Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55b55fd97cb23ac02a8b457b/80
Foto: Miroslav Lelas

Dražan Mladin: Očekujemo rekordan odaziv klapa na jubilarni 50. Omiški festival

Izbor za novog ravnatelja festivala dalmatinskih klapa u Omišu posljednjih je tjedana uzburkao omišku političku i javnu scenu, a mi smo razgovarali s ravnateljem na odlasku, gospodinom Dražanom Mladinom

Proteklog vikenda doznali smo pobjednike omiškog festivala klapa u ženskoj i muškoj konkurenciji, a mješovite klape zapjevat će u rujnu u Komiži. Već dugi niz godina ravnatelj festivala je Dražan Mladin, koji bi vrlo uskoro trebao dobiti svoga nasljednika. Kako komentira 49. izdanje festivala i što očekuje od jubilarnog izdanja sljedeće godina kratko je komentirao za naš portal.

Za nama je 49. festival dalmatinskih klapa u Omišu. Je li on ostao posljednja crta obrane izvorne klapske pisme?

- Odmah mi se svidio Vaš uvod. To i jest zadatak ovog festivala. Ovaj festival očuvao je svoj kontinuitet i brine se izvornoj klapskoj pismi. Struka tu igra vrlo važnu ulogu, umjetnički direktor i članovi žirija odrađuju svoj dio posla te vrednuju ono što treba. Omiš je jedinstven, neponovljiv. Klape vrlo rado dolaze u Omiš, među ostalim, provjeriti svoju vrijednost. Istina, bude tu i razočarenja, netko ima realne, netko nerealne ambicije. Nekada je važno i pitanje trenutka. Vidjeli smo u subotu koliko je sve do posljednjeg trenutka bilo neizvjesno.

Ponavljaju li se klape u Omišu iz godine u godini, koliko mlade klape uopće imaju šanse?

- Naravno da ne. Svake godine se pojavi velik broj debitantskih klapa, a neke od njih uđu i finale i ostvare zapažen rezultat. Mi dajemo naglasak na mlađe klape, a to je posljednjih desetak godina itekako vidljivo. U tom razdoblju dogodila se velika smjena klapskih generacija, što je i normalno. Neke klape odlaze i ulaze u slavnu klapsku povijest, dolaze nove, mlade i motivirane klape. Netko može pitati gdje su klape kao što je Sinj... Ali, recimo, ove godine s nama su bili Arti iz Lumbarde.

U petak su Zagrepčanke odnijele apsolutnu pobjedu, dvije godine za redom istarska klapa Pinguentum je ostvarila sjajne rezultate, a sada je prvu nagradu žirija odnijela klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog. Kako to komentirate?

- To je znak da smo mi zdravo tkivo. To znači da vrednujemo ono što u tom trenutku je najbolje. Nijanse znaju odlučiti i klape to prepoznaju. U tom pogledu smatram da smo vrlo pošteni. Riječ festival možda i nije najsretnija. Ovdje klape dolaze potvrditi neku svoju vrijednost. Netko ih ocjenjuje, i pri tom tu ima i subjektivnosti, ali tu smo da podržimo struku za koju znam i vjerujem da djeluje savjesno. Zbog toga Omiš i je to što je.

Sljedeće godine na redu je jubilarni 50. Omiški festival, vjerojatno bez Vas na čelu. Čeka li budućeg ravnatelja težak posao već u prvoj godini?

- Moram reći da svatko onaj tko dođe na ovo mjesto sigurno će biti kvalificiran i ja mu želim puno sreće i uspjeha. Pretpostavljam da ću mu biti podrška u jednom dijelu posla. Ne zavidim mu uopće, 50. festival će tražiti neke svoje posebnosti. Za to će biti potrebno imati jednu jaku potporu, pri tom ne mislim samo na financijsku, već i svaku drugu.

Očekujete li rekordan broj prijava klapa na 50. izdanje festivala?

- Apsolutno. Neki me detalji raduju, a ispričat ću Vam jedan od njih. Ove godine u finali je nastupila klapa Kumpanji s Korčule. Radi se već o etabliranoj klapi koja se vratila na Omiš nakon 9 godina. Kažu da im je ovogodišnji nastup priprema za 50. festival. Pravi klapaši uvijek rado dolaze u Omiš. To je pravi mamac za klape i tko nije u Omišu osvojio punte nitko ga ne priznaje. Tu se radi svojevrsna selekcija, ono što Omiš prizna da je najbolje u nekom trenutku, ostali to priznaju.

Hoće li se održati Večer mješovitih klapa? Zadnjih godina bilo je financijskih problema, izmiještanja događaja...

- Naravno da će se održati. Večer se održava u Komiži u rujnu. Datum se još ne zna, vjerojatno u drugoj polovini mjeseca. Domaćini Komižani su se pokazali jako dobri. Moja je želja da u sklopu 50. FDK večer mješovitih klapa predstavimo omiškoj publici.

Gospodine Mladin, želimo festivalu i Vama osobno mnogo uspjeha i nakon isteka Vašeg mandata.

- Zahvaljujem.

hr Mon Jul 27 2015 07:05:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6c4220daf72d27a58b45cd/80

SpliTech: Posjetite virtualnu petu konferenciju o pametnim i održivim tehnologijama

Konferenciju organizira Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Sveučilišta u Splitu.

Danas započinje peta Međunarodna multidisciplinarna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2020 koja se ove godine iznimno održava u virtualnom okruženju i traje naredna 3 dana - do 26. rujna 2020. Konferenciju organizira Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Sveučilišta u Splitu. Sama konferencija okuplja ugledne znanstvenike, inženjere i stručnjake iz akademske zajednice, gospodarstva i javnih institucija u svrhu razmjene znanja o temama vezanim uz pametne i održive tehnologije. Ključne teme konferencije su diskusija o recentnim akademskim napretcima iz područja Interneta stvari i ugradbenih sustava u akademske i industrijske svrhe.

Poseban naglasak je stavljen teme pametno okružje/grada (eng. Smart City), energije, Internet stvari (eng. Internet of Things), održive gradnje i e-Zdravlje (eng. eHealth). Uz predavanja znanstvenika i stručnjaka predviđene su i online stručne radionice u suradnji s partnerima iz industrije kao i diskusije o istraživanjima, problemima, rješenjima i razvojnim rezultatima iz navedenih tehnologija. Također, održavat će se i govori istaknutih akademika iz raznih dijelova svijeta od kojih ističemo profesora Klemeša, stručnjaka o održivim integracijskim procesima, te profesora Helala, stručnjaka na temu e-Zdravlja. 

Uz već spomenute govornike, pozvani su i istaknuti govornici kao predstavnici pojedinačnih obuhvaćenih tema konferencije. Teme govora obuhvaćaju tematiku koja varira od industrijske primjene Interneta stvari, preko konkretnih rješenja u kojima se tehnologija Interneta stvari koristi u zdravstvenim sustavima, pa sve teme problema i postojećih rješenja pitanja održive gradnje. Tehnički susponzori konferencije su najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva - IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) te IEEE ComSoc - organizacija koja promovira unapređenje znanosti, tehnologije i primjene u komunikaciji i srodnim disciplinama. Kvalitetu i važnost održavanja konferencije prepoznali su i ovogodišnji zlatni sponzori, vodeći suradnik svih splitskih tehnoloških događanja ICT Županija te svjetski poznata grupacija vojne sigurnosti Saab.

Unatoč iznimnim okolnostima održavanja ovogodišnje konferencije, dobar odaziv nije izostao. Na prijavu je pristiglo preko 250 radova od čega je 160 odobreno za sudjelovanje. U odnosu na prošlu godinu, broj pristiglih radova je u porastu od 30% što ulijeva nadu u budućnost i korisnost održavanja SpliTech konferencije. Visoko kvalitetne radove privlače i znanstveni časopisi koje smo povezali sa ovogodišnjom konferencijom, te će najistaknutiji radovi dobiti mogućnosti slanja proširenih verzija radova za buduće objavljivanje od kojih izdvajamo: Journal of Cleaner Production (Elsevier), International  Journal of Energy Research (Wiley), Energy Sources i Energies Journal koji nam je dodatnu podršku pružio u vidu sponzorstva za nagradu za najbolji rad, tzv. “best paper award”.

U sklopu konferencije organizirani su simpoziji sa tematikom Interneta stvari u suradnji sa stručnjacima sa talijanskog sveučilišta - University of Salento, radionica o “Pametnim i učinkovitim tehnikama hlađenja za fotonaponske tehnologije” u organizaciji profesora Sandra Nižetića sa FESB-a, tutorijal o Interakciji ljudi s Elektromagnetskim poljima pod vodstvom profesora Dragana Poljaka i Maria Cvetkovića sa FESB-a, te bismo posebno istaknuli sekciju posvećenu bespilotnim zračnim sustavima u organizacjii prof. dr. sc. Branka Klarina i Gorana Gašparovića, a u okviru koje će svoje predstavljanje imati i članovi Saab grupacije - Lisa Abom i Gunnar Frisk. Također, profesor Klemeš sa Sveučilišta Brno u Češkoj će održat će radionicu “Meet the Editor” kako bi predstavio svoj istaknuti stručni rad i približio plan stručnog razvoja kroz primjer svog rada doktorandima znanosti, a radionica je otvorena za sve studente poslijediplomskih studija na Sveučilištu u Splitu.

hr Thu Sep 24 2020 08:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6a03a5daf72dc5a38b45b4/80
Foto: INSTAGRAM/tonci huljic

Tonči Huljić dobio dopuštenje za pokretanje radijskog kanala Tonika

Registrirana je i za organiziranje priredbi i koncerata, promidžbu, snimanje i distribuciju filmova, djelatnost radija i televizije i proizvodnju i prijenos programskih sadržaja.

Vijeće za elektroničke medije dalo je dopuštenje društvu Tonika d.o.o. Tončija Huljića za internetski, satelitski, kabelski i druge oblike prijenosa audio programa za kanal Radio Tonika.

Dopuštenje vrijedi sljedećih deset godina, objavljeno je na stranicama VEM-a.

Tonika d.o.o. tvrtka je sa sjedištem u Splitu koja broji tridesetak predmeta poslovanja. Između ostalog registrirana je i za organiziranje koncerata, snimanje i distribuciju filmova, djelatnost radija i tv-a te prijednos programskih sadržaja.

Njezin osnivač je Ivan Huljić, a član uprave i direktor koji zastupa Toniku d.o.o. jest Tonči Huljić.


hr Tue Sep 22 2020 15:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da2e09829111c31b28b459a/80
Foto: Unsplash

Zašto prehlada i gripa napadaju zimi?

Virusne infekcije koje uzrokuju prehladu ili gripu mogu varirati od blagih smetnji do ozbiljnih prijetnji po zdravlje. Iako većina slučajeva prehlade i gripe obično prolazi sama od sebe, svake godine gripa ubije oko 290 000 do 650 000 ljudi širom svijeta.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), "obične prehlade glavni su razlog zašto djeca propuštaju školu, a odrasli posao".

Obične prehlade i gripa

Prvo, moramo razlikovati prehladu i gripu, jer se virusi koji ih uzrokuju ne ponašaju nužno na isti način.

Tri su glavna simptoma prehlade: upaljeno grlo, začepljen nos i kašalj i kihanje. Postoji više od 200 virusa koji mogu uzrokovati prehladu, ali koronavirusi i rinovirusi su daleko najčešći krivci.

Postoje četiri ljudska koronavirusa koja čine između 10 posto i 30 posto prehlade kod odraslih. Nalaze se u istoj obitelji virusa kao i SARS-CoV-2, koji uzrokuje Covid-19. Zanimljivo je da oko četvrtine ljudi koji imaju infekciju virusom prehlade uopće ne osjeća nikakve simptome.

Gripa se razvija zbog virusa gripe, od kojih postoje tri različite vrste: gripa A, gripa B i gripa C.

Uobičajene prehlade i gripa dijele mnoge simptome, ali infekcija gripom također se može manifestirati visokom temperaturom, bolovima u tijelu i hladnim znojem ili drhtavicom.

Kao i kod prehlade, značajan broj ljudi koji imaju gripu ne pokazuju nikakve simptome.

CDC pomno prati aktivnost gripe. Gripa se može pojaviti u bilo koje doba godine, ali većina slučajeva slijedi relativno predvidljiv sezonski obrazac. Gripa se uglavnom javlja oko listopada, a vrhunac doseže tijekom zime. No, ponekad epidemija gripe može potrajati sve do svibnja.

Virusi prehlade i gripe pokušavaju ući u naša tijela kroz nos. Međutim, naša nosna sluznica ima sofisticirane obrambene mehanizme protiv ovih mikrobnih uljeza. Naš nos neprestano izlučuje sluz. Virusi postaju zarobljeni u ljepljivim soplima, a kada dođu u naš trbuh, želučane kiseline neutraliziraju mikrobe.

Međutim, hladan zrak hladi nosni kanal i jednom kada virus prodre u ovaj obrambeni mehanizam, imunološki sustav preuzima kontrolu nad borbom protiv uljeza. Fagociti, specijalizirane imunološke stanice, gutaju i probavljaju viruse. Međutim, istraživači su također povezali hladan zrak sa smanjenjem ove aktivnosti.

Rinovirusi zapravo preferiraju hladnije temperature, pa je teško ne podleći prehladi nakon što termometar padne.

Zimi su razine UV zračenja znatno niže nego ljeti. To izravno utječe na količinu vitamina D koji naša tijela mogu stvoriti. Sustavnim pregledom zaključeno je da vitamin D pruža zaštitu od akutne respiratorne infekcije, piše Medical news today.

Zaštita i simptomi

Tijekom zime više vremena provodimo u zatvorenim prostorima što pomaže u širenju kapljica prepunih virusa. Šanse za prehladu ove zime vrlo su velike. Zapravo, CDC procjenjuje da odrasli svake godine imaju dvije do tri prehlade.

Najbolji način da se ljudi zaštite su:

često pranje ruku vodom i sapunom, ne dodirivati oči, usta i nos, kloniti se ljudi koji su već bolesni, izbjegavanje bolesnih osoba.

Ta se pravila također primjenjuju na gripu. No, kod gripe je posebno važno i cijepljenje kako bi se zaštitili.

Osoba se treba obratiti liječniku ako ima ove simptome:

teškoće u disanju, trajne bolove u prsima ili trbuhu, jaki bolovi ili slabost mišića, poteškoće s mokrenjem, vrućica ili kašalj koji se neprestano vraćaju, dugotrajna vrtoglavica ili zbunjenost, pogoršanje postojećeg kroničnog zdravstvenog stanja.
hr Tue Sep 22 2020 12:03:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f689b31daf72db9a28b4599/80
Foto: Unsplash

Ništa od produženih vikenda: Gotovo svi blagdani sljedeće godine padaju na vikend

Pet blagdana pada na vikend, isto toliko i na samu sredinu tjedna

Postoji li netko kome nije drago kada blagdan kalendarski pada na kraj ili početak tjedna? Sa sigurnošću možemo tvrditi da su takvi rijetki s obzirom da u većini slučajeva takva situacija obilježava produženi vikend i više odmora.

No, bacite li pogled na kalendar, shvatit ćete da se u 2021. godini nećemo baš usrećiti s produženim vikendima. Naime, pet blagdana pada na vikend, isto toliko i na samu sredinu tjedna, tako da će biti teško iskombinirati duži vikend-odmor.

Praznik rada kojega obilježavamo prvog dana u svibnju pada na subotu, Dan državnosti u nedjelju, Velika Gospa pada na nedjelju. Nećemo se usrećiti ni na Božić, a ni Stipandan s obzirom da su u subotu i nedjelju.
hr Mon Sep 21 2020 14:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .