Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ca3056429111c2b2f8b458d/80

Virtualna šetnja kninskom tvrđavom: Posjetitelju omogućuje doživljaj lokacije i informiranje o znamenitostima, povijesti...

Snimljeno je 3879 fotografija koje su nakon produkcije pretvorene u 107 zračnih i zemaljskih virtualnih panorama međusobno povezanih sa 539 točaka

Kninski muzej u suradnji s Gradom Kninom i digitalnom agencijom L33T predstavio  je  danas virtualnu šetnju kninskom tvrđavom. Radi se o digitalnom vodiču koji kroz jednostavno i organizirano sučelje posjetitelju omogućuje virtualni doživljaj lokacije i informiranje o znamenitostima, povijesti i zanimljivostima kojima tvrđava raspolaže. Virtualna šetnja izrađena je u najmodernijoj HTML5 tehnologiji i dostupna je na svim platformama.


Snimanje je obuhvatilo kompletnu tvrđavu podjeljenu na nekoliko cjelina (zračni pogledi, put prema tvrđavi, Donji grad, Srednji grad, Kaštel Lab i Kaštel Knin). Ukupno je isproducirano 107 virtualnih panorama u kombinacije zračnih i zemaljskih snimanja.

Zračne panorame se posebno ističu visokom rezolucijom koja broji čak 300 megapiksela i omogućava pregleda svakog detalja kako tvrđave, tako i samog grada. Za potrebe snimanja napravljena je sintetizacije 3879 fotografija produciranih u HDR tehnici koja osigurava visoku razinu detalja. Sučelje broji 539 poveznica(eng. hotspot) i osigurava jednostavnu i preglednu navigaciju uz brojne info točke koje posjetiteljima olakšavaju snalaženje na tvrđavi i interaktivni pregled povijesne i kulturne građe.

Tehnološki gledano radi se o vrlo naprednom višerezolucijskom sučelju koje po principu sekvencijalnog učitavanja posjetitelju omogućava fluidno učitavanje zahtjevnog i rezolucijski bogatog sadržaja.

Za razvoj je bila zadužena digitalna agencija L33T čiji direktor Neven Roginić ima desetogodišnje iskustvo u snimanju i produkciji virtualnih šetnji. Digitalna agencija L33T je do sada u Europi napravila više od 200 virtualnih šetnji uglavnom u hotelskoj industriji. Razvoj svog poslovanja vide u sve većoj potrebi brojnih gradova i općina o ovakvom tipu promocije.

Virtualna šetnja je u potpunosti prilagođena i prikazu na VR naočalama koje dodatno mogu proširiti ovo digitalno iskustvo. Prikaz na VR naočalama je dodatno olakšan izradom posebnog simplificiranog sučelja koje korisniku omogućava još jednostavnije snalaženje u virutalnom prostoru.

Kninska tvrđava ovaj projekt ne smatra završenim, već ga doživljava kao platformu za daljnji razvoj i oplemenjivanje dodatnim sadržajima koji će još detaljnije objasniti njenu povijest, faze razvoja, ali i malo poznatih zanimljivosti i legendi ovog prostora.

- Virtualne šetnje su u zadnjih nekoliko godina postale pravi hit u pogledu povećanog angažmana korisnika i viralnosti koja se teško može mjeriti s bilo kojim drugim digitalnim sadržajem. Posjetitelji u prosjeku ostvaruju 40% veće zadržavanje na web stranicama koje posjeduju virtualnu šetnju, od onih koje ju nemaju. Višeplatformaska podrška je također nešto što je razultiralo njihovom popularnošću, jer sve više korisnika dolazi s mobilnih uređaja. U većini naših digitalnih projekata ta brojka daleko premašuje broj posjetitelja s računala. Veliku ulogu u tome ostvarili su Facebook i Google koji također podržavaju ovu tehnologiju kroz svoje servise i nude njeno povezivanje s ovim tipom sadržaja. - izjavio je Neven Roginić, direktor digitalne agencije L33T.

Virtualna šetnja kninskom tvrđavom smještena je OVDJE.

hr Tue Apr 02 2019 08:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cfe15c229111c31c28b4679/80
Foto: Ivana Marković/Facebook

Gradonačelnica Supetra objavila što dobiva u inbox: "Kakva si ti to Hrvatica?"

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković u središte je javnosti došla prije desetak dana kad je, nakon napada na sezonske radnike na nacionalnoj osnovi, otkazala sve donacije Torcida kupu.

Podsjetimo, prije desetak dana u Supetru na Braču napadnuto je nekoliko sezonaca. Napadnuti su zbog toga što su neki od njih, iako su svi iz Hrvatske, srpske nacionalnosti. Napali su ih posjetitelji Torcida kupa koji se održavao taj dan u Supetru, a u sljedećim danima više je napadača identificirano i pritvoreno.

Ivana Marković je odmah nakon napada otkazala donacije Torcida kupu, zbog čega je dobila dosta pohvala u javnosti, piše Index.hr

"Voliš li Hrvatsku?"

No ne slažu se svi s njom. Danas je na svom Facebook profilu objavila neke poruke koje dobiva u inbox.

"Pitanja u inbox: Voliš li ti Hrvatsku? ,Kakva si ti to Hrvatica? i sl...

Hrvatska se voli radom ne urlanjem i prebijanjem drugih i drugačijih, držanjem ruku na srce,mahanjem zastavama i sličnim performansima od “onih” koji nas uvjeravaju da su veći Hrvati od nas 'drugih'.

Grad u kojem sam gradonačelnica ima najveću stopu porasta zapošljavanja u cijeloj RH.

Grad u kojem sam gradonačelnica je jedan od rijetkih gradova u RH, i to na otoku, koji ima rast stanovništva.

Grad u kojem sam gradonačelnica je treći grad po razvijenosti u SDŽ-iji i među razvijenijima u Hrvatskoj.

Grad u kojem sam gradonačelnica ima jedne od najvećih naknada za novorođenu djecu u RH.

Grad u kojem sam gradonačelnica je jedan od 10 gradova u RH po visini sufinanciranja cijene vrtića.

Grad u kojem sam gradonačelnica sva djeca u OŠ imaju besplatne knjige, radne bilježnice i pisanke.

Grad u kojem sam gradonačelnica ima jedne od najvećih iznosa stipendija za studente u RH.

Grad u kojem sam ja gradonačelnica je osmi grad u RH po broju obrtnika u RH.
Pa evo... tako se voli Hrvatska", piše Marković na Facebooku.


hr Thu Jun 20 2019 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0bbd3729111caad88b4593/80
Foto: Autor: Boris Dukic | Izvor: Facebook

Milimetar od kontejnera: U Zatonu pokupili papir, a ostalo smeće ostavili na podu

Problem je na koncu riješen tako što je predsjednik MO Zaton zamolio direktora Zelenog grada Novicu Ljubičića da pošalje kamion koji će pokupiti taj otpad.
‘Koliko god se trudili i pokušavali mještane osvijestiti po pitanju smeća i krupnog otpada, pojave se djelatnici Bikarca i za sobom ostave nered jer to nije njihovo već od Zelenog grada. I onda mrtvo hladno sve iskrenu na javnu površinu’. Napisao je to na Facebooku Boris Dukić, predsjednik Mjesnog odbora Zaton, nakon što su djelatnici Bikarca jutros ispred prostorija tamošnjeg DVD-a ispraznili kontejner namijenjen papiru, a iz odbačenih kartonskih kutija iskrenuli plastične vreće i stiropor i svo smeće ostavili na podu.


hr Thu Jun 20 2019 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a074387b9e03e1da68b458d/80
Foto: Screenshot Nova TV

'Želja mi je da u Knin idem kao predsjednica, ne kao kandidatkinja'

Na svom Facebook profilu predsjednica se obratila biračima
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tvrdi kako 5. kolovoza u Knin želi ići kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima.

- Ovim putem zahvaljujem svima koji mi pružaju podršku za drugi mandat predsjednice Republike Hrvatske, posebno strankama čiji sam kandidat bila i prije pet godina. Svaka podrška mi puno znači. Kad je u pitanju odluka o kandidaturi za drugi mandat, moja je velika želja da na obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti u Knin idem kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima, kako bi taj poseban dan za Hrvatsku ostavili izvan konteksta političke kampanje - objavila je predsjednica na Facebooku.
hr Thu Jun 20 2019 18:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0ba76629111c06d88b45c7/80
Foto: Pixabay

Blagdan Tijelovo: Evo zašto se obilježava i što označava

Tijelovo je katolički blagdan koji se obilježava četvrtkom nakon svetkovine Presvetog Trojstva.
Blagdan Tijelovo najprije se nazivao blagdan Euharistije, a izvori kažu kako datira još od 8. stoljeća. Naime, govori se kako se ljudima moralo pobliže predočiti otajstvo, a time se razvilo alegorijsko tumačenje slavlja. Sudjelovanje i razumijevanje liturgijskih slavlja nakon izvjesnog vremena počelo se svoditi na puko promatranje, a pričest vjernika postaje rijetka te se nadomješta gledanjem.

Pronalaze se svjedočanstva o važnosti podizanju hostije poslije posvete i njenom pokazivanju narodu. 

Ustanovljenje Tijelova, vjeruje se, potakla je sv. Julijana koja se zaredila već s 14 godina i brzo je napredovala u krepostima te bila poznata po svojoj ljubavi prema Blaženoj Djevici Mariji, svetoj Kristovoj muci, a osobito prema Presvetom sakramentu. U dobi od 16 godina počela je imati viđenja, a u jednom je od njih vidjela pun mjesec, čiji je sjaj nagrđivala jedna tamna mrlja. Dugo nije uspjela utvrditi značenje tog viđenja međutim naposljetku je Julijana čula glas s neba koji joj je objasnio tadašnje značenje:

„Mojoj Crkvi nedostaje jedno liturgijsko slavlje. To je svetkovina najvećega i najsvetijega Oltarskog sakramenta. Trenutačno se ovog otajstva spominjete samo na Veliki četvrtak, ali i toga su dana glavni predmet razmatranja moja patnja i smrt; stoga želim ustanoviti još jedan, zaseban dan u kojem će taj sakrament slaviti svi kršćani...“

Više od 20 godina Julijana redovnicima nije rekla ništa o svom viđenju, ali je na kraju rekla tadašnjem biskupu iz Liègea Robertu de Thoreteu, dominikancu Hughu. Punih 16 godina prošlo je od njezinog viđenja do konačne odluke biskupa i biskupije da Tijelovo počne svetkovati. 

Stoga je o
dlučeno da će se svetkovina utemeljiti kao zahvala svemogućem Bogu jer nam je dao Presveti oltarski sakrament. 

Blagdanom Tijelova kršćani žele obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom trenutku kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom koja je ujedno tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao čovjekom; jedan od nas, s konkretnim tijelom, u njegovim žilama teče ljudska krv.

„U svemu jednak, osim u grijehu“, reći će sveti Pavao o njemu.

Stoga se na blagdan Tijelova 
sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom.

Tijelovo želi osobito naglasiti istinu da je Isus pravi čovjek i pravi Bog, a sve to mislimo dok gledamo podignutu hostiju, dok klečimo pred svetohraništem, dok pružamo ruku da primimo pričest.

Danas je u katoličkim dijelovima Europe, osobito u Austriji i južnoj Njemačkoj, blagdan Tijelova državni praznik, koji se obilježava veličanstvenim procesijama po gradskim ulicama.

hr Thu Jun 20 2019 17:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .