine ponovno postala aktivna s najnovijim 'Želinim anegdotama i izjavama'.

- Protiv mene su svi nešto pisali. Željko Kerum ovak'i, Željko Kerum onak'i. Kerum je za njih institucija, marka, brend. Kerum je za njih Malboro, u videu koji je jedna među prvim objavama, nakon ponovnog aktiviranja, govori baš Kerum.

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu. Čak su podršku stranici koja je opet aktivna poslali i iz Portugala.


hr Tue Jun 02 2020 22:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed658b86f2ab832528b457e/80

Ante Sladić, šibenski vinar: 'Ja nisam Ante Sladić koji je uhićen, dosta mi je ove torture koju prolazim!'

Nevini Ante Sladić boji da mu se cijela ova zavrzlama ne odrazi na posao.

Nije se lako zvati Ante Sladić ovih dana. Točnije od prošlog petka. Još točnije, od trenutka kada je u aferi vjetroelektrane, zajedno s Josipom Rimac, šefom Hrvatskih šuma i ostalima, uhićen i Ante Sladić, izvjesni poduzetnik iz Šibenika.

Nije se, dakle, bilo lako zvati Ante Sladić Anti Sladiću, šibenskom vinaru koji s uhićenim poduzetnikom Antom Sladićem nema nikakve veze. Vinar Ante Sladić je na slobodi, a poduzetnik Ante Sladić je u pritvoru. To osim njih dvojice, i njihovih najbližih, nije znao nitko drugi. Pa je slobodnom Anti Sladiću, kao i članovima njegove obitelji, počeo neprestano zvoniti telefon jer su mnogi pomislili da je baš on uhićeni poduzetnik Ante Sladić.

Pa je Anti Sladiću na slobodi malo dozlogrdilo da svi misle da je u zatvoru. Onda je nazvao redakciju Šibenik IN-a:

- Dosta mi je ove torture koju prolazim. Želim da se objavi moja fotografija i da piše "nisam kriv". Pojedinci, pa i neki novinari, su sve to krivo povezali sa mnom. Na Facebooku se pojavila i fotografija mog vinograda, a u popratnom tekstu se novinar zapitao jesam li ja taj koji je uhićen. Dosta mi je toga, to nema nikakve veze sa mnom. Ne znam tko je taj čovjek, znam samo da to nisam ja!

I nije tu samo stvar u gnjavaži javljanja na telefon i odgovaranja "nisam ja", već se nevini Ante Sladić boji da mu se cijela ova zavrzlama ne odrazi na posao. Njegova se vinarija, naime, brendira pod imenom Ante Sladić, a vina Sladić već su dobro poznata vinoljupcima.

- Mi smo cijeli naš brend godinama gradili na mom imenu. Ova situacija sad negativno utječe na cijelu tu priču. Vino će mi se početi povezivati s tim kriminalnim radnjama, kaže Ante Sladić, onaj na slobodi.

Ante apelira na pojedince da s Facebooka uklone statuse u kojima se propituje je li on taj uhićeni Ante Sladić.

- Nisam u zatvoru, ja nisam TAJ Ante!

hr Tue Jun 02 2020 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed4d49c6f2ab86a4b8b4699/80

JUBILARNI SPLITSKI FESTIVAL Provjerite tko će pjevati početkom srpnja na Prokurativama

Uz večer novih skladbi na programu će biti i retrospektivna večer.
Poznate su pjesme i izvođači Splitskog festivala 2020. koji će se održati početkom srpnja na splitskim Prokurativama. Na ovogodišnjoj jubilarnoj 60. glazbenoj manifestaciji, uz večer novih skladbi na programu će biti i retrospektivna večer.

Na Večeri novih skladbi Festivala zabavne glazbe Split zapjevat će, kao i obično, neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku za osjetiti čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori pred kojima je zasigurno uspješna karijera. 

Umjetnički žiri u sastavu, Eduard Gracin, voditelj glazbene redakcije Radio Splita, Katarina Perišić, voditeljica glazbene redakcije Radio Dalmacije, profesor Nenad Šiškov, skladatelj, producent i aranžer, profesor Jasminko Šetka te skladatelj i direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš, s obzirom na broj pristiglih pjesama, imao je veliku odgovornost za izabrati 22. 

1. BUDI ČOVJEK (Robert Grubišić-Robert Pilepić) IBRICA
2. ČAROBNA STVAR (Neno Belan-Alka Vuica) NENO BELAN & ZORANA KAČIĆ ČATIPOVIĆ 
3. DOĐI, UZMI DUŠU (Marko Kutlić-Aleksandar Čubrilo) ADRIANA  
4. DUGO NISAM BIO MLAD (Goran Karan) GORAN KARAN 
5. FALI MENI ONA (Pero Kozomara-Sanja Tafra) JOLE
6. IDEM JUGU SVOM (Hari Rončević) HARI RONČEVIĆ 
7. IZDALO ME MORE (Filomena Puljiz/Josip Grgantov-Filomena Puljiz) FILOMENA 
8. KAD DUŠA BOLI (Mladen Grdović-Nenad Ninčević) MLADEN GRDOVIĆ
9. KAKO SAMO MATER ZNA (Tonći Huljić-Vjekoslava Huljić) LORENA
10. MAKA MAKA (Pero Kozomara-Lući Tukić) KLAPA RIŠPET
11. MENI TRIBA MIRNO MORE (Boris Oštrić) BORIS OŠTRIĆ & RIBARI 
12. NE ZAMIRI VILO (Tedi Spalato-Nenad Ninčević) TEDI SPALATO 
13. NEMA BOLJE (Ines Prajo-Arijana Kunštek) IVO PERKUŠIĆ
14. NIJE DOVOLJNO (Marko Matijević Sekul/Maja Kolarić/Boris Kolarić) ČIVRO
15. O TEBI OVISAN (Marko Tolja) MARKO TOLJA 
16. OSTAJEM TU (Vinko Barčot) TOMISLAV BRALIĆ & KLAPA INTRADE
17. PISMA SPLITA (Želimir Škarpona/Dalibor Musap-Nedo Zuban) TENORI DALMACIJE
18. PJEVA MI SE ALI NEMAM S KIM (Branimir Mihaljević-Nenad Ninčević) GIULIANO
19. SAMO MI SE JAVI (Fedor Boić-Nenad Ninčević) ALEN NIŽETIĆ  
20. SVE DO KRAJA (Jasminko Šetka-Ružana Kovač) KLAPA PRASKA
21. TO NE MOGU PODNIT (Darko Bakić) PETAR DRAGOJEVIĆ
22. VOLI ME GODINAMA (Marija Mirković) FRAJLE
hr Mon Jun 01 2020 12:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .