Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac77f132af47fd76a8b45a4/80
Foto: D.N.

Menta ili metvica: liječi probavne smetnje i uklanja loš zadah

Mentu koristimo i u prehrani kao začin i dodatak raznim jelima, pečenjima, varivima

Latinski naziv -Mentha piperita

Druga imena: nana, paprena metvica,ljuta nana...

"Koliko je riba u moru, koliko varnica izlazi iz Etne- toliko je vrsta mente"( Z. Gursky, 1983.)

Namjerno započinjem ovom rečenicom iz poznate knjige( "Zlatna knjiga ljekovitog bilja" )poznatog autora . Iz same rečenice iščitavamo kako u svijetu, a i u našoj zemlji ima jako puno vrsta roda ove biljke. Vrsta Mentha piperita svojim latinskim imenom prepoznatljiva je svugdje u svijetu. Jedna je od najljekovitijih vrsta mente. 

Koristi se i u farmaciji, a posebno listovi i eterično ulje paprene mente. Ova ljekovita biljka uzgaja se u našim vrtovima iz sjemena ili vegetativno (uzgajanje pomoću dijela stabljike).

U listovima ima puno eteričnog ulja, tanina, gorkih tvari...Najznačajniji sastojak eteričnog ulja je mentol kojeg u biljci ima čak 60 %. Biljku možemo koristiti u svježem ili sušenom obliku. Ukoliko je sami sušimo moramo dobro poznavati vrstu i način sušenja kako bi u njoj ostalo što više ljekovitih sastojaka.

Ova biljka se koristi na razne načine, a jedan od najčešćih je čaj od ove biljke koji se priprema vrlo jednostavno (punu jušnu žlicu listova metvice stavimo u 1/4 litre provrele vode i ostavimo poklopljeno 5 do 10 minuta, ocijedimo i pijemo toplo, najbolje nezaslađeno).

Odlično  je sredstvo protiv želučanih i crijevnih tegoba jer smiruje i opušta crijeva, djeluje na održavanje  oralnog zdravlja jer spriječava bolesti desni i loš zadah. Korisna je kod  glavobolje ili migrene, olakšava lupanje srca, potiče krvotok. Koriste je bolesnici s ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolestiAlkaloidi iz mente pospješuju rad jetre i žuči. 

U vanjskoj primjeni svježe zgnječene listove možemo nanositi na natečene zglobove kod artritisa ili gihta

Ulje olakšava zubobolju i grlobolju. Ovo su najčešća ljekovita svojstva metvice, a sigurno ih ima još. 

Preporučam ovu biljku koristiti i kao sastojak raznim čajnim mješavinama jer će tako poboljšati miris i okus, a često i poticajno djelovati na ostale biljne sastojke.

ZANIMLJIVOSTI

Grci i Rimljani koristili su ovu biljku u vjerskim obredima i stavljali je u krune, koristili su je protiv glavobolje, kašlja, uboda kukaca i zmijskih ugriza.

Dosjetljive Rimljanke miješale su mentu i med nakon ispijanja vina koje je u ono doba bio zločin koji se kažnjavao smrtnom kaznom. Kako bi sakrile da su pile vino, konzumirale bi smjesu mente i meda.

Menta ima i afrodizijačka svojstva, pa je nisu smjeli koristiti vojnici u staroj Grčkoj u doba rata.

Arapi od pamtivijeka piju čaj od mente kao simbol prijateljstva, ljubavi i poticanja muževnosti.

Ispijanje vode s listovima svježe mente zaustavlja štucavicu.

Mentu koristimo i u prehrani kao začin i dodatak raznim jelima, pečenjima, varivima. Izabrala sam jedan napitak koji je meni najdraži za vrijeme ljetnih vrućina za dobro osvježenje, a vrlo je jednostavan za pripremu.

SIRUP OD MENTE

litra vode

nekoliko stručaka mente,otprilike 20 grama

10 grama šećera

PRIPREMA

Vodu, mentu i šećer kuhati dok se šećer ne otopi. Ohladiti, dodati nekoliko kriški limuna ili limete i dosta leda.Poklopiti i piti svježe.Omjer šećera i mente možemo stavljati po želji.

Uživajte u ovom svježem ljekovitom napitku.


hr Fri Apr 06 2018 16:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b36bdf9cb557a43018b456b/80

SMILJE Zlato iz prirode koje umiruje kožu i čisti jetru

"Ubrala je stručak smilja, na otoku jednog dana..Nije znala da je u njem moja mladost sadržana! Niti cvita, niti vene, niti plače nit' se smije. Uvik mi je bilo drago, jer je ono cvit i nije..Nema ružnih dana, sve se ružno briše, kad mi u sobi smilje zamiriše." Stihovi su ovo našeg slavnog kantautora Arsena Dedića kojega je smilje inspiriralo u ovoj predivnoj pjesmi.
Svi znamo za pokrajinu Provansu u Francuskoj koja godinama svoju kozmetiku L'occitane  bazira upravo na ovoj biljci. Naša Dalmacija i Hercegovina odišu mirisom ovog prekrasnog bilja. Cvjeta posvuda, puni su ga naši kamenjari, a sigurna sam da je po kvaliteti i sadržaju eteričnog ulja slično onom u Francuskoj ako ne i bolje. 

Vratimo se ipak sadržaju o kojem pišem, a to su ljekovita djelovanja, sastojci i primjena ove predivne biljke kojoj ne možete odoljeti ljepotom, niti mirisom. Latinskog naziva Helicrchrysum italicum, što dolazi od grčke riječi Helios-bog Sunca i svjetla, jer je sigurno Bog upleo prste stvarajući ovu biljku koja cvate kad ima najviše sunca, a sama boja njenih cvjetova izrazito je žute boje poput sunca.

Smilje je trajnica jakog aromatičnog mirisa. Polugrm je visine 20 do 50 centimetara. Listovi su uski, sivodlakavi, na rubu uvijeni. Zlatnožuti cvjetovi zbijeni su u cvat glavice. Cvate od travnja do kolovoza. Biljka je kraškog kamenjara. Za berbu se koriste cvjetne glavice i beru se  za sunčana vremena dok još nisu potpuno procvjetale.


LJEKOVITE TVARI
: eterično ulje, gorke tvari,treslovine, flavonoidi....... 

Smilje se koristi za njegu osjetljive kože, regenerira je i usporava starenje. Na taj način štiti i kožu od slobodnih radikala jer ima antioksidativna djelovanja. Dobro ga je koristiti nakon pretjeranog izlaganja suncu. Potiče proizvodnju kolagena, bjelančevine koja je sastavni dio tkiva kože. Djeluje antiseptički, protuupalno, smanjuje ožiljke i poboljšava cirkulaciju.

Preporučuje se starijim osobama koje imaju staračke pjege i pjege od sunca. Ako je vaša koža osjetljiva, posegnite za ovim uljem ili kremom na bazi smilja. Osim za njegu izvana koristimo ga i za njegu iznutra. Čaj od smilja pomaže kod loše probave, bolesti žučnih putova i čišćenja jetre. Jača stvaranje probavnih sokova u želucu, te lučenje enzima gušterače. Ulje smilja koristimo u kupkama za smanjenje stresa, za inhalaciju začepljenih dišnih puteva, bronhitisa i astme. Stručnjaci smatraju da je dobro u liječenju ovisnosti. Pospješuje zacjeljivanje modrica. Tonik od smilja pomaže u kroničnom umoru, snižava kolesterol i krvni tlak.

ČAJ OD SMILJA

Žličicu, dvije suhih cvjetova smilja prelijemo s 2 dl kipuće vode i ostavimo poklopljeno 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje. Procijedimo i pijemo kod probavnih smetnji.

ČAJ OD SMILJA ZA ČIŠĆENJE JETRE

Tri žlice suhog smilja prelijemo s pola litre kipuće vode. Ostavimo preko noći i pijemo tri puta dnevno,prije obroka.Ovaj čaj ima učinkovitost kao i čičak ,artičoka, sikavica u regeneriranju ičišćenju jetre.


MACERAT OD SMILJA

Napunimo staklenku do vrha cvjetovima smilja i prelijemo maslinovim uljem (može bilo koje hladno prešano ulje). Ostavimo na suncu 4-5 tjedana. Upotrebljavamo za njegu lica i tijela.
Macerati su pripravci koji se dobivaju potapanjem raznih dijelova biljaka u biljnom ulju. 


KREMA OD SMILJA

Uzmemo svinjsku mast i zalijemo je vodom. Mutimo mikserom nekoliko minuta. Izlijemo vodu i ponovo miksamo. Ponavljamo nekoliko puta dok mast ne postane bijela i lagana, poput kreme. Nakon zadnjeg pročišćavanja vodu potpuno izlijemo iz masti. Nakon toga mast zagrijavamo dok iz nje ne ispari sva voda. U mast potom stavimo cvjetiće smilja i pržimo dvije minute. Ostavimo poklopljeno preko noći.

Drugi dan zagrijemo, procijedimo kroz gazu da sav sok iziđe. Dodamo pčelinjeg voska dok je smjesa još topla. Vosak rastapamo na niskoj temperaturi.Krema mora biti dovoljno gusta, što provjeravamo tako što žličicu kreme stavimo hladiti na tanjur. Ako nije dovoljno gusta, dodamo još voska. Kremu ulijevamo u lončiće i spremamo na hladno mjesto.


hr Sat Jun 30 2018 07:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2fb2312af47f4a498b4619/80

VIŠNJA Biljka širokog spektra djelovanja, liječi anemiju, giht i upalne procese

Donosimo vam i recept za domaću višnjevaču

Biljka krivudavog debla, tamnosmeđe kore, 2 - 10 metara visine. Listovi eliptični, 6 - 8 cm dugi, zašiljeni na vrhu, na licu sjajni. Cvjetovi bijelih, okruglastih latica, plod koštunica, crvene boje, kiselog okusa. Cvate od travnja do svibnja. Plodovi dozrijevaju krajem lipnja i početkom srpnja.

Latinski naziv:  Prunus cerasus 

Osim što je jestiva i ukusna kao voće, višnja ima i svojih ljekovitih čari. Malo ljudi zna da je višnja, kao i trešnja, vrlo dobra biljka protiv bolova. Budistička legenda kaže da je Buddhina majka jela  plodove višnje tijekom trudnoće kako bi bila zdrava. Plodovi višnje obiluju ugljikohidratima, folnom kiselinom, vitaminima A, C, E, mineralima poput magnezija, željeza, kalija, biljnim vlaknima, pa čak i antioksidativnim tvarima. Protuupalno djelovanje višnje korisno je za ublažavanje bolova kod upale mišića, reumatoidnog artritisa, gihta.

Svakodnevnim konzumiranjem soka od višnje ublažavaju se bolovi od gihta koji nastaju uslijed nakupljanja kristala urinske kiseline. Plodovi višnje preporučuju se slabokrvnim osobama  i onima koji žele izgubiti višak kila. Sportašima šaka višanja pomaže u gubitku osjećaja težine u mišićima. Plod višnje sadrži serotonin, koji smiruje organizam da lakše zaspemo.

Stručnjaci  su potvrdili da 20 višanja dnevno ima isti učinak kao jedan aspirin. Košticu višnje narod koristi kod oboljenja slezene i kamenaca. Peteljke plodova služe kao blagi diuretik i sredstvo za lakše iskašljavanje sluzi. Kad zarežemo višnju, cijedi se smola koja  pomaže u borbi protiv crijevnih parazita kod djece, borbi protiv peruti i boljeg iskašljavanja sluzi iz dišnih puteva. Listovi višnje, također imaju ljekovito djelovanje, posebno u kombinaciji s drugim biljnim vrstama. Poznata autohtona vrsta višnje kod nas je višnja Maraska,čija je tradicija duža od 500 godina. To je ujedno i jedna od najkvalitetnijih sorti u nas.

Uzgaja se širom Dalmacije, a najviše u području Zadra, gdje i sama tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića nosi njen naziv. Sezona višanja traje kratko,nešto oko mjesec dana, zato je u tom periodu trebamo što više konzumirati i od nje raditi kolače,kompote, sokove, poznatu domaću rakiju višnjevaču i liker Maraschino.

MARASCHINO-poznati liker  koje se dobiva iz esencije zrelih plodova, listova i grančica višnje maraske, koji je omiljen i prihvaćen na europskim dvorovima, kasnije proširen i na ostale kontinente. U njemu je uživao čak i Napoleon Bonaparte, obožavali su ga francuski i ruski kraljevi. Engleska kraljica Viktorija slala je brodove po narudžbi  u Zadar po ovo glasovito piće.
Izabrala sam nekoliko recepata od ove bogomdane biljke, možda pronađete neki i za sebe.

ČAJ OD LISTOVA VIŠNJE

Listove višnje stavimo u vruću vodu da odstoje nekoliko minuta.Procijedimo,ohladimo i položimo na otečene kapke.

Listove višnje, trešnje, jagode u jednakom omjeru prelijemo vrućom vodom i ostavimo da odstoje neko vrijeme. Tom vodom ispiremo perutavu kosu.

SMOLA IZ DRVETA VIŠNJE
Pomiješamo smolu iz drveta s tri žlice octa i utrljamo u kosu preko noći.Ujutro isperemo. Ponavljamo dok peruti nestane.

SOK OD VIŠANJA

4 kg višanja, 3,50 kg šećera, nekoliko klinčića,kora od jednog  neprskanog limuna,1,5 l vode. Višnje oprati, staviti u lonac, preliti litrom i pol vrele vode. Dodati šećer, limunovu koru, klinčiće. Kuhati i miješati tijekom kuhanja dok ne provrije.

Nakon toga kuhati još 15 minuta. Povremeno promiješati nakon kuhanja. Hladiti do sutra, a zatim procijediti. Dobiveni sirup izliti u boce i čuvati na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku. Piti razrijeđen u vodi.

VIŠNJEVAČA - RAKIJA

Za ovu rakiju najbolje je uzeti tegle od 3 kg. U teglu stavimo 2 kg višanja,1,5 kg šećera,vanilin šećer, nekoliko stucanih koštica višnje koje će rakiji dati posebnu aromu.

Sve zaliti domaćom rakijom lozovačom i ostaviti na suncu 40 dana,a može i duže.Teglu povremeno promućkati, ali ne otvarati.Nakon 40 dana ili čitavog ljeta, procijediti i uživati u ovom ukusnom piću.

VIŠNJEVAČA NA DRUGI NAČIN

Rakiju spravljamo na isti način kao prethodni recept, uz dodatak nekoliko listova višnje i pola litre crnog vina.Isprobajte oba recepta, pa usporedite za sljedeću godinu koji vam se više sviđa.Ukoliko imate svoj recept, pišite nam. Višnjevača mora biti gusta, mirisna, prožeta aromom njenih koštica.
hr Sun Jun 24 2018 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2548ef2af47f0b2f8b477a/80

ORAH Lijek za želudac i štitnjaču, probleme usne šupljine, upalu grla i bronhitis

Latinskog naziva Juglans regia- perzijski orah ili Juglans nigra- crni orah, vrste su oraha koje uglavnom rastu kod nas.

Drvo je visoko do 25 metara. Raste oko kuća, puteva, neobrađenih zemljišta. Listovi su u početku crvenkasti, kasnije zeleni. Muški cvjetovi skupljeni su u rese, a ženski u klasove na vrhovima mladica. Cvate u svibnju, dozrijeva u listopadu. Plodovi su u zelenim lupinama.

Orah je biljka koja se konzumira na razne načine. Sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Od minerala sadrži željezo, magnezij, cink, fosfor, selen, mangan, masne kiseline te vitamine B, K i E.

Ljekoviti dijelovi oraha su listovimladi plodovi i zreli plodovi. Listove beremo i brzo sušimo da ne pocrnu. Čaj od orahova lišća pročišćava krv i okrepljuje organizam. Preporuča se kod šećerne bolestislabih živacabijelog pranja. Koriste ga trudnice koje pate od zatvora te bolesnici koji pate od grlobolje. U tu svrhu čajem grgljamo bolesno grlo. Za vanjsku primjenu koristimo ga kao kupelj kod oteklih limfnih čvorovagnojnih osipališajakrastarahitisaznojenja nogu... Iscjedinom listova ili orahovim uljem masiramo vlasište kod ispadanja kose. Protiv ispadanja kose i prhuti koristimo mast napravljenu od orahovih pupoljaka.

OPREZ!!! Čaj od listova za unutarnju upotrebu ne smije biti prejak.

Mlade, zelene orahe beremo i stavljamo u rakiju kako bi dobili izvanredan pripravak- orahovicu. Koristi se godinama kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Orahovica jača imunitet, posebno za zimskih dana i otklanja anemiju. Mladi orasi puni su vitamina C i joda, zato i pomažu kod bolesne štitnjače. Osim ovog liječi i probleme usne šupljine te upalu grla i bronhitis.

Orahe treba brati početkom lipnja jer su tada najljekovitiji i puni vitamina C i joda. Plodovi moraju biti zdravi, neoštećeni, u presjeku bijele boje.

Postoji jako puno recepata za rakiju ili liker od oraha. Odabrala sam dva i nadam se da će vam se svidjeti.

DOMAĆA ORAHOVICA

20 mladih zelenih oraha

1 kg šećera

2 l domaće rakije

2 domaća limuna

2 klinčića

nekoliko listova pelina (ukoliko želimo)

5-6 zrna kave

1 listić vanilin šećera

1 litra bijelog vina

PRIPREMA

Orahe oprati, prerezati na pola, dodati limun izrezan na ploške. Sve posložiti u staklenu teglu, dodati začine i posuti šećerom. Preliti sve rakijom, promješati i poklopiti. Posudu držati na suncu 40 dana i često je promiješati kako bi se svi sastojci proželi i povezali. Nakon 40 dana mješavinu procijediti kroz gazu, dodati litru bijelog vina i vanilin šećer. Ukoliko ne želimo, ne moramo dodavati bijelo vino. Dobiveni liker, procijediti, preliti u staklene boce i držati na hladnom i tamnom mjestu. Ova rakija brzo otklanja želučane probleme zbog pelina koji joj poboljšava ljekoviti utjecaj na želudac. Nešto više o ljekovitosti pelina saznat ćemo u jednoj od idućih kolumni.

LIJEK ZA ŠTITNJAČU

Zelene orahe isjeckati na komade i dodati im kilogram domaćeg meda. Staviti na sunce 40 dana. Nakon toga smjesu izmiksati, prebaciti u teglu i pohraniti u hladnjak. Uzimati svako jutro jednu žličicu prije jela. Ovaj pripravak pun joda preporuča se oboljelima od štitnjače. Djeluje na regulaciju hormona štitnjače. 

ORAHOVICA- DRUGI RECEPT

Uzmemo 8 do 12 oraha. Isjeckamo ih i pospemo sa 30 dag sitnog šećera. Ostavimo na suncu 2-3 dana pokriveno dok ne pocrni. Zatim dodamo 1 l domaće lozovače, nekoliko zrna kave. vanilin šećer. Ostavimo 40 dana na suncu. Nakon toga procijedimo i spremamo u boce.

Nadam se da će vam se recepti svidjeti i da ćete uživati u okusu domaće orahovice. Receptima možete dodavati više ili manje šećera, ovisno o ukusu. Ukoliko orahovicu koristite protiv želučanih tegoba, koristite što manje šećera.

O zrelim plodovima oraha i pripravcima od njih pisat ćemo nešto više u vrijeme njihovog dozrijevanja, a to je svakako jesen.



hr Sat Jun 16 2018 19:31:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1a4f8a2af47fb41e8b464c/80

LAVANDA Biljka koja okrepljuje, liječi nesanicu i ublažava simptome moždane kapi

Legenda kaže da je Kleopatra uz pomoć lavandine vodice zavela Cezara i Marka Antonija pa se biljci pripisuju i afrodizijačka svojstva.

Lavandula officinalis, latinski je naziv ove mirodične biljke. Iako postoji mnogo vrsta lavande, kod nas su najčešće: širokolisna lavanda (Lavandula latifolia), prava lavanda (Lavandula angustifolia), hibridna lavanda (Lavandula hybryda). Raste širom Europe, a poznata su polja pokrajine Provansa u Francuskoj. Kod nas je najviše ima u Dalmaciji, na otocima, posebno na Hvaru. Po kvaliteti, naša i francuska su najbolje vrste lavande zbog izvrsne kvalitete eteričnog ulja.

Lavanda ili despik grm je visok do 40 cm. Mirisom podsjeća na ružmarin. Raste na suhom tlu, ali može se uzgajati i kao ukrasna biljka u vrtovima i parkovima. Grane lavande četverouglaste su, a listovi su sivozelene boje i sadrže eterično ulje na naličju. Cvjetovi plavoljubičastih tonova skupljeni su u duguljaste cvatove tzv. klasove. Cvate od svibnja do kolovoza, a kao ljekoviti dio koristi se gornji dio stabljike s listovima i cvjetovima prije nego se otvore. Suše se u hladu, na prozračnom mjestu.

LJEKOVITE TVARI LAVANDE: eterično ulje, tanini, kumarini...

Lavanda se često stavlja u ormare. Osim što je ugodnog mirisa, tjera i moljce. Koristi se češće od naftalena jer je prirodnog sastava, bez nuspojava. Postoje različiti lavandini proizvodi. Prodaje se kao hrvatski suvenir, posebno po Dalmaciji i otocima.

Lavanda i njeno eterično ulje utječu na središnji živčani sustav i dišne organe. Stručnjaci kažu da sam miris lavande smanjuje stres. Oboljelima od moždane kapi preporuča se masaža mješavinom lavandinih cvjetovakadulje i bobica borovnice (Juniperus). Ta mješavina kuha se u bijelom vinu i više puta dnevno umasira se na oduzete udove. Mnogi ljudi koriste lavandino ulje prilikom glavobolje, a preporuča se staviti nekoliko kapi tog ulja na kocku šećera i tako ga konzumirati. Glavobolja bi brzo trebala prestati. Preporuča se kod psihičkih tegoba u menopauzi. Ako vas muči zubobolja, ovu mirodičnu biljku kuhajte u octu ili kvasini, i tom tekućinom isperite bolno mjesto zuba.

Lavanda olakšava grčeve, potiče probavu,smanjuje nadutost i poboljšava protok žuči. Zbog svog antibakterijskog i antiseptičkog djelovanja, smiruje manje kožne infekcije, liječi ugrize kukaca i opekline. Dolazi u sastavu mnogih ljekovitih kupki. Kupelji od lavande imaju dugu tradiciju još iz vremena Rimljana. Njene kupke djelovale su okrepljujuće na vojnike koji su se vraćali iz rata.

Također se koristi kod srčane aritmije, vrtoglavice, padavice. Čaj se pije tri puta dnevno. Ulje lavande radimo na sličan način kao ulje gospine trave. Koristimo ga za masažu bolnih mjesta, posebice nakon moždane kapi. Koristi se protiv peruti i ispadanja kose tako što cvjetove namočene rakijom umasiramo u vlasište.

Lavanda je važna u kozmetici. Vodica lavande koristi se za njegu osjetljive kože te kao antiseptik u borbi protiv prištića. Kozmetičari lavandino ulje koriste u masažama protiv celulita. Poznate su mnoge masti, kreme, sapuni na bazi lavande.

Oprez pri korištenju ove biljke!!! Koristite je umjereno jer u velikim količinama nadražava probavne organe.


ČAJ OD LAVANDE

Sastojci:

–  3 žlice suhih cvjetova lavande;
– 1/2 l vode.

Priprema i korištenje:

1. Biljku preliti uzavrelom vodom i poklopiti.
2. Nakon 5 minuta procijediti i zasladiti po ukusu.


ČAJ OD LAVANDE PROTIV NESANICE

Sastojci:

– 1 žlica suhih cvjetova lavande;
– 1 manja žlica suhih cvjetova kamilice;
– 3 dl vode.


Priprema i korištenje:

1. Mješavinu preliti uzavrelom vodom i ostaviti 5 minuta da odstoji.
2. Procijediti i popiti u večernjim satima


ČAJ ZA PROBAVNE TEGOBE

25 g cvjetova lavande, 25 g mažurana, 25 g kadulje, 25 g mente

Pomiješajte sve biljke i stavite u staklenku. Za pripremu čaja pomiješajte dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Pijte pola sata prije jela.


OKREPLJUJUĆA KUPKA OD LAVANDE


- 1.5 kg lavande

-250 ml maslinovog ulja

Lavandu kuhajte oko pola sata, pa ulijte vodu u kadu. Dopunite kadu toplom vodom po želji. Lezite u kupku pola sata.


ULJE ZA MASAŽU OD LAVANDE

Šaku cvjetova lavande stavite u staklenku, prelijte s 250 ml maslinova ulja i ostavite na suncu dva mjeseca. Ulje procijedite. Masirajte nekoliko puta dnevno dijelove tijela gdje se pojavljuju bolovi. Ovo ulje osobito je dobro nakon moždane kapi.


hr Fri Jun 08 2018 11:45:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .