Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59fc2d6db9e03e009b8b4582/80

S kojim namirnicama najbolje ojačati organizam?

S hladnim danima dolazi i veća mogućnost za prehladom. Virusi i bakterije najveći su neprijatelji našeg organizma, a uz nekoliko dobrih namirnica možete ojačati vaš imunitet
Kada dođe do prehlade, upale grla ili gripe, tada je već kasno. Čaj, med i limun u tom slučaju više ne pomažu mnogo, ali su zato odlični za prevenciju. Uvrstiš li u svoj jelovnik još pokoju zdravu namirnicu, ojačat ćeš imunitet i učiniti ga otpornijim na sve što mu prijeti kada stignu hladni zimski dani. Svi znamo da je vitamin C ključan u borbi protiv prehlade i fantastičan za imunitet jer povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su važne u borbi protiv infekcija. Međutim, naše tijelo ne proizvodi vitamine niti ih čuva, stoga ih svakodnevno treba unositi u organizam putem hrane. Nažalost, jedna jabuka na dan NE tjera doktora iz kuće van, stoga tijekom zimskih mjeseci treba pojačano jesti povrće i voće bogato vitaminima., piše zdrava krava

Citrusno voće
 Osim što su puni vitamina C koji osnažuje imunitet, naranča, mandarina, klementina, limun, grejp i limeta odličan su izvor vlakana. Pomažu smanjiti kolesterol te reguliraju razinu glukoze u krvi, a sadrže i kalij koji regulira vodu u tijelu, održava normalnu funkciju živaca i mišića te pogoduje zdravlju kostiju. Citrusi su ujedno odličan saveznik u borbi protiv kilograma i odličan izvor hidratacije, a pozitivno utječu i na kožu koja će, jedeš li dovoljno ovog voća, izgledati mlađe i svježije. 

Kivi i papaja
Osim što je pun C i K vitamina koji poboljšavaju imunitet, kivi pomaže i kod problema s astmom i krvnim tlakom. Istraživanje iz 2014. provedeno u Sveučilišnoj bolnici Oslo u Norveškoj otkrilo je da tri kivija dnevno znatno smanjuju krvni tlak i krvne ugruške, što dugoročno može utjecati na smanjenje rizika od srčanog udara. Usto, kivi znatno smanjuje rizik od gubitka vida uzrokovanog makularnom degeneracijom (bolest središnjeg dijela mrežnice koja se javlja u starosti).

Brokula i špinat
 Puna vitamina A, C i E te antioksidansa i vlakana, brokula je jedna od najzdravijih namirnica koje možeš uvrstiti u svakodnevni jelovnik. S druge strane, kod špinata je impresivno to što sadrži vrlo veliku količinu proteina u odnosu na drugo povrće, koji su ključni za rast i razvoj mišića. Ipak, najvažniji dio špinata su minerali jer povećavaju otpornost imunološkog sustava na bolesti i upale.  Svakako zapamti da su brokula i špinat najzdraviji ako ih kuhaš kraće, jer će na taj način zadržati najviše vitamina i minerala zbog kojih su broj jedan među povrćem. 

 Crvena paprika
Iako je uvriježeno mišljenje da citrusno voće sadrži najviše C vitamina, crvena paprika ima ga čak dvostruko više, a usto sadrži beta karoten koji pogoduje zdravlju i ljepoti kože. Bogata je vitaminom B6 i folatom koji pomažu kod anemije, a usto je puna vitamina A zaslužnog za dobar vid. Ipak, kod crvene paprike je možda najznačajnija količina likopena koji sadrži. Naime, likopen je pigment koji daje crvenu boju povrću, no ujedno pomaže u borbi protiv raka prostate i pluća. 

Kurkuma i zeleni čaj
 Izuzev povrća i voća, začini i čajevi također su snažni saveznici u jačanju imuniteta i obrani od potencijalnih prehlada, upala grla i sličnih tegoba koje se pojačano javljaju u hladnijim danima. Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima pa je, osim u curry, možeš slobodno uvrstiti u variva ili druge povrtne recepte. Ako baš i nisi fan specifičnog okusa ove namirnice, razmisli o dodacima prehrani kao što je Almagea® CURCUMIN FORTE+ koji će ti osigurati dovoljan unos ovog svestranog začina, a ujedno je obogaćen korisnim vitaminom D.  Kad su u pitanju čajevi, većina nas zna za dobrobiti zelenog čaja, i to opravdano. Naime, osim što zbog svojih antioksidativnih svojstava pomaže u održavanju normalne tjelesne težine, zeleni čaj smanjuje i rizik od srčanih oboljenja jer pozitivno utječe na razinu kolesterola u krvi. Usto, prema istraživanju Instituta Linus Pauling na Sveučilištu u Oregonu, ovaj biljni napitak ima sposobnost povećanja T-stanica u krvi koje imaju ključnu ulogu u očuvanju imunološkog sustava i suzbijanju autoimunih bolesti. 

Češnjak i đumbir
Češnjak je od davnina poznat kao namirnica koja se bori protiv infekcija uzrokovanih bakterijama i virusima, jer stimulira aktivnost stanica koje se bore protiv prehlade i gripe. Njegova moć skriva se u sumpornim spojevima kao što je alicin, koji je izuzetno učinkovit kod stafilokoknih infekcija. Ističe se i kod raznih plućnih oboljenja, a izrazito je djelotvoran kod liječenja bronhitisa.  Đumbir pomaže kod problema s astmom i djeluje protuupalno. Smanjuje groznice, smiruje grlobolje i potiče kašalj kako bi se uklonila sluz iz pluća. Korijen đumbira ima dugu povijest u liječenju na prostorima Azije i Indije, a osim što je odlična namirnica za jačanje imuniteta, ublažava i grčeve u trbuhu, jutarnje mučnine kod trudnica te jake menstrualne bolove. Njegove dobrobiti su bezbrojne pa ga svakako uvrsti u prehranu, barem u obliku čaja.  

Med
Poznat i kao tekuće zlato, med je jednostavno nezaobilazan kad su u pitanju imunitet i prehlada. Zbog njegovih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava koristili su ga još i drevni Egipćani, Grci i Rimljani. Osim vitamina i minerala kao što su željezo, kalcij, magnezij i kalij, sadrži i enzime i aminokiseline, što ga čini ljekovitom namirnicom koju moraš imati u kuhinjskom ormariću. Osim što je ukusan, prava je energetska bomba zbog koje ćeš biti manje umorna i bezvoljna, a ujedno jača imunitet. Želitš li ove zime preskočiti kašalj, šmrcanje i temperaturu, svako jutro popij topli napitak od meda, limuna, malo đumbira i kurkume te uživaj u zimi i ostani zdrav!


Facebook komentari

hr Fri Nov 03 2017 09:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12db2fb9e03e9b058b45ea/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Brzopotezni složenac od tjestenine, topljenog sira i piletine za svaki dan

Poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom

Kada ne znate što biste skuhali, poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom. Tjesteninu čak ne morate kuhati u posebnom loncu. - prenosi punkufer.hr

Sastojci za 4-6 osoba: 
3 pileća prsa 
600 ml pilećeg temeljca 
600 ml vrhnja za kuhanje 
200 grama nekuhane tjestenine penne
220 grama naribanog sira parmezana
230 grama sira mozzarela
4 češnja češnjaka
sol i papar po želji 
1 žlica maslinovog ulja 

Priprema: 

1. U loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja pa ispržite pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice jednake veličine. Posolite i popaprite. 

2. Dodajte protisnuti češnjak i pirjajte dok piletina ne potamni. 

3. U lonac ulijte pileći temeljac, vrhnje za kuhanje i sušenu tjesteninu i pustite da sve zajedno zavrije. 

4. Potom smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve kuha još 15 do 20 minuta. 

5. Maknite lonac s vatre i u njega umiješajte 165 grama naribanog parmezana. 

6. U duboku posudu za pečenje koju ste prethodno namastili ulijte polovicu smjese od tjestenine. Preko vrha tjestenine stavite 115 grama sira mozzarelle, koju ćete zatim prekriti s ostatkom tjestenine.

7. Preko vrha tjestenine stavite preostali parmezan i mozzarellu. 

8. Stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta dok se sir ne zapeče. Poslužite sa sezonskom salatom. Dobar tek!

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12cb1fb9e03e88058b45ed/80
Foto: Screenshot / Facebook

Dubrovački planinar na brdu iznad Mokošice naletio na medvjeda!

Lazar Badanjac je u nedjelju tijekom rutinskog treninga na brdu poviše Mokošice ugledao medvjeda
Njegovu objavu donosimo u nastavku: 

- Da je Mladen Delić živ rekao bi “ljudi moji jeli to moguće!”.

Ima 10 godina tumaram po najvećim zabitima Crne Gore, Bosne, Velebita i oduvijek sam ga htio vidjeti, u prirodnom okruženju. Danas prilikom rutinskog treninga gdje sam po grebenu brda poviše Mokošice (Oštra glavica 616m), ganjao svoje FKT sam naletio na - Medvjeda! I to sam ga iznenadio s leđa na nekih 15m zračne linije. On je od straha riknuo, a ja problijedio. Pravi medvjed, veličine prosječnog čovjeka, guste smeđe dlake, đizzs još uvijek ne mogu vjerovati!

Na videu se ne vidi medvjed, dok sam se snašao blago je pobjegao, ali se vidi moje blijedo lice. Kasnije kad sam došao sebi probudila se u meni ljudska kurioština pa sam ga pokušao naći ili barem vidjeti iz daleka, ali je očito pobjegao ili se sakrio u kakvu duplju. - napisao je na svom Facebook profilu.


Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12c727b9e03ef6068b458e/80
Foto: Pixabay

Najmanje 60.000 Hrvata ima predijabetes čak i po 10 godina

Dijabetes je bolest koja prije nego se dijagnosticira godinama može „tinjati“, a da nismo svjesni problema, bez simptoma koji bi ukazivali na to da postoji problem u regulaciji razine šećera u krvi

Kada nema simptoma, čovjek ne kontrolira razinu šećera u krvi godinama i mnogi se neugodno iznenade jer se bolest dijagnosticira tek kad odu liječniku zbog posljedica dijabetesa.

Jedan takav slučaj opisao je za 24sata Davor Bučević, bivši predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga: pacijentica koja se javila na kliniku „Vuk Vrhovac“ morala se hitno podvrći amputaciji noge zbog uznapredovalih promjena na žilama, a da zapravo nije bila svjesna da je riječ o posljedici dijabetesa, odnosno da je godinama imala problema s razinom šećera u krvi. 

Različiti tipovi dijabetesa

Kod dijabetesa tipa 1, ili tzv. mladenačkog dijabetesa, koji se obično javlja u djetinjstvu ili adolescentskoj dobi, bolest se puno lakše otkriva, jer su simptomi obično vrlo izraženi, odnosno simptomi se mogu pojaviti naglo i razvijati vrlo dramatično u kratko razdoblju.

S druge strane, kod dijabetesa tipa 2,0 koji pogađa 94 posto oboljelih, bolest se razvija sporo i u pravilu bez ozbiljnijih simptoma na početku. Procjenjuje se da je oko 57 milijuna ljudi u svijetu u stadiju predijabetesa, dok se u Hrvatskoj pretpostavlja da je to 20 do 50 posto osoba više u odnosu na broj registriranih dijabetičara, što bi značilo najmanje 60.000, odnosno možda i više od 100.000 osoba.

Ta faza predijabetesa može potrajati i do 10 ili 12 godina, iako istraživanja pokazuju da se u 40 posto slučajeva bolest ipak razvija unutar razdoblja od pet godina. Tako bolest pomalo „tinja“ iznutra i s vremenom može dovesti do niza patoloških promjena, a da čovjek toga zapravo i nije svjestan.

Česte ili dugotrajne faze povišenog šećera u krvi s godinama mogu dovesti do propadanja staničnih membrana, propadanja krvnih žila i živaca, pa ta „tiha“ faza bolesti podrazumijeva i češću sklonost infarktu, više odrezanih nogu ili problema s očima, odnosno bubrezima u starijoj dobi.

Istodobno, u mnogo slučajeva u početnoj fazi bolesti šećer je moguće držati pod kontrolom samo uz prilagodbu životnih navika, ili malu pomoć tableta, što bitno pridonosi odgađanju i ublažavanju posljedica bolesti u kasnijoj dobi. Upravo je zato rano dijagnosticiranje dijabetesa i rana terapija izuzetno važno za budućnost oboljelih. 

- Zbog toga je važno da i zdravi ljudi, koji inače ne sumnjaju na dijabetes, redovito kontroliraju razinu glukoze u krvi, upozorava prim. dr. Manja Prašek, članica Predsjedništva Zagrebačkog dijabetičkog društva, koje inače često organizira informativna mjerenja šećera po raznim punktovima u gradu i u različitim prigodama. Dodaje kako takva mjerenja nisu do kraja precizna i ne služe postavljanju dijagnoze, ali mogu biti prvi korak u „detektiranju“ problema, zbog kojega će se čovjek javiti svom liječniku. 

- Svakako si ne treba stvoriti paniku ako su nam na mjerenju izmjerili povišen šećer, jer to može biti i znak pojačanog stresa, upale, ili neke infekcije, nakon koje će se šećer povući u granice normale, no nakon takvog ‘upozorenja’ korisno je obaviti kontrolna mjerenja, kaže naša sugovornica.

Dodaje kako se prema Nacionalnom programu za prevenciju i zaštitu osoba s dijabetesom preporučuje da osobe starije od 50 godina jednom godišnje obavezno obave kontrolu šećera kod liječnika, čak i ako inače ne sumnjaju na dijabetes.

No, s obzirom na to da se dijabetes tipa 2 zadnjih godina javlja u sve mlađoj dobi, pa i kod djece, s obzirom na porast pretilosti među njima, takva se kontrola povremeno preporučuje i mlađima. Pogotovo ako postoje rizični faktori: pretjerano povišena tjelesna težina, nedostatak kretanja, trajni stres te ako bliska osoba u obitelji boluje od dijabetesa. - piše 24sata

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 13:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/586d60f91eea8f2dc18b457e/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

10 velikih lekcija koje možemo naučiti od djece

Ponekad je u redu, pa čak i preporučljivo ponašati se kao dijete. Djeca često bolje od odraslih znaju kako učiti brzo i kako stvarati bolje odnose s drugima
1. Svaki dan je novi početak.

Nije li lijepo znati da je sutra novi dan u kojem nismo napravili još niti jednu grešku - L. M. Montgomery

Sjećate se onog osjećaja kako se kraj svakog školskog dana činio kao potpuni završetak i vrijeme za počinjanje nečeg novog? Ljetni praznici činili su se pak kao cijeli život. Dok smo djeci, svaki dan čini nam se kao vječnost, a svaki novi dan znači nove mogućnosti za stvaranje novih prijateljstava, nove avanture, učenje novih stvari. Djeca ne nose "teret" iz jednog dana u slijedeći. Ona uvijek počinju ispočetka. 

2. Budite hrabri.

Život se skuplja ili širi proporcionalno nečijoj hrabrosti - Anais Nin

Pjevajte na glas. Plešite kada vam se pleše. Dječji um ne poznaje granice jer nisu ograničena strahom od neuspjeha ili poniženja. Ona hrabro idu naprijed s nadom i ustrajnošću jer ni ne znaju drugačije. Djeca nisu iskusila poraz i neuspjeh. Ona raširenih ruku prihvaćaju život i sve ono što im pruža.

3. Smijte se svaki dan.

Dan bez smijeha je potraćeni dan - Charlie Chaplin

Djeca imaju predivnu sposobnost pronaći veselje svugdje oko sebe. Pogledajte samo kakvo veselje dijete može pronaći u parku ili šoping centru. Ona svugdje vide luckastost. 

4. Čuvajte lijepa prijateljstva.

U slatkoći prijateljstva neka bude smijeha i dijeljenja užitaka. Jer u rosi malih stvari srce pronalazi svoja jutra i osvježenja - Khalil Gibran 

U igri s prijateljima i stvaranju novih prijatelja djeca pronalaze istinsku sreću. Učlane se u nogometni klub, idu na rođendanske proslave, krenu u nove škole i tamo pronalaze nove prijatelje. Djeca se čvrsto drže pravila "što više to bolje", a i odrasli bi također trebali. 

5. Probajte nove stvari.

Čovjek ne može otkriti nove oceane ako nema hrabrosti da izgubi pogled na obalu - Andre Gide

Djeca se ne boje isprobati sport koji nikad prije nisu igrali. Skakat će na trampolinu, zaroniti u moru i spustiti se niz padinu u skijama čak i ako ti nikada prije nisu radila. 

Kada odrastemo, počnemo se bojati nepoznatog. Ostajemo u udobnosti vlastite zone komfora i rijetko iz nje izlazimo. Kada se upustimo u avanturu ponovno se osjećamo živima i ponovno se budi naš duh. 

6. Primjećujte male stvari.

Uživajte u malim stvarima jer jednog dana se mogli osvrnuti na prošlost i shvatiti da su to bile najbolje stvari - Robert Brault

Djeci neke jednostavne stvari koje mi odrasli uzimamo zdravo za gotovo mogu donijeti ogromnu sreću i veliko nadahnuće. Dijete će tako, primjerice, s najvećim veseljem promatrati ptičicu koja se igra i kako se na svojim malim tankim nogicama brzo kreće dok to radi.

Kada smo prestali primjećivati ta sićušna čuda kojima smo okruženi svaki dan? Koliko bi nam život mogao biti ljepši kada bismo ponovno mogli vidjeti ta čuda?

7. U redu je tražiti nečiju pomoć.

Kada ste dijete, čitav vaš život ovisi o roditeljskoj podršci i pomoći, odnosno o pomoći odraslih. Bez nje, dijete ne može opstati. Kako odrastamo tako počinjemo gubiti sposobnost da prihvaćamo tuđu pomoć kao nešto normalno. 

To je pomalo tužno jer traženje pomoći zapravo nam može pomoći da se osjećamo sposobnijima, a osoba od koje tražimo pomoć može se zbog toga osjećati polaskano. 

8. Ne znate sve.

S akumuliranjem formalnog obrazovanja i protjecanjem vremena, često imamo osjećaj da imamo odgovor na sve. Međutim, potpuno smo u krivu. Čovjek nikada ne bi smio prestati biti znatiželjan i postavljati jednostavna pitanja, baš kao što to djeca rade. 

Osim što nas znatiželja čini skromnima, ona ima bezbroj dobrobiti. Na primjer, učvršćuje vašu povezanost s drugim ljudima jer provodite vrijeme slušajući te poboljšava vašu učinkovitost na poslu jer uvijek želite učiti i biti još bolji. 

9. Postoji jedan cijeli svijet koji tek trebate otkriti.

Djeca su najznatiželjniji promatrači svega oko sebe. Otiđite u šetnju s djetetom i učinite isto s odraslom osobom i idite istom rutom. Iznenadit će vas koliko ćete drugačijih stvari primijetiti i objašnjavati kada šećete s djetetom. To je zato jer s godinama postajemo nesvjesni prirode oko sebe.

10. Možete isprobati nova iskustva i prije nego što se potpuno spremni.

Djeca ne čekaju da znanost potvrdi da su spremna maknuti pomoćne kotačiće na biciklu – ona ih samo maknu i vide što će se dogoditi. Unatoč tome što djeca kognitivno, razvojno niti fizički nisu spremna na većinu onoga što svijet može pružiti, djeca su majstori u tome da skaču u nepoznato. Ona se ne zamaraju preduvjetima za isprobavanje novih aktivnosti.

Djeca prvo kažu "da", a onda putem smišljaju što napraviti. To je strategija koju mi odrasli opsjednuti sigurnošću možemo slijediti. Djeca su najbolji dokaz da ne moramo uvijek biti potpuno spremni da bismo krenuli naprijed. - piše zadovoljna.hr

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 12:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .