Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59fc2d6db9e03e009b8b4582/80

S kojim namirnicama najbolje ojačati organizam?

S hladnim danima dolazi i veća mogućnost za prehladom. Virusi i bakterije najveći su neprijatelji našeg organizma, a uz nekoliko dobrih namirnica možete ojačati vaš imunitet
Kada dođe do prehlade, upale grla ili gripe, tada je već kasno. Čaj, med i limun u tom slučaju više ne pomažu mnogo, ali su zato odlični za prevenciju. Uvrstiš li u svoj jelovnik još pokoju zdravu namirnicu, ojačat ćeš imunitet i učiniti ga otpornijim na sve što mu prijeti kada stignu hladni zimski dani. Svi znamo da je vitamin C ključan u borbi protiv prehlade i fantastičan za imunitet jer povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su važne u borbi protiv infekcija. Međutim, naše tijelo ne proizvodi vitamine niti ih čuva, stoga ih svakodnevno treba unositi u organizam putem hrane. Nažalost, jedna jabuka na dan NE tjera doktora iz kuće van, stoga tijekom zimskih mjeseci treba pojačano jesti povrće i voće bogato vitaminima., piše zdrava krava

Citrusno voće
 Osim što su puni vitamina C koji osnažuje imunitet, naranča, mandarina, klementina, limun, grejp i limeta odličan su izvor vlakana. Pomažu smanjiti kolesterol te reguliraju razinu glukoze u krvi, a sadrže i kalij koji regulira vodu u tijelu, održava normalnu funkciju živaca i mišića te pogoduje zdravlju kostiju. Citrusi su ujedno odličan saveznik u borbi protiv kilograma i odličan izvor hidratacije, a pozitivno utječu i na kožu koja će, jedeš li dovoljno ovog voća, izgledati mlađe i svježije. 

Kivi i papaja
Osim što je pun C i K vitamina koji poboljšavaju imunitet, kivi pomaže i kod problema s astmom i krvnim tlakom. Istraživanje iz 2014. provedeno u Sveučilišnoj bolnici Oslo u Norveškoj otkrilo je da tri kivija dnevno znatno smanjuju krvni tlak i krvne ugruške, što dugoročno može utjecati na smanjenje rizika od srčanog udara. Usto, kivi znatno smanjuje rizik od gubitka vida uzrokovanog makularnom degeneracijom (bolest središnjeg dijela mrežnice koja se javlja u starosti).

Brokula i špinat
 Puna vitamina A, C i E te antioksidansa i vlakana, brokula je jedna od najzdravijih namirnica koje možeš uvrstiti u svakodnevni jelovnik. S druge strane, kod špinata je impresivno to što sadrži vrlo veliku količinu proteina u odnosu na drugo povrće, koji su ključni za rast i razvoj mišića. Ipak, najvažniji dio špinata su minerali jer povećavaju otpornost imunološkog sustava na bolesti i upale.  Svakako zapamti da su brokula i špinat najzdraviji ako ih kuhaš kraće, jer će na taj način zadržati najviše vitamina i minerala zbog kojih su broj jedan među povrćem. 

 Crvena paprika
Iako je uvriježeno mišljenje da citrusno voće sadrži najviše C vitamina, crvena paprika ima ga čak dvostruko više, a usto sadrži beta karoten koji pogoduje zdravlju i ljepoti kože. Bogata je vitaminom B6 i folatom koji pomažu kod anemije, a usto je puna vitamina A zaslužnog za dobar vid. Ipak, kod crvene paprike je možda najznačajnija količina likopena koji sadrži. Naime, likopen je pigment koji daje crvenu boju povrću, no ujedno pomaže u borbi protiv raka prostate i pluća. 

Kurkuma i zeleni čaj
 Izuzev povrća i voća, začini i čajevi također su snažni saveznici u jačanju imuniteta i obrani od potencijalnih prehlada, upala grla i sličnih tegoba koje se pojačano javljaju u hladnijim danima. Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima pa je, osim u curry, možeš slobodno uvrstiti u variva ili druge povrtne recepte. Ako baš i nisi fan specifičnog okusa ove namirnice, razmisli o dodacima prehrani kao što je Almagea® CURCUMIN FORTE+ koji će ti osigurati dovoljan unos ovog svestranog začina, a ujedno je obogaćen korisnim vitaminom D.  Kad su u pitanju čajevi, većina nas zna za dobrobiti zelenog čaja, i to opravdano. Naime, osim što zbog svojih antioksidativnih svojstava pomaže u održavanju normalne tjelesne težine, zeleni čaj smanjuje i rizik od srčanih oboljenja jer pozitivno utječe na razinu kolesterola u krvi. Usto, prema istraživanju Instituta Linus Pauling na Sveučilištu u Oregonu, ovaj biljni napitak ima sposobnost povećanja T-stanica u krvi koje imaju ključnu ulogu u očuvanju imunološkog sustava i suzbijanju autoimunih bolesti. 

Češnjak i đumbir
Češnjak je od davnina poznat kao namirnica koja se bori protiv infekcija uzrokovanih bakterijama i virusima, jer stimulira aktivnost stanica koje se bore protiv prehlade i gripe. Njegova moć skriva se u sumpornim spojevima kao što je alicin, koji je izuzetno učinkovit kod stafilokoknih infekcija. Ističe se i kod raznih plućnih oboljenja, a izrazito je djelotvoran kod liječenja bronhitisa.  Đumbir pomaže kod problema s astmom i djeluje protuupalno. Smanjuje groznice, smiruje grlobolje i potiče kašalj kako bi se uklonila sluz iz pluća. Korijen đumbira ima dugu povijest u liječenju na prostorima Azije i Indije, a osim što je odlična namirnica za jačanje imuniteta, ublažava i grčeve u trbuhu, jutarnje mučnine kod trudnica te jake menstrualne bolove. Njegove dobrobiti su bezbrojne pa ga svakako uvrsti u prehranu, barem u obliku čaja.  

Med
Poznat i kao tekuće zlato, med je jednostavno nezaobilazan kad su u pitanju imunitet i prehlada. Zbog njegovih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava koristili su ga još i drevni Egipćani, Grci i Rimljani. Osim vitamina i minerala kao što su željezo, kalcij, magnezij i kalij, sadrži i enzime i aminokiseline, što ga čini ljekovitom namirnicom koju moraš imati u kuhinjskom ormariću. Osim što je ukusan, prava je energetska bomba zbog koje ćeš biti manje umorna i bezvoljna, a ujedno jača imunitet. Želitš li ove zime preskočiti kašalj, šmrcanje i temperaturu, svako jutro popij topli napitak od meda, limuna, malo đumbira i kurkume te uživaj u zimi i ostani zdrav!


hr Fri Nov 03 2017 09:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae1e0cd2af47fc4988b4577/80

Ljekovito i ukusno povrće: Proljeće je vrijeme za artičoke

Proljeće je vrijeme kad cvjetaju artičoke, biljke koje su stari Grci i Rimljani koristili kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka.

Izuzetno je cijenjena u francuskoj i talijanskoj kuhinji, a sve više se koristi i kod nas. Zbog svog ljekovitog sastava korisna je za snižavanje kolesterola, sprječava arterosklerozu, infarkt i moždani udar. Potiče stvaranje žuči, koristi se u terapiji protiv žučnih kamenaca, sprječava cirozu i rak jetre. Poboljšava probavu, smanjuje nadutost i bolove u želucu .Odlično je sredstvo za mršavljenje, a preporuča se i dijabetičarima. Upotrebljava se na razne načine. 

Danas smo se odlučili za jedno ukusno jelo od cvjetova artičoke.

Svježe ubrane artičoke dobro operemo i stavimo u posudu u koju smo ocijedili sok od jednog limuna. Na taj način izlazi iz nje višak gorčine, a ona zadržava svježu boju. Ukoliko u njoj ostane koji mrav izići će na taj način vani u vodu. Nakon sat vremena možemo pripremati artičoke.

Punimo ih smjesom luka (češnjaka), peršina, krušnih mrvica, soli, vegete i papra. Svakoj artičoki raširimo njene latice i punimo ovom smjesom. Zalijemo svaku sa žlicom maslinovog ulja. Složimo u posudu za kuhanje, dodamo sjeckanih krumpira ili boba, a može i graška. Zalijemo vodom i lagano kuhamo oko sat vremena. Poslužujemo toplo uz čašu vina.

hr Thu Apr 26 2018 16:24:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ee01f2b4739801198b45b2/80
Foto: Pixabay

Toplo vrijeme loše djeluje na raspoloženje, postajemo ljuti, glupi i nasilni

Dolaskom toplijih, sunčanih dana, uvriježeno je mišljenje, raste i naše raspoloženje, no znanstvenike već godinama zbunjuje fenomen zvan 'ljetni blues'. Otkriće poljskih znanstvenika baca novo svjetlo na ovaj fenomen jer, kako je pokazalo istraživanje, s porastom temperature raste i hormon stresa pa nas toplo vrijeme čini ljutima, glupljima i nasilnijima

Analizom statistika posljednjih nekoliko desetljeća znanstvenici već neko vrijeme povezuju toplinu s agresivnošću, samoubojstvima i nasiljem, a uzrok fenomena zvanog 'ljetni blues', poljski su znanstvenici pronašli u većoj razini hormona stresa kortizola ljeti nego zimi, pa ispada da nas porast temperature zapravo čini razdražljivijima, piše tportal.

Nove spoznaje o kemikaliji koja je od vitalnog značaja za reguliranje šećera, soli i fluida u cijelom tijelu, bacaju svjetlo i na mogući utjecaj na zdravlje ljudi.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Poznanu proučavali su grupu studenata medicine tijekom jednog zimskog i jednog ljetnog dana. Ispitanicima su uzimani uzorci sline svaka dva sata tijekom svakog24-satnog ciklusa ispitivanja, u kojima su mjerene razine kortizola i markera upale. Tijekom svakog ispitivanja, ispitanici su ispunjavali upitnik o načinu života, prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Uočen je porast razine kortizola u ljetnom danu, a razine upale nisu se značajno promijenile između zimske i ljetne sezone.

Veći protok kortizola ljeti iznenadio je patofiziologinju Dominiku Kanikowsku sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Poznanu, koja je kaže kako otkriće proturječi tradicionalnom konceptu o sumornim, depresivnim zimama i opuštenoj lakoći ljeta.

Razdražljivost i neprijateljsko raspoloženje izvorno je s rastom topline povezano analizama statistika kriminala, kada je uočeno da stopa nasilja raste ljeti, naročito u danima koji vrućinom odskaču od prosjeka.

Razne dosadašnje teorije fenomen su objašnjavale mogućnošću da rast temperature uzrokuje rast brzine otkucaja srca, razine testosterona i ubrzanje drugih metaboličkih reakcija koje potiču simpatički živčani sustav koji je odgovoran za našu odluku o borbi ili povlačenju.

Kanikowska objašnjava, kako piše Daily Mail, da je kortizol važan za smirivanje upala i održavanje zdravlja, a luči se u krvotok tijekom teških ili uznemirujućih situacija.

Njegova razina obično je najviša ujutro i postupno opada tijekom dana. Najniža je navečer što nam omogućuje lakši počinak, a na njegovu uobičajenu dnevnu fluktuaciju mogu utjecati bolest, nedostatak sna i neki lijekovi.

Poljska znanstvenica navodi i ranije studije o sezonskoj varijabilnosti hormona, koje su pak pokazale nedosljedne rezultate. No, kako kaže, to je vjerojatno zato što su sudionici testirani u vlastitim domovima, a ne u jedinstvenom okruženju.

hr Thu Apr 26 2018 15:31:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae1b98b2af47ff7968b45eb/80
Foto: Pixabay

Koliko se često zaista trebamo tuširati?

Tuširanje svaki drugi dan pomaže u održavanju razina prirodnih ulja u koži zbog čega ona postaje mekša.

Većina ljudi u prosjeku se tušira jednom dnevno. Nova istraživanja, pak, idu u smjeru da je bolje biti nešto "prljaviji" kako bi se održala prirodna ravnoteža i vlažnost kože.

Tuširanje ovisi o razini aktivnosti pojedinca, ističe dr. David E. Bank iz njujorškog Centra za dermatologiju, te dodaje ako radite fizički posao ili svaki dan provodite barem sat vremena vježbajući, onda bi se svakako trebali tuširati jednom dnevno.'

Ako ne pripadate ovoj grupi ljudi, stručnjak savjetuje da se možete tuširati i svaki drugi dan i svejedno ostati čisti. Izbjegavanje svakodnevnog tuširanja ima svoje prednosti, jer pretjerano izlaganje kože vodi može narušiti njezinu ravnotežu vlažnosti te dovesti do pretjeranog isušivanja kože.

Tuširanje svaki drugi dan pomaže u održavanju razina prirodnih ulja u koži zbog čega ona postaje mekša. Također, na ovaj način izbjegnut ćete iritaciju kože izazvanu vrućom vodom prilikom tuširanja, tvrdi dr. Bank.

Ipak ne treba pretjerivati s pauzama u tuširanju, jer izbjegavanje ovog čina može dovesti i do problema s kožom.

Potrebno se tuširati barem dva do tri puta tjedno kako bi izbjegli neugodne mirise, ali i isprali mrtve stanice kože, te eventualne bakterije i gljivice koje mogu dovesti do infekcija kože, akni i slično, zaključuje slavni dermatolog. - piše zadovoljna.hr.

hr Thu Apr 26 2018 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae17e252af47fbe948b4660/80

Klub mladih Split organizator međunarodne konferencije o blockchain tehnologiji

S obzirom na to da je blockchain tehnologija u Hrvatskoj još nedovoljno istražena, ova je konferencija idealna prilika za sve koji se žele pobliže upoznati sa svijetom kriptovaluta

Klub mladih Split je suorganizator međunarodne konferencije o blockchain tehnologiji i poslovanju „BlockSplit, koja se održava 27. i 28. travnja na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

S obzirom na to da je blockchain tehnologija u Hrvatskoj još nedovoljno istražena, ova je konferencija idealna prilika za sve koji se žele pobliže upoznati sa svijetom kriptovaluta, Bitcoina, pametnih ugovora, financiranja biznisa putem ICO-eva (Initial Coin Offering) i sl. Konferenciju zasigurno neće propustiti ni programeri i poduzetnici koji u budućnosti žele raditi u blockchain tehnologiji ili pokrenuti vlastite projekte.

Svi zainteresirani imat će priliku dva dana učiti od najvećih međunarodnih i domaćih stručnjaka iz svijeta blockchain tehnologije, i to putem programerskih i poduzetničkih radionica i predavanja.

Među predavačima se posebno ističe gosp. Peter Todd, poznat kao pionir Bitcoina, koji je 2012. godine napisao prvu liniju koda u Bitcoin Coreu, a danas radi kao nezavisni konzultant za primijenjenu kriptografiju. Todd će održati predavanje pod nazivom „What blockchains actually do“, što će biti idealna prilika za sve zaljubljenike u blockchain da iz prve ruke doznaju sve potrebne informacije o tehnologiji čijem je razvoju upravo on značajno doprinio, a za koju se u svijetu tvrdi da je najvažnija inovacija još od interneta.

Detaljan program konferencije, čiji je glavni organizator Blockchain HUB Split, možete vidjeti na stranici http://blocksplit.io/ , gdje možete i kupiti ulaznice. 

hr Thu Apr 26 2018 09:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .